The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
BoordAppel
Komische aspecten, welke dan? Ik heb bijzonder weinig humor kunnen ontdekken. Juist het ontbreken daarvan maakt dat de film zichzelf zo serieus neemt.
Grappig was het gebrek aan visuele effectjes, waardoor hetzelfde flauwe ding een hele film lang herbruikt moest worden.
Verder eens met BoordAppel, film die zichzelf toch echt te serieus neemt.
Resh
Verder eens met BoordAppel, film die zichzelf toch echt te serieus neemt.
ja en jou moeten we natuurlijk wel serieus nemen
Taken
Ik heb deze film vier jaar geleden gezien en volgends mij zit er een fout in misschien kunnen mensen die deze film vanavond gaan kijken mij even helpen.
Het gaat om de volgende scene : waaneer hij in de cel zit gaat hij terug naar het verleden om zijn cel genoot ervan te overtuigen dat hij Jezus is, hij komt terug met gaten in zijn handen en zijn celgenoot gelooft hem, maar dan had hij al met gaten aan moeten komen of zijn celgenoot had dit niet kunnen herinneren toch ?
Ik ga het vanavond nog een keer bekijken, misschien dat iemand mij kan helpen
eminemfan190
nee jou wel zkr
eerder hem dan jou;).....ben de film nu aan het kijken, tot zo ver is het een leuke film;)
deReob
Zit hem nu te kijken, maar heb hem al een tijdje op dvd.. wat een fenomenale muziek is er bij deze film gekozen, het voert je echt mee in de lijn van het verhaal. Op een of andere manier geniet ik altijd van de acteerprestaties van Kutcher, ik vind dat hij zijn rol ontzettend goed speelt.
Beitel
Heb het toch weer even geprobeerd, aangezien het zo lang geleden was dat ik 'm had gezien. Maar ik bleek het me voor zover goed te herinneren.
Geen aandacht meer aan besteden dus, tijd om gewoon lekker te gaan slapen.
Ayrton
Een superfilm, niets meer en niets minder.
Volle 5 *
citykids11
net gekeken.
Ik vond het best goed, ik kon me erg goed inleven. het begin vond ik wat vaag, maar als je doorkijkt snap je het wel en zit er goede structuur in, waar je wel over moet nadenken.
Ik vond de acteerprestaties ook goed.
Ik vond het wel een minpuntje dat je het na een tijdje wel had gezien, de hele tijd maar beetje hetzelfde, je was wel benieuwd naar wat veranderde en hoe het eindigde, maar het werd wel een beetje eentonig.
ondanks dit kleine minpuntje toch een 4.
Dollarsonn
Gruwelijk goede film! Deze film heeft er voor gezorgd dat ik een profiel bij MovieMeter heb aangemaakt. Weet iemand of het vervolg van het zelfde niveau is?
Taken
Ik raad de schijver en of regiseur aan om terug in de tijd te gaan en het over te doen, ik denk dat dit wel duidelijk is
White Trash
Erg goede film de uitgangspositie van het verhaal is erg sterk en origineel. Acteerprestaties zijn goed en ik kom wel in het verhaal te zitten. Na verloop van tijd als hij voor de zoveellste keer het verleden probeert te veranderen valt de film lichtelijk in de herhaling. Toch echt een top film met een goede Aston Kucher
Totalwar
wow dit was echt een super goede film die erg goed in elkaar steekt
Nick Theunis
Het vervolg is niet van hetzelfde niveau nee, die tweede film is puur geldvangerij, niet te vergelijken met deze film.. daarbij kan ik je vermelden dat de film nog een ander einde heeft.. ik vind de film het sterkst met director's cut einde, maar dat moet je zelf maar eens uitpluizen.. deze film heeft echter 4 eindes.. beetje gek, maar toch hebben ze dat gedaan.. ik vind het jammer dat ze op tv niet het sterkste einde laten zien.. het einde wat ik bedoel is helaas non-hollywood.. ik denk dat ze daarom helaas zo gekloot hebben met het einde.. jammer, maar toch blijft het een steengoede film
merijn82
- 1931 berichten
Tja lastig te beoordelen vind ik. Kijkend naar deze film denk ik eigenlijk de hele tijd maar 1 ding en dat is: wat een ongelooflijk bull-shit verhaal. Raakt kant nog wel, is misschien alleen origineel te noemen. Toch is die crap goed uitgewerkt en boeide het wel. Acteerwerk verder niks bijzonders en, zoals al eerder gezegd, de herhaling van 'het veranderen van het verleden' wordt op een gegeven moment goedkoop. Net zo goedkoop trouwens als de special effects die bij dit tijdreizen werden gebruikt. Al met al 2,5 ster
Juliano
Damn wat zeuren mensen veel zeg.
