• 9.376.793 stemmen

Furiosa: A Mad Max Saga (2024)

Actie / Avontuur | 148 minuten

Met onder meer: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth en Tom Burke

Releasedatum: 23 mei 2024

Plot Furiosa: A Mad Max Saga

"Fury is born."

Als de wereld vergaat, wordt de jonge Furiosa ontvoerd uit de Green Place of Many Mothers en valt ze in handen van een grote motorbende onder leiding van de krijgsheer Dementus. Op hun tocht door de woestenij stuiten ze op de Citadel, geregeerd door Onsterfelijke Joe. Terwijl de twee tirannen strijden om de heerschappij, moet Furiosa vele beproevingen doorstaan terwijl ze de middelen verzamelt om haar weg naar huis te vinden.

Praetorian Jack

Mary Jabassa

Vuvalini General / Mr Norton

avatar van martijnk

martijnk

Heerlijke film! Hersenloze actie en gore van de eerste tot de laatste minuut. Zo moet een Mad Max film zijn. Voor degene die zeuren dat er geen diepgang in zit die moeten maar Forrest Gump gaan kijken.

Gisteren in Antwerpen in IMAX bekeken en met dat beeld en geluid is het nog extra overweldigend. Ik vraag me dan wel af of het ook thuis op je kleine TV-tje zo gaat zijn, maar deze film is echt een summer blockbuster gemaakt voor in de cinema met een bak popcorn erbij dus ga hem daar ook zeker kijken.

Ook stukken beter dan Fury Road, die ik persoonlijk zwaar vond tegenvallen.

Enige minpunt vond ik Chris Hemsworth, ik kan hem gewoon niet serieus nemen als bad guy. Ik zie alleen maar een Avenger die ieder moment zijn hamer tevoorschijn gaat halen, maar daar kan hij verder ook niet zoveel aan doen. Verder vond ik hem een beetje te achterlijk om een leider te kunnen zijn.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een meisje door een motirbende van haar moeder gescheiden wordt. Iets minder non stop actie vergeleken met de voorganger, desalniettemin verveeld de film geen moment. De hele aankleding ziet er opnieuw prachtig uit met de krankzinnige voertuigen, kostuums en personages. En uiteraard genoeg spektakel. Een nipte 4.0 sterren.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Feestje voor oog en oor. Laat ik beginnen met de negatieve punten. Ten eerste is dat Chris Hemsworth die veel te veel een karikatuur speelt met te veel ironie terwijl de rest van de film en acteurs veel serieuzer zijn. Ondanks alle nonsens hoor je zo'n rol ook gewoon straight te spelen. Er gaat geen dreiging van hem uit en hij past niet bij de film. Het einde is dan ook een zwakker deel omdat het ook wat meer om hem draait. Sowieso duurt de film net iets te lang omdat de laatste pakweg 20 minuten Miller eigenlijk niet meer weet te imponeren en weinig nieuws wet te brengen. Hoewel ik me niet heb verveeld, zeker niet want de pacing blijft verrukkelijk, eindigt de film gewoon wat lauwtjes.

De film is ook niet zo'n adrenalinestoot zoals Fury Road dat was, maar dat is prima. Hiermee is de film geen herhaling maar wel een prima zusje van dat actiespektakel. En de actie die er is mag dan ook rustig minuten duren zonder dat het een overkill wordt - ergens halverwege zit weer zo'n geweldige achtervolging van zo'n 20 minuten die boeiend blijft. Maar er zitten meer actiescènes in op een lagere snelheid dan in Fury Road, soms ook op 1 locatie. Prettig die afwisseling. Het camerawerk is zalig, de muziek goed maar vooral het geluid van motoren dendert echt in Dolby Atmos en altijd zijn de scènes volstrekt overzichtelijk. Wat betreft actiespektakel is er maar weinig dat hieraan kan tippen.

In vijf hoofdstukken speelt de film zich af en blijft zich zo ontwikkelen. Het beste deel is allicht nog direct hoofdstuk 1 dat al een goede minifilm op zichzelf is met soms imponerende shots van woestijnduinen.

Na vijf seconden al weet je dat de film in Australië speelt, ik vraag me af of dat bij de andere vier films zo nadrukkelijk werd getoond. 4,0*, maar Fury Road is beter.

avatar van The Oceanic Six

Vanavond gezien, enorm naar uitgekeken! Mad Max: Fury Road is misschien wel de beste actiefilm van deze eeuw en een van de beste ooit wat mij betreft. De sfeer, de creaties, de actie, het was oogstrelend bruut en tof. George Miller werd er voor mij legendarisch door, want ik vond de originele trilogie met Mel Gibson niet zo bijzonder, maar die ga ik binnenkort denk ik eens opnieuw bekijken. Hij moest dus wel iets heel briljants maken van deze Furiosa, wilde hij in de buurt komen van het vorige deel. Maar damn, het is de oude genie gelukt. Wat een ongekend goede film is dit geworden zeg!

Furiosa brengt misschien niet zo heel veel vernieuwing, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet. Het is qua vibe en looks helemaal hetzelfde als de vorige film. Mensen die wat afgeschrikt waren na de trailer, wees niet bang. Het oogt net zo awesome en imponerend als Fury Road. Die prachtige gele woestijnbeelden, de brute wagens, de bizarre maskers, het is er allemaal. Wat ik het tofste vind aan Furiosa en Fury Road is dat het bijna 1 totale film is geworden die je heerlijk achter elkaar kan bekijken.

Bij Fury Road vroeg ik me bij de bijrol van Mad Max af of je hem nou echt miste, maar dat was dus nee. Furiosa is interessant genoeg en Charleze Theron speelde haar enorm overtuigend. In deze prequel is zij er uiteraard niet bij en speelt een jong kind haar in de eerste helft (sterk gedaan!) en neemt Anya Taylor-Joy de rol daarna over. Doet ze prima, maar Theron vind ik wel nog een niveautje beter. Maar uiteindelijk draait het in de beide films niet eens per se om Furiosa, maar om de wereld van het Wasteland. Dat is voor mij gewoon de werkelijke hoofdrolspeler. Je blijft kijken omdat je meer wilt zien van deze vernietigde, verrotte wereld waar alles draait om water, eten, nederzettingen en benzine. Wagens worden genadeloos aangevallen, dictators regeren met ijzeren hand omdat het volk afhankelijk van ze zijn. Het werkt nog steeds.

