Genre: Animatie / Avontuur
Geregisseerd door: Ted Berman, Richard Rich en Art Stevens
Met onder meer: Kurt Russell, Mickey Rooney en Pearl Bailey
Releasedatum: 24 december 1981
Plot The Fox and the Hound
"A story of two friends who didn't know they were supposed to be enemies."
Frey, een vossenjong, wordt van zijn moeder gescheiden en door een oude boerin in huis genomen. In de buurt woont een boer die Frank, een jachthondpup, heeft gekocht. Tegen de wil van de boer in spelen Frank en Frey elke dag met elkaar. Maar als de boer in de herfst op jacht gaat, neemt hij Frank mee om een echte jachthond van te maken. Frey is triest dat hij zijn vriendje moet laten gaan, en als hij in de lente terugkomt, is Frank niet meer de hond die Frey zich herinnert.
Tod (stemrol)
Porcupine (stemrol)
Badger (stemrol)
Dinky (stemrol)
hinie
Ook voor volwassene. Vond hem erg mooi en ontroerend.
tommykonijn
Ik heb deze Film bij mijn Nicht gezien en ik was er erg blij mee want er zat zowel Humor als Drama in deze Disneyfilm en dat vind ik heel mooi om te zien, Goed Verhaal en ook érg Leuk ingesproken stemmen dus nogmaals : Ik was hier érg tevreden mee.
Kevin13
een van de beste films met Kurt Russell
Dirigent
Mee eens, er zaten erg leuke stukjes in en ook nog een groot deel drama
Barcel
Echt een geweldige film. Dinky en Boomer zijn gewoon erg grappig, Chief is een goeie schurk en zijn baas is dat ook, Big Mama een goeie vrouw en de bazin van Tod is geweldig. En natuurlijk Vixey, een heel leuke meisje voor Tod. Tod en Copper zijn echt geweldig!
Allemaal leuke personages!!!!
En verder heeft dit film echt een 5 verdiend!
Iron Maiden
prachtige film.
in het nederlands vind ik de stemmen alleen wel veel beter, maar dit komt gewoon omdat je Kurt Russell amper hoort.
verder vind ik het einde ( laatste 15 minuten ) werkelijk geweldig!
heel mooi getekend als Todd/Frey zo z'n tanden laat zien.
erg mooi allemaal en dit is ook gewoon puur jeugdsentiment!
Friac
Een brok nostalgie: Frank & Frey was één van de films waar ik als kind het makkelijkst om huilde, en ook nu weet de film nog steeds sterk op de emoties te werken, met name tijdens de scène waarin Mrs. Tweed Tod (Frey) naar het bos brengt en hem daar achterlaat, en de scène op het einde waar Copper (Frank) Tod in bescherming neemt tegenover zijn baas. Ook het laatste shot van de film blijft erg mooi en smaakt nogal bitterzoet.
De film wijkt een beetje af van het traditionele Disneypad, in die zin dat de film an sich geen puur happy end kent, en dat beviel me wel. De scène met de beer is overigens behoorlijk intens en mooi uitgewerkt naar het einde toe. Ook heeft de film met de oude hond Chief en de twee grappige vogels leuke nevenpersonages, en moet de kleine Copper (Frank) één van de schattigste Disneyfiguurtjes tot op heden zijn.
Voorts is de film vrij vlak: de animatie en de muziek vallen niet echt op (net als film_kaza had ik ook niet veel met de 'liedjes' van Big Mama), de mensen in de film missen wat diepte, het liefdesverhaal met Vixey is prima doch an sich ook overbodig al valt er wat te zeggen over liefdesrelaties en de manier waarop zij hun invloed uitoefenen op de vriendschapsrelaties en hadden er gerust wat meer vriendschappelijke scènes tussen Copper en Tod in de film mogen zitten. Je voelde de vriendschap wel, want de emoties zijn er, maar misschien had Disney het nog net iets dikker in de verf kunnen zetten.
Een film die ik op zich 3* zou geven, maar dankzij de emoties die de film nog steeds bij me weet los te weken doe ik er graag een halve ster bij.
notorious_kim
deze film heb ik nooit zo schitterend gevonden, vooral omdat ik er elke keer hard moest bij wenen.
film_kaza
Gisteren gezien in het engels, en de 3* verander ik naar een 4*. Alleenal hoe de titel is verwerkt in de film. "The Fox and The Hound" klinkt sprookjesachtig, ook mooi dat de hoofdpersonen een geheel andere naam hebben. In de NL klinkt het gewoon... iets te vrolijk. Evenals de liedjes.
