• 9.378.603 stemmen

Met onder meer: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles en Gemma Chan

Gesproken taal: Engels en Japans

Releasedatum: 28 september 2023

Plot The Creator

"This is a fight for our very existence."

Te midden van een toekomstige oorlog tussen het menselijk ras en de krachten van kunstmatige intelligentie, wordt Joshua, een geharde ex-agent van de speciale strijdkrachten die rouwt om de verdwijning van zijn vrouw, gerekruteerd om de 'Creator' op te sporen en te doden. De ongrijpbare architect van geavanceerde AI heeft een mysterieus wapen ontwikkeld met de kracht om de oorlog te beëindigen - en de mensheid zelf.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 28 september 2023 in de bioscoop (20th Century Studios via Walt Disney Studios Motion Pictures)

avatar van Kondoro

Kondoro

Nice!!!

avatar van schram101

schram101

Ziet er strak uit maar deze teaser geeft wel erg veel weg. Raad iedereen aan m hooguit tot de helft te kijken. Begin geeft wel mooi de sfeer weer

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Inmiddels overbodig bericht en enkele reacties daarop weggehaald, op verzoek van de plaatser.

avatar van stormfox

stormfox

jammer dat je in de trailer al bijna de hele plot kan zien.

avatar van Freakje554

Freakje554

Gisteren gezien in Première, heerlijke Sci-Fi film!!!

Trailer zag er al heel goed uit, maar de film is het zeker en vast ook.

Verhaal & Tempo in deze film zat goed.

Prachtige beelden & veel spektakel.

Sciencefiction is al altijd 1 van de meest geliefde genres bij mij geweest.

Na Star Wars: Rogue One, verrast Gareth Edwards opnieuw met The Creator.

Hopelijk lokt deze film wat volk naar de Bioscoop, zeker en vast de moeite waard

Gezien in IMAX

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Recensie embargo zit er momenteel nog op, zijn voornamelijk "eerste" sociale media reacties.

Hoor vrij wisselende reacties tot dusver, sommige vinden het een meesterwerk en anderen vinden het juist matig (derde akte schijnt nogal problemen te hebben).

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik verwacht hier wel wat van. Edwards is een prima regisseur bewees hij al.

avatar van Shinobi

Shinobi

"What's heaven?"

Op basis van de poster dacht ik een wannabe versie van 'Star Wars' te zien. Gelukkig valt dat nog mee.

Gareth Edwards presenteert hier de nabije toekomst van 2065. Hier woedt er een hevige strijd tussen mensen en kunstmatige intelligentie. Om de oorlog te winnen, moet soldaat Joshua op zoek gaan naar de maker van een nieuw superwapen. Hij ontdekt dat de vork toch net iets anders in de steel steekt.

Met dit concept worden er een aantal - potentieel - interessante thema's aangekaart, echter lijkt men niet de tijd te willen nemen om deze te exploreren. Hierdoor blijft het geheel vrij vlak, ondanks verwoede pogingen om de personages te voorzien van de nodige emotie; in de laatste akte gaat het werkelijk alle kanten op. Mij deed het helaas niet zo veel.

Visueel gezien valt er als kijker dan weer wel volop te beleven. De gecreëerde wereld ziet er prachtig uit, vooral hoe de robots zich als mensen gedragen in het straatbeeld. Het is duidelijk te merken dat er goed is gekeken naar de Sci-Fi klassiekers, waardoor de originaliteit enigszins ontbreekt. Veel lijkt het niet uit te maken, gezien er vol wordt ingezet op actie. Jammer genoeg komt dat het narratief niet ten goede.

Al met al is 'The Creator' een aardige Sci-Fi, maar als liefhebber kreeg ik wel het gevoel dat hier meer uit te halen zou zijn.

Dikke 3,0 sterren.

avatar van mrklm

mrklm

15 jaar nadat Los Angeles verwoest door AI – aldus de officiële lezing – en vijf jaar nadat hij zijn hoogzwangere vrouw Maya [Gemma Chan] verloor tijdens een klopjacht op de God van de Cyborgs, krijgt voormalig lid van Special Forces Joshua [John David Washington] te horen dat Maya nog leeft. Colonel Howell [Allison Janney] gelooft zelfs dat hij haar kan redden door zich aan te sluiten bij een militaire operatie die tot doel heeft ‘The Creator’ te verwoesten. Daarbij stuit hij op een robotkind met bijzondere krachten. Ik wist toen al in grote lijnen hoe de vork in de steel zat en werd (helaas) niet verrast door het verhaal. Edwards (Godzilla, Star Wars: Rogue One) komt enkele uitstekende actiescènes, daarbij geholpen door voortreffelijke special effects, maar het menselijke verhaal is vrij afgezaagd en kan niet bekoren. De finale bovendien behoorlijk warrig.

Ik ben echt blij dat dit een goede film is geworden. Aan de ene kant zou het me niet perse moeten verbazen, want to nu toe speelt John David Washington alleen maar in goede films als ik me niet vergis.

