Sátántangó (1994)
Alternatieve titel: Satan's Tango
Hongarije / Duitsland / Zwitserland
Geregisseerd door: Béla Tarr
Met onder meer: Mihály Víg, Putyi Horváth en Miklós Székely B.
Gesproken taal: Hongaars
Releasedatum: 22 december 1994
Te zien in 3 bioscopen
Plot Sátántangó
In een klein dorpje in het post-communistische Hongarije is het leven tot een soort virtuele stilstand gekomen. De augustusregens hebben aangevangen. De dorpelingen verwachten een grote gelduitkering die avond, waarna ze gepland hebben het dorpje te verlaten. Sommigen willen eerder vertrekken met een groter gelddeel dan hun toekomt. Ze horen echter dat de makkelijk pratende Irimias, van wie verwacht was dat hij dood was, terugkeert naar het dorp. Ze hebben de vrees dat hij al het geld inpikt voor één van zijn grootse pogingen om de gemeenschap draaiende te houden.
Irimiás
Schmidtné
Halicsné
Zyxx
YEP!!!
Ik hoop dat je (inmiddels) genoten hebt. 'Carte blanche' ofwel zonder teveel verwachtingen is - denk ik - een goeie insteek voor zo'n film. 'Goed uitgeslapen' is echter wel 'n vereiste ...
Hans P
Een shot van ruim vijf minuten van koeien op een modderig erf, twee mannen die lopen in een straat waarin het stormt, door een verrekijker turen naar een lopende kraan .......
Deze film is zooo verstillend. Kijken hoe het gras groeit. Zeker geen film voor iedereen, maar ik vind hem fabelachtig mooi.
5 hele dikke sterren!
Referee_deluxe
Erg langdradig, het kon mij ECHT niet boeien. Het is nu eenmaal niet mijn stijl. Voor mij is dit een domme film.
Sander2
Voor mij is dit een domme film.
Dat je het saai vind, dat kan ik nog een heel klein beetje begrijpen (alhoewel ik Rocky en The Day after Tomorrow vele malen saaier vind), maar een domme film...
Bliijkbaar een film die zo traag is dat ook domme mensen 'm kunnen volgen.
Alastor
In de oorspronkelijke versie van de film schijnt het sterven van het meisje weergegeven te worden. Kan iemand dit bevestigen?
Deze scène is namelijk niet terug te vinden op de dvd van A.E.
danuz
Deze scène is namelijk niet terug te vinden op de dvd van A.E.
In de versie die ik in de bioscoop zag, zie je het meisje met de dode kat in haar armen langs een weg liggen. Waarschijnlijk heeft ook zij het rattengif ingenomen en sterft ze samen met de kat.
Movie_fan#
een van de krachtigste films ooit....
Sander2
Toch even een reactie op al de mensen die denken eigenhandig de gloeilamp hebben uitgevonden. Ik vond dit een saaie, langdradige film waar ik me onmogelijk met volledige consentratie kon doorworstelen. Blijkbaar denkt men hier dat je na 28 stemmen het correcte beeld hebt over de meningen van alle mensen over deze film. Eerst wou ik niet stemmen op deze film, maar het gedacht alleen al om deze film als "tip" te beschouwen vond ik waanzin. Mijn 0.5 is verhoogt naar een 1.5 wegens aanhoudende klaagberichten over hoe mooi dat gemiddelde wel was. Bij dreiging van het weghalen van mijn stem dan maar met tegenzin verhoogd (jaja eigen mening...) Maar de film kan voor mijn part onmiddelijk die 0.5 terugkrijgen.
En het argument van: beter niet stemmen (omdat jou mening niet hetzelfde is als de mijne???) vond ik ook maar dom om lezen...
Nu vraag ik me nog steeds af of jullie deze film afgezien hebben. En ook waarom jullie er als niet-filmliefhebbers aan begonnen zijn, maar goed...
Ook filmliefhebbers kunnen een hekel hebben aan trage oost Europeese cinema.
Sander2
Kan ja, maar als je al geen filmliefhebber bent, dan zou ik er al helemaal niet aan beginnen. En een argument als traag is natuurlijk geen argument.
Hoezo is traag geen argument? Die scene met de dokter, duurt eeuwig, had best korter gekund. Bij Tarkovski vind ik de traagheid ook vaak en minpunt. Het hoeft heus geen Micheal Bay film te zijn en dat verwacht ik ook niet als je een dergelijke film ga kijken, maar je kunt overdrijven. Ze hadden het hel verhaal ook makkelijk in 5 uur kunnen vertellen.
