• 8.759.122 stemmen

Releasedatum: 14 december 2006

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Drømmen

De 13 jarige Frits valt niet in goede aarde bij de directeur van de provinciale school. Het is 1969, de wereld is snel aan het veranderen en lichamelijke straffen op scholen zijn inmiddels verboden. Het schoolhoofd trekt zich echter niets aan van dit nieuwe verbod. Frits besteedt zijn zomervakantie aan de eerste televisie die zijn familie heeft aangeschaft, en wordt beïnvloed door de nieuwe wind die momenteel waait. De speeches van Martin Luther King zetten hem aan om zich af te zetten tegen de maatschappij. Als het schoolhoofd te ver gaat in zijn straffen begint de jongen een persoonlijke strijd tegen de autoriteiten.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Lindum Svendsen, Skoleinspektør

Peder, Frits' far

Frits' bedstefar

Frits' bedstemrolor

avatar van ags50

ags50

Hoewel in Nederland uitgebracht in de Quality Film Collection Junior is dit beslist niet zo maar een jeugdfilm (Nederlandse kijkwijzer 12 jaar, in Denemarken 11 jaar). Een indringend verhaal met veel diepgang wordt op overtuigende wijze gespeeld zodat ik werkelijk geboeid raakte en uit een luie houding rechtop, zelfs naar voren, ging zitten om niets te missen. De wijze waarop iemand met een voorbeeldfunctie anderen manipuleert om niet de consequenties van zijn eigen daden te hoeven dragen is heel herkenbaar en komt nog steeds meer voor dan bekend wordt gemaakt. De laatste 10 minuten met de climax waren uit mijn hart gegrepen.

avatar van The Lexx

The Lexx

De Deense filmindustrie bewijst zijn klasse weer met deze prachtige film. 4.5 *

avatar van SiSsY bOY

SiSsY bOY

Prachtige film inderdaad, mooie beelden en een schitterend meeslepend verhaal.

avatar van Agila

Agila

Erg mooi verhaal, goed geacteerd! **** voor deze top Deense film!

avatar van paulo31

paulo31

heel mooi verhaal

goed geacteerd van die jongen.

en zeer geloofwaardig verhaal.

normaal gesproken houd ik niet van school films

maar deze was erg boeiend.

avatar van Alittleromance

Alittleromance

Zeer goede jeugdfilm. Knap gemaakt. De film verveeld geen seconde, de jeugd leert hoe het vroeger was op de school. De opkomst van de hippie's, muziek enz.... 4 Sterren film,

avatar van Malick

Malick

We Shall Overcome won op het Film Festival van Berlijn 2006 de Glazen Beer voor Beste Jeugdfilm. Ook won de film op het Nederlandse Cinekid filmfestival de Cinekid Leeuw. Om de film vervolgens op dvd via het label Quality Film Collection Junior onder de wat jongere kijkers aan de aandacht te brengen.

Alleen jammer dat deze prijzenzege niet veel voorstelt, ik had een gevoel of ik belazerd werd. Was dit de enige inzending voor Berlijnse en het Nederlandse filmfestival begon ik me al te vragen. Het grote probleem zat hem in de jongen want ik kreeg geen compassie of sympathie met hem. Hij leek geen houding aan te kunnen nemen in de film. Vrijwel met een steeds ongeïnteresseerde blik liep hij door de film heen zonder dat hij het echt in de gaten had. Tuurlijk hier en daar kon ik een glimlach ontdekken maar dan verdween weer heel snel als hij in een benarde situatie zat en dezelfde dwaze blik opzetten. Verder kon ik ook niet veel met het verhaal dat puur gebaseerd is om bij ons grote tranen te laten huilen. Vals sentiment leek het veelvaker waarbij het einde van de film al helemaal pijn deed. Om vervolgens te eindigen met de woorden Waar Gebeurd.

