Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Clint Eastwood
Met onder meer: Nicholas Hoult, Toni Collette en J.K. Simmons
IMDb beoordeling: 7,0 (66.015)
Releasedatum: 31 oktober 2024
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
- Donderdag 30 januari in één bioscoop (Lisse)
Plot Juror #2
"Justice is blind. Guilt sees everything."
De familieman Justin Kemp neemt deel aan een jury die een geruchtmakende rechtszaak zal behandelen. Samen beslissen ze over het lot van een mogelijke moordenaar. Gaandeweg komt Justin voor een moreel dilemma te staan wanneer hij zich bewust is van het feit dat de beschuldigde onschuldig is. Met deze kennis heeft Justin de macht om de juryuitspraak in een andere richting te duwen en de persoon al dan niet vrij te pleiten.
TMP
Helaas een teleurstellende film van Clint Eastwood. Van enige spanning is na een kwartiertje al geen sprake meer, want dan wordt de enige grote plotwending al uit de doeken gedaan. Verder kabbelt de film maar een beetje voort, zonder ergens echt interessant te worden. Veel oppervlakkige en oninteressante personages. Het personage van J.K. Simmons had potentie, maar verdwijnt al redelijk snel uit beeld. Best bijzonder dat acteurs als Simmons en Kiefer Sutherland er met hun (bij)rollen nogal bekaaid vanaf komen. In dit genre - rechtbankdrama's - kan ik genoeg betere films bedenken, waardoor dit nog wat meer ondermaats aanvoelt.
Thomas83
Oerdegelijke film van Eastwood weer. Blij dat hij na misser Cry Macho nu weer een vrij behoorlijke film aflevert. Hoewel de personages onder de jury soms best wel typetjes zijn verrast de film met zijn kritiek op zaken die het rechtssysteem in Amerika nogal krom maken, zoals de politieke ambities van verkiesbare functionarissen, ongeïnteresseerde of bevooroordeelde juryleden en het ongelijke speelveld tussen overwerkte pro deo advocaten en aanklagers.
En nog verrassender dan dit is dat er geen dramatische bekentenis van Justin volgt op het einde. Zoals eigenlijk iedere Eastwood-film kijkt ook deze weer vlot weg, en met de domme momenten valt het op het wat onzinnige uitgangspunt na relatief ook nog wel mee.
Uitstekende film over een man met een vrouw in verwachting die met tegenzin aan jurydienst begint. Dit rechtbankdrama heeft natuurlijk veel weg van 12 Angry Men, maar wel met een flinke draai met een boeiend dilemma voor het hoofdpersonage. Het zit allemaal goed in elkaar en een goeie cast. Zal dit de laatste film van levende legende Clint Eastwood zijn? Waarschijnlijk wel, maar hopelijk niet. Het is in ieder geval verre van een slechte, laatste film.
lang pee
Misschien een beetje teveel toevalligheden, maar ik vond Collette en Hoult ijzersterk. Verder vond ik het een zeer goede film. Ik ga hier wel niet schrijven waar hij over gaat, want dat staat hierboven al!
schram101
Goed neergepend! Ik kan me hier wel prima in vinden. Zit toch een halfje lager (3,0*} uiteindelijk omdat ik het soms een beetje te theatraal vond in bepaalde scènes.
Verder natuurlijk wel wat braaf, maar kan je die Clint dat kwalijk nemen op zijn 124e?
Filmkriebel
Intelligent in elkaar gestoken juridische thriller die de wankele definitie van het woord gerechtigheid in vraag stelt, en ook de te vaak voorkomende bevooroordeelde meningen (van de jury) op de korrel neemt. Dat gebeurt door middel van een vrij eenvoudige case; enig verschil is dat één van de juryleden betrokken is zonder dat iemand hier van afweet, en manipulatief inspeelt op de besluitvorming. Vond het zelfs een redelijk spannende film door de onvoorspelbaarheid van de keuzes die Justin Kemp zal maken. Zal hij zijn geweten laten spreken of zal hij zijn eigen hachje willen redden? Voortreffelijk gespeeld door Hoult, en ik durf wel zeggen dat dit één van de betere gerechtsdrama's is van de laatste jaren. Eastwood doet het toch maar weer.
blurp194
Ga er maar aan staan, op je 94ste.
