• 9.380.738 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 7

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van Spetie

Ik blijf dit gewoon een erg goede film vinden met een zeer interessant verhaal. Sowieso is het hele tijdreis gebeuren interessant. Kleine fouten in het verleden hebben grote gevolgen voor de toekomst en dat is niet altijd een twee drie goed te maken zelfs al kun je terugreizen in de tijd, zo blijkt hier wel. The Butterfly Effect is een zeer boeiende film, met een redelijke goed acterende Ashton Kutcher. Ook Amy Smart doet het verre slecht. Daarnaast doen ook de kinderen het gewoon naar behoren, weet niet niet precies wat zo slecht aan de rol van ze zou moeten zijn, zoals sommigen hier stellen. Het camerawerk is ook meer dan behoorlijk, daarbij ondersteund met sterke afwisselende muziek. Sowieso heeft een film die muziek van Oasis bevat al een streepje bij mij voor.De reizen naar het verleden leveren af en toe onverwachte plotwendingen op en ondanks dat het verhaal misschien op sommige momenten wat vergezocht is, blijft het tot de allerlaatste minuut boeien, waarbij het einde van de Director's cut toch een stuk beter en rauwer is dan het wat gemakkelijkere einde van de normale versie!

avatar van Chimpz

Chimpz

Een film met Ashton Kutcher, daar verwacht je sowieso al niet veel van, maar The Butterfly Effect verrast in positieve zin (zelfs Kutcher is niet slecht). Het verhaal is niks nieuws (een alternatieve take op films als Back to the Future en The Time Machine), en heeft dan ook de bijbehorende aantal plottwists. De film is in geen enkel opzicht opmerkelijk of origineel, maar ook niet bepaald slecht. Een film waar niks mis mee is, maar die je zo weer vergeet.

avatar van Metalfist

Metalfist

It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world

Toen ik de eerste keer The Butterfly Effect had bekeken was ik vooral verbaasd door de geweldige rol van Kutcher en het toen voor mij complexe verhaal. Nu, een aantal jaar later, heb ik de film nog eens opgezet om twee redenen. De eerste is dat ik alles nog eens vers in mijn geheugen wou hebben voor het vervolg dat ik gisteren heb opgenomen en de tweede reden is omdat ik wou zien of de film me nog altijd even hard wegblies als vroeger.

Het verhaal bleek met de herziening eigenlijk helemaal niet meer zo complex te zijn. Meer zelfs, het bleek allemaal redelijk lineair te zijn en ook zo voorspelbaar. Het tijdreizen en de black-outs zijn op zich wel goed gevonden (ben sowieso eigenlijk al wel een fan van tijdreisfilms) maar het wordt uiteindelijk een beetje afgezaagd wanneer elke keer iets blijft fout gaan. Zo mocht het stuk waar Evan zijn handen verliest er voor mij wel uitgeknipt worden. Het einde daarentegen, van de directors cut, waar Evan zichzelf vermoordt in de baarmoeder is dan wel weer zeer bevredigend. Van de verschillende plotholes die hier uitvoerig worden besproken had ik dan weer geen last.

Na zijn rol in That '70s Show is dit eigenlijk de enige rol waar Kutcher me kan bekoren. Vind hem in de andere films veel te mierzoetig. Ook Amy Smart acteert wel redelijk maar speelt zij constant Kayleigh of werden er verschillende actrices gebruikt? Ze zag er soms zo compleet anders uit. De rest van de cast acteerde ook wel goed.

Het effect van The Butterfly Effect is met de herziening toch wel geminderd maar het neemt niet weg dat het nog altijd wel een sterke film is over een zeer interessant gegeven.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

De film is voor mij één van die weinige echt goede films die met een klein budget een verhaal neerzet dat beter is dan de meeste hollywood meuk die soms wel tien keer zoveel geld hebben gekost.

The Butterfly Effect gaat over de theorie dat als je een klein ding zou veranderen aan het verleden, dat er direct een hele kettingreactie aan dingen zou kunnen veranderen. In de film wordt dit uitgelegd doormiddel van flashbacks.

Het onderwerp dat de film aankaart is gewoon eigenlijk al een heel erg interessant onderwerp dat je echt aan het nadenken zet over elke keuze die je in het leven maakt, of al gemaakt hebt.

