Genre: Fantasy / Horror
Met onder meer: Casey Likes, Emyri Crutchfield en Dustin Ceithamer
Bekijk via CANAL+
Plot Dark Harvest
"Evil stalks"
In een kleine stad duikt elke herfst een bovennatuurlijk wezen genaamd Sawtooth Jack op. Hij verschijnt uit de maïsvelden en nadert daaropvolgend de plaatselijke kerk. Daar wachten gewelddadige bendes van jonge jongens hongerig op hun kans om de legendarische nachtmerrie te confronteren in een jaarlijks oogstritueel van leven en dood. Richie Shepard leeft in de schaduw van zijn grote broer die vorig jaar de prijs won en zodoende de stad achter zich kon laten. Om zichzelf te bewijzen en zich bij zijn broer te voegen, vormt Richie een duo met de rusteloze dromer Kelly Haines, die er ook alles voor over heeft om uit het doodlopende stadje te ontsnappen. Tegen de regels in besluiten Richie en Kelly op jacht te gaan naar de legendarische nachtmerrie om samen de wedstrijd en hun vrijheid te winnen.
Richie Shepard
Jim Shephard
Sawtooth Jack
The Farmer
joolstein
“Ain’t no stop signs on the black road.”
Eindelijk na jaren van vertragingen (COVID-19) is David Slade's bewerking van de horrorroman van Norman Partridge (schrijft werk dat doet denken aan Stephen King) uitgebracht! En dat was op een paar kleine dingetjes niet mis! Pompoenen, maïsvelden, tieners met maskers en een klein Amerikaans stadje begin jaren zestig, vlak voor de jaarlijkse oogstviering. Kortom voldoende om in Halloween-sfeer te raken! Alleen dit is géén gewone Halloween....Nee, elk jaar op 31 oktober strompelt er een vogelverschrikker genaamd Sawtooth Jack de maïsvelden uit en de lokale tienerjongens zijn gewapend omdat het wezen de stadskerk niet mag bereiken...Traditie is traditie
Dit levert voldoende grafische inhoud op en ensceneert het een aantal verrassende moordscènes met genoeg hoeveelheden aan bloedvergieten en moorden. Wel alles met CGI maar het visuele monsterontwerp van Zaagtand Jack was grandioos. Deze kan absoluut uitgroeien tot een Halloween-horrorgezicht! De film is daarnaast vakkundig geregisseerd door David Slade, toch ook wel duidelijk een genreliefhebber. Alhoewel het kies-je-eigen-avontuur Black Mirror-deel Bandersnatch (2018) tegenviel! Dat was met deze film niet geval! Lekkere film voor zo rond Halloween! Blijf ook nog even hangen voor een scène halverwege de aftiteling!
Vascago
Hele leuke film met een ouderwets fijne sfeer en soundtrack. Acteerwerk was behoorlijk en het verhaal zelf ook. Niet veel gore, maar dat was ook niet nodig.
kix911
Zo zie ik ze graag. Geen idee waar dit over gaat maar wat een grappige film. Soms een beetje smerig, soms ronduit lachwekkend en met een toffe plottwist. Origineel, onverwacht (hoewel een beetje een mix van andere ideeën maar hé, verzin maar eens wat nieuws). Een leuke aanwinst op het horror genre. Hoef niet zo nodig van die uitmelkende aanvulling maar vond dit wel een verrassend leuke film. Folklore, racisme, relaties en geheimen, en dat in een behapbare tijd met hier en daar een beetje waanzin.
Laten we eerlijk zijn kinders, als je nu (rond 16-10- ’23) naar het nieuws kijkt dan word je daar niet vrolijk van. Ik zie M-113 (zat zelf al op een YPR en die is al Antiek) waar Nederland er genoeg van verkocht heeft optrekken maar daar hoor je niemand over. Zelf moeten we onze tanks nu huren en toestemming vragen of ze naar een ander land mogen gaan. Kies geen partij, moet ze allemaal niet, sterker nog, haat zo’n beetje iedereen maar vind er wel wat van.
Terug naar de film, leuke horror/slasher/ dit gaat (helaas) nog wel wat vervolgen krijgen. De nieuwe Freddy, Kruger, Children of the Corn, en een verrassing. Ik vond ‘m leuk.
macrobody
Ik vond het maar een suffe film en ik stel voor aan kix911 om gewoon niet naar het nieuws te kijken of te luisteren.
Maar goed, een boer heeft grond waarin een lijk kan gedijen en kan uitgroeien tot een levende vogelverschrikker die dan dood moet worden gemaakt voor 12 uur op Halloween. Je verzint het niet.
Misschien een ster meer als Richie op het eind gered zou zijn geweest door zijn vriendin en samen het stadje voorgoed hadden achter gelaten.