Clint doet het maar eventjes, en het is nog een echte film ook - veel beter dan het wat matte Cry Macho van alweer 3 jaar geleden, waarvan we toen allemaal dachten dat het zijn laatste film wel zou zijn. En deze keer zonder dat er iets van een ouwe-mannen-gezapigheid sfeer overheerst, zoals dat bij teveel andere oude filmmakers zo’n rol speelt. Misschien ook beter als hij zelf niet meer meespeelt in zijn eigen films, hoe fijn dat aan de andere kant ook is.
Evengoed, het is ook wel weer echt een Clint-film - het gaat van begin tot eind gewoon echt om het verhaal, en om je daarmee aan het denken te zetten. Hoult past daar prima in met zijn ambigue karakter dat enerzijds invoelbaar, maar anderzijds verwerpelijk is - net als de man, vrouw of mens die je elke ochtend in de spiegel ziet, en dat maakt het verhaal des te sterker en invoelbaarder. En tegenover hem een even ambigue en menselijke Collette, die daar fraai tegenspel aan geeft - en des te sterker omdat ze ook niet altijd een positieve of frisse superheld is, maar gewoon een echt mens. Leuke bijrolletjes voor Simmons en Sutherland, aan de andere kant vond ik Deutsch en Messina wat flauwtjes overkomen - kennelijk was de verf even op. Bijzondere vermelding wellicht voor Clint’s bloedeigen dochter Francesca.
Verder is het allemaal - natuurlijk - erg degelijk, en ook erg weinig dapper; in de cinematografie, in de vertelstijl, in de soundtrack zijn allemaal weinig verrassingen te vinden. Ook dat is echt wel een beetje eigen aan Eastwood. Een goede film heeft dat helemaal niet nodig, je zou je hem haast zelf horen zeggen. En wellicht ook gewoon terecht - ik wil maar vermijden om zulke braakwoorden als ‘vaste waarde’ te gaan gebruiken, maar het is wel precies dit soort continuiteit in een interessant en origineel verhaal wat de films van Eastwood elke keer weer tot een succes maken. Misschien niet tot de film van het jaar, maar zeker wel een die je over een paar weken, een paar jaar nog in je hoofd hebt.
En daar komt 95% van de productie van Hollywood lang niet bij in de buurt. Ik hoop maar dat er voor Clint nog een, twee, of liefst nog tientallen films op stapel staan. Want hij kan dat toch als geen ander, blijkt elke keer weer.
Beun de Haas BV
Degelijke rechtbankfilm van een alweer 94 jaar oude Clint Eastwood. Daarvoor natuurlijk petje af, maar Juror #2 heeft wel zijn mindere kanten. Zo hangt het verhaal soms met toevalligheden aan elkaar en is het gros van de personages gemaakt van karton. Verder kijkt het lekker weg - maar er zat simpelweg meer in.
3,0 * Schuldig aan imperfecties
vincetenerife
Ik ben het daar niet mee eens, dit is voor mij zo een einde waar je zelf kunt kiezen wat er gebeurd ( eindes toals deze zijn in op dit moment).
Staat de DA, op het allereinde, aan zijn deur om een arrestatie, of voor iets anders ?
Filmkriebel
Daar ben ik dan niet mee eens. De DA staat aan zijn deur omdat ze de zaak wil heropenen en de ten onrechte veroordeelde man wil zuiveren. Vraag is enkel of ze genoeg bewijslast heeft... Hij heeft al op dat bankje alles toegegeven aan haar . De gerechtigheid in dit geval kan nooit werken met twee maten en twee gewichten zeg maar.
