• 9.377.374 stemmen

Furiosa: A Mad Max Saga (2024)

Actie / Avontuur | 148 minuten

Met onder meer: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth en Tom Burke

Releasedatum: 23 mei 2024

Plot Furiosa: A Mad Max Saga

"Fury is born."

Als de wereld vergaat, wordt de jonge Furiosa ontvoerd uit de Green Place of Many Mothers en valt ze in handen van een grote motorbende onder leiding van de krijgsheer Dementus. Op hun tocht door de woestenij stuiten ze op de Citadel, geregeerd door Onsterfelijke Joe. Terwijl de twee tirannen strijden om de heerschappij, moet Furiosa vele beproevingen doorstaan terwijl ze de middelen verzamelt om haar weg naar huis te vinden.

Praetorian Jack

Organic Mechanic

Mary Jabassa

Vuvalini General / Mr Norton

The Oceanic Six schreef:

Krijgt overal hoge cijfers en mensen kunnen in tegenstelling tot 2015 nu ook de franchise beter. Mad Max was 80's en niche, maar Fury Road werd commercieel wel een succes.

Mad Max in de 80s een niche?

Ben je helemaal gek geworden? Deden het relatief beter dan Fury Road, hoor

avatar van Wouter

Kan me hier wel aardig in vinden: https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/reviews/furiosa-mad-max-saga-george-millers-ambitious-prequel-quickly-loses-steam

(Al waren al die speedups er toch echt omdat het niet vlot genoeg geregisseerd was)

Wouter schreef:

De echt hele bizarre speedups

Wat bedoel je hiermee? Ik zie je de term een paar keer gebruiken maar van deze term heb ik nog nooit gehoord. Allicht herken ik ze direct als ik weet wat je bedoelt,, maar ja, dat weet ik dus niet.

Wouter schreef:

Mad Max in de 80s een niche?

Ben je helemaal gek geworden? Deden het relatief beter dan Fury Road, hoor

Ik heb niet het idee dat Mad Max de wat jongere kijker aanspreekt. Die reeks was tientallen jaren dood en begraven tot Fury Road. Daarmee sprak je een hele nieuwe generatie aan. Zo groot is Mad Max anno het heden niet. Sterker, in Fury Road heeft hij zelfs slechts een bijrol in zijn eigen film. Mad Max heeft altijd een beetje in het culthoekje gezeten, maar het zijn geen wereldwijd zeer geadopteerde films zoals bv Indiana Jones of Back to the future uit die tijd.

mjk87 schreef:

Ik begreep het ook niet, maar gokte dat hij de boosters van de wagens bedoelde dat dat er niet fraai uit zag? Kan me er ook niks bij inbeelden, de film was een groot visueel genot.

Waarom denk je dat ze na zoveel jaar uberhaupt nog een vervolg maakten...?

Natuurlijk, Indiana Jones was nóg groter, maar jij denkt dat ze Fury Road greenlightten met een budget van zo'n 185 miljoen als ze het geen gigantische verwachtingen hadden, gebaseerd op het succes van de originele trilogie?

De eerste Mad Max was een low budgetfilm die het onverwachts goed deed, maar zeker daarna was er in no way sprake van een franchise 'in een culthoekje', hoe ruig de serie ook was.

mjk87 schreef:

Er zitten hele stukken in die versneld zijn, waardoor het er soms uitziet als Comedy Capers. Bij Fury Road deed ie dat ook al, maar was het vooral bij de actiescenes en minder integraal gedaan. Hier ziet het heel zichtbaar erin.

Waarom denk je dat ze na zoveel jaar uberhaupt nog een vervolg maakten...?

Maar wel alleen in de 80's. Dat Miller nog Fury Road mocht maken zal ongetwijfeld gedaan zijn omdat men dacht dat Mad Max nog aan kon spreken. Ze remaken of rebooten sowieso alles.

Wij hier zijn grote filmfans, maar ik vermoed dat de gemiddelde persoon onder de 25 jaar die wel eens een film kijkt weinig of niks met Mad Max heeft. Of zelfs kent.

The Oceanic Six schreef:

Whatever. Maar nichefilmpje in een culthoekje slaat echt nergens op.

avatar van Shinobi

Shinobi

"The darkest of angels."

'Fury Road' was een enorm toffe verrassing, dus ik was wel benieuwd hoe deze prequel zou uitpakken. En ik moet zeggen dat George Miller - de oude baas - het kunstje zeker niet is verleerd.

In deze prequel gaan we terug naar de jongere jaren van Furiosa. Je ziet hoe ze ontvoerd wordt en in de handen komt van krijgsheer Dementus. Middels verscheidene hoofdstukken wordt vervolgens verteld hoe ze broedt op wraak, terwijl je meer te weten komt over de wereld.

