• 9.383.116 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van thunderball

thunderball

Ik zag gisteren de dvd liggen, maar heb hem toch nog maar even laten liggen, want ik kon nergens uit op maken welke versie het was (dus met welke einde) en of alle eindes er op stonden.

thunderball schreef:

het moet er als het goed is op staan, maar zo'n ingrijpend andere versie is het ook niet hoor, misschien dat ik je dan op verkeerd idee heb gebracht, het betreft gewoon een scene meer en een ander einde, rest is alles hetzelfde.. en dan bij extra's staan de overige 3 eindes, waaronder die wat op tv kwam.. maar iig.. het moet gewoon op de cover staan..

Nick Theunis

nog extra toelichting, in plaats van je de dvd helemaal aan te schaffen zou je ook gewoon via youtube fzo proberen te kijken naar de andere eindes.. tenzij je deze film zowieso al op dvd wilt natuurlijk

avatar van Resh

Resh

FF voor de duidelijkheid er is maar 1 alternatiefe einde, de andere ''eindes'' waar over jij hebt dat was de fanatasy einde zeg maar van de maker zelf (hoe het anders gelopen zou zijn)

avatar van ILDIB

ILDIB

Nog een grote fout in script: wanneer hij het verleden heeft veranderd en zijn armen verliest, kan hij nooit later in zijn dagboeken lezen, immers hij kan ze ook niet geschreven hebben zonder handen!

Resh schreef:

ik snap wat jij bedoeld, maar op mijn dvd noemen ze het toch echt alle drie alternatieve eindes, maar ben met je eens dat er 2 eindes zijn.. en bij 1 einde heb je 3 mogelijkheden zeg maar

ILDIB schreef:

dat is geen fout in script, volgens mij zegt hij dat ook in de film, nadat hij zijn handen verloor kan hij niets meer geschreven hebben, maar heeft hij wel degelijk nog dagboeken, voor dat hij zijn handen verloor schreef hij al en kan hij makkelijk naar een van die andere gebeurtenissen die eerder plaats hadden gevonden..(zoals Robin Hood film laten we maar zeggen)

avatar van O.S.

O.S.

sowieso kun je ook schrijven zonder handen. Gaat wel iets moeilijker maar toch

avatar van foray

foray

Ik moet zeggen dat ik helemaal in de film werd getrokken. Ik vond het einde dan wel weer minder. Fantastisch acteerwerk van Ashton Kutcher. Het is weer een tijd geleden dat ik zo in een film zat. Het enige nadeel vond ik dat je het na een tijd wel hebt gezien, met dat terug gaan in de tijd.

Maar een film die mij aan de buis heel de tijd aan de buis gekluisterd houdt, verdient van mij een hoog cijfer.

avatar van Foutebuurman

Foutebuurman

Ik ben deze film gaan kijken omdat deze erg hoog in de top 250 staat, maar vond hem daardoor wel tegenvallen. De film heeft mij wel 2 uur lang geboeid. De acteerprestaties vond ik wat tegenvallen, de kinderen in het verleden vond ik wel erg goed spelen . de gebeurtenissen in de film vind ik te extreem, ik houd daar persoonlijk niet van. Ik kan me dus niet vinden in de top 250 notering maar vond het wel een degelijke en vermakelijke film.

avatar van Donckey

Donckey

Beste film in zijn genre, geweldige acteerprestaties, een film die je moet gezien hebben.

avatar van yazzminex3

yazzminex3

boemfilm. heel orgineel

KdB schreef:

ik heb juist het alternatieve einde gezien.

goh.. de film heeft een grotere impact met het eerste einde,

maar voor wat meer "feelgood" te hebben raad ik het alternatieve aan..

Da's interessant, ik had als alternatief einde toch echt een zeer 'ugly' einde verwacht. Het eerste einde vond ik redelijk 'feelgood'. Ik weet dan ook niet of bovenstaande wel een spoiler is.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Dit is een mooie prent waar een mooi idee goed word uitgewerkt. De film weet je een tijdlang in spanning te houden; maar naarmate het einde nadert wéét je als kijker al hoe hij zal eindigen. De film weet desondanks een mooie sfeer te bewaren en toen de eindaftiteling begon was ik toch wel voldaan. Het acteren was niet superdenderend; maar toch nog goed.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

thunderball schreef:

Film heeft al genoeg eindes.

Maar op de dvd die ik heb stond 115 minuten, zit er wel tussenin denk.

avatar van coldheaven

coldheaven

Ashton Kutcher zoals ik hem graag zie acteren; niet in een draak van een film waarin hij z'n auto probeert terug te vinden, maar in een intellectuele thriller (hoewel ie wel grappig is in What Happens in Vegas, wat dan trouwens ook het enige goede puntje is in die film, maar enfin).