Toch moet ik eerlijk bekennen dat niet alles verkeerd was aan de film. Zo was de leraar die Deens en Muziek gaf enige opluchting en gaf de directeur een staaltje eendimensionale acteerwerk, typische voor een dergelijk gegeven. Dus een vreemde winnaar van vele prijzen maar ik zie niet helemaal in waarom.

avatar van Titanicsuperfan!

Titanicsuperfan!

Ik vind het verhaal zo mooi, terwijl het een jeugdfilm is, vind zelfs mijn vader hem mooi. Het is een prachtig verhaal. En echtgebeurd. Over dat Frits een beetje wazig is ben ik het niet mee eens. Dat is zijn personage. Het lijkt gewoon alsof dat normaal is dus ik denk dat dat bij de film hoort.

Ik vond het een meeslepend verhaal, niet te ingewikkeld en toch ook weer wel. Maar mischien geeft dat nou net een extra tintje aan de film...

avatar van yasper

yasper

goed, enkel was het net iets overdreven, toch gaf het een mooi evenbeeld van hoe veel mensen deze periode ervoeren ...

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Mooie film en goed geacteerd. Wat me wel irriteerde is dat alle volwassenen dit gewoon maar laten gebeuren, vooral die zogenaamde vriend van de familie, die nieuwe leraar. Volwassenen horen kinderen te beschermen en niet andersom, er kan niet altijd iemand dood gaan om een probleem op te lossen, de kinderen hadden meer 'ballen' dan de ouders. Maar het blijft een hele mooie film, 3,5 dus.

avatar van MNV2

MNV2

Dat een film als deze waargebeurd is maakt het natuurlijk interessant was het niet dat ik de hele film het gevoel had naar een sentimentele, fictieve Hollywoodfilm te kijken. Het verhaal kwam niet heel erg geloofwaardig over, zo zit in het begin van de film alle leerlingen in die schoolhal de directeur op te jutten om een leerling te slaan terwijl iedereen zich op het einde helemaal afzette tegen de directeur door de orders die de directeur gaf niet op te volgen. Dat de Deense vlag op het einde gehesen werd ter overwinning hoefde voor mij ook niet, het gaf me het gevoel naar een Amerikaans feel-good filmpje te kijken.

Het acteerwerk viel nog wel mee, het mag dan misschien wel lijken dat Fritz nogal met tegenzin acteerde maar hij speelt nu eenmaal de rol van een tiener die het moeilijk heeft met bepaalde zaken. Hij is het lachertje op school, hij gedraagt zich volwassener dan zijn mede-studenten, zijn vader krijgt soms een inzinking, ... Verder vond ik dat de film wel mooie plaatjes afleverde, zo was het contrast tussen die blauwe heldere lucht en de geelgekleurde velden erg mooi, een filmpje dus voor een koude, regenachtige novemberavond. Ik twijfel tussen een 3 en een 3.5 maar voorlopig houdt ik het op 3 sterren.

3.0 sterren

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De grootste klojo's zijn diegenen die hun wandaden verbergen achter instituties en machtsposities. Schooldirecteur Lindum-Svendsen is zo iemand. In Scandinavische landen is onderwijs een fundament van de maatschappij en bekleedt een functie, die bijna op gelijke voet met de kerk staat. Zo belangrijk ook, dat leugens geoorloofd zijn om de deugden van Denemarken in de verf te zetten ( mooi geïllustreerd in die geschiedenisles over slavernij ). Het is dan ook "not done" om dat in vraag te stellen en aan te vallen zoals de ouders van Fritse doen. Ze lopen met hun neus recht tegen een muur.

Terwijl lijfstraffen bij wet al verboden waren, permitteert de directeur zichzelf om kinderen te mishandelen op zijn school. Hij rukt bijna een oor af van Fritse, een jongen waarop eigenlijk niks op aan te merken is, en die het slachtoffer wordt van een flauwe grap . Hij krijgt bescherming van een meer progressieve leraar, Freddy Svale, die in alles het tegengestelde is van de ouderwetse, bijna militaristische directeur.