Hij speelt gewoon echt goed, het kind ook, tof verhaal en je hebt gewoon twee uur lang een hele nice film. Blij mee!

avatar van stevebravo

stevebravo

Zeer matige film. Slecht acteerwerk.

Het enige wat goed was, waren de special effects.

Ik begon me zelfs te ergeren aan de film, wilde bijna de bioscoop uitgaan.

Je zou bij het zien van deze film haast denken dat deze film politiek gemotiveerd is.

avatar van schumacher

schumacher

Degelijke film die niet verveelde.

Wel een beetje speciaal.

Als ik toch 1 minpunt moet aanhalen dat is dat het vd hak op de tak ging en daardoor geef ik geen hogere score.

Apocalypse Now in een Blade Runner-jasje, maar dan allemaal net iets minder sterk.

avatar van IH88

IH88

Toffe film met wat gebreken.

Pluspunten:

- De regie, de production design/sets, het audiovisuele gedeelte, de special effects, de actiescenes etc. Na al dat barslechte gepruts van Marvel (Disney in het algemeen) is het fijn om een regisseur te zien die weet wat hij doet.

- Het acteerwerk. De jonge Yuna Voyles wil je het liefste zelf ten koste van alles beschermen.

- Eigenlijk 2/3 van de film is zeer genietbaar.

Minpunten:

- Het laatste rommelige gedeelte. Prima eindshot, maar alles daarvoor (op Nomad) is te gehaast en warrig.

- De mensen zijn karikaturaal slecht. AI is de goedheid zelve. Hier had wat meer balans in gevonden kunnen worden. Allison Janney spant wat dat betreft de kroon.

- Sowieso dat subplotje rond Allison Janney had van mij niet gehoeven. Oninteressant en matig uitgewerkt.

- Je hebt Gemma Chan in je film en dit is alles wat je met deze prachtige actrice doet? Een doodszonde .

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Deze zojuist gezien op het grote witte doek.

Over AI en de gevolgen hiervan.

Maar waarin de vraag, rijst wat de ware toedracht is.

Nadat er een grote catastrofe plaats vind.

En de hoofdrol speler, Joshua gespeeld door John David Washington, die uitstekend speelt en op zoek gaat, naar een AI jongetje en de maker.

In opdracht van het leger.

Maar dan ontstaat er allerlei verwikkelingen.

De cast is prima.

En de film muziek van Hans Zimmer is weer fantastisch.

Geen masterpiece, maar wel een hele goede film.

avatar van Phantasm

Phantasm

De special effects waren nog wel leuk, maar de film op zich vond ik maar matig en rommelig.

avatar van FlorisV

FlorisV

Gave SF film en een triomf voor veelbelovend regisseur Gareth Edwards, die ook al de geslaagde Rogue One film maakte, waar andere Disney Star Wars regisseurs vooral broddelwerk leverden. The Creator is zeker niet perfect door ongeloofwaardigheden maar verder goed uitgevoerd en visueel sterk.

Het begin bevat een duidelijke verwijzing naar de apocalyps in Terminator 2: Judgement Day, met zelfs dezelfde locatie van oorsprong: LA. Het verhaal speelt zich verder vooral in Azie af. De geluidseffecten (zelf mogen genieten van Dolby Atmos) zijn geweldig. De geluiden van het grote NOMAD schip zijn indrukwekkend onheilspellend. Het verhaal is boeiend en kent interessante, hoewel soms wel weinig geloofwaardige wendingen. Een vleugje humor hier en daar zorgt er verder voor dat het allemaal niet te zwaar op de hand is.

Het einde vond ik veel te snel gaan. Hoe kwamen ze opeens in dat vliegtuig, is er geen enkele controle om aan boord te komen? En wat ze (zonder al te veel weerstand) allemaal aan boord van de NOMAD konden uitspoken, dat was wel erg afgeraffelde suspension of disbelief. En dat moederlief opeens zo'n genie blijkt dat ze een robotje met ongekende superkrachten kan maken....dat gaat wel erg ver Hierom blijf ik vooralsnog op een 3,5 zitten maar ik wil hem zeker nog een keer zien.

De cast staat gewoon ten dienste van het verhaal. Wat me wel opviel is hoeveel de stem van John David Washington op die van zijn vader Denzel lijkt! Na Tenet lijkt hij nu al getypecast te worden in sf actiefilms. In deze film kan hij weinig fout doen, of hij nog een keer een proeve van bekwaamheid van het kaliber van Training Day mag krijgen, we zullen het zien. Allison Janey, de bitchy moeder in I Tonya, mag een lekker stoere militaire rol spelen hier,

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Een mengelmoes van Blade Runner, Apocalypse Now en Star wars. Het thema is geloofwaardig uitgewerkt en geeft stof tot nadenken. Het tempo is alleen zo hoog dat het laatste gedeelte helaas iets te rommelig is. Maar ik heb genoten, een film die ik nog wel een keer wil zien.

avatar van salwel

salwel

Pffffff....

Yeah right,

Ergens in de toekomst gaat een Aziatische strijder met een soort van antitankwapen achter een stel dozen zitten tijdens een invasie met levensgrote tanks terwijl hij Engels spreekt met een in Azie gemaakte AI robot die dan weer een omgebouwde AK 47 draagt.....

