• 9.373.068 stemmen

Minnie and Moskowitz (1971)

Drama / Komedie | 114 minuten

Genre: Drama / Komedie

Geregisseerd door: John Cassavetes

Met onder meer: Gena Rowlands, Seymour Cassel en Val Avery

Plot Minnie and Moskowitz

Minnie Moore, een museumcuratrice van goede komaf, heeft een mislukt huwelijk en een ongelukkige relatie met een getrouwde man achter de rug. Net op het moment dat ze al haar vertrouwen in de liefde dreigt te verliezen, leert ze Seymour Moskowitz kennen, een onbeschaafde hippie die zijn brood verdient als parkeerwachter. Ondanks hun tegengestelde karakters beginnen ze een fascinerende relatie.

avatar van starbright boy

Ik ga me aansluiten bij Querelle en Mochizuki. Bij vlagen heel erg sterk, maar als geheel erg onevenwichtig en daardoor mist het de impact van Cassavetes andere films, hoe geweldig sommige losse scenes ook zijn.

avatar van Spetie

Mijn tiende Cassavetes, een getal dat erg goed klinkt, maar Minnie & Moskovitz is wel de minste van de echte Cassavetes films. Daar reken ik Big Trouble overigens niet toe.

Het grote probleem van Minnie & Moskovitz is de hier door anderen al aangehaalde wisselvalligheid. Er zitten een paar mooie scenes tussen, maar over het geheel gezien zwakt het bij vlagen ook erg af en heeft het niet de impact, die ik bij andere films van hem voelde. Gena Rowlands is zoals altijd erg goed en speelt hier weer een mooie rol als Minnie. Haar date met de man, die niet weet hoe hij met vrouwen om kon gaan vond ik toch wel bijzonder hilarisch. Seymour Cassel doet het aardig en is op sommige momenten ook wel grappig door zijn gedrag en zijn aparte voorkomen met dat rare kapsel van hem. Verder zijn de bijrollen ook wel in orde, met Cassavetes zelf in een goede rol als agressieve man. Wat lijkt Cassavetes toch erg op Humphrey Bogart. Dat viel me hier nog eens extra op, omdat Moskovitz in het begin van de film naar een film met Bogart zit te kijken.

Naast de boeiende momenten zitten er nu echter ook momenten in die minder boeiend zijn en vooral op dramatisch vlak heeft de film niet de kracht, die ik van Cassavetes gewend ben. De regie lijkt ook wat minder te zijn. Het camerawerk is degelijk, maar niet bijzonder. Gelukkig weet Cassavetes altijd wel hoe je een film goed moet laten eindigen. De laatste tien minuten zijn erg sterk en doen je haast weer even vergeten, dat het gedeelte ervoor stukken minder was. Minnie & Moskovitz zou ik echt een heel hoog cijfer willen geven, maar meer dan een voldoende kan ik er toch echt niet van maken. Nu zijn twee ontbrekende films op mijn lijst nog een keer zien op te sporen en dat heb ik zijn oeuvre helemaal gezien.

avatar van 93.9

93.9

Prachtige film. Van deze regisseur ga ik bijna alles zien aankomende week. Heb de collection in huis ☺

avatar van Serpicos

Serpicos

This noisy Cassavetes began to drag towards the end, but the romance between an intense outcast and a woman who wants more in life is funny and fascinating. I loved the extensive introduction of the characters and the unforced way they met.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat zijn hier veel Cassavetes fans kritisch zeg. Vind dit gewoon aansluiting vinden bij zijn meesterwerken. Een letterlijk en figuurlijk kleurrijke komedie. De introductie van bij beide titelpersonages is heerlijk. De ontmoeting met allerlei randfiguren geweldig en met elkaar leuk. Daarna is de ontplooiing van de relatie vreemd, soms grappig maar ook wat irritant. Vooral Moskowicz doet eigenlijk alleen vervelend tegen Minnie, waardoor het helemaal wat ongeloofwaardig wordt. Gelukkig zijn daar de laatste 10 minuten waar de moeder van Moskowicz haarfijn uitlegt wat voor loser haar zoon is. Minnie maakt het allemaal niet meer uit. Zij is erachter dat het geen reet uitmaakt hoe goed ze elkaar kennen, hoe knap hij is of wat voor baan hij heeft. En ze lijkt gelijk te hebben getuige het laatste shot. leuke film en wat een held die Cassavetes.