In deze had ik niet zulke moeite met liedjes. Sterker zelfs: wat had deze een mooie muziek ! Hoe sterk de muziek de sfeer wist te maken was erg goed gedaan hier. Iets waar Disney's van tegenwoordig wat van kunnen leren. Ik heb het niet over de liedjes maar meer om de instumentale (mondharmonica-achtige) muziek.
Een stille opening met sfeer als je ergenas op de achtergrond een hond hoort blaffen. En het verhaal weet me raken, hoewel er inderdaad (Zoals Friac vermeld) wat meer vriendschapscenes tussen kunnen zitten. Het was zo van: zo worden in één scene bevriend en na die scene word de vriendschap al snel op de proef gesteld. Misschien iets te snel.
Gelukkig had deze Disney plaatsgemaakt voor leuke bijrollen wat er thuis hoort.
Ik twijvel nog wel een beetje over een 4*, omdat vanaf dat Todd de liefde leert kennen word de film wat minder. Aan de andere kant laat de film hiermee wel zien "het leven gaat door".
Het word weer goed gemaakt als de enorme beer in beeld komt. Die beer blijft gewoon doodeng
(Rode ogen?)
Het is door het stukje aan het eind dat Copper voor Tedd gaat staan & dat je met een uitzoomend beeld nog de "Youre my Best Friend" quote hoord, dat ik zeker voor de 4 ging*.
The Movie Wolf
Het is simpel, aardig, ontroerend, grappig (specht en vink) en gewoon mooi. 5.0 Dat verdiend deze film.
soom
Heb deze film wel eens gezien, ik herinner me er ook best sommige dingen nog van. Zoals dat die ene hond Frey opjaagt en dat de baas van Frank Frey dan uitrookt. Hoewel ik niet zeker weet of ik wel mag stemmen, want het is best lang geleden dat ik 'm zag.
Kricky
nooit geweten dat deze film al zo oud was. Ik zag hem ergens in 1993/94 toen dacht ik dat het een hele nieuwe film was. Vond hem best grappig, al hield ik toen al van gewone films
Alfred Mok
Recensie: The Fox and the Houd.
Een leuke film maar geen uitblinker.
Olie Johnston en Frank Thomas waren 2 trouwe leden van de Nine Old Men die deze film ook maakten. Voor beide was het hun laatste film. Je kan die leuke oude disney dingen er nog in zien. Die leuke vogeltjes, ook de muziek was wel aardig. Het muzikale gedeelte zat wel goed al vond ik de liederen niet zo leuk. Ik weet nog wel dat mijn kinderen dit altijd zo'n saaie film vonden.
Ik zelf vind deze film toch nog wel erg leuk.
Met wat leuke karakters erin zoals Moeder uil en die 2 vogels.
Maar verder geen film dat je zegt: Nou dat is echt een klassieker!
Er blijven wel leuke momenten in zitten waar je in kan lachen maar ook het drama was zeker wel te vinden in deze film. De prologue van de film was geweldig, een opening waarin gelijk duidelijk was waar deze film over ging...jagers en vossen. En het kindje van die moeder vos was Freij. Overigens wel een aardige titel: Frank en Freij maar waarom ze het niet gewoon: De Vos en de Hond hebben genoemd, blijft vreemd.
De vos ziet er weer typisch disney uit (de jonge versie).
Zo'n leuk schattig vosje. Maar het zieligste moment van de disney film is natuurlijk wanneer het baasje de vos weg brengt in dat autootje, echt zielig maar wel een mooie scene. De eindscene met die beer is ook geweldig, met die mooie rokende waterval ernaast blijft dit de mooiste scene van de hele film! 3,5* omdat ik hem toch beter vind dan Tarzan en Dumbo.
Dudette
Ik heb deze film pas nog gezien bij een vriendin van me , ik bleef daar slapen en we waren in een disney-bui .
Tis zo schattig om te zien hoe een hond en een vos bevriend worden terwijl het eigenlijk niet kan.
