• 9.378.954 stemmen

Met onder meer: Cillian Murphy, Emily Blunt en Matt Damon

Gesproken taal: Engels, Duits en Nederlands

Releasedatum: 20 juli 2023

Plot Oppenheimer

"The world forever changes."

De wetenschapper J. Robert Oppenheimer leidt het zeer geheime Manhattanproject. Onder meer de Hongaarse wetenschapper Edward Teller, die de waterstofbom uitvindt, werkt eraan mee. Oppenheimer is getrouwd met Katherine, maar heeft een affaire met Jean Tatlock, een lid van de Communistische Partij. De overheid acht haar gevaarlijk voor de belangen van de Amerikaanse veiligheid. Oppenheimer is uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitvinding van de atoombom.

J. Robert Oppenheimer

Edward Teller

avatar van Resentie

Resentie

Flitskikker schreef:

Als je niet na een uur weg was gegaan, had je gezien waar die goede recensies vandaan komen...

Ooo… daarom duurt hij 3 uur.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Na alle lof over de film van Nolan..."Je moet em echt zien, is de moeite waard".....Nee dus.
De eerste helft van de film, wat zeg ik?, de hele film door was èèn en al geouwehoer over het hoe en wat leven van Oppenheimer en zijn maatjes. Behalve zo`n 1 uur en 55 minuten zie je de atoombom afgaan en ziet er machtig mooi en angstig uit, maar dat kan men ook zien op het bekende Youtube....Genoeg bommen.
Dit is echt niks voor mij, geen entertainment-waarde, dus een zeer overgewaardeerde film van 'meester regisseur' Nolan. de bijrollen waren wel okay, maar net of was het dat de acteurs zo graag in een film van Christopher Nolan wilden spelen, ook al deden ze `t voor nop. (Bij wijze van)
Dan zie ik nog liever Inception of Interstellar. Die waren zeer hoog in entertainment, maar dit????
Wat vind ik dit zonde van die bijna 3 uur van mijn leven. De zoveelste keer dat ik erin trap na meningen dat dit een meesterwerk van formaat is, en dat ik em maar weer zou bekijken.

Dan is Mission: Impossible - Dead Reckoning 10 keer beter, omdat dat 1: Een ander soort film is, 2: Entertainment, een dikke 9.
Alleen, je moet deel 2 weer zien in 2024.
terug naar Oppenheimer.....alleen voor een biografiefilm heeft de film waarde, verder wist ik alles al via boeken en internet, wie de man was etc.
De film is ruk, had veel meer verwacht van Nolan.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1987 stemmen

Resentie schreef:

Ooo… daarom duurt hij 3 uur.

avatar van davidov

davidov

hannes64 schreef:

Een appel is beter dan een peer want het is geen peer. Jaja, bijzonder argument, niet sterk maar wel bijzonder.

Verder is er meer dan alléén entertainment; dat iets vermakelijk is en erin gaat als koek, maakt het nog niet van hoogwaardige kwaliteit, net zoals dat een gortdroge film nog niet perse een slechte film is.

avatar van The Oceanic Six

hannes64 schreef:

Ja ehh, wat had je dan verwacht? De film heet nota bene Oppenheimer.

Zelfs als je ontploffende atoombommen op Japan had gezien, was dit maar een klein deel van de film geweest.

Ik lees bij de negatieve reviews over de film eigenlijk alleen maar verhalen van mensen die zich niet een beetje hebben ingelezen. Of de trailer hebben bekeken. Het was nooit een spektakelfilm zoals Nolan zijn Batman films.

avatar van Richardus

Richardus

Hier draait Oppenheimer in de grootste zaal, Barbie in de op een na grootste. Dat moet andersom.

avatar van Kondoro

Kondoro

Richardus schreef:

Hier draait Oppenheimer in de grootste zaal (om die paar onnodige lullige dikke audioeffecten ofzo?), Barbie in de op een na grootste. Dat moet andersom.

avatar van napoleonaust

napoleonaust

Wederom een film van Nolan die me niet helemaal weet te bekoren. Ik was er al bang voor omdat ik de figuur Oppenheimer eigenlijk helemaal niet zo interessant vind, maar vanwege Nolan ging ik er toch voor naar de bios. Maar het was langdradig en gewoon allemaal niet zo boeiend. Goed acteerwerk, maar zelfs zo’n sterke cast weet er weinig interessants van te maken.

Ik begin te vrezen dat Inception en vooral Interstellar uitzonderingen waren.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Sterke film, zeker het stuk richting Trinity, maar ik hou dan ook erg van politieke films. Maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen allemaal te veel is. Maar zeker de stukken rondom verantwoordelijkheid spraken me erg aan.