Ik vind de uitwerking van de film in tegenstelling tot wat andere mensen beweren helemaal niet zo beroerd, en hij heeft zojuist een platsje in mijn top 10 weten te bemachtigen

avatar van Kevin Floor

Kevin Floor

Laoslander schreef:

Zo'n overgewaardeerde prent! komop zeg, thema's zoals kindermishandeling en dergelijke zijn zooo goedkoop om mee te scoren. Er wordt hier thematiek aangesneden zonder eigenlijk de essentie goed te doorgronden. De uitwerking is ook vaak matig tot flauw.

Ik denk dat 14jarige pubers deze film zeker zullen smaken. Een ideale mix tussen sience fiction, spanning en toch 'inhoudelijk' zogezegd. Toch nog een 2,5* voor het commercieel succes. Het is het hun bij deze gegund.

Pardon? Naar mijn mening gaat het niet zo zeer om de onderwerpen dat de film goed maakt.

Het maakt de film goed door het gebruik van de flashbacks en blackouts, die steeds duidelijker worden, het begint met een klein verhaaltje, maar uiteindelijk breidt het zich enorm uit!

Uitwerking matig tot flauw? Sorry hoor, ik heb geen idee waar jij dat op baseert?

En nog ff iets anders, 14-jarige pubers snappen deze film waarschijnlijk niet helemaal, de verhaallijn is bijzonder ingewikkeld en totaal niet chronologisch.

MAAR! Uiteindelijk vallen alle scenes en hoofdstukken als een perfecte puzzel in elkaar.

Tuurlijk je moet ervan houden en iedereen mag zijn mening geven, maar om te zeggen dat de film zogenaamd zou scoren, vanwege haar onderwerpen (Kinderporno, Prostitutie)? Ik denk het niet, mij sprak die film aan omdat ik na 3 x kijken weer wat nieuws ontdekte en omdat deze manier van filmen gewaagd is!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuk wegkijkfilmpje dat ietwat overgewaardeerd is. De verhaallijn is leuk om te volgen, maar zo heel opzienbarend is dit toch ook niet.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik zie Kutcher toch liever in dit soort rollen dan in komedies. Hij heeft hier een zeer goede rol neergezet, en heeft hiermee een hele andere kant van zichzelf laten zien. Hoop dat hij dit niveau een beetje aanhoudt, want alleen 'dude, where's my car' films zijn ook niet je-van-het. Dit soort films blijven mij lang in mijn hoofd zitten, vooral omdat ze zo'n ''dark and twisty'' sfeertje hebben. Het is een spannende en intense film die mij zeker geraakt heeft en die ik ook zeker meerdere malen wil herzien in de toekomst.

avatar van booyo

booyo

supergoeie film inderdaad! Normaal gesproken heb ik helemaal niks met Ashton Kutcher, vind hem zwaar irritant en overdreven zelfs.. Maar zoals hij de rol van Evan neerzet, echt heel erg goed. Speelt hij maar alleen van dit soort rollen, dan zou het een acteur zijn die ik zeer zou waarderen! Ook vond ik William Lee Scott de rol van Tommy erg goed neerzetten, heel beangstigend wat voor een freak dat is. Heb de film al best vaak gezien, maar hij blijft lekker creapy en gewoon erg goed. Orgineel verhaal, en zeker een aanrader!
Toch wel één minpunt, namelijk dat de film meerdere eindes kent.. The happy end bijvoorbeeld vind ik een erg slap einde, hou er meer van als alles fout gaat

avatar van RSmovie91

RSmovie91

Dit bestempelt het feit dat Ashton Kutcher gewoon een erg goede acteur is en niet alleen geschikt als idioot (bijv. bij That 70's show).

Eigenlijk kan ik maar weinig minpunten zeggen over de film.
Het foutje in de script waar Revadebe het over heeft is eigenlijk 1 van de enige.

Het verhaal wordt erg mooi neergezet. Het begint erg rustig. Er wordt op een relaxed tempo uitgelegd wie Evan is, en wat hij heeft.
Als Evan uiteindelijk zijn gave kent komt hij in het zelfde schuitje als zijn vader. Hij gebruikt het te vaak en er komen alleen maar meer problemen van.
Het is ook niet helemaal een eind goed al goed. Iedereen leeft weer, maar Evan is niet samen met degene met wie hij wil zijn.
En dit vind ik eigenlijk ook wel goed. Anders is het meer een trial & error idee.

