• 159.511 films
  • 9.818 series
  • 29.120 seizoenen
  • 608.834 acteurs
  • 355.366 gebruikers
  • 8.901.215 stemmen
Avatar
 
banner banner

Oppenheimer (2023)

Biografie / Drama | 180 minuten

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 180 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Cillian Murphy, Emily Blunt en Matt Damon

IMDb beoordeling: 8,4 (530.811)

Gesproken taal: Engels, Duits en Nederlands

Releasedatum: 20 juli 2023

Plot Oppenheimer

"The world forever changes."

De wetenschapper J. Robert Oppenheimer leidt het zeer geheime Manhattanproject. Onder meer de Hongaarse wetenschapper Edward Teller, die de waterstofbom uitvindt, werkt eraan mee. Oppenheimer is getrouwd met Katherine, maar heeft een affaire met Jean Tatlock, een lid van de Communistische Partij. De overheid acht haar gevaarlijk voor de belangen van de Amerikaanse veiligheid. Oppenheimer is uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitvinding van de atoombom.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

J. Robert Oppenheimer

Kitty Oppenheimer

Leslie Groves

Jean Tatlock

Ernest Lawrence

David Hill

Edward Teller

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van IH88

IH88

  • 8579 berichten
  • 3049 stemmen

Murphy, Downey jr. en Damon trouwens echt geweldig. Pugh wilde blijkbaar heel graag met Nolan werken en heeft het script niet gelezen. Want haar rol is wel heel pover uitgewerkt. Blunt's rol ook, maar zij heeft tegen het einde toch nog wel één van de betere scenes (en acteerprestaties) in de film. Haar scene met Jason Clarke is ijzersterk.

Voor de rest is Oppenheimer een geweldige film. Qua regie, script, editing en score misschien wel Nolan's beste werk. Maar als Tweede Wereldoorlog film bevalt Dunkirk mij toch beter. Dat kan ook niet anders, want dat was een regelrechte oorlogsfilm. Oppenheimer is allereerst een biopic. Het is wel weer een regelrechte Nolan film geworden, en het is knap dat de man zo constant blijft.

Rangschikking Nolan films:

1. Interstellar

2. The Dark Knight

3. Inception

4. The Prestige

5. Dunkirk (kunnen met gemak van plaats wisselen bij herziening)

6. Memento

7. Oppenheimer

8. Batman Begins

9. The Dark Knight Rises

10, Tenet

11. Insomnia

12. Following


avatar van Richardus

Richardus

  • 1695 berichten
  • 864 stemmen

[quote]Basto schreef:

(quote)
Waarom überhaupt dan dat beeld... Hóefde niet hè...


avatar van Richardus

Richardus

  • 1695 berichten
  • 864 stemmen

IH88 schreef:

(quote)

Deze moet je even uitleggen. Waar is het anders begonnen? Uiteraard de theorie is al wat ouder, maar in de praktijk brengen is wat anders.

Geen idee over welke theorie je het hebt, maar ik mag aannemen dat Amerika niet zichzelf bombardeert. Idd metaforisch dan maar, dat ze door de eerste en enige inzet in de praktijk van De Bom een Straf van Verantwoordelijkheid over zich hebben afgeroepen. Zo voelde Oppie het natuurlijk ook. Hmm, past zo dan wel ja.


avatar van Basto

Basto

  • 9753 berichten
  • 6737 stemmen

[quote]Richardus schreef:

(quote)

Dat beeld was juist het allersterkste beeld van de hele film. De geest is uit de fles en ooit zal het misgaan… Ik hou juist enorm van dergelijk realistisch pessimisme.


avatar van Richardus

Richardus

  • 1695 berichten
  • 864 stemmen

Mwah, mosterd na de maaltijd; die boodschap was al lang wel duidelijk, me dunkt. Ik vond het daardoor meer profetisch overkomen en dan wel heel negatief want het gaat nog altijd goed en de bom is tot nu meer de gehoopte peacekeeper gebleken.


avatar van Basto

Basto

  • 9753 berichten
  • 6737 stemmen

Richardus schreef:

Mwah, mosterd na de maaltijd; die boodschap was al lang wel duidelijk, me dunkt. Ik vond het daardoor meer profetisch overkomen en dan wel heel negatief want het gaat nog altijd goed en de bom is tot nu meer de gehoopte peacekeeper gebleken.