Ik vond het nu niet echt een voldoende.
mcdaktari
Best wel een aardige film. Het heeft een totaal ander einde dan ik verwacht had. De cast doet het best wel redelijk. En er zitten enkele prima scenes in die je mag verwachten in een horrorfilm. Ik zeg bewust enkele want heel veel echte horrorscenes zatten er nou ook weer niet in. Maar toch vind ik 'Dark Harvest' helemaal geen onaardige film. Het kijkt ook vrijwel meteen vanaf het begin prima weg. Dus wat mij betreft een geslaagd filmpje. Er worden er in ieder geval genoeg slechtere gemaakt, qua horror van wat ik zoal voorbij zie komen.
Geen Halloween-klassieker, maar binnen het genre zeker niet verkeerd. De film begint wat ongemakkelijk qua toonzetting en het duurt even voordat je brood kan bakken van de plot en de personages, maar gaandeweg valt er toch wel wat te genieten. Er wordt niet gekeken op een litertje bloed meer of minder en met Sawtooth Jack heeft het genre er een leuk vormgegeven nieuw monster bij.
Kondoro
Deze film zag ik de laatste paar dagen steeds vaker voorbijkomen en de plotomschrijving die de film kent vond ik wel erg interessant. Ook voor de huidige challenge zou deze voor mij wel goed van pas komen, en ik was wel eens weer toe aan een verassende nieuwe film. Deze film biedt dat gewoon wel want ik heb me uitstekend vermaakt, en dat heeft de film echt aan alles te danken. Het is eigenlijk een mengelmoes van verschillende films en concepten die we eigenlijk al wel kennen. Zo was de ‘jacht’ wel iets wat zo een Purge film had kunnen zijn, zo met die maskers en de mensen die zich verstopten wanneer de jacht aan de gang was. Maar, ook verschillende films met de vogelverschrikker monsters (ook die ik afgelopen maandag nog heb gezien) kon zo een concept zijn voor deze film. Heel veel horror-elementen of Halloween elementen kwamen eigenlijk terug in deze film maar, toch voelde de film vrij fris en nieuw aan. En dat is juist iets waar ik naar op zoek was.
In de film volgen we een boerendorpje met hun eigen legende. Elk jaar met Halloween ontwaakt er een monster in het dorpje genaamd Sawtooth Jack. Een helaas wel CGI monster maar, met het hoofd van een pompoen die elk jaar naar de plaatselijke kerk probeert te komen. En wat ik meende van het slot stuk is dat de plek waar ze weer tot leven kwamen? Ik mis daar een stukje informatie over. Als de kinderen (want er doen alleen maar tieners mee) deze Sawtooth Jack vermoorden worden zij en hun families rijkelijk beloond met bijvoorbeeld een duur luxe nieuw huis, een luxe nieuwe auto en veel meer, winst is dus een prioriteit om zowel charisma te winnen over het dorp, en je familie gelukkig te maken.
We volgen in deze film Richie, het kleinere broertje van Jim. Jim heeft al eens Sawtooth Jack vermoord en is een grote naam geworden in het dorpje en de meeste mensen aanbidden hem ook. Richie voelt zich duidelijk gekleineerd door o.a. ook zijn familie, en wil nu ook meedoen met de jacht maar, dat mag niet volgens de regels en zijn vader. Rebels dat hij is doet hij toch mee en samen met zijn vrienden gaat hij op pad in een oude wagen naar het maïsveld. Gaandeweg komt hij er echter achter dat Sawtooth Jack zijn broer is, die volgens zijn ouders ergens anders woonde. Zijn ouders wisten dat, zijn moeder kon duidelijk de stress niet verdragen en stak zichzelf dood met een schaar in haar keel, en zijn vader probeert het één en ander nog te redden, wat niet lukt.
De film heeft een leuk verhaal, daar kon ik zelf wel wat mee. Ook het acteerwerk vond ik best vermakelijk en goed. De film kende een kleine hoeveelheid gore (o.a. de scene beschreven in mijn spoilertag), dat is misschien iets waar ik wel meer van wou zien maar, nergens mis je het echt omdat je daar tenslotte ook niet mee bezig bent. De gore die erin zit is wel lekker hard, en dat vond ik wel tof.
Voor de echte horrorfans is dit zeker een must-see. Het doet me goed dat ik al enkele namen voorbij zie komen die ik ook wel verwachtte en ook hun hebben de film best hoog gescoord. Maar ik mis er nog wel een paar en ik denk dat de meeste horrorfans hier op MovieMeter deze film wel kunnen waarderen. Het is gewoon een leuke horrorfilm, catchy en kent een heel leuk einde die ik totaal niet zag aan komen. Plottwists zijn goed, en daar deed de film je geen pijn mee en het verrast zelfs nog. Ik heb een vermakelijke horroravond gehad op deze manier!
feenah
Menen jullie dit?