En niet alleen Kitcher acteert erg goed. De rest van de cast is ook verre van slecht.

Een echte aanrader!

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Hehe, ik weet nog wel de eerste keer dat ik deze film keek.

Het begin van de film vond ik echt matig en slecht, het had echt een uur nodig voordat the Butterfly Effect zijn echte waarde liet zien. Dit is het moment waar Even op zoek gaat naar de enige perfecte oplossing om de ideale toekomst voor alle vier de spelers te creeëren. Inderdaad goed om te zien hoe alles gelijk doorwerkt op het einde. Naarmate de film vordert kreeg ik echt de vraag hoe zal het totaalplaatje nou eindigen? zal hij zelfmoord plegen en dus de toekomst kiezen voor zn 3 vrienden en zijn eigen leven zo opofferen? Nadat hij erachter komt dat zn moeder ook getroffen wordt door dit einde, besluit hij wéér wat te veranderen. Nadat deze oplossing, die het wel erg spannend maakt maar verder niet noemenswaardig is, komt de beste en misschien wel lastigste oplossing, Kayleigh uit zn leven.. Mooi hoe de film dan einidigt, ze kennen elkaar niet, Lenny, Tommy zijn goed terecht gekomen en blijkbaar Kayleigh en Evan ook. Just for the record, ik heb het einde waar ze langs elkaar lopen, maar allebei apart omkijken. Het einde met de navelstreng is btw beter vind ik.

Oftewel, jammer dat de film een soort introductie van een uur nodig heeft om het einde van de film zo goed te maken. Vooral het corpsbal was zo ontzettend slecht, echt dik punt aftrek voor die scene. Sowieso klopt dat plotsgewijs niet helemaal, want ik denk niet dat de keuze van je vriendin je hele persoon veranderd

3,5ster.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Het is vooral een beetje dat het steeds verder in de soep loopt, en dat je jezelf aan het einde van de rit niet meer zou herkennen als jezelf, wat ik heel sterk over gebracht vind van deze film. Je leven is normaal gesproken wat het is, je laat gebeurtenissen op je af komen, je probeert ze enigzins te beinvloeden, maar vaak ben je toch een slachtoffer van de eindeloze causaliteit van onze wereld. Voor de jongen met een moeilijke jeugd, met een cruciale gebeurtenis die het leven voor hem en zijn vrienden voorgoed heeft bepaald, is het compleet voorstelbaar dat hij gebruik maakt van een gegeven kans om de loop der gebeurtenissen te veranderen.

Hier komt het enge van deze film kijken. Alles wat je verandert heeft niet slechts dat ene gevolg dat je hoopt dat er uit komt. Ik ben geen groot wiskundige, maar ik ben ooit eens geintroduceerd met een begrip van de chaos theorie tijdens een wiskunde les. Een op het oog normaal uitziende formule, maar zodra je hem invult en de x steeds een klein beetje verandert zie je dat de uitkomsten zo ontzettend fluctueren dat er geen enkel logisch systeem meer in te ontdekken is. Dit was slechts een formule met drie x'en die elkaar beinvloedden. De wiskundige formule van het universum is zo eindeloos veel groter dat het me duizelig maakt.

Als je eenmaal één factor aanpast in deze enorme wiskunde formule, met de ijdele hoop dat je daarmee gemakkelijk uitkomt op het punt dat jij wenst, is de ketting van gebeurtenissen die je in gang zet enorm en niet te voorzien. Dat is precies waar deze film over gaat en dat is het enge er van. Mochten we ooit zover komen dat tijdreizen een mogelijkheid is, dan stel ik voor dat de aankomende tijdreizigers eerst eens Butterfly Effect voorgeschoteld krijgen.

Je leven heeft waarde op basis van de dingen die je hebt meegemaakt. Je herinneringen, en de wetenschap dat je leven een logisch verloop van begin naar eind heeft, is wat ons de nodige vastigheid geeft om te kunnen berusten in ons bestaan. Zodra je de mogelijkheid krijgt om terug te gaan en de dingen nog eens over te doen. Verliest je leven die elementaire vastigheid. Je bent niet langer wie je bent, want als wie je bent bepaald wordt door wat je hebt beleefd, en wat je beleefd hebt op ieder gewenst moment kan worden aangepast, is het vrij eenvoudig om je eigen identiteit te verliezen. Je bent dan nog veel meer dan ooit tevoren slechts een van die factoren in de eindeloze wiskundige formule die het leven is geworden.