Gehoopte peacekeeper? Vertel dat de Oekraïners maar. Verder zijn we pas 80 jaar onderweg, op een planeet die al honderden miljoenen jaren leven herbergt.


avatar van Richardus

Richardus

  • 1695 berichten
  • 864 stemmen

Je chargeert mijn nuance.


avatar van Basto

Basto

  • 9753 berichten
  • 6737 stemmen

Richardus schreef:

Je chargeert mijn nuance.

Ik schets enkel een breder perspectief.


avatar van dimi303

dimi303

  • 3116 berichten
  • 3152 stemmen

Zwaar beladen film en een lange zit in de bioscoop. Ik geef de film wel het voordeel van de twijfel (Nolan é). Al zal het wel een tijdje duren voor ik hem een tweede keer zal zien. Ik zal eerder teruggrijpen naar Barbie.


avatar van Alittleromance

Alittleromance

  • 362 berichten
  • 31791 stemmen

Echt een bizarre stelling zeg, dat er weinig geluid is. Heb maar weinig films gezien waar de geluidsmontage zo goed was als bij Oppenheimer. [/quote]

Pearl Harbor

The right stuff

Dat zijn top films die je in IMAX moet zien.


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

  • 444 berichten
  • 221 stemmen

”When i came to you with those calculation, we thought we might start a chain reaction that would destroy the entire world.”

“I believe we did”

Christopher Nolan did it again!

Na een (vind ik) toch matige Tenet, wat te ambitieus was ook voor Nolan zijn doen. Had wederom enorme verwachtingen weer van deze film. Nolan’s eerste biografie, waarmee hij hoogstwaarschijnlijk, ook zijn eerste en welverdiende Oscar mee gaat binnenslepen.

De film duurt 3 uur, wat lang is. Om bij films van 3 uur nog goed je aandacht te kunnen behouden, heb je vaak toch wel een vleugje actie nodig. ‘JFK’ uit 1991, is daar enigszins een uitzondering op. Verder was ik vooral bang omdat Oppenheimer een natuurkundige was en Tenet vooral faalde, omdat het daar met natuurkundige termen strooide, zonder de termen uit te leggen. Was je naar verloop van tijd gewoon de draad kwijt. Gelukkig, zitten in Oppenheimer genoeg personages, die natuurkunde ook niet goed begrijpen. Waardoor je dus subtiel kunt uit leggen wat de termen zijn. Daarom was het nu gelukkig goed te volgen.

Verder is de film weer ouderwets Nolan. Het springt tussen tijdslijnen in, het verhaal wordt niet chronologisch vertelt en er zit weer een master score in. Heerlijke film was dit met een intrigerend verhaal, interessante personen en ijzersterke acteerwerk. Nu beschikte Nolan dan ook wel van een arsenaal en acteurs waar je ‘u’ tegen zegt, maar dan nog.

Ik geef deze film voornamelijk een 4*, omdat de gebreken voor mij zijn. 3 uur, is net te lang voor deze film en spanning is net te kort aanwezig in deze 3 uur om het voor mij een 4,5 te geven.


avatar van Moviegooner

Moviegooner

  • 148 berichten
  • 780 stemmen

Man, wat een gigantische tegenvaller.

Ik vond het saai. En dat is niet omdat het te lang is. Ik vind dat een film zo lang moet zijn als nodig is en ik haat het als studio's met de kunst knoeien om kortere looptijden te bereiken. De reden dat ik me verveelde, is omdat ik redelijk ongeïnteresseerd en niet geïnvesteerd was. Het riep geen emoties op, iets wat Nolan normaal gesproken beter doet dan wie dan ook. Ik heb op een gegeven moment zelfs de tijd gecontroleerd, iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik het over een film van Nolan zou zeggen.