• 2034 berichten

Ik denk inderdaad dat de meesten met compleet verkeerde verwachtingen naar deze film gaan. Ze horen iets over een atoombom en de Tweede Wereldoorlog en verwachten een explosieve spektakelfilm na het zien van een korte trailer. Ik snap dat je dan van een koude kermis thuis komt. Dus mensen, als je de film nog moet zien, lees je vooraf in

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Blijkbaar heeft Murphy 30.000 Nederlandse woorden geleerd ter voorbereiding voor de scène in Leiden maar kan niet zeggen dat het te horen was, was 50% Duits en 50% Nederlands (??). Welbekend probleem dat Duits vaak Nederlands vervangt in films maar had van Nolan meer authenticiteit verwacht.

jacobine_rodijk schreef:

Ja dat vond ik ook heel raar om te lezen. Zeker voor een perfectionist als Nolan. Maargoed, zegt misschien ook wel waar we als klein landje staan. Zien het als een provincie van Duitsland waarschijnlijk

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

martijn011 schreef:

Merkwaardige is dat Hoyte van Hoytema Nederlander is, dus tijdens filmen moet hij Murphy toch wel even kunnen “coachen” voor zijn één, Nederlandse zin….

avatar van Woland

Woland

Lijkt me ook sowieso een broodje aap. 30000 woorden is een typische vocabulairegrootte van iemand die z'n moedertaal spreekt, en voor één scene die inderdaad in de praktijk ook nog eens half in het Duits was, is dat natuurlijk buiten elke proportie. Ik geloof best dat Murphy een beetje Nederlands heeft proberen te leren hoor, maar dit lijkt me nogal een overdrijving.

avatar van The Oceanic Six

Wat een slechte verklaring zeg.

Had was volgens mij gewoon een soort slecht Duits. Leek nergens op. Het zal niemand in de wereld boeien, behalve in Nederland en Vlaanderen.

• 2034 berichten

Ik maak me er ook niet druk om, het is zo'n klein onderdeel van de film dat het totaal verwaarloosbaar is.

Zijn er nog meer mensen die net zo'n groot fan zijn van de soundtrack als ik? Betrap me er de laatste tijd steeds vaker op dat ik de koptelefoon op standje levensgevaarlijk zet...

avatar van Splinters

Splinters

Matig. Deze film wil veel te veel vertellen. Het gevolg daarvan is dat behoudens oppenheimer zelf alle personages matig tot slecht zijn uitgewerkt. En dan duren 180 minuten erg lang.

Een hele, hele kleine voldoende en wel omdat het personage oppenheimer redelijk is uitgewerkt.

3*. Eigenlijk een 3- maar dat gaat niet.

avatar van prezwalski

prezwalski

Poepsaai. Die Strauss en z'n intrige en de ondervraging in het hok boeien nul qua cinema en qua drama en doen afbreuk aan de film. De reenactment van trinity en het eerste uur zijn wel aardig dankzij Murphy. En dan ook nog vrijwel geen aandacht voor de echte slachtoffers in Japan op een paar flitsen na. Oppie is geen Turing. The imitation game is vergelijkbaar qua setting en verhaal maar tien keer beter. Dus slechts 2 geimplodeerde sterren van mij.

avatar van Marcske

Marcske

De film viel me toch wat tegen, ik vroeg me al af wat de film nog toe zou voegen na de mooie documentaire "Het einde van alle oorlogen, Oppenheimer en de atoombom", die ik over Oppenheimer gezien heb. Niet zo veel dus.

Door snel schakelen in scenes en mooi onverwacht omgaan met geluidseffecten werd er spektakel in de film gebracht. Meer dan wat mij betreft passend is bij deze historisch belangrijke man en gebeurtenis.

Het laatste gedeelte over het onrecht wat hem is aangedaan vond ik dan wel weer heel knap in beeld gebracht.

avatar van Arnie

Arnie

Mijn duit in het zakje, hopend dat dit in de stortvloed aan meningen gelezen wordt, en anders maar voor de annalen.

Oppenheimer is overweldigend, deprimerend, bombastisch en fascinerend tegelijk. Zeker niet Nolans beste film; daarvoor heeft hij al teveel écht goede (en échte) films gemaakt. Deze biopic is alles in één en had een mini-serie moeten zijn. In plaats daarvan zadelt Nolan ons op met deze mix van fundamentele, misselijkmakende, menselijke ellende, wetenschap en politiek, en dat alles met een overdaad aan muziek, one-liners en bekende namen die absoluut niet thuishoren in zo'n film. Murphy en Blunt zijn geweldig goed gecast, en Downey Jr. was zo onherkenbaar dat dit een uitstekende keuze was, maar gezien het gewicht van de film en de ernst van de materie hadden alle andere grootheden geschrapt moeten worden en vervangen door onbekende acteurs. De ontwikkelingen razen heen en weer tussen de verschillende periodes van ontwikkeling van de bom en het politieke oordeel achteraf. Dit werkt qua narratief misschien als je de kijker 3 uur lang wilt onderhouden, maar zoals gebruikelijk wil Nolan gewoon veel te veel.