Aan het einde van de film heeft Kutcher zo vaak geprobeerd het verloop van zijn leven te veranderen. Iedere keer als hij de formule probeerde aan te passen, kwamen er bij effecten kijken waardoor er ergens anders weer problemen ontstaan. Door deze problemen te problemen op te lossen ontstaan er weer andere problemen. Uiteindelijk kon hij niets anders doen dan zich over te geven aan de hopeloze situatie waarin hij zichzelf al lang niet meer was. Op zich vond hij nog een redelijk eenvoudige oplossing door te stellen dat hij en het meisje beter nooit vrienden hadden kunnen worden want als je als regisseur een echte mindfuck wil maken, kun je hier ook weer eindeloze gevolgen voor bedenken.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Zeer goed geacteerde thriller, met een zeer origineel en ingenieus script. Men heeft ook verder een sterk realisme gehalte weten te hanteren (voor zover het concept van de film überhaupt realistisch is dan), en ook de cinematografie is erg sterk. Het is vooral knap hoe men de kijker voortdurend laat gissen naar de afloop.

Een groot nadeel van de film is voor mij de depressieve sfeer en toonzetting, waardoor ik na afloop toch met een nare en onprettige nasmaak zat. Waar de bominslag van het einde van Se7en (een film die ook hier even in terugkomt!) een positief punt was, is het hier, voor mij altans, een groot minpunt en dus gaat er een heel punt van mijn cijfer af. Wees ervan op de hoede.

Geen vrolijke, maar verder erg goede film. 3,5*

avatar van yeyo

yeyo

Hoe zou het heden eruit zien als men gebeurtenissen uit het verleden kon veranderen? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt en meteen een zeer strategisch uitgangspunt om de kinderlijke simpelheid van een prent als The Butterfly Effect te verdoezelen.

Dit overschat onding is niets meer dan waardeloze aaneenschakeling van (povere) wtf-momenten zonder enige leidraad. Men probeert de kijker geboeid te houden door op een goedkope manier de meest sensationele thema's aan te kaarten: zo komen pedofilie, prostitutie, (zelf)moord, zowel geestelijke als fysieke handicaps en het harde gevangenisleven aan bod. De verschillende realiteiten zijn scenariogewijs natuurlijk poepsimpel te bedenken, compleet inwisselbaar en bovendien nog eens doorspekt van onlogischheden en plotholes. De personages zijn dan weer stuk voor stuk onnozele, voorspelbare typetjes en hoofdrolspeler Ashton Kutcher loopt er maar verdwaasd bij, alsof hij schijnt te beseffen dat hij de lat als derderangs komisch acteur hier wel erg hoog legt.

Vanwege zijn totale eenvoud is deze rollercoaster rit soms vermakelijk, maar de status van 'ingenieuze science fiction film' is allerminst verdiend. Neen, The Butterfly Effect heeft meer weg van een ordinaire 'high school' film met een fantasy element. Voor de fans van echte 'mindfucks': gelieve u te richten op In The Mouth of Madness, Videodrome en consorten.

avatar van Q Jones

Q Jones

Aardige film, Top 250 waardig weet ik nog niet.

Het zit namelijk zo, ik heb gemengde gevoelens over deze film. Aan de ene kant vind ik hem leuk, orgineel en spannend. Maar aan de andere kant hij is zo voorspellend als wat, zeker het einde, en ik weet niet of hij na een herziening nog zo leuk is. Ik weet eigenlijk niet eens of ik hem wel wil herzien volgens mij is dit een film die leuk is voor 1 keer.

Het acteerwerk is wel heel sterk van zowel Smart waarvan ik van dacht dat ze alleen maar een dom blondje kon spelen en van Kutcher die bewijst dat hij meer waard is dan een mooi boy.

Kortom een film die de moeite waard is voor 1 keer maar ik wil hem eigenlijk niet herzien en ik denk dat hij dan ook ontzettend tegenvalt.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Interessante film.