De film is aan de lange kant, maar heeft soms een enorm hoog tempo waarbij de ene na de andere spectaculaire scène voorbij komt, met als absoluut hoogtepunt een aanval op de benzinewagen die wel een dik kwartier noemt. Het is adembenemend. Overigens mag het begin er ook zijn, dat een stuk intiemer is met de ontvoering, maar echt verschrikkelijk goed in elkaar steekt. De fraaie shots blijven de hele film lang ook maar elkaar opvolgen. De stijl van Miller zie je meteen weer terug in beeld en ook zeker in het geluid. De actie klinkt weer zo dik en ook de muziek van onze eigen Tom Holkenborg is enorm sfeer verhogend.

Zijn er minpunten? Een paar, maar niet al te storend. De film is misschien ietsjes te lang. En Chris Hemsworth is op zich een boeiende bad guy, maar maakt ook soms een beetje een karikatuur van zijn rol. Dat deed hij ook al met zijn rol als Thor. Moet hij een beetje mee oppassen, maar het maakt zijn rol ieder geval niet inwisselbaar. Ik denk dat dit mijn mooiste filmervaring van het jaar zal zijn. En de bluray komt er zeker als deze te koop is.

avatar van Dennis Lammrs

Dennis Lammrs

Het verhaal kon mij helaas totaal niet boeien, 2,5 uur die ik niet meer terugkrijg, net zoals the Apes laatst..Het duurde ook vrij lang voor Anna Taylor na een uur pas in beeld kwam. Was ook vrij leeg in de zaal met zo'n 10 man, en als ik naar de ticketverkoop kijk loopt het nog niet bepaald storm. Ben bang dat dit een flop gaat worden, uitgezonderd de mensen die van dit genre houden. Blijkbaar kijk ik te veel films de laatste tijd.

avatar van salwel

salwel

Niks voelt organisch; de actie, de versnellingen, de BFD, maar ook het acteren is cartoonesk. [/quote]

Ja, dit dus....

Heb Furiosa gisterenmiddag gezien en heb mij absoluut vermaakt, maar er was "wat".

Vond het bijna een persiflage op een stoere film zoals Fury Road.

De woestijn shots en daar waar er echte achtervolgingen waren, zagen er super uit.

Chris Hemsworth verschrikkelijk en de CGI niet al te best.

Keek er verschrikkelijk naar uit maar vond het toch wat tegenvallen.

Jammer!

avatar van Roborobje

Roborobje

Gisteren vol verwachting naar IMAX, met goede hoop op wederom boel fantastische nieuwe details, acite en humor. Helaas teleurstellend, qua look & feel en verhaalelementen / trcs en visuals exact gelijk aan fury road, geen nieuwe creaties, vrijwel veel van hetzelfde. Tegenvaller, leuk maar niet memorable zoals fury road

avatar van Shinobi

Shinobi

"The darkest of angels."

'Fury Road' was een enorm toffe verrassing, dus ik was wel benieuwd hoe deze prequel zou uitpakken. En ik moet zeggen dat George Miller - de oude baas - het kunstje zeker niet is verleerd.

In deze prequel gaan we terug naar de jongere jaren van Furiosa. Je ziet hoe ze ontvoerd wordt en in de handen komt van krijgsheer Dementus. Middels verscheidene hoofdstukken wordt vervolgens verteld hoe ze broedt op wraak, terwijl je meer te weten komt over de wereld.

Qua world building kon ik er dan ook zeker van genieten. Het lijkt erop alsof elk personage een eigen achtergrond heeft meegekregen; naar verluidt heeft Miller daadwerkelijk voor eenieder een eigen achtergrondverhaal gemaakt. Hierdoor is het fascinerend om te zien hoe de gehele wereld in elkaar steekt en de onderlinge verhoudingen zijn. Als kijker is het simpelweg heerlijk vertoeven in de gepresenteerde lore.

Zoals verwacht is de actie weer geweldig. Het is lekker over-the-top te noemen, vooral als je opeens gewapende parasailers ziet! Op deze wijze word je getrakteerd op de meest originele achtervolgingen waar je ogen tekort komt. Dit wordt uitstekend in beeld gebracht en het ronkende audio design mag er zeker zijn, hoewel de opzichtige CGI soms iets minder mocht. Het is alleen jammer dat Chris Hemsworth iets te veel een karikatuur speelt, waardoor de dreiging enigszins ontbreekt. Daarbij konden sommige stukken gerust ingekort worden, maar dat is slechts een kleine smet.

Al met al is 'Furiosa' een knotsgekke ervaring geworden in IMAX. Als liefhebber moet je deze film sowieso in een zaal met de meest optimale audiovisuele instellingen gezien hebben, want anders komt dit actiespektakel niet tot zijn recht.

Dikke 4,0 sterren.

avatar van mrklm

mrklm

Als kind werd Furiosa [Alyla Browne] ontvoerd en uitgeleverd aan Dementus [Chris Hemsworth], die vervolgens haar moeder [Charlee Fraser] vermoord en Furiosa onder zijn hoede neemt alsof het zijn dochter is. Jaren later wordt ze inzet van een onderhandeling tussen Dementus en Immoran Joe [Lachy Hulme]. Jaren later breekt er alsnog een machtsstrijd uit tussen Dementus en Immortan Joe waarbij de inmiddels volwassen Furiosa [Anya Taylor-Joy] zich aansluit bij Praetorian Jack [Tom Burke] in de hoop dat hij haar kan helpe wraak te nemen op Dementus. De actiescènes zien er gelikt (maar niet realistisch) uit en het camerawerk en de montage zijn van hoog niveau, maar het verhaal is bespottelijk en Hemsworth zet de belangrijkste schurk neer als een domme blaaskaak. Een oppervlakkig wraakverhaaltje versierd met een hoop gebakken lucht en nog meer herrie, dus oordopjes zijn aan te raden.