Het gedeelte waar hij Nederlands zou moeten spreken in Leiden, Nederland, is helemaal niet Nederlands, het was Duits. Een fout wat Eli Roth ook maakte in Hostel.

De Cinematografie was geweldig, met een aantal prachtige opnamen, de score is spectaculair, maar er is te veel score die na verloop van tijd afbreuk doet aan de effectiviteit ervan.

Nolan houdt het gewoon bij scfi, mysterie, actie. Laat de histories biografe aan anderen over.

Tenet is niet langer zijn minste film.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

  • 13038 berichten
  • 3809 stemmen

Twee uur lang vrij briljante cinema. De hele opbouw, het tempo, het visuele (niet heel speciaal maar mooi genoeg waar zeker de omgevingen prachtig zijn) en vooral de spanning. Ook worden inhoud, theorie, politiek, drama en bovenal bombast perfect gemixt. Je snapt Oppenheimers psyche, je begrijpt de bedoelingen, je voelt dat de film gaat om iets belangrijks. Ook de muziek is fijn en doet op momenten zeker denken aan There Will Be Blood. Er zit echt heel erg veel goeds in en ik zat volop te genieten. Zelfs de uiteindelijke ontploffing van Trinity is spannend terwijl de modale kijker zal weten dat die test gewoon gelukt is.

Daarna echter een uur een pak (en dan echt een heel pak) minder. Ineens draait het meer om politiek dan om de persoon Oppenheimer. Althans, zo voelt het wel. Ik zie echt wel dat Nolan ook (of juist) bezig is met de kwellende gedachten van Oppenheimer maar er is veel meer en de film mist focus daar. En hoewel los gezien dat stukje politiek best boeiend is past het niet bij de rest van de film en zou de film niets missen als dat deel zou zijn weggelaten.

Maar goed, er zit genoeg moois in. Sowieso twee uur absolute topcinema is meer dan de meeste films tonen. De acteurs zijn prima met een excellerende Robert Downey Jr en een ijzersterke Murphy. Helaas dat de film als een nachtkaars uitgaat. 4,0*.


avatar van stuffie

stuffie

  • 127 berichten
  • 222 stemmen

Vond er niet zoveel aan. Drie uur lang alleen maar praten, praten, praten. Hele film had beter in een docu van drie kwartier kunnen worden uitgelegd. Snap ook niet zo goed waarom ze deze in IMAX formaat hebben opgenomen. Ik zie geen meerwaarde.

De muziek was ook best irritant, de hele tijd spannende muziek alsof er wat ging gebeuren, maar nee hoor... niks.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 7520 berichten
  • 989 stemmen

Duurt gewoon veel te lang met veel te veel van hetzelfde. Schrijven is schrappen, en dat geldt ook voor films schrijven.


avatar van F4F1

F4F1

  • 12 berichten
  • 86 stemmen

Ik ben benieuwd of deze film ook zo’n hoge score had ontvangen als die niet door Nolan was geregisseerd.


avatar van Richardus

Richardus

  • 1695 berichten
  • 864 stemmen

stuffie schreef:

Vond er niet zoveel aan. Drie uur lang alleen maar praten, praten, praten. Hele film had beter in een docu van drie kwartier kunnen worden uitgelegd. Snap ook niet zo goed waarom ze deze in IMAX formaat hebben opgenomen. Ik zie geen meerwaarde.