Tijdreizen, wie droomt er niet van? Evan kan het en maakt er dan ook gretig gebruik van. Hij kan niet alleen terug in de tijd, hij heeft ook de mogelijkheden om het verleden te wijzigen. Maar wie dat doet wijzigt ook de toekomst... Vond het wel leuk om elke keer de veranderingen te zien en hoe Evan die elke keer weer onderging. Hij kwam er eigenlijk altijd bekaaid van af. Moet toegeven dat de veranderingen altijd wel vrij extreem zijn. Alsof elke handeling zulke grote gevolgen heeft... Maar goed, onder het motto "het moet interessant blijven voor de kijker" kan ik hier wel overheen stappen.

Einde was okee (ik heb begrepen dat er meerdere eindes zijn, het einde dat ik gezien heb: ze lopen elkaar voorbij in een stad en kijken allebei eens achterom) maar wel vrij cliché natuurlijk. Erg onbaatzuchtig trouwens, weet niet of de "gemiddelde" mens zo in elkaar steekt.

Zeker niet slecht dus, maar top 250 gaat me wat te ver.

avatar van Wheely5

Wheely5

Film om even over te blijven denken. We hebben er van genoten.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Het verhaal vind ik zo slecht dat ik deze film niet meer gun. Zoals ik al schreef heeft dit verhaal een Achilleshiel en dat vind ik onvergeeflijk.

Wanneer je een film maakt over tijdreizen of in ieder geval over het veranderen van de tijd, dien je rekening te houden met het gegeven van oorzaak en gevolg.

Telkens wordt er gerommeld met het gevolg, maar de werkelijke oorzaak, die overduidelijk in de film naar voren komt, wordt niet weggenomen. Dit past niet in een intelligent verhaal, zo'n verhaal dient waterdicht te zijn, maar dat is het niet.

De acties die Evan uitvoert zijn ondoordacht en passen niet bij een jongen met het intellect van een 20-jarige. Vreemd, want we zien in de film dat Evan in de film terugkeert naar zichzelf op momenten dat hij nog bijzonder jong was maar met de intelligentie van de 20-jarige Evan. Dat hij dan zo ondoordacht handelt verbaast mij zeer en irriteert mij zelfs.

De gevolgen van Evans veranderingen waren wat mij betreft ook te extreem. Van euforisch geluk wijzigde hij de situatie waarna ieder zich in de goot bevond. De enige oplossing die Evan wist te bedenken was dan maar dat hij en het meisje waar hij van hield elkaar nooit zouden ontmoeten. Wat allemaal onnodig en te vergezocht is vanwege die staaf dynamiet; haal die weg en alles zou zijn opgelost.

De acteerprestaties waren op zich goed, maar de casting vind ik tegenvallen. Kutcher is in deze film niet op zijn plek in mijn optiek. Hij is niet het type voor een zwaar drama of een thriller. Hij is meer op z'n plek in films met humor en romantiek.

De cameravoering is voor mij een aspect waar ik niet heel sterk op let. Zolang de film niet wordt geschoten vanuit de losse hand (lees: dogma films) en de gekozen camerapunten niet te absurd zijn hoor je mij niet klagen.

Het is in mijn geval het verhaal dat mij zo ongelooflijk tegenvalt! Vandaar een 0,5, wat het script voor deze film is wat mij betreft alleen nog maar goed genoeg om m'n reet mee af te vegen of op te stoken in de openhaard.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Boeiende film die je misschien 2x moet zien om het effect ervan te kunnen doorgronden.

avatar van chevy93

chevy93

Stuk beter dan ik had verwacht. Ondanks het hoge gemiddelde was ik nogal skeptisch t.o.v. deze film. De film heeft een aantal ijzersterke scènes. De vele tijdreisscènes vond ik bijzonder goed weergeven. Jammer genoeg namen deze pas aan het eind de overhand. In het middenstuk zaten namelijk wat scènes die het tempo er behoorlijk uit haalden, dat was wel jammer. Het laatste kwartier was daarentegen heel erg sterk.
Verder geen negatieve kanttekeningen m.b.t. de cast. Speelden allemaal wel degelijk. Geen oscarwinning performance, maar zeker niet dusdanig slecht dat ik me er aan heb geërgerd.

avatar van TMP

TMP

Leuk concept. Opzich ook niet slecht uitgewerkt, al duurde hij wat lang c.q. probeerde Evan wel erg vaak om zijn verleden te veranderen. Dat had ik na een tijdje wel gezien. Geen fan van Kutcher, maar hij acteerde in deze film niet slecht.