Shit die mensen die deze film lager dan een 3 geven jullie nemen alles een beetje te serieus.
Van wat voor films houden jullie van van die domme films uit de 60's of zo dat is pas echt troep.
Leland Palmer

over zeuren gesproken.
Juliano
Oke ik geef toe niet alle films van de 60's zijn troep:P
Maar net als die gozer Marijn82 jij geeft deze film een 2.5 en Ratatouille geef je een 4.0
Leland Palmer
Oke jij bent gewoon raar.
Mag jij me uitleggen waarom een persoon raar zou moeten zijn als die Ratatouille hoger beoordeeld dan deze film. Ooit van smaakverschil gehoord? Zo niet, dan ben jij raar
merijn82
- 1931 berichten
Oke jij bent gewoon raar.
Hoho meneer Juliano..Niet zo denigrerend over Ratatouille! Die gaf ik geen 4, maar 4,5. Ik denk dat ik al weet wat jij hem zou geven. 5 sterren, net als alle andere films die je hebt beoordeeld. En neem volgende keer op zijn minst de moeite om mijn naam goed te schrijven als je reageert! Dan zie ik je vreemde opmerking over films uit de jaren 60 door de vingers.
O.S.
Ik vond deze film ook niet echt veel voorstellen. Het acteerwerk vond ik vooral in het begin zeer matig. Acteurs moeten je kunnen meenemen in een verhaal en hier had ik de hele tijd zoiets van: ´´het is maar een film´´. Verder kwamen er veel onlogische dingen in voor. Zoals toen de hoofdpersoon voor het eerst terug ging in de tijd en de vader van zijn twee vrienden toesprak, de vader nam dit gewoon aan van een jongetje van 8 en zijn hele leven is ineens verandert. Eigelijk werd de tijd elke keer beinvloed op een manier die ik erg simplistisch vond. Ook de manier waarop er wordt gereisd door de tijd vond ik erg makkelijk gezocht.
De film houd je toch in zijn greep doordat je wilt weten wat er verder gaat gebeuren en doordat er leuke komische momenten voorkomen. Toen de hoofpersoon weer bijkwam nadat hij bij de ontploffing betrokken was dacht ik dat dit wel eens de uiteindelijke tijdlijn zou kunnen zijn omdat ik dacht dat hij zo geen dagboek had kunnen bijhouden. Ben wel blij dat dit niet het einde was geweest, en het had ook niet gekund aangezien het begin- en het eindstuk nog samen moesten komen.
Waar ik een goeie mindfuck had verwacht, heb ik lekker achteruit gezeten en naar een verdienstelijke komedie gekeken.
Oke jij bent gewoon raar.
De enige die raar is hier ben jij volgens mij. Als je al raar bent omdat men anders stemt dan jij is het triest gesteld.
Weet niet wat nu het probleem is? Marijn vind de film iets minder, maar verwoord gewoon duidelijk waarom. Snap niet dat sommige users zoals jij daar zoveel problemen mee hebben.
Smaling
Ik was even bang voor de rol van Ashton Kutcher, omdat ik hem eigenlijk alleen maar ken als de super s*kkel uit 'that '70 show'.
Maar hij heeft een meer dan redelijk performance neergezet.
Goede film met een leuk verhaal, met af en toe spannende momentjes. Een film die van het begin tot einde goed in verhaal is gebracht.
Techro
Wat een geweldige film, alleen jammer dat de rol weg was gelegd voor Ashton Kutcher! Had persoonlijk liever iemand anders gezien in de hoofdrol. Maar verder helemaal top!
The Last
Ik was hier al een tijdje benieuwd naar en had vooraf toch wel aardige verwachtingen, gezien de hoge score(s). Helaas werden die in 1 klap weggevaagd door het uitermate stompzinnige plot en non-acteurs die de film moeten dragen. Zat me keer op keer te ergeren aan de onlogischheden in het verhaal. Uiteindelijk bleef ik ook nog eens zitten met ''the big question'': wat was nou de hele essentie van de film? We hebben hier te maken met het verhaalstructuur van een zak diarree. Sowieso een 1000 in een dozijn verhaaltje, wat (gedeeltelijk) slecht gekopieerd is van o.a. 12 Monkeys, alleen spreken we hier over een cliché-opstapeling van jewelste, incl. slechte acteurs. De film neemt zichzelf veel te serieus.
Ik heb geen enkel aspect kunnen ontdekken wat deze film nou zo goed maakt (nee, zelfs dat gemaakte nep sfeertje kon mij niet overtuigen), ik denk dat de meesten té snel onder de indruk zijn. Dit hoort simpelweg niet in de top 250 thuis, overgewaardeerd prul a la Saw. 1,5*

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control