Qua world building kon ik er dan ook zeker van genieten. Het lijkt erop alsof elk personage een eigen achtergrond heeft meegekregen; naar verluidt heeft Miller daadwerkelijk voor eenieder een eigen achtergrondverhaal gemaakt. Hierdoor is het fascinerend om te zien hoe de gehele wereld in elkaar steekt en de onderlinge verhoudingen zijn. Als kijker is het simpelweg heerlijk vertoeven in de gepresenteerde lore.

Zoals verwacht is de actie weer geweldig. Het is lekker over-the-top te noemen, vooral als je opeens gewapende parasailers ziet! Op deze wijze word je getrakteerd op de meest originele achtervolgingen waar je ogen tekort komt. Dit wordt uitstekend in beeld gebracht en het ronkende audio design mag er zeker zijn, hoewel de opzichtige CGI soms iets minder mocht. Het is alleen jammer dat Chris Hemsworth iets te veel een karikatuur speelt, waardoor de dreiging enigszins ontbreekt. Daarbij konden sommige stukken gerust ingekort worden, maar dat is slechts een kleine smet.

Al met al is 'Furiosa' een knotsgekke ervaring geworden in IMAX. Als liefhebber moet je deze film sowieso in een zaal met de meest optimale audiovisuele instellingen gezien hebben, want anders komt dit actiespektakel niet tot zijn recht.

Dikke 4,0 sterren.

avatar van martijnk

martijnk

Wouter schreef:

Dat is mij niet opgevallen. Maargoed ik ben gewoon een liefhebber geen criticus dus ik let er ook niet zo op. Ik vond het visueel een heerlijke film.

avatar van dimi303

dimi303

Haalt het niveau van fury road niet, dat was dan ook wel een meesterwerk!

avatar van mrklm

mrklm

Als kind werd Furiosa [Alyla Browne] ontvoerd en uitgeleverd aan Dementus [Chris Hemsworth], die vervolgens haar moeder [Charlee Fraser] vermoord en Furiosa onder zijn hoede neemt alsof het zijn dochter is. Jaren later wordt ze inzet van een onderhandeling tussen Dementus en Immoran Joe [Lachy Hulme]. Jaren later breekt er alsnog een machtsstrijd uit tussen Dementus en Immortan Joe waarbij de inmiddels volwassen Furiosa [Anya Taylor-Joy] zich aansluit bij Praetorian Jack [Tom Burke] in de hoop dat hij haar kan helpe wraak te nemen op Dementus. De actiescènes zien er gelikt (maar niet realistisch) uit en het camerawerk en de montage zijn van hoog niveau, maar het verhaal is bespottelijk en Hemsworth zet de belangrijkste schurk neer als een domme blaaskaak. Een oppervlakkig wraakverhaaltje versierd met een hoop gebakken lucht en nog meer herrie, dus oordopjes zijn aan te raden.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Helaas om een of andere reden duurde het voor mij best lang voordat ik er echt in kwam. Dik over de helft dat ik het echt een beetje tof begon te vinden. Maar na al die hype van sommige outlets zoals IGN die met tienen gooien, had ik er wel meer van verwacht.

En ook vond ik het nogal raar clean vaak. Het is een meedogenloze wereld, toon de gore, maar nee. Lang niet altijd. En soms waren er dan weer scènes dat je het wel zag. Niet consistent qua dat. Neem nou die scene dat Furiosa Dementus flink in zijn gezicht slaat met het pistool meerdere keren en hard ook. Sorry, maar zoals zijn gezicht er na al die klappen uit zag was gewoon niet geloofwaardig.

Dat gezegd te hebben, het was wel nice om te zien dat Hemsworth absoluut een goede villain kan spelen. Vind ik dan.

avatar van cinematic81

cinematic81

Furiosa is weer een geweldige Mad Max film, en hoewel ik dacht dat Dune 2 niet meer overtroffen zou worden twijfel ik nu wel.

Dat gezegd te hebben, vind ik Furiosa wel iets minder goed dan Fury Road. Ik vond het verloop wat minder, het gaat nogal heen en weer. Bijvoorbeeld met de jonge Furiosa waarvan ten eerste niet had verwacht dat ze letterlijk de halve film in zou nemen, het is pas precies op de helft dat Taylor Joy er in komt. Ze ontsnapt door dr haar af te knippen en er een pruik van te maken, omdat die gozer duidelijk een haar fetish had, die pakt dat dus, en zij rent kaal weg. Maar dan ontsnapt ze niet, ze sluit als jongetje aan bij de mechanics. En die kerel wist toch wel degelijk dat een meisje met afgeknipt haar onlangs was ontsnapt.