De scène dat Frey weg moet hebben me serieuze jankmomenten opgeleverd , maar dat hoort er nu eenmaal bij
Een welverdiende 4*
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Mooie film. De film steekt de loef af met de werkelijkheid en dat is weer de kracht van Disney. Alles is mogelijk, alles kan! Een hond en een vos die bevriend worden, hier draait het om.
Bevat ontroerende momenten en wordt soms zielig! Maar wel een hele speciale film.
booyo
Vroeger mijn favoriete disney, maar ik moet dit tot mijn spijt corrigeren. Laatst voor het eerst herkeken en wat mij opviel is dat het een vooral zielige film is. Dit vond ik natuurlijk vroeger ook wel, maar ik had in mijn hoofd zitten dat het ook heel grappig is. Het deel dat ze klein zijn, eigenlijk het enige grappige deel, duurde mijn inziens veel te kort. Nee, het verdrietige overheerste het grappige, daar waar ik vind dat Disney het van zijn grappige stukken moet hebben. Ondanks al dit negatieve toch wel een positieve beoordeling, want het blijft een goede Disney!
Marjoleine89
Prachtige film!! Ieder keer weer huilen met dat stukje dat ze Frey naar het bos brengt...
Jessica.
Dit is was jaren geleden mijn favoriete film en hij is nog steeds mooi.
Mochizuki Rokuro
Zachtjes uitgedrukt niet het beste van Disney (ook uit de donkere dagen van de Disney animatiefilm). Een dun, stom en enerzijds te kinderachtig en anderzijds te moraliserend verhaal. Geen leuke figuren (de mensen niet, de honden niet en de sidekicks niet (alleen de 'glim'rups)) en het bos is wellicht aangenaam, maar grijpt wel heel erg terug naar de vaste waarden in vormgeving en sfeer. Oubollig.
maxo922
Bekend recept,
Leuk voor de kleintjes, saai voor de oudjes.
Simpel concept en veel schattig gedoe.
Verder niet heel boeiend, maar toch wel spannend soms voor de kleinere.
* 2,5
movie acteurs
Af en toe wat humor. Heb erg vaak gehuild bij deze classic. Persoonlijk vind ik dit misschien de zieligste Disney film. 4,5 voor een mooie droevige Disney film.
DwarreI
Ieder keer weer huilen met dat stukje dat ze Frey naar het bos brengt...
pumpking
Vroeger één van mijn favoriete Disneyfilms, niet de bekendste maar hij is op een speciale manier getekend en hij heeft ook iets speciaals. Zou nog eens herbekeken moeten worden.
Joeri_000
Moest zo huilen vroeger toen de vos in het bos werd achtergelaten ...
Meersie
Dit mag degelijk een Disney Classic genoemd worden.
Een mooie prent voor jong en oud die vooral een moraal meegeeft zoals dat een echte Disneyfilm beaamt.
Heb hem zeker meer dan 10 keer gezien in mijn 19-jarig bestaan, en hij blijft me boeien.
GuyOverboard
Niet te geloven dat ik hier nog niet op gestemd had. Mijn jeugdfilm. Heerlijk.
kobe bryant fan
Afgezet wat een saaie film geen woorden meer aan vuil maken.
Eén van de betere Disney films.
Hoewel er nog steeds een heel aantal stukken tussenzitten waar wat mij betreft genoeg op aan te merken valt, schijnt er toch een iets duisterder verhaaltje tussen alle schattigheid door. Het begint al met een zeer mooie intro, maar ook het berengevecht op het einde is iets grimmiger dan ik van Disney gewoon ben.
Niet al te veel liedjes en de liedjes die er dan zijn lijken vaak meer op woordspelletjes. Verder wel jammer van die twee vogels en het wormpje. Zo ongerelateerd aan de rest van de film dat het wel zeer sterk naar gewone filler ruikt. Beetje zoals Scratt in Ice Age. Grappig vond ik het al helemaal niet, dus had volledig geschrapt mogen worden.
De animatie is in deze film ook van een iets minder niveau. Vooral het camerawerk is soms erg statisch. Het zorgt er blijkbaar wel voor dat de achtergronden ditmaal iets aparter van stijl zijn, waardoor het meteen een stuk aangenamer wordt om kijken. Ze mogen van mij meer dit soort trade-offs maken.
Vond het best wel redelijk filmpje. Nergens echt groots of echt sterk, maar toch een wat volwassener verhaal met een aantal zeer degelijke scenes.

The Fox and the Hound 2
2006

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982