Genre: Sciencefiction
Verenigde Staten / Canada / Verenigde Arabische Emiraten / Hongarije / Italië / Nieuw-Zeeland / Jordanië / Gambia
Geregisseerd door: Denis Villeneuve
Met onder meer: Timothée Chalamet, Zendaya en Rebecca Ferguson
Releasedatum: 29 februari 2024
Bekijk via HBO Max
Plot Dune: Part Two
"Long live the fighters."
Paul Atreides vervolgt zijn mythische reis als hij zich verenigt met Chani en de inheemse bewoners van Arrakis, de Freman. Ze zijn op oorlogspad om wraak te nemen op de samenzweerders die Pauls familie hebben vernietigd. Geconfronteerd met een keuze tussen de liefde van zijn leven en het lot van het bekende universum, probeert Paul een verschrikkelijke toekomst te voorkomen die alleen hij kan voorzien.
- IMDb (8,4 / 711966)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dune: Part Two (MusicMeter)
- Kijk op HBO Max
Beast Rabban
Emperor
Lady Margot Fenring
egelhunter
Kom net uit een volle zaal.
Als een film bijna 3 uur duurt en de aftiteling voorbij komt en denkt, is hij nu al afgelopen dan heb je in mijn ogen een steengoede film neergezet.
Wat een spektakel. Dit was het lange wachten waard. Op naar hopelijk part III.
Oef.
Wellicht te moe maar dit was best wel tegenvallend.
Vreemde pacing, los zand (ha!) scènes, boek niet gevolgd.
Acteurs doen hun best maar Zendaya keek wel heel veel zuur.
Visueel zaten er wel toffe shots tussen.
dhrdeen
Gisteren Dune Part Two mogen aanschouwen in Laser 4K. Na alle recensies gelezen te hebben had ik een overweldigend spektakel verwacht. Helaas is dat niet het geval. Part 1 was naar mijn mening minstens evengoed of misschien zelfs nog wel beter. Het lange geleuter over "de profeet" haalde het tempo uit de film. Actie was zeker aanwezig maar het is altijd kort. Verwacht geen lange actie scenes. En net als je denkt "nu gaat het echt los!" duurt het ook weer te kort om het echt episch te maken.
Verder is het een visueel wel een spektakel, acteer prestaties subliem (snap de kritiek op Thimothe ergens hierboven totaal niet). Maar toch knaagt het wat. De Harkonen lijken opeens veel minder imposant dan in deel 1 en wat er met die miljoenen aan harkonen legers zijn gebeurt is mij ook een raadsel. Een mooi voorbeeld is:
Zodra de harkonen Rabban aan de kant hebben gezet doen ze een aanval op Vesting Tabr. Dit wordt even kort in beeld gebracht met wat vliegtuigen die de boel aan gort schieten en that's it. Terwijl Gurney nog expliciet noemt dat ze zeker terug komen omdat ze moeten reloaden. Rabban verandert van enorme baas in deel 1 naar een slappe verschijning in deel 2. Kan opeens helemaal niks in zijn gevecht met Gurney en is binnen 2 seconden dood...
Tijdens het eind gevecht komt de Emperor er aan en gooit zijn hele leger op de grond. Waar zijn de miljoenen aan harkonnen gebleven?
Bob Gray
- 2046 stemmen
Visueel en qua sound echt geweldig, dit moet je echt in de best mogelijke bioscoopzaal zien.
Ook Chalamet verraste me, heeft nu echt meer charisma om overtuigend te zijn, en sowieso een hele goede cast met als fijne uitschieter nog Austin Butler die een goede villain speelt, vrij karaktiruaal personage maar hij speelt hem met verve.
Verder vind ik het verhaal niet zo heel boeiend en dat hele gelul om de prophecy/the one was ik al vrij snel beu.
Wat een hoge cijfers zeg, dan moet dit echt ver boven Part One uitstijgen want die vond ik gewoon vreselijk saai en moeilijk te volgen.
Zwaagje