Al met al net geen voldoende.

avatar van Jesse xD

Jesse xD

Gisteren eens bekeken. Hoewel het verhaal hier en daar niet geheel waterdicht is, zet het geheel toch tot nadenken. Heb het einde gezien waar Evan zichzelf van kant maakt in de baarmoeder. Wat ik toch wel een goed, maar ook hard einde vond.

Kutcher doet het erg goed naar mijn mening, en vond de rest van de cast ook leuk om naar te kijken. Toch een film die me goed bij blijft, mij tot nadenken zet, en die ik zeker nog een keer wil zien. 4*.

avatar van david bohm

david bohm

Jaren geleden ook al eens gezien zo kwam ik tot de ontdekking tijdens het terugkijken. Vooral die dingen uit z'n kindertijd heb ik aardig goed onthouden.

Gezien het feit dat ik me in eerste instantie niet kon herinneren de film ooit gezien te hebben, maar toch stukjes onthouden heb, vind ik de film weinig memorabel. Het idee van de film is aardig, maar is nogal vrijblijvend en oppervlakkig. Alles ziet er aardig uit en er is over nagedacht maar ben niet onder de indruk.

Twee en ½ sterretje

avatar van erwku

erwku

Een typische film waarbij het idee en het onderwerp beter zijn dan de film.

Het eerste half uur is sterk en hoewel de plotwending de film nog boeiender maakt, is het jammer dat er uiteindelijk zo slordig mee omgegaan wordt. Mij stoorde voornamelijk de stoïcijnse simplistische houding van Evan. Kutcher acteert aardig, maar voor het gewicht van wat het personage had kunnen zijn, veel te licht. Ook is het jammer dat hij als karakter matig is uitgewerkt. Het overkomt hem allemaal en het lijkt of hij het allemaal weinig bijzonder vindt.

Het einde vond ik matig, maar er schijnen meerdere in omloop te zijn.

Toch is de film zeker goed voor een intrigerende kijkbeurt. Zoals gezegd, het onderwerp is interessant genoeg om over na te denken en zal je langer bezig houden dan de film zelf.

avatar van blurp194

blurp194

Mooie film, goed verhaal dat me ietwat aangeslagen achterlaat.

Ashton Kutcher blijkt dus toch wel te kunnen acteren - ik had nog niet eerder een film gezien waarin hij dat doet. Hier dus wel. Logan Lerman, de jongste versie van Evan, maakt nog veel meer indruk - de scene's waarin de oudere Evan terugkeert zijn echt goed gedaan. Ook mooi gedaan dat zowel voor Evan als Kayleigh er elk drie ietwat overtuigende versies gevonden zijn.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

ongelooflijk echt een topfilm dit!

ik heb hem gisteren voor de 2de keer gezien en hij blijft gewoon leuk. aston kutcher speelde zijn rol voor de verandering eens een keer met overtuiging en ook de kindacteurs deden wat ze moesten doen

ik vond het einde echt de moeite waard die stukjes waarbij hij steeds terug in de tijd gaat zijn echt gewoon geniaal. vooral de gevangenis scène heb ik echt van genoten. de film heeft heel veel onverwachte wendingen en vooral het einde vond ik heel goed het einde is eigenlijk de allereerste gebeurtenis. de allerlaatste scène dat ze omdraaien en elkaar toch een beetje herkennen is toch wel erg clichè als je ziet dat ij stil staat waarom loop je dan daarna door! de gevolgen vond ik net als missl heel goed in beeld gebracht miss soms wat overdreven maar dat maakt hem niet minder goed. ondanks een paar foutjes toch een topfilm

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Vermakelijk.

Eerste gedeelte van de film deed me heel sterk denken aan Donnie Darko, niks mis mee aangezien het een van de weinige films is die ik de volle mep geef, toch had het iets verkeerds. Gelukkig draaide de film na ''7 jaar later'' een beetje in zijn eigen schelp, en kon ik me daar op focussen. Ashton krijgt tot zijn dood bij mij zijn that 70 show niet meer ervan af, ik kan alleen al om zijn gezicht een dikke glimlach krijgen en daarom was het zeker het eerste uur erg moeilijk zijn rol serieus te nemen. Wanneer de film wat grimmiger word, keert hij in een andere wereld dan waarvan ik hem ken, en dan is het ook voorbij, en kan de film pas echt beginnen. De film is niet zo zeer spannend, maar meer vermakelijk en meelevend. Toch een klein beetje teleurgesteld, audiovisueel stelt het niet veel voor, vooral de overgangen tussen heden en verleden vond ik rond uit slordig en na 1 keer was de creativiteit er ook wel van af. Ik dacht juist dat de film hier zijn positie aan te danken had; ik hoop het niet. Terug bij af, blijft er alleen een vermakelijk en voldaan verhaal achter waardoor je een lekker avond spanning en sensatie hebt. Het is apart, maar ook heel veilig.