Ik vond het een meeslepende, toegankelijke en zeer kritische film over hoever de macht van het onderwijssysteem kan en mag gaan, met goede muziek, correct acteerwerk, die voor mij nog iets emotioneler kon. Hoewel, ik was toch vertederd door die mooie vader-zoon band. Ook hier en daar enkele kleine missers (een niet al te best einde) die gelukkig de film niet kelderen. Parallellen worden ook getrokken tussen de afschaffing van slavernij en lijfstraffen. Drommen laat zich makkelijk bekijken en zou een erg breed publiek moeten aanspreken

avatar van b00ts

b00ts

Prachtige film. Echt een aanrader. Het enige minpunt vond ik de toch ietwat vreemde rol van de muziekdocent. Je voelt het al aankomen op het moment dat hij als getuige wordt opgeroepen. Dat MNV2 hierboven schrijft 'dat hij acteerwerk wel meevalt' dat begrijp ik dan niet. Prima acteerwerk wat mij betreft. Ook de sfeer werd perfect weergegeven. Je ruikt de schoolbanken. De (bijna) eindscène in de klas, waar iedereen ritmisch begon te klappen vond ik ook wat vreemd. Kinderen met kloten hoor. Lijkt me sterk gezien de tijd waarin het zich afspeelt. Maar goed, op waarheid gebaseerd, dus wat kan ik zeggen. Vier sterren van mij.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Geweldige familie film over Frits die een beetje anders is dan zijn mede klasgenoten en daarom niet in de smaak valt bij zijn loshandige schoolhoofd, ook is de rol van de muziekdocent dubios, verder een geweldig einde: 4,5

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuke jeugdfilm, goed gemaakt en het acteren was ook prima.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Na het zien van de prachtige film To Verdener van Niels Arden Oplev deze film bekeken.

Wat een draak van een verhaaltje en film zeg. Een kind op de lagere school die zich afzet tegen de maatschappij, het is te gek voor woorden. Dan de hippie leraar welke op het beslissende moment zich laat beïnvloeden door het schuldige hoofd van de school. De kinderen die ineens één front vormen, het is om misselijk van te worden. Erg slechte film en dat heb ik niet vaak bij Deense films. Zelfs als ik het bekijk als familiefilm of kinderfilm, dan nog is het erg slecht.

avatar van BBarbie

BBarbie

• 12048 berichten

Vandaag, 28 augustus, is het de “Martin Luther King, I have a dream”-dag. Reden voor mij om deze veel bekroonde en op ware feiten gebaseerde film van Niels Arden Oplev weer eens op te zetten, omdat het hoofdpersonage in zijn drang naar gerechtigheid zich vooral liet inspireren door MLK, een man die mij in mijn jonge jaren en ook nu nog niet onberoerd laat.

Ik heb deze film nu voor de vierde keer of zo gezien en hij lijkt steeds meeslepender te worden. Anders dan @Leo1954 hierboven beweert zet de jongen zich niet af tegen de maatschappij, maar tegen een tiranniek, harteloos, manipulatief en gewetenloos schoolhoofd, wiens educatieve vaardigheden uit de Middeleeuwen lijken te stammen. Dat de klasgenoten van Frits uiteindelijk besluiten één front te vormen tegen zoveel leugenachtigheid en onrecht, bezorgt mij iedere keer opnieuw kippenvel. Gelukkig maar.

Kortom, een prachtige film van regisseur Arden Oplev, van wie ik tot op heden drie films heb gezien. Die scoren bij mij alle drie de maximale waardering van 5*.

avatar van Antonev

Antonev

Ziet er veelbelovend uit, lijkt me ideaal om lekker op een luie zondagmiddag te bekijken. Deze week maar eens rustig rondkijken waar ik deze voor een leuk prijsje kan vinden.

avatar van Rodger

Rodger

Mooi Deens drama, waar gebeurd, en je wordt helemaal in de film meegenomen...

4.0 ****

avatar van shrink

shrink

Prima film. Erg jammer dat die nieuwe leraar zo door de mand valt.