Taylor Joy komt er in, en die vind ik absoluut geweldig hier. Ze zegt net als Max in Fury Road niet veel, maar ze heeft een enorm sterke, wraakgevoelige blik. En Miller weet dat ook precies goed te filmen. Ze trekt heel erg op expressies, en dat is knap. Het is een beetje zoals Ryan Gosling in Drive. Ik vond haar echt van het scherm spatten.

De actie is uitmuntend, de cinematografie is top. De hele film is top. Het enige is dus dat ik Fury Road wat beter vond verlopen (Furiosa ontsnapt met een groep brides, Max kruist haar en helpt mee), hoewel dat ook heel traag begon met een geketende Max die een half uur als bloedzak werd gebruikt. De jonge Furiosa is dus ook vrij lang hulpeloos, hoewel ze wel over wat survival skills en gogme beschikt.

avatar van thunderball

thunderball

Wouter schreef:

Whatever. Maar nichefilmpje in een culthoekje slaat echt nergens op.

Helemaal meel, hoor! Zo'n beetje heel onze klas op de MAVO (Nou in ieder geval de jongens!) had The Road Warrior in de bioscoop gezien en een paar jaar later deel 3, Beyond Thunderdome, die ongelooflijk veel aandacht ook in filmprogramma's kreeg, al was het maar voor aanwezigheid Tina Turner, wiens song ook constant op MTV te zien was. Waren echt populaire blockbuster actiefilms

thunderball schreef:

Ja, maar dat zei ik toch ook? Populaire reeks in de 80s, daarna voor de massa tot Fury Road redelijk in de vergetelheid raakt. Door die film kregen de Mad Max films ook weer aandacht. Het is gewoon itt een Indiana Jones of Back to the future in mijn ogen geen hele grote reeks met een enorme achterban. Beetje niche dus geworden. Of een woord dat een beetje kan duiden dat het om een reeks gaat die bekendheid en relevantie is verloren. Niet dat het onbekende titels zijn, maar wel voor nieuwe generaties kijkers. Deze paar duizend MM bezoekers hier zijn geen graadmeter, wij zijn bovengemiddelde filmfans, daarom babbelen we mee op een filmsite.

avatar van Noodless

Noodless

Man, man....wat een actiefilm .....George Miller zorgt weer voor een spektakelstuk om u tegen te zeggen. De openingsscène is geweldig en als kijker zit je meteen in een knallend, non-stop avontuur vol met fantastische beelden en kolossale actiescènes. Het eerste uur is verbluffend, maar ook daarna word je als kijker weggeblazen met heel wat knappe actiescènes die meesterlijk en zeer duidelijk worden weergegeven. Op een bepaald moment zit er een actiescène in de film waar geen einde aan lijkt te komen. Wat een spektakel ! Anya Taylor-Joy zet een krachtige, overtuigende rol neer als actieheldin en Chris Hemsworth is gewoon leuk als een chaotische, crazy leider. Echt genoten van deze overweldigende actiefilm en natuurlijk ééntje die je zeker in de bioscoop moet zien. Laat maar knallen....deze knalt naar een 9/10 !

avatar van Cikx

Cikx

George Miller flikt het toch maar weer. Wat een heerlijk spektakel!

avatar van alacer9

alacer9

Vond de eerste helft wat minder maar werd daarna een stuk beter!

avatar van Fisico

Fisico

Gisteren in een lege zaal gezeten. 14 mensen, mezelf incluis. Povere belangstelling. Ik deed een praatje met de eigenaar en het was voor de avant-première voorbije dinsdag niet veel beter. En niet alleen hier, maar in diverse zalen in Vlaanderen is de opkomst beneden de verwachtingen.

Vreemd, ik kan de vinger niet meteen op de wonde leggen, want dit is echt wel een prima actiefilm.

avatar van IH88

IH88

Ja, heerlijk spektakel weer. De actie is iets spaarzamer dan in Fury Road, maar wat we hier weer te zien krijgen is pure entertainment. De film is wat explicieter en rauwer dan Fury Road, en meer in lijn met de Mel Gibson films. Hoofdstuk 1 is al een geweldige binnenkomer, en alleen hoofdstukken 2 en 3 hadden misschien meer “pit” mogen hebben.

Opvallend ook hoe lang het duurt voordat Taylor-Joy haar intrede doet. De jonge actrice die Furiosa speelt heeft een veel grotere rol dan ik van te voren dacht. Het enige wat ik niet begrijp is hoe Furiosa opeens zoveel respect afdwingt bij iedereen. Immortan Joe heeft toch bepaalde ideeën over vrouwen . Maar Furiosa heeft met goede reden heel lang verborgen gehouden dat ze een vrouw is, en opeens lijkt dat geen issue meer. Dat Jack haar respecteert en onder zijn hoede neemt begrijp ik, maar Joe en zijn zonen zouden Praetorian Furiosa toch niet zo snel accepteren.