3,5 ster, maar had wat meer verwacht

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Het leuke is dat je verschillende uitleg aan deze film kan geven. Je kan het als fantasy zien zodat het over tijdreizen gaat. Je kunt het ook als fantasie zien van iemand die in een inrichting zit. Het laatste is hetgeen ik erin zie.

Het is verder een leuke film over hoe iemand leert van zijn fouten en het goede voor iedereen wenst en bereid is daarvoor iets op te offeren. Ook het aspect oorzaak-gevolg en actie-reactie komt goed aan bod.
Ik vond het verhaal wel boeiend maar regelmatig toch te onwaarschijnlijk, waarbij ik doel op het feit dat sommige dingen wel veranderden tijdens en na een teruggaan maar een heleboel, welke ik dan wel zou verwachten, weer niet. Daardoor raakte ik regelmatig te ver uit het verhaal. Soms juist weer geniale details, zoals het steeds terugkomen op: "Dat had je vader ook". Dat zet je aan het denken over wat er aan de hand is.
Verder vind ik het geheel een highschool sfeer hebben, waar ik meestal niet zo dol op ben. Wel goede types werden er neergezet

avatar van mister blonde

mister blonde

Misschien is niet alles even logisch, maar vermeende plotgaten vond ik wel meevallen. Wat ik tegen vond vallen is eenvoudigweg dat het niet veel bijzonders is. Dat het pathepubliek dit geniaal vind, zegt wel weer genoeg. Een aardig concept (hoewel ook weer niet zo origineel natuurlijk), wordt verder uitgemelkt in het blijven herhalen van dit ene idee en dat is het eigenlijk wel. Wordt nergens echt bijzonder. Maar goed het keek redelijk makkelijk weg 2,5 sterren.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Boeiend van begin tot eind.

De film begint al vrij rap met van die lekkere vage gebeurtenissen waardoor je er als liefhebber van dit soort verhalen eigenlijk al meteen goed inzit.
Met het tempo is het dik in orde (alhoewel dat in het midden wel iets afnam) zodat de verveling nooit de kans krijgt om toe te slaan.
Ik ben ook verre van fan van Ashton Kutcher, maar hier moet gezegd worden dat hij zijn rol prima invult. De rest van de cast presteert ook naar behoren.

De gehele film had ik het gevoel dat ik qua niveau naar een 4,0* film zat te kijken, ware het niet dat ik het einde ietwat onbevredigend vond. Een slecht einde had mij wel op die 4,0* gehouden, maar jammer genoeg moest alles weer op zijn pootjes terecht komen. Ja, ok... hij heeft Kayleigh moeten laten gaan maar dat vond ik toch te karig. Het was bijvoorbeeld mooier geweest als hij er na het vernietigen van zijn kans op correctie, er achterkwam dat er meerdere dingen negatief uit hadden gepakt door zijn beslissing. Daar had ik eerlijk gezegd ook op gerekend.
Dan had je als kijker lekker gefrustreerd naar de aftiteling kunnen kijken en zelf een beetje verder kunnen fantaseren.

Maar verder is dit gewoon een film die heerlijk wegkijkt. Ik hou wel van zulke tijdreis films Nadeel is wel dat je ze vervolgens een hele tijd in de kast moet laten staan en wagonladingen drank moet nuttigen om maar weer zoveel mogelijk van het plot te vergeten voor een volgende kijkbeurt.

Mooie voldoende, 3,5*.

avatar van Theunissen

Ik moet zeggen dat ik het eerste uur best boeiend vond maar na ruim een uur begon het continue terugspringen in de tijd (op een gegeven moment werd het wel heel erg flauw en belachelijk) me te vervelen. Ondanks dat vond ik het verhaal wel goed gevonden en vond ik zelfs Ashton Kutcher eens voor een keertje goed spelen. Amy Smart vond ik overigens in het laatste shot er heerlijk uitzien.