Ook voor 70mm, blij dat ik er niet de moeite voor heb genomen. Geluidseffecten ook overdreven hard met veel bas, bijna zwaktebod als dat bij niks (behalve de explosie) nodig is maar je het toch inzet, puur effectbejag bij 99% een leuterfilm.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

  • 7566 berichten
  • 4391 stemmen

Ik ben blij afgelopen week de documentaire To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb (Film, 2023) gezien te hebben vooraleer ik de film zag. Zo kon ik toch al even de protaganisten met General Grooves en Lewis Strauss aanschouwen. Niet dat het noodzakelijk is om de film te volgen, maar het is ook wel handig om wat achtergrond te hebben rond de ontwikkeling van de Koude Oorlog, de conferentie van Potsdam en het communisme. Het zorgde er voor mij wel voor dat ik 3 uur lang in de flow van de film bleef en ik ook de diverse tijdsmomenten beter of sneller kon plaatsen.

Laat ons duidelijk zijn, dit is geen gewone mainstream film die Nolan ons voorschotelt. En toch zullen heel veel mensen hem zien, net omdat het Nolan is en er toch wel wat commercials tegenaan gegooid zijn. Het is nog meer dan Mission Impossible de film van deze zomer. Geen oorlogsfilm ook, laat deze illusie maar varen wie hem nog niet zag. Dit is een zuivere biopic over een man die aan het hoofd stond van de ontwikkeling van de atoombom, over zijn verleden als extreemlinkse sympathisant, over zijn poging om hem neer te halen in een opgerichte commissie.

En Nolan doet het wel goed. Technisch erg verzorgd. Prima montage ook. Suggestief ook hoe hij de kijker tracht mee te slepen naar 6 augustus 1945 met een simpel radiofragment of met de wrange gedachten tijdens de speech van Oppenheimer op dat basketbalveld.

Meer dan uitstekende cast ook. Murphy in de eerste plaats, maar ook Damon (toch een sterk onderschatte acteur) en Downing Jr. spelen de pannen van het dak. Vele grote namen ook in de bijrolletjes (Hartnett, Branagh, Malek, Casey Affleck, Clarke, Oldman...). Alleen jammer dat Pugh er erg karig vanaf komt vind ik, kan en verdient veel beter. Al deed ze het niet slecht in haar kleine rol.


avatar van De gestoorde filmfanaat

De gestoorde filmfanaat

  • 248 berichten
  • 220 stemmen

¨Now i have become deaf, destroyer of ears.¨


avatar van sportfan27

sportfan27

  • 294 berichten
  • 246 stemmen

Fisico schreef:

Ik ben blij afgelopen week de documentaire To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb (Film, 2023) gezien te hebben vooraleer ik de film zag. Zo kon ik toch al even de protaganisten met General Grooves en Lewis Strauss aanschouwen. Niet dat het noodzakelijk is om de film te volgen, maar het is ook wel handig om wat achtergrond te hebben rond de ontwikkeling van de Koude Oorlog, de conferentie van Potsdam en het communisme. Het zorgde er voor mij wel voor dat ik 3 uur lang in de flow van de film bleef en ik ook de diverse tijdsmomenten beter of sneller kon plaatsen.

Die docu heb ik ook eerst bekeken met het oog op de film. Goede tip.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 7520 berichten
  • 989 stemmen

sportfan27 schreef:

(quote)

Die docu heb ik ook eerst bekeken met het oog op de film. Goede tip.

Ikzelf had van te voren even de Nederlandstalige wikipediapagina over Oppenheimer doorgenomen. Dat was op zich genoeg om voldoende beslagen ten ijs te komen. Als je helemaal blanco de film in gaat zal het inderdaad op een gegeven moment allemaal wat gaan duizelen betreffende wie wat en waarom.


avatar van Basto

Basto

  • 9753 berichten
  • 6737 stemmen

Graaf Machine schreef:

(quote)

Ikzelf had van te voren even de Nederlandstalige wikipediapagina over Oppenheimer doorgenomen. Dat was op zich genoeg om voldoende beslagen ten ijs te komen. Als je helemaal blanco de film in gaat zal het inderdaad op een gegeven moment allemaal wat gaan duizelen betreffende wie wat en waarom.

Dat het je gaat duizelen, vind ik nu net de kracht van de film. Dat houd je bij de les en prikkelt het intellect.