Een boek verfilming blijft altijd lastig. De één heeft het boek gelezen en de andere niet. Ik ga er van uit dat jij tot de laatste groep behoort. Ik heb deel 1 nu net voor de tweede keer gekeken als voorbereiding op mijn bioscoop bezoek van deel 2. De eerste keer dat ik deel 1 zag viel het me erg tegen. Ik miste de gelaagdheid van het boek en ik had een ander beeld van de hoofdpersonen. De tweede keer kijken beviel me beter en past de combinatie boek - film beter. Wie weet zit jij een tweede keer ook beter in het verhaal, of probeer het boek!
Ik heb zin in deel 2 in ieder geval!
Ik heb zin in deel 2 in ieder geval!
Klopt, heb de boeken nooit gelezen dus de films moeten me overtuigen. Ik werd bij deel 1 bepaald niet in het verhaal of zelfs de wereld getrokken. Hopelijk doet deel 2 dit beter. Ik zal, wel met tegenzin, dit weekend deel 1 nog eens opzetten ter voorbereiding.
john mcclane 2
Voorbij episch dit ! Moet het even laten zakken , maar eigenlijk heb ik nog nooit een science fiction film gezien die dit gaat overtreffen . ( of het moet part 3 zijn
Meestal is de speelduur van drie uur in mijn ogen niet nodig of zelfs overbodig .
Hier zakt het tempo niet in , gewoon niet , zonder dat het geforceerd lijkt .
De decors , de woestijn, de gevechten . Het is allemaal zo indrukwekkend en overweldigend.
Chalamet doet het uitstekend .Maar eigenlijk de hele cast .
Soms leek het mythisch , ook wel psychedelisch .Ik heb af en toe met open mond van verbazing gekeken .
Zo imponerend . Wat een ontzaglijk goede film .
Dit gaat hopelijk voor de jaren 20 doen wat de matrix eind jaren 90 voor het genre deed .
mjk87 (moderator films)
Hier hetzelfde. Ik ga zeker kijken, ook omdat deze film net iets anders zou zijn dan deel 1 qua toon, sfeer, thema's etc. En vanwege de enorm hoge cijfers. Maar deel 1 vond ik ook maar zozo. Ik had van Lord of the Rings ook nooit de boeken gelezen maar die wereld overtuigde wel vanaf seconde 1.
- 11939 berichten
Dat lees he toch in de meeste reviews wel terug. Ik was ook minder enthousiast over deel 1. Maar hier overtuigt het wel.
FunkStarr
- 1922 berichten
Ben nu ook wel erg benieuwd. Vond Blade Runner namelijk nog niet in de schaduw staan van het origineel, en Part One leek me zo ontzettend saai dat ik hem niet eens af heb gekeken. Ik ben wel fan van het Dune universum heb de spellen vroeger helemaal kapot gespeeld op pc.
Ja dat, het grijpt je of niet. Ik vond Dune 1 meer de bloedserieuze en weinig actierijke versie van Star Wars. Ik zat dan ook niet op Part 2 te wachten, maar pak hem toch wel mee.
- 11939 berichten
Vergeleken met Dune 2 is Star Wars een soort Teletubbies.
Geen idee welk punt je hier wil maken, maar prima hoor.
Knoxville144
Gisteren heb ik deze film bekeken met Dolby Atmos geluid. Wat een brute film is dit zeg, 1 groot spectakel van begin tot eind. Je moet van het genre houden en eerlijk is eerlijk, deel 1 heb ik meerdere malen gekeken, niet alleen omdat het geweldig is, maar ook om het verhaal nog eens goed mee te krijgen. Maar voor mij was deel 1 al te gek, daar heeft deel 2 voor mij een flinke schep bovenop gedaan. ..... Op naar deel 3
- 11939 berichten
Het punt dat ik wil maken is dat Dune 2 grootse volwassen cinema is en het Star Wars (die het hele verhaal van rebellen vs de evil empire van Dune ‘geleend’ heeft), reduceert tot een vrij infantiel gebeuren.
Ga maar kijken….
Uier
- 2006 berichten
Ik vond deel 1 al fantastisch en die werd bij iedere herziening beter. Vorige week voor de 4e keer gezien in aanloop naar part two. Gezien de berichten en recensies verwacht ik hierbij ook niks minder dan 5* en dat is een score die ik al jaren niet gegeven heb.
cinematic81