Dit was echt slecht.

Uit het niets knallen ze Radiohead's "everything in its right place" er tussen door en zo waren er nog wat van die muzikale hoogtepunten.

Nee, voor mij was dit absoluut geen meesterwerk en wilde eigenlijk net als stevebravo halverwege de zaal uitgaan.

Het standaard verhaaltje met de standaard, niet echt goed gespeelde emoties verpakt in mooie beelden.

Voor die beelden een extra sterretje.

avatar van woeler82

woeler82

The creator heb ik vandaag gezien, het is best een leuke film die een beetje weg heeft van al die anders science fiction zoals Indenpence Day en Star Wars en Blade Runner

Het enigste wat een beetje stoorde was de beeldkwaliteit , die vond ik niet al te best , voor de rest heb ik niks aan te merken . Is wel het herbekijken waard naderhand

avatar van Wouter

Nergens verrassend, hier en daar wat writer’s convenience en onlogische zaken, maar wel steeds vermakelijk.

avatar van Edmovie40

Edmovie40

Prima popcorn-film. Visueel erg mooi. Verhaal is een tikkeltje cliché en zo nu en dan onlogisch maar echt storen doet het niet. Duidelijk ook gericht op de Aziatische markt.

avatar van IH88

IH88

Mooie recensie https://www.trouw.nl/recensies/recensie-the-creator-is-een-verbluffend-knap-sciencefictionspektakel-en-een-van-de-beste-films-van-het-jaar~b89278aa/.

Jammer dat dit soort originele films het nooit goed doen. Zeker The Creator verdient dat. Gelukkig is het budget niet al te hoog uitgevallen.

avatar van T.O.

T.O.

Enerzijds behoort The Creator tot de moderne lichting van visueel fantastische SF: echt fascinerend hoe de fantasiewereld lijkt te integreren in de realiteit.

Anderzijds doet de film inhoudelijk een stap terug door zwaar te leunen op allerlei clichés uit de laatste 40 jaar Hollywood science fiction. De spaarzame interessante filosofische invallen vallen bijna niet op.

Dit zal ongetwijfeld niet de laatste film zijn die gemaakt wordt over AI. Hopelijk wordt er snel met wat uitdagendere invalshoeken gewerkt.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Edwards is de man achter de visueel erg fijn Godzilla en Rogue One, nog steeds veruit de beste Star Wars-film sinds Empire, vooral ook door de visuele ideeën van Edwards. Nu deze The Creator waar ik om die reden wel naar uitkeek. Maar wat een teleurstelling.

Geschoten op een extreem breed beeld, waarom is mij een raadsel. Visueel is het allemaal wel in orde maar echt heel bijzondere dingen zijn er niet te zien. De wereld oogt geloofwaardig (binnen de context) en vooral als een geheel. Dat is prettig. De actie is ook redelijk in beeld gezet. Maar de film duurt te lang en teert op een heel zwak clichématig verhaal. Ook een verhaal waar goed en kwaad nooit echt duidelijk worden en potentieel interessante ideeën over AI (wat is dat?) hangen er te veel bij. Mede daardoor wist de film me ook niet mee te trekken.

De andere reden is John David Washington, de meest kleurloze acteur in Hollywood en omstreken. Tenet had dat euvel ook al, die (verder fijne) film met Zendaya ook (waardoor het alsnog een saaie film werd). Ik denk dat zijn vader alle charisma voor 3 generaties Washingtons heeft gekregen, wat een contrast met zoonlief. Ik heb dan echt nul binding met hem, zijn personage, zijn queeste en daarmee de film. 2,0*.

avatar van Apster

Apster

Gemengde gevoelens met deze film. Enerzijds vond ik het prima kijkvoer wat betreft de actie, setting en effecten. Echter het verhaal stoorde me op den duur. Je weet welke kant het op gaat al hoopte ik het niet. Waarom zou je robotten boven echte mensen verkiezen en daar zelfs je eigen mensen voor verraden en vermoorden. Onbegrijpelijk en gedurende de film was Washington daardoor meer de bad guy aan het worden dan de held.

Een nogal naïeve kijk op AI. De mens de onderdukker en de zielige robotjes slachtoffer waarvoor de wereld bang zou moeten zijn. Edwards slaat met dat gegeven de plank een beetje mis, ook gezien de knipoog naar de Vietnam oorlog.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Matige film. Het verhaal is zeer onsamenhangend, wat jammer is, want het idee van The Creator is wel aardig bedacht. Maar zo blijkt weer dat een idee 1 ding is, de uitwerking moet ook wel goed zijn... En dat is het niet. Sommige mensen roemen de beelden en effecten en bladibla, maar daarvoor ga ik niet een film kijken. Ik wil een goed verhaal zien en gepakt worden door de acteurs en actrices, dat gebeurt ook niet.

avatar van LRvanDam

LRvanDam

Teleurstellende film. Geen goed, samenhangend verhaal. Desondanks wel een film waar iedereen in de zaal 2 uur lang geconcentreerd naar de effecten e.d. kijkt.