avatar van Noodless

Noodless

Man, man....wat een actiefilm .....George Miller zorgt weer voor een spektakelstuk om u tegen te zeggen. De openingsscène is geweldig en als kijker zit je meteen in een knallend, non-stop avontuur vol met fantastische beelden en kolossale actiescènes. Het eerste uur is verbluffend, maar ook daarna word je als kijker weggeblazen met heel wat knappe actiescènes die meesterlijk en zeer duidelijk worden weergegeven. Op een bepaald moment zit er een actiescène in de film waar geen einde aan lijkt te komen. Wat een spektakel ! Anya Taylor-Joy zet een krachtige, overtuigende rol neer als actieheldin en Chris Hemsworth is gewoon leuk als een chaotische, crazy leider. Echt genoten van deze overweldigende actiefilm en natuurlijk ééntje die je zeker in de bioscoop moet zien. Laat maar knallen....deze knalt naar een 9/10 !

avatar van De filosoof

De filosoof

De zo bejubelde Mad Max: Fury Road vond ik al niet veel aan en ook deze – opnieuw nogal bejubelde – Furiosa kon me weinig bekoren. Het verhaal stelt weinig voor – uiteindelijk is het een simpele wraakfilm – en de doorlopende actie, die de reden lijkt dat de film door velen wordt bewonderd, vond ik weinig origineel en zelfs nogal nep en dus onovertuigend (je zou denken dat ze in 2024 realistischere actie kunnen maken). Het bijzondere is hooguit dat het een vrouw is die de hoofdrol heeft – maar dat is bijna verplicht en dus al cliché in deze woke-tijd – en dat maken haar stunts (het kleine vrouwtje slaat zo tien mannen van elk 100 kilo tegen de grond en zonder schietles schiet ze altijd precies raak) allesbehalve geloofwaardiger. De NRC schrijft dat de film “overtuigt als intellectuele, filosofische rock-‘n-roll opera” maar ik heb niets intellectueels in de film kunnen ontdekken en hooguit wat simpele en weinig originele huis-tuin-en-keuken-filosofie als dat het leven hard is in wat in de filosofie de natuurtoestand wordt genoemd (Hobbes schreef in 1651 dat het leven in zo’n voorbeschaafde wereld “solitary, poor, nasty, brutish, and short” was en dat laat de film goed zien) en dat geweld en wraak verslavend zijn zodat je als held het risico loopt zelf een bruut te worden maar ook dat is weinig origineel. Wat de film wel goed doet is de cirkel van het verhaal rond maken waarbij de wraak tegelijk ook hoop geeft (fysiek en menselijk) waarmee een einde kan komen aan de hopeloze en troosteloze wereld.

Het beste wat de film te bieden heeft is sfeer – de Mad Max-films zijn denk ik vooral populair vanwege hun postapocalyptische sfeer met een fysieke en morele woestenij (‘wasteland’) – en een flink aantal extravagant uitgedoste, carnaveleske figuren, waardoor het een eigen wereld weet te scheppen.

avatar van Fisico

Fisico

Niet bepaald een fan van het eerste uur van Mad Max of Fury road. Maar ik zat meteen in de film en dat hielp wel, want ik heb me geen minuut verveeld. Het is maar zeer de vraag of je in dergelijke apocalyptische wereld wel wil leven of overleven, want van enig rechtssysteem is nauwelijks sprake. Eten of gegeten worden, oog om oog, tand om tand.

The Wasteland is één desolaat landschap van moreel en fysisch verval. De rust wordt verstoord door ronkende motoren en drie 'koninkrijkjes' met elk hun waarde zouden een perfect handelssysteem op poten kunnen zetten, maar vooral één ervan verkiest een minder intelligente oplossing.

Ik vond de actie en achtervolgingen knap, zoals ik had verwacht ook. Mooie sound en voldoende actie om diverse scènes aan elkaar te breien. Taylor Joy komt relatief laat op de proppen, maar maakt meteen indruk. Met die doordringende ogen van haar en die zwarte schmink op haar voorhoofd moet ze niet onderdoen voor de rest van het decor dat meer bestond uit landlopers dan krijgers. Inderdaad, een eenvoudige wraakfilm, maar wel eentje van hoogst vermakelijke soort.

avatar van Film Pegasus

Zowat elke film kent zijn reboot, sequel, spinoff, remake en het ergste van allemaal: de prequel! Zeer zelden loopt dat goed en je weet al wat het einde gaat zijn omdat het vervolg (de originele film) al bekend is. Maar soms gaat het gelukkig wel de juiste kant op. Furiosa kan rekenen op een sterke cast, dezelfde regisseur en visueel op hetzelfde niveau. Gelukkig, want de verhaallijn is wel wat minder en de verrassing is al weg. Maar we krijgen wel de nodige actie, het tempo ligt er goed in er is voldoende spanning om de kijker vast te houden tot het einde. Mad Max Fury Road zorgde met een hele andere aanpak dat de film zeer verrassend was, vooral door de nieuwe mooie look en kleurrijke figuren. Voor een groot deel liggen die 'spelregels' al wat vast bij de prequel, dus zoals gezegd is de verrassing er wat af. Maar verder een leuke blockbuster geworden.

avatar van djwutru072

djwutru072

Sinistere, naargeestige film.

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur George Miller heeft ondertussen al een mooie leeftijd te pakken, maar laat dit niet in de weg zitten om (nog) een onderhoudend actiespektakel op het grote doek te toveren. Furiosa maakt alle verwachtingen waar en overtreft deze zelfs, met name omdat het inhoudelijk toch wat meer te bieden heeft dan de voorganger. Anya Taylor-Joy is bovendien een uitstekende keuze voor de hoofdrol en overtreft Charlize Theron naar mijn persoonlijke opinie vlekkeloos. Evenzeer uitstekend is de uitmuntende cameravoering, die tijdens de achtervolgingen geweldig met de beelden meebeweegt en de spectaculaire ervaring veel meer voeling geeft. Sporadisch matige computereffecten zijn dan ook makkelijk vergeven, want de actiebeelden volgen elkaar sterk op en de film verveelt geen moment. Ik vond de rol van Chris Hemsworth alleen tegen het onnozele aanzitten en de finale niet geheel bevredigend, maar verder heb ik erg genoten van dit doordenderende spektakel. De scene waarin de oorlogstruck op weg naar Gastown voor het eerst wordt belegerd is echt weergaloos en heb ik zelden overtroffen gezien in de bioscoop.