Daarbij kan je ook filmliefhebber zijn en een hekel hebben aan een bepaald soort films (bijv trage oost europeese cinema), je hoeft niet alles goed te vinden.
Sander2
Als je deze film gaat kijken weet je van tevoren dat ie traag is. Deze film is ook juist zo ongelofelijk mooi en krachtig door die traagheid.
Zou inderdaad kunnen ja. Heb ik ook nergens ontkend, maar als je al geen filmliefhebber bent (zoals newG en Referee_deluxe) dan is het gekkenwerk hieraan te beginnen met de verwachting het uit te kijken. Dan komt er onvermijdelijk een laag cijfer terwijl nog niet eens de halve film gezien is. Is het dan niet verstandiger het gewoon bij films als Scary Movie te houden en als je echt een keer een alternatieve film wil zien te beginnen met Persona ofzo?
Ach, waarom zou deze film niet een paar keer 0,5* moeten krijgen, denk dat velen het daarmee eens zullen zijn. Beetje onzin dat alleen liefhebber hierna zouden mogen' kijken. 'Daarnaast vond ik als 'ervaren filmliefhebber' Persona ook niet al te best.
newG
Wel ik beschouw me wel als een filmliefhebber, en ik aprecieer het in elke film dat de makers hun tijd nemen om het verhaal te vertellen, de personages een echte volledig uitgewerkte achtergrond geven, maar een het verhaal in de film moet wel enige vorm van vooruitgang laten blijken, en deze film gaf me dat gevoel niet.
Dus voor mij zijn er 2 soorten trage films: de trage maar toch boeiende en een saaie met-de-haren-getrokken-pre-montage trage film. Dit is zo een saaie film in mijn ogen...
Maar als er mensen zijn die dit een goeie film vinden, mij best, maar ik vind dat niet zo...
Sander2
Wel ik beschouw me wel als een filmliefhebber, en ik aprecieer het in elke film dat de makers hun tijd nemen om het verhaal te vertellen, de personages een echte volledig uitgewerkte achtergrond geven, maar het verhaal in de film moet wel enige vorm van vooruitgang laten blijken, en deze film gaf me dat gevoel niet.
Zoals in The Godfather bedoel je? Ik beschouw iemand die 5* geeft aan Ernes rides Again, Ernest goes to Africa en nog 5 andere Ernest films, en 0,5* aan The Godfather, The Godfather: Part II en Eyes Wide Shut niet als filmliefhebber, sorry. En ik snap nog steeds niet waarom je Sátántangó bent gaan kijken... Ik had je van tevoren kunnen zeggen dat dat op een 0,5 uit zou lopen.
Kun je een voorbeeld geven van die eerste?
Tarkovsky (de meester van de trage cinema) omschreef mijn standpunt zo:
The beautiful is hidden from the eyes of those who are not searching for the truth, for whom it is contraindicated. But the profound lack of spirituality of those people who see art and condemn it, the fact that they are neither willing nor ready to consider the meaning and aim of their existence in any higher sense, is often masked by the vulgarly simplistic cry, "I don't like it!" "It's boring!" It is not a point that one can argue; but it is like the utterance of a man born blind who is being told about a rainbow. He simply remains deaf to the pain undergone by the artist in order to share with others the truth he has reached.
Dat vraagt idd om een verklaring...
newG
Kun je een voorbeeld geven van die eerste?
Dat vraagt idd om een verklaring...
Ok we zullen beginnen met de Ernestfilms: als kind vond ik deze films schitterend en grappig, de rede waarom ik een film als deze opnieuw zou bekijken (en nog steeds goed vinden) is dankzij "jeugdsentiment". Laat ons zeggen dat Ernest voor mij cult is: ik vind hem schitterend en de rest haat hem. Een 5 voor die Ernest is voor de grote massa zeker veel te hoog, maar mijn statement is dat zelfs Ernest nog fans heeft.
Even een brugje maken naar eyes wide shut. Ik ben een redelijke Kubrickfan. a clockwork orange, the shining en full metal jacket liggen in mijn dvdkast. Spartacus en Dr. Strangelove heb ik nog ergens op een videoband liggen, allemaal stuk voor stuk schitterende films. Maar 2001 A Space Odyssey en eyes wide shut zijn 2 films die mij helemaal niet konden bekoren. Zelfde verhaal met the Godfather. Prachtige muziek, acteren was knap, maar de film kon me niet vasthouden. Evenals deel 2 (die ik enkel gezien heb met mijn vrienden om ze te plezieren.