Maar goed, dat is een klein puntje van kritiek. Want voor de rest is dit ruim twee uur lang genieten. Hemsworth werkte voor mij ook zeer goed als maniakale bad guy, hoewel ik begrijp dat niet iedereen hem hier kan waarderen. De sound design is ook voortreffelijk. Hopelijk gaan meer mensen hierheen, want het was (zelfs in een kleine bioscoopzaal) wel heel stil.

avatar van Theunissen

Fisico schreef:

Hier doet de film het ook niet goed als ik bij de bioscopen bij mij in de buurt kijk (weinig reserveringen voor vandaag). Geen idee of het aan de populariteit van de film ligt of dat men tegenwoordig de prijs van een bioscoopkaartje te duur vindt.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

Fantastisch weer, vind hem evengoed als Fury Road.

avatar van symonvld

symonvld

Haalt net het niveau van fury road niet. Maar alsnog een erg goede film. Wat een wereld heeft George Miller toch geschapen in alle Mad Max films.

Ik zie de mensheid ook nog wel afglijden naar zo'n leven, zo kapot is de mensheid helaas wel .

avatar van Thiver

Thiver

IH88 schreef:

Ik denk dat de film op dit op punt een kleine kans laat liggen, door niet te laten zien hoe Furiosa in de Citadel terugkeert met een dode/gevangen Dementus. Daarmee zou ze waarschijnlijk voor de rest van haar leven het respect van Immortan Joe hebben. Dat zou ook een aardig bruggetje vormen naar Fury Road: in plaats van Dementus' lichaam in de woestijn achter te laten en huiswaarts te keren, gaat ze ermee terug naar de Citadel om een vertrouweling te worden van Immortan Joe zodat ze jaren later zijn vrouwen kan bevrijden.

avatar van De filosoof

De filosoof

De zo bejubelde Mad Max: Fury Road vond ik al niet veel aan en ook deze – opnieuw nogal bejubelde – Furiosa kon me weinig bekoren. Het verhaal stelt weinig voor – uiteindelijk is het een simpele wraakfilm – en de doorlopende actie, die de reden lijkt dat de film door velen wordt bewonderd, vond ik weinig origineel en zelfs nogal nep en dus onovertuigend (je zou denken dat ze in 2024 realistischere actie kunnen maken). Het bijzondere is hooguit dat het een vrouw is die de hoofdrol heeft – maar dat is bijna verplicht en dus al cliché in deze woke-tijd – en dat maken haar stunts (het kleine vrouwtje slaat zo tien mannen van elk 100 kilo tegen de grond en zonder schietles schiet ze altijd precies raak) allesbehalve geloofwaardiger. De NRC schrijft dat de film “overtuigt als intellectuele, filosofische rock-‘n-roll opera” maar ik heb niets intellectueels in de film kunnen ontdekken en hooguit wat simpele en weinig originele huis-tuin-en-keuken-filosofie als dat het leven hard is in wat in de filosofie de natuurtoestand wordt genoemd (Hobbes schreef in 1651 dat het leven in zo’n voorbeschaafde wereld “solitary, poor, nasty, brutish, and short” was en dat laat de film goed zien) en dat geweld en wraak verslavend zijn zodat je als held het risico loopt zelf een bruut te worden maar ook dat is weinig origineel. Wat de film wel goed doet is de cirkel van het verhaal rond maken waarbij de wraak tegelijk ook hoop geeft (fysiek en menselijk) waarmee een einde kan komen aan de hopeloze en troosteloze wereld.

Het beste wat de film te bieden heeft is sfeer – de Mad Max-films zijn denk ik vooral populair vanwege hun postapocalyptische sfeer met een fysieke en morele woestenij (‘wasteland’) – en een flink aantal extravagant uitgedoste, carnaveleske figuren, waardoor het een eigen wereld weet te scheppen.

De filosoof schreef:

Ik vind vooral Fury Road (en deze) goed vanwege perfect geregisseerde en (zeker in Fury Road extravagante) actie. De sfeer etc zijn leuk en bijzonder maar delen 1-3 teerden vooral daarop maar die drie films konden me niet echt boeien.

Thiver schreef:

Is dat jaren later? Ik dacht dat Fury Road direct na Furiosa speelt. Ik meende zelfs een shot te zien van de auto van Mad Max uit de beginscène van Fury Road (als hij die hagedis eet) zo ergens richting het einde. Maar ik kan dat helemaal mis hebben natuurlijk.