Mijn grootvader is ondertussen 84 jaar en een enorme liefhebber van de reeks. Ondanks enkele operaties, een slecht gehoor en het feit dat hij beperkt kan stilzitten vanwege kramp kon hij het niet laten om me voor het eerst sinds 2017 te vergezellen naar de bios. Ik zou ook onoprecht zijn als ik beweerde dat dit geen deel heeft uitgemaakt van mijn positieve ervaring.

avatar van movie freak84

movie freak84

Ik hield van de mad max films en deze komt daar zeker bij. Wat een vette film, en ergens had er nog meer in gezeten. Ik vond het einde namelijk iets langdradig waarbij ze weinig aktie lieten zien . Een oorlog van 40 dagen waar je bijna niks van ziet maar daarna zit ze wel een kwartier achter die dementus aan. Maar dat is ook wel een van de weinige minpunten die ik op kan noemen. Zeker een vette film en helemaal in de bios , was bij de vue en wat een vet geluidssysteem hebben ze daar. Zeker een aanrader.

avatar van rep_robert

The Oceanic Six schreef:

Waar is je review, rep? Ben ik wel benieuwd naar.

Ben het grotendeels met je eens. Moet ook ff de rust vinden om een heel verhaal te typen. Furiosa is in bijna alles briljant en doordat Furiosa met zo weinig woorden zo goed uitgediept wordt vind ik dit ook een betere film dan Fury Road, waar Max toch minder charisma heeft. En beide films zijn wat mij betreft ook beter dan de drie originele Mad Max films. Een hoog tempo gecombineerd met genoeg uitdieping in de vorm van een film die toch de tijd neemt om het verhaal te vertellen. De actie is fantastisch en juist zijn de Mad Max films eigenlijk een van de weinige films waarin ik lang geboeid naar een auto achtervolging kan kijken. De cgi is in de actie mooi ondersteunend aanwezig en heeft nooit de overhand, behalve bij grootse shots van de Wasteland zie je dat er een duidelijke digitale bewerking heeft plaatsgevonden. Ik denk dat in de laatste akte er een duidelijk moment is dat ze tegen een budgetair limiet aanliepen, met de voic-over oorlog. Aan de andere kant zou dat misschien de film uit balans brengen omdat het om Furiosa gaat. Maar ik had daar eigenlijk wel meer van willen zien. Dat ging me net even te snel en er werd daardoor te snel naar het einde geracet. Het mooie aan Furiosa vind ik dat de wereld en film prima op zichzelf staat, de opening geeft daar genoeg ruimte voor. Maar het brengt tegelijkertijd verdieping in deze wereld en maakt Furiosa in Fury Road nog sterker. Deze twee films horen wat mij betreft in het lijstje van beste actiefilms uit deze eeuw.

Wat ik mooi vind aan George Miller is dat hij ouder wordt, maar zijn jeugdigheid volledig behoudt. Wie zou kunnen zeggen dat een film als dit door een bijna-tachtig jarige is geregisseerd? Audiovisuele porno van de bovenste plank!

Chips, nu toch een mening getypt.

avatar van Theunissen

Gisteravond heb ik "Furiosa" gezien in een vrijwel lege (in totaal 10 mensen) bioscoopzaal en voor het verhaal (m.b.t. wraak) hoef je deze film niet te kijken. Maar dat dat wordt meer dan ruimschoots gecompenseerd door de indrukwekkende actie (die ook ruimschoots aanwezig), de vele schitterende beelden van de post-apocalyptische wereld (wel kent de film een aantal momenten waarin de CGI en green screen achtergronden duidelijk opvallen), de soundtrack en de opzwepende muziek (van de Nederlandse muzikant en componist JunkieXL) en de hoofdrolspelers Anya Taylor-Joy (wat een geweldige actrice) en Chris Hemsworth. Regisseur George Miller bewijst met "Furiosa: A Mad Max Saga" dat hij ook zonder Max een boeiende film kan maken, want visueel gezien is "Furiosa" gewoon ijzersterk. Het was voor mij daarom ook genieten van de eerste tot de laatste minuut en dat ook nog eens in een heerlijke luxe lederen bioscoopstoel waarin je min of meer kunt liggen.

"Furiosa" toont de voorgeschiedenis van het personage Furiosa (Anya Taylor-Joy) dat in feite ook al centraal stond in "Fury Road" (daar gespeeld door Charlize Theron). Hoe ze als kind (Alyla Browne) samen met haar moeder Mary Jabassa (Charlee Fraser) opgroeit in de groene oase "Green Place of Many Mothers" in de postapocalyptische woestenij en waarnaar ze in "Fury Road" terug probeert te keren. Hoe ze bij haar familie vandaan geroofd wordt door een stel "road warriors" op motoren en terechtkomt bij een grote motorbende aangevoerd door Warlord Dementus (Chris Hemsworth). Hoe ze terechtkomt in de "Citadel", waar Immortan Joe (Lachy Hulme) de fascistische scepter zwaait. Hoe ze onder de hoede wordt genomen door de goede en behulpzame chauffeur Praetorian Jack (Tom Burke). Hoe ze uiteindelijk een sleutelspeler wordt in wat te omschrijven is als een burgeroorlog, als Dementus het imperium van Immortan Joe probeert over te nemen. En hoe Furiosa uiteindelijk wraak neemt op Dementus m.b.t. haar moeder.

Zoals "Furiosa" het stokje overnam van "Mad Max", nam actrice Anya Taylor-Joy (Furiosa) het stokje over van Charlize Theron (die Furiosa speelde in "Mad Max: Fury Road (2015)"). Maar wat in deze "western op wielen" gebleven is, zijn de extravagante uitdossingen en het ene na het andere bizarre personage (geregeld ook met bijzondere namen zoals Rictus Erectus en Scrotus die de zonen zijn van Immortan Joe en Smeg als de krankzinnige rechterhand van Dementus, die namen lijken wel gebaseerd op schaamstreek van de man en de witte substantie die tussen de voorhuid en de eikel kan zitten ) dat voorbij komt, de continue ontploffingen, de actie die door een een ringetje te halen is en de eindeloze, maar telkens weer originele achtervolgingen. Oftewel filmspektakel van ongekend niveau.

Hoewel het verhaal (bestaande uit vijf hoofdstukken van circa 30 minuten) niet zoveel voorstelt, zit er vergeleken met "Mad Max: Fury Road" eigenlijk best veel verhaal in. In die film uit 2015 zagen we hoe Max (Tom Hardy) samen met Imperator Furiosa (Charlize Theron) moest vluchten door de woestijn voor Immortan Joe en veel meer dan dat omvatte het verhaal niet en dat was eigenlijk wel prima zo. Maar de actie in "Mad Max: Fury Road" was wel om van te smullen.