Thomas83
Het klopt dat er een open einde is. Dat neemt alleen niet weg dat er geen bekentenis van Justin is in de rechtszaal. Later geeft hij in een gesprek met de aanklager wel indirect het een ander toe, maar dat is geen openlijke bekentenis en hij houdt het vaag.
Filmkriebel
De film eindigt met een cliffhanger wat niet hetzelfde is. Een open einde houdt in dat je niet weet in welke richting het verder moet, waardoor je als kijker zelf een invulling geeft. Hier is die richting wel duidelijk... mevrouw de aanklager staat zeker niet aan de deur voor een vriendschappelijk praatje. Dit hadden ze al gehad. Er zijn nog onafgehandelde zaken en die zullen dus worden aangepakt. Meestal hint zo'n einde op een sequel maar niet hier. Ik vind het een magnifiek einde.
Thomas83
Volgens mij is er bij een cliffhanger altijd de intentie om de kijker aan te sporen de volgende film of aflevering te kijken. Er is hier een sterke implicatie dat Killebrew heeft besloten om Kemp te vervolgen nu ze is verkozen tot hoofdaanklager, maar uiteindelijk zien we dat niet en zou ik het dus toch een open einde noemen. Eastwood houdt het bewust net vaag genoeg om discussie aan te moedigen.
Filmkriebel
Misschien is een "halfopen" einde dan iets toepasselijker. Het feit dat je weet dat er nog een staartje aan de hele zaak komt maakt het op zich al géén open einde vind ik. Hoe de hele zaak dan vervolgd wordt tot in de details is minder van belang voor wat de regisseur wil overbrengen. We zien het niet omdat het er niet toe doet. Was dat wel het geval, dan zou de film gewoon een half uur langer doorgegaan zijn. Je moet enkel vatten dat Kemp er niet zomaar mee zal weg komen en ter verantwoording geroepen zal worden.
tukkerstein
Zeer degelijke film: prima acteerwerk en een verhaal dat boeit. Maar verder echt te rechtlijnig, weinig verrassingen en allemaal al eens eerder gezien. 3*
Thomas83
Ja, daar kan ik me wel goed in vinden. Het valt een beetje tussen een open en gesloten einde nu. En hoe je het ook noemt, het is een zeer krachtig einde.
Rodger
Prima film, met een goed verhaal...
Kijkt lekker weg, en er sluimert de hele film een bepaalde spanning rond..
3.5 ***
Clint doet op zijn oude dag nog maar eens juridische moraliteit op basisschoolniveau.
Bepaald geen hoogvlieger, laat staan Dostojevski.
sportfan27
Eastwood kan het nog steeds!
Heerlijk vermaakt met Juror #2.
Pakkend verhaal, sterk geacteerd.
Enige minpuntje is het toch wat afgeraffelde einde:
Na het bezoek van de juryleden aan de locaties word verder niet meer in beeld gebracht hoe de andere juryleden (het was 6 vs 6) toch ineens weer van mening veranderd zijn aangezien er uiteindelijk een unaniem oordeel voor schuldig uit komt rollen.
Toch een kleine misser. De keuze van Justin is wel wat dubieus, die heeft een manier voor zichzelf gevonden om met zijn keuze te leven al blijkt uit de laatste scene dat zijn plan niet uitpakt zoals gehoopt.
Dikke voldoende. 3,5*
Der Wilkuz
Geen geweldige film, in dit genre veel betere gezien. En ook Eastwood heeft een stuk betere films gemaakt. En waarom een topacteur(Simmons) en Sutherland(bekende naam) casten en ze amper speeltijd geven. Verder geeft de film wel maar weer aan wat een waardeloos systeem jury rechtspraak is.
Geprezen rechtbankdrama 'Juror #2' voert al dagen de HBO-toplijsten aan
Valt Clint Eastwoods laatste film in de smaak? 'Juror No. 2' overtuigt de critici: 'Hij flikt het weer'
Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl
The Super Mario Bros. Movie
Animatie / Fantasy, 2023
Small Things like These
Drama, 2024
jury duty moral dilemmamurder trial
Social media
- Registreer |