• 9.381.139 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Kayleigh Miller

George Miller

Andrea Treborn

Lenny Kagan

Evan Treborn age 7

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

Ja stel je eens voor dat er een discussie zou ontstaan.

De Knip schreef:

Op IMDB staat een gewogen gemiddelde van 7.4

Als je ff doorspit is het gemiddelde van alle users 7.9

Ik zie het nu ook, ik wist niet dat je ook op die sterren kon klikken.

Is hetzelfde als klikken op 'user ratings'.

avatar van BobMeijer

BobMeijer

nou.. dit is zeker wel een goed filmpje. Heb em gisteren gezien, maar blijft nog steeds in m'n hoofd zitten. Echt een aanrader

avatar van Phoenix

Phoenix

Damn, wat hou ik toch van dit soort films. Ik zie het als een heerlijke legpuzzel. Dat er een paar stukjes missen (wel van de rand van de puzzel, die zoek je dan wel als eerste uit maar meestal zijn ze nauwelijks van belang voor de uiteindelijke afbeelding op de puzzel, een stukje blauwe lucht meestal) neem ik voor lief. Kon ik me dus niet echt aan ergeren. Van elke puzzel raakt na een tijdje wel een stukje kwijt.

Ashton Kutcher is verassend sterk, Amy Smart leuk om naar te kijken en de koters doen in ieder geval duidelijk hun best.

Jammer is het wel dat de film na een tijdje erg in herhaling valt. Na 2 of 3 keer weten we het wel, dus als je het daarbij laat hoef je je niet telkens in allerlei moeilijke gevolgen te wringen en dan kun je het geheel wat fijner uitwerken want het einde kwam iets afgeraffeld over.

Nu ik het daar over heb; wat is het verschil tussen de bioscoopversie en de Director's Cut dan, Reinbo? De slotscène bij mij was dat Evan op straat loopt en, als hij Kayleigh ziet, besluit haar niet aan te spreken. Welke cut heb ik dan gezien?

4* bij de weg.

avatar van streeter

streeter

de director's cut heeft een totaal ander einde.

Evan kijkt naar een film van zijn geboorte (ipv een kinderfeestje) en gaat terug naar toen hij in z'n moeder's buik was. Hij pleegt net voordat hij geboren wordt zelfmoord door z'n umbilical cord kapot te knijpen.

Dit is ook de rede dat zijn moeder twee 'stillborn' geboortes had, wat ook eerder in de film genoemd werd.

avatar van Phoenix

Phoenix

Dat is inderdaad een veel beter einde. Jammer dat ze die niet hebben gehouden.

streeter schreef:

de director's cut heeft een totaal ander einde.

Klinkt inderdaad veel beter.

avatar van Bloompje

Bloompje

Misschien een beter einde, maar wel van veel dramatischer. Het einde van de gewone versie heeft dan toch nog een sprankeltje hoop...

avatar van Reinbo

Bloompje schreef:

Da's misschien goed voor een disneyfilm, maar bij deze film slaat een einde met een beetje hoop als een tang op een varken.

avatar van Rujar

Rujar

Oke een foutje in de film (denk ik):

Wat er niet klopt was dat hij op een gegeven moment gaat teruglezen in zijn dagboek over die tekening die hij gemaakt heeft van dat moorden.

Maar op het moment dat hij die tekening maakte hield hij nog helemaal geen dagboek bij.Hij wist ook niks van de tekening af.

jassonn

Dat was op de dag dat hij een dagboek ging bijhouden,hij kan het dus wel opgeschreven hebben.

avatar van Rujar

Rujar

jassonn schreef:

Dat klopt, maarhij wist niets van die tekening af... en kon dus ook niet terug.

avatar van aryan

aryan

Hele mooie film. Kutcher acteerde goed, verhaal was goed, langzaam werd alles duidelijk

ik vraag me wel een paar dingen af, hoezo zijn die andere 3 baby's dood gegaan, wat was hun verhaal
en zou er ergens iets mogelijk zijn geweest waardoor evan toch een goed leven zou hebben gehad en zn vrienden ook. Ik dacht iets aan die vader van tommy en kayleigh vermoorden

avatar van demonski

demonski

een dijk van een film ........klasse 4 sterren!!!

donnie B.

Net gekeken, man man, wat een goede film! Had hem al zeker 5 weken thuis liggen op DVD in de veronderstelling dat het wel een 'aardig' filmpje zou zijn, die ik wel eens een keer zou kijken. .. Maar ik was meer dan verbaasd, hij was gewoon goed! Alleen het einde was een beetje abrupt voorbij.. en de rol van Eric Stolz (kinderp....) was te kort, vind hem nl wel ok.. maar ja, nothing's perfect.. ****

donnie B. schreef:

Te kort ???, zo van die beelden zie ik liever niet.

donnie B.

Goed lezen meissie... als jouw tekst betrekking heeft op eric stoltz, dan heb je het verkeerd begrepen, vindt hem nanelijk goed!

saske

Ja hoor, ik heb het goed gelezen.

Ik bedoelde alleen maar dat ik het enorm moeilijk had met deze scene.Zeker na wat hier in Belgie weer allemaal gebeurt en gebeurt is.

jeugdherinneringen??????

avatar van Bloompje

Bloompje

Nee ze bedoelt de Dutroux zaak en nu seriemoordenaar Fourniret..

avatar van master

master

Dit is best wel een goeie film als je goed kijkt en je goed op die film concentreert.

Aha.

Net niet lijkt me. Misschien als je half-dronken, met een half wazig ook kijkt dat het wat voorstelt, maar nuchter toch ech niet

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

heb deze film al een tijdje geleden op dvd gezien. Ik vond het een goede thriller met nogal wat wendingen. Prima.

avatar van kevke1990

kevke1990

Dit lijkt mij een geweldige film.Zeker eens huren.

saske

Hoe komt het feitelijk dat deze zo laat uitkomt in Nederland terwijl hij hier in Belgie al niet meer speelt?

jassonn

Zal wel geen "ruimte" geweest zijn om hem eerder te releasen, denk ik.Oostenrijk en Duitsland komen pas eind augustus, de rest heeft hem allang gehad, en in Amerika is hij al uit op DVD.

avatar van welleweirdo

welleweirdo

Lijkt me een goede film, maar Ashton Kutcher en een serieuse film: Is dat wel een goede combinatie?

avatar van Tayama

Tayama

Hoe verbazend het ook is; Ja.

Tenminste, naar mijn mening wel.