In "Furiosa" is dat gelukkig net zo, maar George Miller heeft door dat hij ook niet meer alleen weg kan komen met brute actie. Het is ten slotte een "Origin Story", waarbij het personage van Furiosa verder wordt uitgediept (van kind tot volwassene) en waarin we zien hoe ze uiteindelijk is geworden tot het personage dat we al kennen. George Miller doet er normaal gesproken niet geheimzinnig over dat er niet echt een tijdlijn te vinden is in het universum van "Mad Max", maar Furiosa speelt zich duidelijk af voor "Fury Road" en is zijn voorloper.

De film wordt gedragen door Anya Taylor-Joy en Chris Hemsworth. Zo zet Anya Taylor-Joy (die we wel pas na circa één uur te zien krijgen) een indrukwekkende Furiosa neer. Ze spreekt ongeveer maar dertig zinnen in de film, maar ze draagt de hele film met haar intense ogen. Furiosa heeft in het grootste deel van de film ook haar gezicht bedekt, waardoor Anna Taylor-Joy slechts met haar ogen kan spreken. En dit doet ze verbluffend goed. Zonder woorden weet ze je mee te slepen in de meest bizarre wendingen van de film.

Anya Taylor-Joy toont zich daarnaast voor het eerst een echte actiester en daarin slaagt ze met vlag en wimpel (de actiescène waarbij ze onder, erop en in de cabine van de olietanker zit, was geweldig). Na de steeds grotere rollen die ze vertolkte de afgelopen tijd zou je haast vergeten dat dit werkelijk een briljante actrice is. Met name het gedeelte dat Furiosa wraak probeert te nemen op Dementus zit sterk in elkaar. Chris Hemsworth die ook fantastisch acteerwerk levert en ook voor de nodige humor zorgt, heeft als de krankzinnige Dementus meer tekst (hij spuit ook te pas en te onpas filosofische overpeinzingen over goed en kwaad) en maakt minstens zoveel indruk als Anya Taylor-Joy. Met evenveel ernst als komische overdrijving mag hij zich nu al de filmschurk van het jaar noemen, hoewel hij soms ook een goed persoon was.

Buiten Anya Taylor-Joy en Chris Hemsworth heeft George Miller ook weer een aantal uitstekende sets gebouwd, waarmee scènes worden gecreëerd die een lust voor het oog zijn en die je ook per se in de bioscoop moet zien op een groot filmdoek (op een kleiner scherm thuis zal deze film zeker minder indruk maken). Dit waren we al gewend met "Fury Road" (die ik ook in de bioscoop heb gezien), maar met "Furiosa" wordt dat misschien zelfs wel overtroffen. Ook komen de bizarste personages en voertuigen voorbij.

De olietanker die de show stal in "Fury Road" is terug, maar dan in aangepast vorm. Het voertuig heeft nu namelijk twee graafkranen aan iedere zijde die functioneren als armen en een staart gevormd uit ronddraaiende morgensterren (oftewel de "Bommyknocker") die uiteraard flink wat schedels mogen verbrijzelen. Dementus bestijgt een vierspan strijdwagen getrokken door motors, en zijn luitenant de Octoboss (gespeeld door een angstaanjagende Goran D. Kleut) rijdt op een motor die een kolkende massa zwarte vliegers en slingers door de lucht laat glijden, zodat er altijd een enorme octopus over het slagveld hangt. En verder zien we een imponerende en razendsnelle monstertruck op zes wielen die ook voorzien is van een een takel (daar wordt Furiosa aan opgehangen met haar gewonde arm).

Ook krijgen we voor het eerst te zien hoe de "Bullet Farm" (inclusief een geweldige actievolle scène) van de fraai uitziende The Bullet Farmer (Lee Perry), "Gas Town" en de "Citadel" functioneren en hoe zij aanvallen van buitenaf weten af te slaan. De actiescènes zijn weer zo goed dat het bijna flauw is. We zien weer hetzelfde scheurende ritme, het brute geweld en de innovatieve manieren om mensen te vermorzelen, met wellicht en helaas de meest intense gore uit de hele reeks. Zo wordt iemand door vier motoren uit elkaar getrokken, maar dat wordt dus niet expliciet getoond. Hetzelfde geldt voor iemand die achter een rijdende motor wordt gebonden en waar men honden op hem los laat. Maar de scène waarin Furiosa haar gewonde arm verliest is geen kattenpis. Het wordt helaas wel niet getoond hoe ze die verliest, maar je ziet de die wel hangen aan een ketting, waaraan ze was opgehangen via haar gewonde arm.

En door de opzwepende muziek van onze eigen JunkieXL, oftewel Tom Holkenborg, wordt je als kijker soms bijna van het puntje van de stoel gedrukt, zo hard gaat het. En ook daarvoor geldt dat je deze film gewoon in de bioscoop moet zien en horen. Het einde mocht er best wezen (waarbij Furiosa op fraaie en unieke nog nooit vertoonde wijze wraak neemt op Dementus, door in zijn levende lichaam een perzikboom te laten groeien middels zaad welke ze van haar moeder had gekregen) en sluit daarbij ook naadloos aan op "Mad Max: Fury Road", waarvan je na het einde ook nog wat beelden te zien krijgt tijdens de aftiteling (die heb ik wel niet helemaal afgekeken omdat het toen inmiddels al bijna 23:00 uur was en ik 's morgens vroeg moet opstaan voor mijn werk).

Buiten Anya Taylor-Joy en Chris Hemsworth vond ik verder ook Tom Burke (die voor mij vooral een onbekende is) ijzersterk spelen als de goede en behulpzame chauffeur Praetorian Jack en hij was ook een enorm sympathiek personage. Hetzelfde geldt voor Charlee Fraser als Mary Jabassa (oftewel de moeder van Furiosa, die geweldig goed kon schieten en die ook haar mannetje stond), die we wel alleen in het eerste hoofdstuk zien. En verder is ook het noemen van Lachy Hulme in de dubbelrol van Immortan Joe / Rizzdale Pell (een handlanger van Dementus met één oog) meer dan verdiend.