Dune 2 is zo mogelijk nog beter dan zijn voorganger. De opbouw en uitleg is gedaan in de 1e film. Nu is eigenlijk de payoff. Het tempo ligt hoger en ik kreeg eigenlijk wat ik wilde zien.
Audiovisueel een spektakel. Sterke actie. Top film.
Maar beoordeel je het dan op het verhaal
of op de cinematografie?
De meeste mensen zullen ook het boek niet hebben gelezen. Kwam zelf in de jaren 80 niet verder dan bladzij 60.
GAFA_1984
Gisteren deel 1 nog herzien en dat vloog voorbij. Dit deel duurde en duurde maar. In één woord samengevat:
Zweverig
teigertje
- 2076 stemmen
Lang naar uitgekeken naar het vervolg.
En eindelijk was het zover afgelopen avond op het grote witte doek.
Nog indrukwekkender als de eerste Dune part one film.
Het geluid van deze film, is wel zo imposant.
Een muur van geluid, komt over je heen, nog nooit zo overweldigend als in deze film.
Het acteer spel van Timothy Chalemet is zeer indrukwekkend, wat een charisma, geen Bodybuilder, maar dat heeft hij totaal niet nodig.
Hij zet een dijk van een aktie ster neer.
Een jonge acteur van wereld formaat.
Ook de prachtige Zendaya zo beeldschone vrouw en doet niet onder, ze speelt net als Timothy zo indrukwekkend sterk.
Ook Dave Bautista als een van de bad guys is fenomenaal sterk.
Ook Javier Bardem was weer ijzersterk.
Een uitmuntende cast van acteer niveau.
Het is een razend spannende en zeer spectaculaire film geworden.
Met aktie die niet onder doet, voor de grote veldslagen films.
En de special effecten zijn van een ongekend hoog niveau.
En de film muziek van Hans Zimmer is net als in part one van meesterlijk niveau.
Een masterpiece van de grootste orde.
Maar beoordeel je het dan op het verhaal
of op de cinematografie?
Vooral verhaal en awkward pacing.
Cinematografie is next level. Zitten waanzinnig goede shots tussen. Typische Villeneuve Stylering, dat wel, maar dan opgeschroefd.
Bij Poor Things geven we allebei vijf sterren. Daar werd ik naast alle beeld pracht ook gegrepen door de vertelling. Bij Dune part two kwam ik er, helaas, echt niet goed in.
Richardus
Subliem en ontzagwekkend. En ik vind 'm niet eens indrukwekkender dan het eerste deel, niet qua spektakel. Het is nog meer een slowburner. Maar Villeneuve laat hier zo een extreme beheersing zien. Hij vertelt in alle rust en in volledige controle een best complex en episch verhaal met dieptes die je enkel in een/het boek kunt krijgen. Je merkt dat als hij weet "dit kan ik nooit uit het boek op doek krijgen" hij het er gewoon bij laat. Hij verspeelt zijn hand geen enkel moment, laat het verhaal rustig z'n ding doen en dan kun je misschien uit het oog verliezen hoe bizarre schaal en detail en schoonheid qua worldbuilding dit is.
Is er een moment van en voor spanning, dan gaat hij niet eens idioot voluit maar laat het gewoon zien maar dan absoluut perfect verbeeld en gemaakt en gefilmd. Ik zat zoooo vaak van "hoe! Hoe!? Hoe heb je dit gemaakt, gefilmd. Hóe dan gvd!?" En op cruciale momenten wéét Villeneuve dat zelfs enkel een handgebaar de grootste dramatische impact kan hebben, verder niks. Maar vraagt het verhaal om actie, ok zegt Denis, prima, doen we dat, en dan is dat er zó intens...maar geen moment langer dan het verhaal nodig heeft. Het verhaal.... Als je het boek/de boeken hebt gelezen heeft dat diepe impact gehad, en het dan met zo respect voor het verhaal (en net niet al teveel extra romance noch actie voor 't grote publiek), zo'n beheersing, zo'n visuele overdaad (laat staan de stills die je eruit kunt plukken) tot leven te zien gebracht worden...genot van het hoogste niveau, om filmmaken en boekverfilmen van het hoogste niveau. Ik ben Meester Villeneuve en alle medewerkers uiterst dankbaar.
