• 9.374.070 stemmen

Met onder meer: Jaap Spijkers, Monic Hendrickx en Rudi Falkenhagen

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Pools

Releasedatum: 26 maart 1998

Plot De Poolse Bruid

Een stugge boer treft een een bebloede vrouw aan op zijn erf. Ze is mishandeld en spreekt geen Nederlands. Hij draagt haar naar binnen en ze verandert zijn leven volledig. Zonder veel woorden tot hun beschikking te hebben, leren de twee elkaar kennen. Langzamerhand komt hij erachter dat ze een Poolse is, en voortvluchtig, want een nogal sinister figuur komt naar haar informeren.

avatar van renske

renske

Voordat FisherKing mij erop gaat wijzen dat ook ik mij moet gaan verantwoorden voor mijn smaak zal ik 'm voor zijn: ook ik vond het dodelijk saai en op gegeven moment vond ik de personages zelfs irritant worden, vooral Hendrickx. Ik geloofde het ook niet. De accenten van allebei overtuigden me evenmin. Er zaten af en toe mooie plaatjes in maar dat vind ik toch echt te weinig. De terugkomst van de pooier waarbij de hond wordt vermoord zag ik net zo lang aankomen als je ver kunt kijken in het Groningse land en dat ze de mannen vermoordden vond ik qua situatie een beetje gejat van Witness en dat ze dan ook nog gingen vrijen.., ja daaag!
Het enige dat het misschien had kunnen redden was als de postbode een leuk mimestukje had gedaan.

avatar van Robi

Robi

Ik kan me nog herinneren toen ik hem enige jaren geleden voor het eerst zag, dat ik me enorm geergerd heb aan de belachelijke geweldsscene en dat ik de film daardoor helemaal niets vond.

Nog steeds vind ik die scene totaal overbodig en blijf ik van mening dat het conflict met de vorige werkgever, voor zover die verhaallijn überhaupt nodig is voor de film, ook op een andere manier verteld had kunnen worden. Maar de manier waarop de relatie tussen de stugge Groningse boer en het Poolse meisje worden opgebouwd in deze film is heel mooi. En dat is toch het overgrote deel van de film. Ook al is de vrijscene vlak nadat ze een moord gepleegd hebben weer totaal ongeloofwaardig en ook overbodig.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Deze Nederlandse film valt door de mand hoor. Het verhaal is erg eenvoudig en aardig gevonden, maar matig uitgevoerd. Vooral de climax, de shoot-out in de schuur, waarna Hendrickx en Spijkers direct overgaan op een vrijpartij was wel heel erg suf. Hendrickx haar Poolse accent werkt onbedoeld komisch en het enige echt grappige was de onbegrensde Groningse nuchterheid van boer Henk. Voor de rest heeft het wel wat aardige plaatjes binnen en buiten de boerderij die de troosteloosheid, maar ook weer de mooiheid van het boer-zijn moet weergeven.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een sterke ingetogen film van Nederlandse bodem. De kracht zit hem in de eenvoudigheid. De boeven kwamen dan weer minder overtuigend over. Beetje een soort van boze baron met een vlugge Japie.

De film kreeg later nog een Australische remake onder de titel Unfinished Sky.

avatar van BBarbie

BBarbie

Sobere film van eigen bodem met een mooi verhaal en ook prima acteerwerk van Monic Hendrickx en Jaap Spijkers. Bovendien is het typisch Nederlandse polderlandschap fraai in beeld gebracht. Opvallend sterk zijn ook de ingebouwde stiltemomenten.

Prima gedaan.

Jammer dat scenarioschrijver Kees van der Hulst zich van de inhoud van deze film distantieert.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Wederom weer een van de betere films uit Nederland van de jaren 90.