Ik laat hier mijn inhoudelijke beschouwing verder achterwege. Dit is zonder meer dé film die de geschiedenis ingaat over de atoombom en de kwestie-Oppenheimer, en daarom niet te missen. Bereid je echter voor op een overdaad aan drama, menselijke tragiek en Hollywood-oneliners. Oja en bovenal: ga dit niet in de grote zalen zien als je popcornvretende idioten wilt vermijden die, terwijl je enkele tragische scenes over het ontwikkelen van de atoombom zit te verwerken, een triomfantelijk 'yayyy!' uitroepen bij het tonen van de eerste vrouwelijke borsten. Echt.

Nogmaals, dit had een mini-serie moeten zijn, veel beter te verteren.

avatar van Molman

Molman

De film "Oppenheimer" is een prachtige film die niet voor iedereen geschikt is. Het vereist een redelijke kennis van en interesse in de tijdsperiode om het ten volle te waarderen. Als je deze achtergrondkennis mist, kunnen veel details aan je voorbijgaan en zou je de film als ronduit saai kunnen ervaren.

Persoonlijk vond ik de film echter erg boeiend, en het liet een blijvende indruk achter in mijn gedachten, zelfs nog dagen na het zien ervan.

Als je op zoek bent naar actie, spanning en humor, is dit misschien niet de juiste keuze voor jou. Het lijkt meer op een art-house film met een groot budget, wat het uniek maakt in zijn soort.

Als je geïnteresseerd bent in historische drama's en graag een diepgaande kijk neemt op de tijdsperiode van Oppenheimer, dan is deze film zeker het bekijken waard. Het biedt een intrigerend en meeslepend verhaal dat je niet snel zal vergeten.

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Marcske schreef:

Bedoel je deze?

To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb (Film, 2023)

Als ik op de Nederlandse titel google, vind ik alleen jouw reactie.

avatar van Marcske

Marcske

Bedoel je deze?

To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb (Film, 2023)

Als ik op de Nederlandse titel google, vind ik alleen jouw reactie.

Ja, die bedoel ik.

avatar van MadMekx

MadMekx

Geweldige film. Ik twijfelde maar heb zeker geen spijt. Qua vibe een beetje vergelijkbaar met Imitation game of Theory of Everything. Verwacht geen actie maar wel een goed verhaal met goeie acteurs.

avatar van MadMekx

MadMekx

Molman schreef:

Helemaal mee eens

avatar van Nubis

Nubis

Had er veel van verwacht maar het viel toch een beetje tegen.

Ik vond vooral het eerste half uur heel warrig en het pakte me niet. Het middenstuk vond ik wel aardig maar ook bij vlagen saai. Ik had meer willen zien over hoe ze de atoombom hebben ontwikkeld, welke rol Oppenheimer daarin precies heeft gespeeld, de gezinssituatie van Oppenheimer en vooral ook zijn persoonlijkheid die naar mijn mening niet goed tot zijn recht kwam. Het was allemaal erg hapsnap.

Het laatste uur van de film ging vooral over het intrekken van zijn machtiging, wat voor mij een veel te groot deel van de film innam omdat vervolgens niet de gevolgen voor het persoonlijk leven van Oppenheimer in beeld worden gebracht. De ondervragingen in het kamertje duurde veel te lang en de zwart-wit beelden tussendoor over de stemming voor/tegen Strauss gaven mij ook teveel verwarring. Ik had de docu To End All War laatst gezien en vond die vele malen interessanter. Misschien had ik die niet moeten kijken… De persoonlijkheid van Oppenheimer kwam in de docu heel goed naar voren en de manier waarop Oppenheimer door Nolan wordt neergezet strookt hier niet helemaal mee. Hij wordt in de film veel minder ‘markant’ neergezet. Wat ik vooral jammer vind, is dat er eigenlijk maar een tipje van de sluier wordt gegeven over hoe Oppenheimer de grond in is geboord en hoe de politieke en persoonlijke belangen het hebben gewonnen. Het einde was voor mij dan ook veel te abrupt, gezien wat er daarna nog heeft gespeeld rondom Oppenheimer en zijn ‘aftakeling’.

Al met al had het een veel betere film kunnen worden denk ik. Met moeite 3,5*.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1987 stemmen

Ook ik heb eerst de documentaire To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb (2023) gezien, om een beetje mijn geheugen op te frissen over de figuur Robert Oppenheimer en de ontwikkeling van de verschrikkelijke A-bom. Ik hoop maar dat het geen afbreuk zal doen aan mijn beleving als ik uiteindelijk deze film ga kijken. En het zou jammer zijn als Nolan de figuur van Oppenheimer niet helemaal waarheidsgetrouw heeft neergezet. We zien wel, ik ga binnenkort deze film dus gaan zien in de bioscoop.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Duke Nukem schreef:

Volgens mij is de persoon Oppenheimer behoorlijk waarheidsgetrouw neergezet, al kan ik me niet meer herinneren dat ik hem in de film voortdurend zag roken, terwijl hij een erkend kettingroker was.