Edit; oh, Hans Zimmer ben ik ook dankbaar dat hij eens niet absurd overdadig aanwezig was, minder dan 1e deel. Of het z'n eigen ding was of een keus van Villeneuve, maar de balans van muziek en beeld zit zo perfect dat het toevoegt en nooit overheerst of verstoord. Dat kan Hansje ook anders...
Serpicos
Groots, wijds, filmtechnisch van een heel hoog niveau. De kanshebbers op Oscars voor het technische deel mogen Dune Part Two dankbaar zijn om pas in 2024 uit te komen. Het plot hier is ook dankbaar : universele, diepe thema's zijn makkelijk te benaderen binnen een eigenzinnig toekomstbeeld.
Alleen... Het wordt nergens echt beklijvend of verrassend. Als Villeneuve zegt dat deel 1 het voorgerecht was en deel 2 het hoofdgerecht, hoop ik dat hij voor het derde deel een dessert (desert) in elkaar flanst waarbij hij ver buiten de lijntjes zal gaan. Maak het maar extra zoet! De maagjes zijn gevuld, nu moet de bloedsuikerspiegel nog omhoog.
Ik hou er hetzelfde gevoel als bij deel 1 van The Human Condition aan over. Dus dat is misschien een aanrader voor al wie hier ten volle van heeft genoten.
john mcclane 2
IH88
Wat een film was dit zeg. Beter dan deel 1. Vooral omdat de personages hier beter worden uitgewerkt, er iets meer actie is en zelfs wat humor (vooral Bardem is op dreef). Visueel staan beide films op eenzame hoogte. Het verhaal is complex, maar Villeneuve overspeelt zijn hand niet. De verhaallijn rond Rampling, Ferguson, Seydoux en Pugh (ben even de naam kwijt van hun sekte) had misschien iets beter uitgewerkt kunnen worden, en dat Paul om de hand van Prinses Irulan vraagt kwam een beetje uit het niets. Sowieso de invloed dat het blauwe goedje op Paul en zijn moeder heeft blijft wat wazig. Lijken opeens wel andere mensen. Ferguson speelt het overigens wel waanzinnig goed.
Maar voor de rest blijft dit indrukwekkend. Chalamet en Zendaya zijn twee frêle acteurs, maar wat een kracht en charisma stralen ze hier uit. Butler is ook top als maniakale gek. Voor de rest is iedere acteur hier op zijn plek. Een topcast, met Bardem als uitschieter. Pugh heeft helaas net zoals in Oppenheimer een kleine rol, en Taylor-Joy zal in een deel 3 wel een grotere rol krijgen (heb de boeken niet gelezen). Een bomvolle bioscoopzaal was na afloop helemaal beduusd, en dan doe je wat goed als regisseur.
GrindBooster
Na de trailer gezien te hebben was ik van plan om vanavond heen te gaan alleen heb ik het eerste deel nog niet gezien. Kun je deze kijken zonder het eerste deel gezien te hebben of word het dan te ingewikkeld?
- 11939 berichten
Kan prima. Het zijn de goede tegen de slechte. Meer hoef je niet te weten.

Dune: Part One
2021

Nog snel kijken: Netflix verwijdert 'Dune: Part Two' uit het aanbod

Maak kennis met de nieuwe Bond-regisseur: zo beoordelen fans Denis Villeneuve’s films

Sciencefictionfilm 'Dune: Part Two' pas net op Netflix en scoort meteen hoge kijkcijfers

Netflix-debuut van scifi-film 'Dune: Part Two' komt steeds dichterbij

A Complete Unknown
Biografie / Drama, 2024

Matewan
Drama, 1987
gebaseerd op boekstrijdsandstormtoekomstchosen onesandspicepolitiekcultfilmepischvervolgromantiektragic herotragediedistant futureschepselplanetwoestijndestinygiant wormruimte-operasand dune allegoricalmessiahfall from grace shockingdomineeringvengeancecomplexdrearyvindictivecautionaryadventurefuture fictionscience fictionreligious allegorygiant creaturepower non-traditional castingdramaticviolencesuspensefulbitterambiguousantagonisticaudaciousawestruckbewilderedexuberantforebodingmelodramaticdune part two