Vroeger werd ik, wanneer ik de VHS in de winkel zag staan, geintrigeerd door de tracktor op de cover. Uiteindelijk vroeg ik ook aan mijn moeder van waar deze film over gaat. Waarop ik als antwoord kreeg; Ooooh, tis gewoon een aaneenlopende praat film, een boer en een vrouw zitten aan tafel... af en toe rijd er buiten een tracktortje voorbij.... Nu ik het plot zo'n beetje onder de loep heb genomen, weet ik nu wel waarom dit een film had moeten wezen zoals mijn moeder omschreef. De inhoud kan ook maar beter ver uit de buurt van kinderen blijven.

En dan zou je nog verwachten dat het weer met een hoop spruitjeslucht en piepers van het boerenland word opgediend. Integendeel zelfs! De Poolse Bruid is voor mij toch echt wel een erg sterke film, ook al gebeurd er inderdaad niet megaveel. Jaap Spijkers acteerd hierin weer erg goed als een Gronings mompelende norse boer Henk die op een dag een gewonde vrouw, genaamd Kristina, aantreft die Pools schijnt te wezen en die hier ook erg goed word neergezet door Monic Hendrix. Er onstaat, wel met een erg hakkelende en tegenwerkende begin, langzamerhand een verhouding tussen de twee, wat ook voor een paar sterke en emotionele scene's zorgt en waarbij de romantiek ook totaal niet misplaatst wordt neergezet. Maar daarnaast is de film ook erg dreigend en spannend, want Kristina is een prostituee die voortvluchtig is voor twee pooiers, die hardhandig aanstalten maken om haar terug te krijgen. Het idee dat ze, ondanks Kristina nog binnen 24 uur in de middle of nowhere beland is, al meteen weten waar ze zich bevind, en dat dan nog in 97/98, is best griezelig.

Verder hebben de locaties me al beraamd om eens een keer met mijn vouwfiets een stukje Groningen te pakken.

Erg sterke film.

avatar van AnyaH

AnyaH

Prachtige dramafilm van Nederlandse bodem. Zeer realistisch betreft: Oost-Europese vrouwen die door pooiers worden geronseld, stugge boeren die alleen iets zeggen als het nodig is (weet ik uit ervaring), boeren die vaak beter kunnen schieten dan pooiers (ja echt), Polen die sneller talen leren dan menigeen denkt (ik heb met ze samengewerkt). Hun vrijpartij na de uiting van agressie was niet gek, dat heet overspronggedrag (bekend uit gedragsleer). Beeldformaat begon smal, werd later breder, deed me denken aan Xavier Dolan. Cinematografie oer-Hollands met wijds uitzicht en grauwe wolkenluchten. Muziek passend bij de sfeer van de film. Enfin, Henk hoeft in ieder geval niet meer mee te doen met Boer zoekt vrouw......

avatar van Flavio

Flavio

Geslaagde ode aan het Groningse platteland, fijn minimalistisch met fraaie beelden en ook fijne muziek. Wel een beetje jammer dat hetzelfde nummer van Ede Staal ook tijdens de aftiteling wordt gebruikt, terwijl dat even daarvoor juist zo mooi had geklonken met de beelden erbij. Spijkers en Hendrickx overtuigen in de hoofdrollen, vraag me wel af of de laatste het er een beetje goed vanaf brengt met haar Nederlands-Pools (vanuit Pools perspectief dan), haar uitspraak leek me soms een beetje vreemd - waarom zou een Pool tree zeggen voor thee, een van de makkelijkste woorden in de Nederlandse taal.

Er is sprake van een soort hoekige chemie tussen beide hoofdrolspelers waarbij alle clichés van de Nederlandse boerenlul wel voorbij komen, het werkt desondanks omdat Spijkers het redelijk ingetogen speelt, bovendien is er wat milde humor. Af en toe wel een scène die niet helemaal werkte zoals dat omhoog gooien van de administratie gevolgd door een dansje. Het misdaadplotje vond ik niet geslaagd maar dat neemt maar weinig tijd in beslag.