Dit is geenszins een goede film.
Wat een amateurisme zeg.
De plaatselijke jeugdbeweging maakt betere clips.
Een plotwending van niks en acteerprestaties die gewoonweg pijn doen.
Nee, dit is het niet.
Basto
- 11916 berichten
Vond dit tegenvallen. Soort purge meets Children of the corn.
De personages boeien niet en het hele concept vind ik weinig overtuigend. Tel daar bij op wat slappe (digitale) kills en het steekt gewoon nergens boven het maaiveld uit van de vele straight to streaming horrors.
Zwak 2,5
Shadowed
Nadat regisseur David Slade zich even heeft beziggehouden met Tv-afleveringen en een enkel segment binnen een anthologiefilm keert hij met Dark Harvest dan eindelijk weer terug naar de pure horrorfilms. Ik kan er meteen duidelijk over zijn: wat is hij daarbinnen gemist! Het betreft dit keer een boekverfilming van de gelijknamige roman geschreven door Norman Partridge. Volgens mij neemt deze film wat andere wendingen, maar in het kader van plezier staat dat het eindresultaat gelukkig niet in de weg. De sfeer zit er vanaf het begin al lekker in en de kundige regie van Slade helpt het daarnaast nog een klein handje verder. De brutale en grafische moordscenes vallen behoorlijk op, maar ook de driftige cameravoering is treffend. De inzet van Slade om de samenwerking aan te gaan met cinematograaf Larry Smith (die o.a. heeft samengewerkt met Stanley Kubrick en Nicolas Windig Refn) zorgt voor een bijna uniek horrorresultaat dat me vanaf begin tot eind heeft weten te boeien. Bovenop al die complimenten komt ook nog kijken dat het acteerwerk van Casey Likes erg geslaagd is en dat geldt ook voor de bijfiguren. Wellicht zijn die iets te karikaturaal (zoals de agent en de pestkop), maar niettemin enthousiast. De donkere plotwending van Dark Harvest is weliswaar origineel gevonden, maar mist iets teveel context en de love-interest van Richie zorgt voor wat onhandige onderbrekingen binnen het hoge tempo. Verder ben ik gelukkig compleet overrompeld door dit nieuwe werkje van Slade. Ik kan nu al niet wachten op zijn volgende (horror)bijdrage.
hatebreeder
Ik verbaas me hier best wel over de vrij hoge waarderingen voor deze film. Ik vond het totaal niet interessant, en bovendien was het acteerwerk om te janken.
Kondoro
Wat heeft dit überhaupt met de film te maken? Waardeloos stukje onnodig tekst dit.
Drifter
Als je een open einde wil om een vervolgfilm te maken krijg je geen goede film.
Voor de rest zat het allemaal niet eens zo slecht in elkaar, verhaallijnen hadden meer diepgang kunnen hebben om het interessant te maken.
Donkerwoud
Monsterlijke tradities in het Amerikaanse Heartland. Of zoals in 'Dark Harvest' (2023) jongelui worden klaargestoomd om een monsterlijk wezen op te jagen als een soort rite of passage. De familie van de winnaar krijgt een hoog geldbedrag, een mooi huis en een glanzende Corvette. Maar tegen welke prijs wordt deze bloederige traditie in stand gehouden? 'Dark Harvest' (2023) is een fijne samentrekking van elementen uit 'Jeepers Creepers' (2001), 'Children of the Corn' (1984), 'The Purge' (2013) en misschien zelfs een snufje 'The Wicker Man' (1973). Lekker fifties sfeertje, maar de CGI is van een bedenkelijk niveau en het had allemaal een tandje minder excessief gekund. Op een gegeven moment wordt de overdaad aan menselijk leed in 'Dark Harvest' (2023) lachwekkend bloederig. Het is ook jammer dat sympathieke serie-acteurs als Jeremy Davies en Luke Kirby helemaal niet tot hun recht komen.
perceived
Qua sfeer één van de betere horrors van het jaar, maar voor mij was dit helaas ook geen topper. De plot uitwerking is echter niet al te best. Begin en einde zijn oké, het middenstuk is nogal zwabberend. 6/10*
Pazmaster
Het ziet er allemaal niet eens zo slecht uit en het acteerwerk is ook nog best te pruimen, maar wat een dom verhaal zeg. En eng of spannend vond ik het ook al niet. Ik hoopte nog op een leuke ontknoping die het een en ander zou verklaren maar ook dat kwam niet. Ik vond het een tegenvaller.