Ben ik dan geen filmliefhebber als ik mijn mening niet binnen de lijntjes van de massa kleur?
We hebben elk onze eigen kijk op een film, zodat we elk onze eigen mening hebben en lekker kunnen discuteren over die mening.
En dan nog die trage maar goede films. Iets waar ik de komende dagen nog ga over nadenken. Maar misschien vallen Amelie Poulin en American Beauty wel onder die noemer.
In het verhaal gebeurd er weinig maar elk personage wordt op een schitterende manier voorgesteld,en ze blijven ook schitterend om zien door de hele film.
Maar dit is nog een onderwerp om op terug te komen.
danuz
Even een brugje maken naar eyes wide shut. Ik ben een
Maar dit is nog een onderwerp om op terug te komen.
Alles goed en aardig, maar als je bovengenoemde tot trage films wilt rekenen... Vooral Amelie vliegt in een sneltreinvaart voorbij. En daar is niks aan gelogen. Voor de rest snap ik je verhaal wel, alhoewel ik het er absoluut niet mee eens ben natuurlijk.
newG
transamerica, lost in Translation en Broken flowers.
Idd Amelie is niet meteen een trage film qua vertelling. Maar dat is wel iets dat Sátántangó mist, die snellere montage. Voor de rest kan je bijde films niet vergelijken...
Sander2
Amélie en American Beauty zijn zeker niet traag. Ik wist wel dat hij met zulke films aan zou komen, American Beauty had ik echt al in mijn hoofd als het voorbeeld dat hij als eerste zou noemen. 2001 en Eyes Wide Shut zijn verder juist Kubrick's beste films. Verder zijn de Ernest films zeker niet de enige troep tussen zijn 5* films. Zie ook films als Barb Wire, Alien from L.A., Galaxina, Jackass: The Movie, Slaughterhouse, Starcrash... En ik heb ook nog steeds geen antwoord op 2 vragen van mij:
1. Waarom ben je begonnen aan Sátántangó?
2. Heb je Sátántangó afgezien?
Macmanus
Wat een toon meneer Sander. newG mag toch best die films te gek gaaf cool vinden, betekend dat meteen dat die geen filmliefhebber is? Verder heb je de meeste films die je noemt niet eens gezien, dus alleen door de buzz rond de film denk je te weten dat het troep is.
Cupido
- 1911 stemmen
Maar dat is wel iets dat Sátántangó mist, die snellere montage.
Film heb ik niet gezien, maar volgens mij is dat minimum aan montage juist de bedoeling van de filmmaker.
Sander2
Wat een toon meneer Sander.
Bedankt voor je beleefdheid.
Voor mij wel ja. Kun je leuk vinden of niet, ik beschouw hem niet als filmliefhebber.
Ik hoef die films daarvoor niet eens te zien. Poster + plotomschrijving + cijfer/commentaren op IMDb en MM is genoeg om die conclussie te trekken.
Inderdaad.
Knisper
Ik wil MacManus zijn bericht wel even ondersteunen. Niet iedereen zoekt hetzelfde in cinema als jij. Dat betekent niet dat die andere geen filmliefhebber is. We hebben genoeg horror-fans op deze site. Dat zijn toch ook liefhebbers?
Tuurlijk niet.
Inderdaad. Alleen ander soort filmliefhebbers.
Oke, laat ik mijn vraag dan anders formuleren. Als je houdt van wat in mijn ogen loze pulp is, waarom ga je dan naar Sátántangó kijken?
Knisper
Maar jouw bericht klinkt een beetje of jij dan een betere filmsmaak zou hebben en dat schiet me een beetje het verkeerde keelgat in! Als iemand andere preferenties heeft, dan zijn die van jou (omdat misschien meer mensen in de lijn van jouw gedachten beoordeelt) niet superieur.
Sander2
Excuses. Mijn bewoordingen waren erg ongelukkig gekozen.
mister blonde

Vijf goede films die hun uitzonderlijk lange speelduur meer dan waard zijn

Compleet werk van Béla Tarr verschijnt in prachtige box: 'Perfecte muziek en prachtig passende zwart-wit beelden'

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985