• 9.382.523 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Kayleigh age 13

avatar van Stephan

Stephan

®Tc schreef:

Sunshine van Boyle? Geen Kutcher gezien daar.

Je hebt gelijk. Ik was in de war met Cillian Murphy.

Kost nog een halve punt.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Geweldige film.

Nadat een vriend met enorm veel lof over deze film sprak, besloten om hem toch maar eens te gaan kopen en te kijken.

Ik verwachtte er ondertussen ook al heel veel van.

Maar deze heeft al mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Het verhaal is top en blijft boeien en het acteerwerk is zeker ook niet slecht. En wat het einde betreft, geef mij maar de director's cut.

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Sterke film! Acteerwerk is goed al zitten er af en toe wel wat domme dingen in.. Bij bepaalde dingen had Evan wel wat beter kunnen nadenken voordat hij een stap zette.. Bij de brievenbus met dynamiet bijvoorbeeld.. Je weet dat hij gaat ontploffen en je ziet dat een vriend van je de moeder met het kind weghaalt, dan blijf je toch niet voor dat ding staan?? haha..

avatar van bob de niro

bob de niro

Echt een hele goeie film die ik zeker binnenkort nog een keer moet kijken!ik geef hem nu alvast 4 * maar kunnen er misschien meer worden!

avatar van glimlicht

glimlicht

Deze film heeft een interessant concept waar helaas niet zoveel mee word gedaan,,

er word in ieder geval niet het maximale uit gehaald.

Het acteren laat ook te wensen over,, vooral het gedeelte met de kinderen. En tja verder... beetje hap-slik-weg film. Het einde was ook niet erg verrassend,, bij de alternative endings zat wel een hele toffe bij.

Zonde dat het weer een "fight for love" moest zijn,, ik had veel leukere dingen gedaan met zo'n budget en concept..

*2,5

Zijn er trouwens nog films die het beter aanpakken?

avatar van coldheaven

coldheaven

glimlicht schreef:

Zijn er trouwens nog films die het beter aanpakken?

Donnie Darko schijnt volgens sommigen beter te zijn, zelf nog niet gezien echter.

avatar van gatygun

gatygun

Echt een toffe film, er konden hier en daar wel wat dingetjes verbeterd worden uiteraard, maar dat kan ongeveer bij elke film.

Het verhaal is ogrineel

je moet goed opletten anders vat je de helft van de film niet.

Acteurs doen hun werk geweldig goed

erg goede film om te zien

staat zeker in mijn top 5.

nadelen:

- leer kutcher fatsoenlijk rennen aan

Voor de gene die het nog niet wisten, er is een tweede en derde deel uitgekomen van dezelfde regiseurs geloof ik ( zelfde naam in ieder geval film )

Deel 2 is niet aan te zien zo slecht gedaan, troep en deel 3 is niet veel beter. Je bent beter af met deel 1 nog is te bekijken dan deel 2 of 3 te gaan kijken .

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

gatygun schreef:

Het verhaal is ogrineel

je moet goed opletten anders vat je de helft van de film niet.

Acteurs doen hun werk geweldig goed

erg goede film om te zien

staat zeker in mijn top 5.

nadelen:

- leer kutcher fatsoenlijk rennen aan

Deel 3??

avatar van xzaz

xzaz

Rosicky schreef:

Niet zo heel speciaal, en met bijster weinig actie voor een tiener sci-fi. Een te groot aantal vragen blijft onbeantwoordt, en de acteerprestaties zijn ronduit matig te noemen.

Het verhaal opzich is wel leuk, en de verschillende "levens" die de hoofdpersoon leidt zijn ook oke.

Magere 3***. Deze film staat veeeel te hoog genoteerd.

Als een film mede door de vragen die niet beantwoord blijven geen hoge score mag krijgen weet ik nog wel een paar films op toe noemen.

avatar van starbright boy

Off topic berichten verwijderd.

avatar van Nivo

Nivo

deze film is en blijft gewoon koning, niet iedereen zal het verhaal aanspreken maar dat hou je toch:)

avatar van dave

dave

Interessante film met een aantal vernieuwende ideeën.

Onderscheid zich van gelijkaardige films als 'Groundhog Day', 'Eternal sunshine of the spotless mind', 'Lola Rennt'.

De film is ook behoorlijk uitgewerkt, de belangrijkste alle facetten komen naar voor.

Alleen jammer dat de film boordevol gaten zit. (ik heb zelfs geen zin om ze allemaal neer te pennen)

Kutcher speelt wel de rol van zijn leven.

Al bij al is deze spectaculaire reis van Evan Treborn net niet innovatief genoeg om verbazing op te wekken.

avatar van Jasmijn_123

Jasmijn_123

Het is een goede film en de eerste keer dat ik hem zag was ik verrast door het verhaal en de structuur.

Maar nu ik hem nog eens heb gezien vind ik hem een stuk saaier en is het verhaal niet interessant meer en dat is heel spijtig want een film moet toch nog steeds speciaal blijven, zeker als het nog maar de tweede keer is dat je hem herkijkt.