Acteurs spelen allen overtuigend hun rol en het verhaal is één van de meest originele en interessantste die ik ooit heb gezien.

avatar van gizmoart

gizmoart

hou niet van dit genre maar de film heeft me van het begin tot het einde gepakt. Was hierna toe geweest preview film wist van te voren niet welke film zou draaien maar complimenten dat je iemand zoals ik die er niet van houdt toch dwingt door de kwaliteit van de film een 4 te geve

avatar van ®Tc

®Tc

Tijdreizen is altijd leuk, zeker als het met z'n mooie special effects te pas gaat. Enkel kan toch me niet alles bekoren.

Het begint op den duur een beetje afgezaagd te geraken dat er altijd wel iets dom misloopt bij het rechtzetten van een situatie bv. Bij een brievenbus blijven staan als je weet dat die gaat ontploffen. Als hij weet heeft van bepaalde situaties moet deze film al met een ongeloofelijk happy-end na de eerste tijdreisscene gedaan zijn. Maar dat was het dus niet, kwam geforceerd over. Het was gewoon raden wat er weer dom ging gebeuren. Ook de plothole in de gevangenis die we ondertussen wel al kennen is inderdaad storend.

Verder is alles meer dan behoorlijk: Camerawerk, verhaal etc. Maar hadden ze nu echt niemand anders dan Kutcher?

avatar van bennerd

bennerd

®Tc schreef:

...

Ik vind dat Kutcher het hier nog erg goed doet. Ik had in ieder geval niet verwacht dat hij een rol zou kunnen spelen die zo serieus is, en er nog in slaagt ook.

avatar van Jackson07

Jackson07

thunderball schreef:

De film met Amy smart en Kutcher is de 1e, voor als het er niet opstaat, het 2e deel is zoals zoveel 2e delen erg magertjes

avatar van lagaiske

lagaiske

Wel ook ik heb deze film die ik niet kende gaan halen in de plaatselijke videotheek op dvd weliswaar omwille van de hoge ranking in de top 250.

Het eerste uur zat ik werkelijk met open mond te genieten van deze film.

Jammer genoeg vond ik na het telkens maar weer mislopen van...dat het een beetje geforceerd overkwam.

Maar het einde maakte dan wel weer veel goed.

Inderdaad Kutcher kan blijkbaar wel een serieuze rol aan.

Goede film die eens niet vooraf al laat weten hoe het eindigen zal.

Aanrader zou ik zeggen.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Even een vraagje, ik wil deze film kopen alleen ik weet niet of ik dan de film koop die ik wil hebben. Bij de free record shop is ie 5 euro alleen ik wil weten of dat degene is met als einde dat ze elkaar tegenkomen (ashton en amy) en dat ze stoppen met lopen en ashton gaat tegen haar praten. En ik wil ook even vragen of dat dan voor de hele film een andere versie is.

Xx_se7en_xX schreef:

Ik meen dat het 'normale' einde die is, waar ze elkaar niet spreken en het einde dat jij noemt het alternatieve einde is.

Bij bol.com zie ik dat de goedkope versie een 1-dvd is en de duurdere een 2-dvd. Zeer waarschijnlijk dat je wat meer moet neertellen voor het extra einde en andere bonusjes.

Iron Maiden

ik had voor 5 euro het einde met de baby bij FRS.

Iron Maiden schreef:
ik had voor 5 euro het einde met de baby bij FRS.

Met de baby? Hoeveel eindes zijn er eigenlijk?

EDIT There are three alternate endings. In the first, Evan turns around and talks to Kayleigh at the same time. In the second, Evan turns around after Kayleigh has already turned around, and follows her. In the third one, Evan watches a home movie of his birth, rather than him meeting Kayleigh. He travels into the movie, and strangles himself in the womb. Bron: Imdb.com.
Ik dacht trouwens dat ik het tweede einde heb gezien, maar volgens mij gaan ze daar ieder een andere kant op, maar weet het niet zeker. Het derde einde, hoewel ik het niet gezien heb, is vooralsnog favoriet.

Ik neem aan dat op de 5 euro FRS dvd maar één einde stond?

3 volgens mij.

avatar van starbright boy

Ik heb de film ooit van de NL-DVD bekeken en had het babyeinde en de andere twee bij de extra's. Volgens mij was dat gewoon de standaard DVD die nu overal voor weinig ligt.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

dus bij de extra's zitten alle 3 de eindes?

ja,

avatar van LDeVries

LDeVries

goede en spannende film, en goed acteerwerk van Ashton Kutcher, normaal ben ik comedyrollen van Ashton Kutcher gewend maar in deze film laat hij zien dat hij in drama films goed acteert.