En hetzelfde geldt eigenlijk ook voor George Shevtsov als de "The History Man" van Dementus. Hij is een oude man gekleed in witte gewaden vol met cijfers, formules en teksten, die kennis uit de vorige wereld moeiteloos kan opdreunen. Het is een kleine rol, maar hij speelt wel een cruciale rol in Furiosa’s verhaal. Hij vertelt haar namelijk dat de enige manier om de woestenij te overleven is door jezelf onmisbaar te maken. Maar iedereen speelde gewoon goed, of het nu in een grote of kleine rol was en dat laatste is zowel letterlijk als figuurlijk van toepassing op Quaden Bayles (als Way Boy), die niet alleen een klein rolletje had, maar ook in het echt klein is.

De film gaat misschien wat langzaam van start, maar zodra de boel eenmaal op gang is, is er geen houden meer aan en stoorde het me ook niet dat de film circa 2,5 uur duurde. Aangezien ik toch in een heerlijke luxe lederen bioscoopstoel lag met de benen omhoog, had de film van mij gerust nog iets langer mogen duren. "Furiosa" is gewoon een lust voor het oog én oor en dat met spectaculaire lange actiescènes, het sensationele acteerwerk van Anya Taylor-Joy, bizarre personages (waaronder Chris Hemsworth met zijn namaak neus) en schitterende beelden van de post-apocalyptische wereld.

avatar van T.O.

T.O.

Ben niet zo'n Mad Max liefhebber, maar Fury Road vond ik vrij aardig. Dat geldt echter niet voor Furiosa. Af en toe heel knap gefilmd, vooral de grote actiescènes, maar het deed mij allemaal weinig. Werd helemaal niet meegezogen in het verhaal, wat misschien ook niet zo gek is omdat die grotendeels lijkt te ontbreken.

Qua impact niet te vergelijken met de laatste Dune.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik begon aan 'Furiosa' (2024) met de nodige scepsis. Het lijkt wel alsof Anya Taylor-Joy overál opduikt en op zich hoefde ik helemaal geen prequel op Furiosa's ontstaansgeschiedenis. Maar George Miller blijft toch heerlijk overdadige epossen opleveren die voortbouwen op zijn Mad Max-films. De immense hoeveelheid figuranten. De krankzinnige postapocalyptische westernmythologie rond motoren, buggy's, trucks en andere voertuigen. De energieke actiescènes en woestijnshots vol kleurschakeringen en overzichtsbeelden. Een welhaast onherkenbare Chris Hemsworth als een soort clowneske Trump-figuur die mensen tegen elkaar opzet om zelf te overleven in het grensgebied. De vampiernazi's van Immortan Joe tegenover de bandeloze anarchisten van Dementus. En het moet gezegd dat Taylor-Joy een heerlijk personage neerzet, zoals ze langzaam transformeert in de Furiosa die we kennen uit 'Fury Road' (2015). Gewoon een prima blockbuster van begin tot eind.

avatar van Daniel Raedts

Daniel Raedts

Furiosa: A Mad Max Saga’, het vijfde deel in het post-apocalyptische universum van George Miller en het eerste deel waarin het personage Max Rockatansky niet centraal staat. De zegetocht aan lovende recensies begon op filmfestival van Cannes en vervolgens zijn de internationale pers en het publiek ook razend enthousiast. Dat de bezoekcijfers tegenvallen of beter gezegd achterblijven is misschien een teken dat de reeks wellicht toch meer cult dan mainstream is en dat ‘Mad Max: Fury Road’ een zeldzame schot in de roos in het genre is. Dat niet alleen, misschien ook wel het meest enerverende actiespektakel van de afgelopen 15 jaar (als het al niet langer is). Een ware adrenalinerush. Iets wat ook in de recensies en reacties van ‘Furiosa’ meermaals genoemd wordt.

Helaas behoor ik (voorlopig) tot een van de weinige die minder lovend is én dat was ik maar al te graag geweest. Waar ‘Fury Road’ een film tot in de puntjes perfect was - zowel qua sfeer, beleving én visueel – lijkt het of ‘Furiosa’ minder verpletterend is én dat is vooral te wijten aan de overduidelijke CGI die in dit deel iets te nadrukkelijk aanwezig is en het authentieke en praktische van zijn voorganger compleet ontbeert. Als dat iets minder opzichtig was, werd ik minder uit de film gehaald.

Ben ik met slechts dit ene punt te streng? Nee. Miller levert op momenten nog steeds groteske actiescènes af en heeft met Anna-Taylor Joy een veelzijdige actrice in de hoofdrol die ook met weinig tot geen tekst raad weet. Ze overtuigt als ‘heldin op wraakmissie’ verteld in pakweg vijf hoofdstukken. Toch weet je - mede door zijn voorganger - hoe het afloopt en verdergaat. Misschien een manco en de reden dat deze ‘prequel’ de bioscoopbezoeker nog niet trekt. En Hemsworth als ‘hippieschurk’ is overduidelijk love it or hate it. Sommige zullen zijn ‘over the top’-personage verafschuwen.

Wat resteert is een typische Australische extravaganza met idiote personages, absurditeiten, rauwheid versus schoonheid (c.q. steampunk versus desolate en oogverblindende vlaktes) en een simpel plot die qua montage soms zelf de weg in de leegte mist.

Kortom: 'Furiosa: A Mad Max Saga' is absoluut niet verkeerd maar de belofte dat het beperkt afhankelijk was van CGI voelt als een ‘kat in de zak’, maar desondanks blijft het een actiereeks die nog steeds ver boven het gemiddelde uitstijgt én dat kunnen we alleen maar toejuichen in een tijdperk van generieke en clichématige vehikels die geen moeite meer doen om te imponeren. Voor George Miller wel de taak om in de zesde versnelling zijn gekoesterde zesde deel te maken. Hij wordt er niet jonger op, ondanks zijn speelsheid en bevlogenheid.