Daarom verlaag ik mijn score naar 3.5

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster

coldheaven schreef:

Je moet eens Mulholland Drive kijken, daar snap je helemáál niks van. Donnie Darko is in ieder geval nog een beetje te begrijpen..

avatar van Arabyus

Arabyus

Kzat te twijfelen tussen 4 en 4.5 sterren. Kvond het begin een beetje verwarrend. maja ik ben een aardige kerel dus ben maar voor de 4.5 gegaan xD.

avatar van SvV

SvV

Echt een vette film, wou hem eerst 5 sterren geven maar na de 2de keer gezien te hebben vind ik hem wel wat minder. Soms is het gewoon erg dom wat hij doet als hij naar het verleden gaat. Sommige dingen zijn veel makkelijker te verkomen, daar irriteerde ik me soms wel aan.

Ik zat wel helemaal in de film en voor de rest ook gewoon heel vermakelijk alleen soms een beetje domme acties.

4* net geen 5

avatar van glimlicht

glimlicht

gerwinmaster schreef:

Mulholland Drive is erg goed,, is ook wat sfeervoller,, verder echt een totaal ander soort film. David Lynch he...

Donnie Darko is ook een aardige film maar behandelt tijdreizen toch wat anders dan The Butterfly Effect. Hier is het echt nadrukkelijker aanwezig. Die nadrukkelijke aanwezigheid (waar de hoofdpersoon alles zelf beslist) vind ik wel heel weinig terug in films.

avatar van Spetie

Ik blijf dit gewoon een erg goede film vinden met een zeer interessant verhaal. Sowieso is het hele tijdreis gebeuren interessant. Kleine fouten in het verleden hebben grote gevolgen voor de toekomst en dat is niet altijd een twee drie goed te maken zelfs al kun je terugreizen in de tijd, zo blijkt hier wel. The Butterfly Effect is een zeer boeiende film, met een redelijke goed acterende Ashton Kutcher. Ook Amy Smart doet het verre slecht. Daarnaast doen ook de kinderen het gewoon naar behoren, weet niet niet precies wat zo slecht aan de rol van ze zou moeten zijn, zoals sommigen hier stellen. Het camerawerk is ook meer dan behoorlijk, daarbij ondersteund met sterke afwisselende muziek. Sowieso heeft een film die muziek van Oasis bevat al een streepje bij mij voor.De reizen naar het verleden leveren af en toe onverwachte plotwendingen op en ondanks dat het verhaal misschien op sommige momenten wat vergezocht is, blijft het tot de allerlaatste minuut boeien, waarbij het einde van de Director's cut toch een stuk beter en rauwer is dan het wat gemakkelijkere einde van de normale versie!

avatar van aburex

aburex

Intrigerende sf-thriller die me van het begin tot het einde wist te boeien. Goede rol van Ashton Kutcher. Ik heb de director's cut gezien. Het einde beviel me wel. Kan iemand me vertellen hoe het einde is in de normale bioscoopversie.

avatar van Child in time

Child in time

Opgelet: dit is een antwoord op aburex en bevat het einde van de film:

In de bioscoop versie gaat Evan terug naar het moment dat hij en Kayleigh elkaar ontmoeten en scheldt haar uit voor alles wat slecht is;) Hierdoor vertrekt ze met haar moeder ipv bij haar vader te blijven (wat ze speciaal voor Evan had gedaan, zoals ze in de film eens aangeeft). De film sluit dan af met een beeld waarbij beiden als twintiger door de straten lopen en elkaar voorbij lopen en daarna omkijken..De alternatieve eindes op de dvd van de director's cut zijn hier alternatieven op.

avatar van Arie18

Arie18

Ik heb het einde gezien met 'die baby' Kan iemand mij vertellen welke einde dat is. De directors cut? of het normale einde?

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Director's Cut,

avatar van Child in time

Child in time

Wat ik wel vreemd vind is dat ze op de director's cut dvd alternatieve einden plaatsen, maar deze volgen allen op het einde van de normale versie, maar dit 'normaal einde' zelf (dat je dus eig nodig hebt om de alternatieve te begrijpen) staat er niet tussen.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Ja, dat vond ik ook raar. Besef nu ook pas dat ik het normale einde nog nooit heb gezien

avatar van Arie18

avatar van Vermeer

Vermeer

jobbb schreef:

belachelijke film.

heb nog nooit zoiets slechts meegemaakt absoluut geen aanrader

0,5 sterren

Goed onderbouwd ook, zeg!

Hoe dan ook, mij verbaasde de acteerprestatie van Kutcher. De film bleef me van begin tot einde boeien. Vooral de 'prostituee-situatie' was erg kippenvel-wekkend.

Een film die ik persoonlijk al menig persoon heb aangeraden.

avatar van Glacius

Glacius

Child in time schreef:

Vond ik ook vreemd.. Die alternatieve eindes (en eigenlijk normale einde) verloren daardoor hun power..

avatar van Dubtrip

Dubtrip

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Dubtrip schreef:

Verder erg sterk!!

Denk dat je er niet bij stilstaat op zo een moment om weg te rennen dan sta je in shock en denk je niet meer aan die zaken. Das met iedereen zo, ook als je overreden wordt, je staat stil van shock.

avatar van SvV

SvV

M.Goodkat schreef:

Hij wist al wat er zou gebeuren dus die shock heb je dan niet lijkt me.