UmbraVitae
Aangenaam verrast door deze fantasy-horrorfilm. Met nog best boeiend gegeven, niet een standaard insteek. En met als setting een stadje in lekker Halloween sfeertje en duistere traditie.
Vicksel82
Leuk tussendoortje, geen hoogvlieger.
Het verhaal is wat vreemd en je vraagt jezelf heel de film af wat/wie het wezen is dat ze iedere Halloween moeten doden.
Zitten wel een paar aardige kills in , maar wordt nooit echt heel erg boeiend ook het einde waarin eigenlijk alles duidelijk moet worden is wat teleurstellend.
ibendb
Deze film is heel wat keren uitgesteld geweest. Op een gegeven moment vreesde ik dat we hem nooit zouden zien. Toch bleef hij op mijn watchlist staan. En ik ben blij dat de film eindelijk is uitgebracht. Jammer dat hij op VOD werd gedumpt. Dit had makkelijk een sleeper hit kunnen zijn.
De film heeft een geweldige jaren ‘50 sfeer en het stadje voelt aan alsof het echt bestaat. De opzet deed me een beetje denken aan The Purge, maar dan beter uitgevoerd. De film gaat ontzettend snel voorbij. De vaart zit er goed in.
De kills zijn erg grafisch gedaan met een aantal geweldige praktische effecten, wat ik uitstekend vond. Ik had niet verwacht dat dit zo bloederig zou zijn. Extra lof daarvoor.
Uiteindelijk vond ik helaas dat ik niet zo veel om de personages gaf. Wat een hartverscheurend moment voor hen zou moeten zijn, bereikte me totaal niet. Het mysterie is leuk, maar er wordt nauwelijks in de personages geïnvesteerd.
Probeer deze toch wel eens. Voor mij werkte het!
Noodless
Tegenvallende horrorprent die qua uitwerking je aandacht gaandeweg weet te verslappen. Zowel wat personages als horror betreft weet deze film niet te beklijven. De twist op het einde weet ook niet echt te verrassen. 4/10
lang pee
Dit is één van de vele inspiratieloze, afschuwelijk slechte horrorfilmpjes. Denk niet dat het mogelijk is om slechter te acteren, wat een draak van een b filmpje....
mrkos
Dark Harvest
Hele sfeervolle horrorfilm met een aardige twist.
Deze film stond al een tijdje op mijn lijstje, maar was nergens te zien. Gelukkig stond hij nu op Prime en ik ben blij dat ik hem nu eindelijk heb gezien. Het verhaal was interessant en werd nergens echt saai. Creature features zijn altijd wel interessant en deze was ook nog eens heel mysterieus, want wat is Sawtooth Jack nou precies? Uiteindelijk zat er ook nog een twist in de film die ik niet zag aankomen en bleef ik toch met wat vraagtekens achter.
De film moet het vooral hebben van de sfeer, visuele aspecten en acteerprestaties. Qua bloed en gore zag je ook best nog wel wat, al kwam het wel vrij nep over. Het einde kon ook beter, al is alsmaar een happy ending ook niet altijd alles. Maar ik had wel het gevoel dat Kelly wat meer had kunnen doen..
3 sterren.
UmbraVitae
Tja blijkbaar maak je wel zeer slechte filmkeuzes, als 275 uit 425 van je stemmen zich tussen 0.5* en 2.5* bevinden en wel 95 (bijna 1/4) uit 0.5*, zo triest sech xD
lang pee
Boeikens
Children of the Corn variant.
Nergens nieuw maar een vlot lopende mix van gekende horrors.
Die sawtooth heeft wel iets en zijn kills zijn ok.
Bloed vloeit genoeg en hier en daar is er wat betere gore te bespeuren.
Ik kijk toch uit naar het vervolg.
Woland
Apart filmpje, dat zoals al eerder aangegeven vooral doet denken aan The Purge en Children of the Corn, al is dat ook deels oppervlakkig. Om eerlijk te zijn heb ik me het eerste deel best wel lopen ergeren, met inwisselbare tieners en The Purge achtige taferelen - waarbij in een Midwest-stadje elk jaar rond Halloween de lokale jeugd de bovennatuurlijke boosaard Sawtooth Jack in elkaar gaat meppen. Allemaal niet zo heel boeiend vond ik zelf, maar zo halverwege komt er toch een twist die voor mij de film een stuk vermakelijker maakte. Er blijkt een stuk meer achter de legende te zitten, en de jaarlijkse festiviteiten blijken donkerder dan onschuldige traditie. Helemaal pakkend vond ik het verhaal ook niet en de eerste helft was een taaie zit, maar uiteindelijk is dit toch wel een voldoende waard. En dat zag ik de eerste helft niet aankomen.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Saw X
Horror, 2023