avatar van Corcicus

Corcicus

Fury Road en Road Warrior blijven de beste hoofdstukken in deze saga, maar Furiosa strandt op een verdienstelijke derde plaats. Aanvankelijk leek het een stap terug, back to basics, waarbij de voertuigen meer weg hadden van de getunede zeepkisten uit Mad Max dan van de indrukwekkende stalen cavalerie die we in het vorige deel zagen. Ook de cgi was zo lelijk dat ik moest denken aan Pixar en Disney, die kwalitatief met de jaren ook achteruitgingen in plaats van vooruit. Dat bleek gelukkig voorbarig want het tempo trekt op in de tweede helft van de film en zo ook de production value. Vond Dementus wel een flauw personage met die onnozele teddybeer en zijn hoogdravende praatjes. Hij klonk soms als Baudet op de meth. Zowel Anya Taylor-Joy als Chris Hemsworth konden me, wellicht mede door het belabberde script, niet overtuigen. Blijft over: genieten van de spectaculaire actie en achtervolgingen, voornamelijk in de tweede helft, die vanwege de speelduur lang genoeg duurt om de eerste helft te doen vergeten.

avatar van Kondoro

Kondoro

"You fabulous thing. You crawled out of a pitiless grave, deeper than hell. Only one thing that is going to do that for you. Not hope. Hate. No shame in hate. It's one of the greatest forces of nature.” \

Dit was overduidelijk één van de weinige titels die er dit jaar echt vol op uit springt. Ik ben een ontzettend grote fan van Fury Road maar over het algemeen weet de Mad Max serie me nog niet echt te overtuigen, ik ben zeker geen fan van de originele trilogie, daar kon ik niet veel mee. Maar dan toch, na Fury Road is er een deur opgegaan voor mij, en was ik ontzettend benieuwd naar deze prent. Ik ben nog steeds even aan het bij komen van het muziekfestival dus ik had ontzettend veel zin in deze film, aangezien ik dan gewoon heerlijk even een langere tijd kon genieten van een film, die notabene niet veel van je verlangt.

Dit is uiteraard een waanzinnig vette film geworden, al merkte ik wel dat mijn verwachtingen voor deze film echt torenhoog waren. Miller weet het eigenlijk compleet te vervullen, en komt met een waanzinnige film op de proppen, die echt op heel veel fronten meegaat. Duidelijk dat de film in mijn ogen toch een beetje moest voldoen aan de standaarden van Fury Road, en ik ben van persoonlijke mening dat Miller eigenlijk wel het niveau kan behalen en zelfs op verhaalgebied nog wel een sterkere film weet neer te zetten. Goed, ik mist dan toch een Tom Hardy in deze film, de cast is vele malen groter en spectaculairder wat het dus direct niet een betere film maakt als het vrij leuke en compacte Fury Road, toch irriteert het nergens.

Miller neemt ruim de tijd voor het verhaal en dat is in mijn persoonlijke kwestie gewoon goed. De "ontvoering” vond ik persoonlijk allemaal wel iets té makkelijk, daar had in mijn ogen toch wel wat meer energie in mogen zitten of toch wat meer liefde. Goed, het is nou eenmaal zo maar, daarna kiest Miller gelukkig wel voor de nodige character development en weet daar toch zuinig gebruik van te maken. Duidelijk dat de rol van Chris Hemsworth één van de grootste smaakmakers in de film was, fantastisch vette rol! Anya Taylor-Joy laat even van haar afweten, en het duurt dus even voordat ze haar rol vervult in deze film. Jammer want het is wel de smaakmaakster van deze film, en al komt het wat laat op gang ze weet het wel te vervullen.

Over het algemeen draait Miller door waar hij met Fury Road is gebleven, komen er een paar aspecten terug in deze film en dat vond ik juist wel heel tof. Ik denk dat de echte fans van Fury Road hier toch wel aardig verwend worden door Miller met een prachtige film. Hoewel het voor mijn gevoel toch minder bombastisch was als Fury Road, is de film gevuld met prachtige scenes en hele leuke actie momenten. De film kent zelfs nog een beetje gore, dus dat deed mijn horrorhart sneller kloppen.

Over het algemeen is dit gewoon echt een hele toffe film. Ik ben groot fan van deze films toch wel, en dit nieuwe deel heeft duidelijk indruk achter gelaten. Anya deed het over het algemeen toch wel gewoon erg leuk, en ik heb me uitstekend weten te vermaken.

avatar van John Milton

John Milton

Dat viel helaas iets tegen, wellicht door mijn hoge verwachtingen. Gisteren heb ik Fury Road herkeken, en opgehoogd van 4 naar 4,5*. Wat een adembenemend spektakel blijft dat. Er zitten ook enkele bijzonder toffe actiescènes in Furiosa (met name eentje!), maar er leek ook een stuk meer CGI in te zitten. Verder miste ik de fijne cinematografie van zijn voorganger, en bleef ik toch een beetje Thorin Oakenshield vibes houden bij de neus van Hemsworth.

Anya doet het prima, al duurt het een uur voor ze haar opwachting maakt. Het is niet anders, ik had op iets meer gehoopt.

avatar van james_cameron

Een mixed bag. De lange speelduur doet de film in ieder geval geen goed, met een nogal opgerekt aanvoelend begin en einde. Het onnodige gebruik van lelijke cgi-shots is ook zeker een minpunt. Daarnaast worden bepaalde scenes afgeraffeld terwijl andere maar voortsudderen. Gelukkig is het lange middenstuk behoorlijk indrukwekkend en weet de cast er iets moois van te maken. Zelfs Chris Hemsworth is volledig op zijn plaats als de veelzijdige slechterik Dementus. Respect in ieder geval voor regisseur George Miller, die op bijna 80-jarige nog steeds in staat blijkt om een aktiefilm van formaat af te leveren.

avatar van Demeter

Demeter

Een zeer sterke prequel op Mad Max: Fury Road en verreweg de beste in de reeks. Het idee om het karakter Furiosa uit Fury Road een background te geven is zeer goed geweest en eigenlijk onmisbaar als je Fury Road gaat kijken. Die film heb ik hierna dus ook nog eens gezien en dan snap je eigenlijk niet waarom die kon bestaan zonder Furiosa: a Mad Max Saga.

In deze film wordt echt alles uit de kast getrokken om Fury Road te overtreffen op elk punt. We worden meegenomen in het levensverhaal van Furiosa en de belangrijkste gebeurtenissen daarin: een lang verhaal dat constant boeiend is, haar karakter roept sympathie op en wordt geloofwaardig neergezet door de verschillende, goed op elkaar lijkende, actrices. Chris Hemsworth is onherkenbaar en erg sterk, een totaal andere rol dan waar ik hem eerder in heb gezien; ik vroeg me de hele tijd af of hij het nou was.