Maar daarom wel een film om in de bios te kijken met zo min mogelijk afleiding.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 7520 berichten
  • 989 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Dat het je gaat duizelen, vind ik nu net de kracht van de film.

Vind ik niet. Ik zie graag een biopic waarin ik kan volgen wat er gebeurt. Maar dat kan met een klein beetje huiswerk van te voren dan ook wel.

De kracht van de film zit vooral in het begin, waarin een goede mix van dialoog en beelden er lekker de vaart in houdt. Maar dan blijkt het eigenlijk drie uur meer van hetzelfde te zijn, en komt de zwakte van de film tot zijn recht: veel te veel herhaling. Na het zoveelste vraaggesprekje aan die bureautafeltjes ken ik die setting wel, en ken ik de bedoeling wel. Ik hoef niet alles te horen, de beelden moeten spreken. En daar is geen drie uur voor nodig.

Zo heel interessant is het verhaal, en de persoon Oppenheimer in het bijzonder, nou ook weer niet.


avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

  • 20112 berichten
  • 2202 stemmen

F4F1 schreef:

Ik ben benieuwd of deze film ook zo’n hoge score had ontvangen als die niet door Nolan was geregisseerd.

Waarschijnlijk niet, omdat het dan waarschijnlijk een mindere film had opgeleverd.


avatar van Resentie

Resentie

  • 4 berichten
  • 1 stemmen

Ongelofelijk waar komen die goede recensies vandaan!

Als er geen bekende hoofdrolspeler in voor zou komen was het helemaal niets. Langdradig verhaal, duurt 3 uur We zijn na 1 uur vertrokken.


avatar van Basto

Basto

  • 9753 berichten
  • 6737 stemmen

Resentie schreef:

Ongelofelijk waar komen die goede resectie vandaan!

Als er geen bekende hoofdrol speler in voor kwamen was het helemaal niets. Langdradig duurt 3 uur . Ga er niet naar toe het is geld weggooit! We zijn na 1 uur vertrokken.

Je had een komedie verwacht?


avatar van Resentie

Resentie

  • 4 berichten
  • 1 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Je had een komedie verwacht?

Het leek wel een comedy.

Praten praten praten ongelooflijk.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

  • 58562 berichten
  • 3863 stemmen

Resentie schreef:

Ongelofelijk waar komen die goede resectie vandaan!

Als er geen bekende hoofdrol speler in voor kwamen was het helemaal niets. Langdradig duurt 3 uur . Ga er niet naar toe het is geld weggooit! We zijn na 1 uur vertrokken.

Ik vind jouw resectie ook 1 ster waard.


avatar van Resentie

Resentie

  • 4 berichten
  • 1 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Ik vind jouw resectie ook 1 ster waard.

Helemaal prima, , maar iedereen zijn eigen mening .


avatar van Flitskikker

Flitskikker

  • 437 berichten
  • 522 stemmen

Resentie schreef:

Ongelofelijk waar komen die goede recensies vandaan!

Als er geen bekende hoofdrol speler in voor kwamen was het helemaal niets. Langdradig duurt 3 uur . Ga er niet naar toe het is geld weggooit! We zijn na 1 uur vertrokken.

Als je niet na een uur weg was gegaan, had je gezien waar die goede recensies vandaan komen...

Gerelateerde tags

gebaseerd op boekman vrouw relatienew mexicopatriotismatoombomtweede wereldoorlogprofessorhallucinatieberkeley atomic bomb testbiografiephysics politiekphysicistgebaseerd op een waargebeurd verhaalsurrealismejewish american interrogationschuldnonlinear timelinehistorical eventnuclear weaponscommunismered scareprometheus mccarthyismtop secret project moral dilemmausa politicsjaren 40ethicsquantum physicsantisemitismapocalyptic vision shot on filmnew mexico desertbiopicmale protagonist20th centurymanhattan projectaffairlos alamostheoretical physicsamerican politicsamerican prometheushiroshima and nagasaki bombings