Deze saga is nog steeds een actiefilm, maar door de nadrukkelijke aandacht voor het verhaal, krijgt die veel meer gewicht mee dan alle vorige delen. Wat de film ook gewicht geeft, zijn de prachtige locaties, sets en voertuigen. Aan alles is te zien dat kosten nog moeite zijn bespaard om de rauwheid van deze post-apocalyptische wereld nog beter vorm te geven. We zien weer allerlei nieuwe originele vondsten die we in Fury Road nog niet zagen. Ik ga niets verklappen, maar het zijn vooral de imposante machinerieën, waaronder de War Rig die nu nog meer in huis heeft en allerlei nieuwe voertuigen die opvallen, omdat ze origineel zijn en tot in het kleinste detail zijn uitgewerkt.

De actiescènes zijn verbluffend: er gebeurt ontzettend veel, maar het blijft steeds goed te volgen; steeds is duidelijk wie zich waar bevindt en waarom, doordat camerawerk en regie zo goed zijn. Hierin is George Miller echt vooruit gegaan, want in Fury Road was dit nog niet altijd het geval. En steeds gebeurt er iets anders dan ik verwacht had; de onvoorspelbaarheid is groot in deze film, met name in de actiescènes en dat is een belangrijk punt dat hem kwalitatief onderscheidend maakt.

De locaties, ik vermoed in Australië, zijn prachtig in beeld gebracht, vooral weer dat aan elkaar complementaire oranje en blauw natuurlijk. Ik lees op deze pagina veel kritiek op de CGI in deze film, maar voorbeelden worden er niet of nauwelijks genoemd. Ik vermoed dat men het heeft over de backgrounds in de wide shots, met name wanneer er een uitzicht vanaf grote hoogte wordt weergegeven. Je ziet daar dat het niet echt is, waarschijnlijk ook doordat je het weet, denk ik dan. Bovendien wordt in de werkelijkheid zo'n uitzicht in de verte ook gewoon blurry, zeker op camera. Dus ik kan daar echt niet over vallen en buiten dit heb ik geen cgi gezien.

Een topfilm dus wat mij betreft. 5 sterren

avatar van Winterstone

Winterstone

Furiosa

Na een aantal weken geleden Mad Max: Fury Road voor het eerst gezien te hebben (gewaardeerd met 3,5*) wist ik een beetje wat ik van deze film kon verwachten. Veel sterke actie, weinig verhaal en overdreven neergezette personages. Dat is in deze film niet anders, maar krijgt van mij toch een halve ster hoger dan de voorganger, doordat de film toch echt meer verhaal bevat.

De actie in de film is ook goed gedoseerd. In totaliteit is het niet veel meer of minder dan de vorige, doordat het niet twee keer drie kwartier is maar eerder zeven keer zo'n 10 minuten is het beter behapbaar. De uitschieter is voor mij toch wel de actiescène op Bullet Farm met die geweldige truck. De film verdient verder (zeker in de actiescènes) ook een pluim voor het camerawerk; hier en daar langere shots en van verder geschoten, het was zeer overzichtelijk.

En dat brengt me op een ander punt; deze film laat veel meer locaties zien dan de voorganger. Daar zag je enkel The Citadel en voor de rest alleen maar The Wasteland. In deze film krijgt de wereld van Mad Max toch wat meer diepgang.

Het achtergrondverhaal van Furiosa sluit overigens naadloos aan op Fury Road. Alles klopt werkelijk; de ontvoering uit Green Place, de reden om voor Immortal Joe te werken, de robot-arm, het kapsel, de reden achter het willen redden van de vrouwen. Dit geeft het personage veel meer diepgang en werpt ook een andere blik op haar acties in Fury Road.

De acteerprestaties zijn verder goed. Anya Taylor-Joy zet een prima Furiosa neer, maar stiekem is het Chris Hemsworth die de show steelt als Dementus. Zware overacting natuurlijk, maar bij dit soort films mag dat. Brengt de nodige humor en charme die de film luchtig houden.

Wat de negatieve punten betreft, de film is wel echt te lang. Had makkelijk een halfuur vanaf gekund, twee uur is (voor mij in ieder geval) echt wel de max voor dit soort films die volledig op actie leunen. Ook vond ik het laatste kwartier iets te makkelijk met hoe simpel Dementus uiteindelijk kon worden neergehaald door Furiosa. Ach ja, dat nemen we maar op de koop toe.

avatar van filmkul

filmkul

Weer een sterke in Mad Max reeks maar iets minder dan zijn voorganger. Het verhaal is wel wat beter, maar qua actiescenes kan deze film niet tippen aan zijn voorganger. De opbouw is verder prima en de film bevat ook weer een paar lekkere vette actiescenes. Wel meer CGI toegepast wat soms ook goed te zien is. Als kijker hoop je op het eind nog op een spektakelstuk getrakteerd te worden, maar dat blijft helaas uit. Dat voelde wel een beetje als een teleurstelling, maar toch blijft het een topfilm van Miller. Het acteerwerk is voldoende, Taylor-Joy viel niet tegen. Aan Hemsworth kon ik niet echt wennen en vond hem ook niet badass genoeg. Visueel weer erg fraai, maar CGI iets te veel aanwezig. 4.0

avatar van Jynxter

Jynxter

Spektakel. Grotesk spektakel komt net als bij Fury Road op de eerste, tweede en derde plaats. Al het andere volgt op een aardige afstand. Wat overigens niet wil zeggen dat de rest volledig ontbreekt. Want ook op andere vlakken scoort Furiosa nog altijd een voldoende. Maar een film als deze kijk je niet voor het ingenieus doordachte verhaal of de ijzersterke karakter ontwikkelingen.

Deze 5de Mad Max film is gewoon een dolle en zeer vermakelijke rit door de inmiddels bekende benzine gedreven wastelands vol freaks en curiositeiten. Een rit die op het einde even een beetje te veel gas terug neemt, maar grotendeels lekker door raast.

avatar van WB

WB

Eigenlijk net als het vorige deel staat deze film boordevol met vette acties en stunts. Fantastische omgevingen, leuke karakters (met uitzondering van Chris Hemsworth die irritant was / klonk) en natuurlijk de achtervolgingsscènes die van hoog niveau zijn. Miller weet wel hoe hij moet uitpakken, want wat is nou een Mad Max-film zonder vette stunts?

Het verhaal heeft eigenlijk weinig omhanden, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het spektakel.