• 9.373.160 stemmen

Geregisseerd door: Tony Maylam

Met onder meer: Brian Matthews, Leah Ayres en Brian Backer

Gesproken taal: Engels en Portugees

Plot The Burning

"A legend of terror isn't a campfire story anymore!"

Een groepje kinderen probeert een grapje uit te halen met hun kampleider, maar het gaat helemaal mis. De kampleider raakt verbrand, en belandt in het ziekenhuis. Vijf jaar later is hij weer voldoende hersteld, en zint op wraak...

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Vergeet Friday the 13th want The Burning is een veel geslaagdere camp-slasher. Het typisch amerikaanse summercampsfeertje wist me erg goed te pakken en de simpele perikelen van de jongeren wisten goed te boeien. Bovendien hebben we een heerlijke moordenaar (die overigens al in het begin wordt geintroduceerd). Ik was erg gecharmeerd van de cameramovements (alhoewel de belichting wat saai was) en de film heeft een paar behoorlijk goede schrikmomenten. Effectief gebruik van gore en een erg lekkere opbouw in verhaal; The Burning is een waanzinnig stukje horror.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Een typische oude horror/camp slasher uit de jaren 80. Thematisch dan ook niet echt bijzonder. Maar alsnog is dit wel een aardig horror filmpje met een goed sfeertje erin. Krijgt een 3,0.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wat een geweldige Summercamp slasher. De sfeer is perfect, zingende vogeltjes, een zwoele 'feel', de typische summercamp bezigheden en natuurlijk losbandige tieners.

Savini in de makeup department blijft een enorme troef, keer op keer weer en de gory momenten zien er echt heel goed uit. Een coole killer, toffe kills en de aanloop naar die kills is magistraal gedaan. Ook de soundtrack doet zijn werk enorm goed. Het begin kabbelt heerlijk voor, heerlijk om de dagelijkse beslommeringen van de campers te volgen. Dit werkt vooral goed door het zwoele zomerse sfeertje. Datzelfde sfeertje zorgt ervoor dat het ietwat saaie middenstuk helemaal geen probleem is en naar het einde toe schakelt The Burning gewoon weer een tandje bij. Eén van de betere Summercamp slashers die ik tot nu toe gezien heb.

avatar van niethie

niethie

Ik zei het toch!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Je had gelijk Niels, gouden tip weer van je . Heb je nog meer wat je denk dat in mijn straatje past? .

avatar van niethie

niethie

Als het om sleazy kampeerslasher gaat heb je het beste wel een beetje gehad vrees ik. Je zou Just Before Dawn, Madman, The Final Terror en The Forest nog eens kunnen proberen... Rest staat in de pm!

avatar van Rufio

Rufio

Geen onaardig schouwspel. Had er weliswaar meer van verwacht. Ik had meer weerstand verwacht van Cropsy op het einde...

avatar van metterijks

metterijks

niethie schreef:

Samen met The Prowler vind ik dit de beste slasher van de jaren tachtig, alhoewel ik Intruder van Scott Spiegel ook zou willen aanraden, die is ook behoorlijk ranzig. Deze film bevat weer het geeikte verhaal, en het is zinloos om daar weer over uit te wijden. De raft scene blijft natuurlijk legendarisch, en een van de beste in de horror geschiedenis. Aanrader.

avatar van nognooit

nognooit

Zoals als vele al voor mij zeiden is dit een typische jaren '80 kampeer horror slasher. Dit keer met redelijk acteerwerk, Jason Alexander (vooral bekend van de tv-serie Seinfeld als George) doet het erg leuk. Er zitten weinig moorden in, maar diegene die er in zitten zijn goed uitgevoerd dankzij de special effects van Tom Savini. Het einde is ietwat een anti climax, ik had in ieder geval wat meer spektakel verwacht.

De film heeft een sterke 80's soundtrack wat de hele film siert, de film zelf zakt halverwege echter behoorlijk in en verliest veel aan spanning. Tel daarbij op de anti climax en ik kan net niet verder komen dan twee en een halve ster. Dat is echter niet verkeerd voor een film als deze, objectief gezien is het misschien geen sterke film maar de liefhebber zal hier zeker van kunnen genieten.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Typische Amerikaanse slasher die in mijn ogen zeker niets onderdoet voor beroemdere tijdgenoten, maar een beetje in de vergetelheid is geraakt. Onterecht overigens, al is The Burning ook zeker geen topper.

Positief is de (voor een slasher) vrij sterke verhaalopbouw die van de toedracht en de moordenaar geen mysterie maakt. Aan de andere kant wordt zijn gezicht niet of nauwelijks getoond, waardoor nog genoeg spanning overblijft. De kill momenten zijn goed gedoseerd, zodat het geen namen van een lijstje strepen wordt. En zoals door anderen al opgemerkt zijn de moorden in fraaie giallo stijl uitgevoerd. Verder bevat de film wat aangenaam bloot en is het erg fijn dat de moordenaar aan het eind gewoon sterft (en niet zo'n bovennatuurlijk gedrocht blijkt). Die onrealistische killers zoals Michael en Jason vind ik altijd een zwaktebod.

Ondanks echter al dit moois mist de film simpelweg spanning. De soundtrack is niet erg sterk en kondigt de moorden veel te snel aan. Ook het camerawerk helpt hier niet echt mee; op de eindstrijd na, zwenkt de camera vaak als een logge olifant heen en weer tussen de killerview en het slachtoffer. En aangezien het moorden niet onbelangrijk is bij een slasher reken ik dit de film wel aan. Dat is bij Friday the 13th bijvoorbeeld weer beter gedaan.

Als ik alle punten optel vind The Burning daarom redelijk gelijkwaardig aan bovengenoemde tijdgenoot. 3***

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Geweldige eerste en laatste tien minuten.. Daartussenin is het vrij tam; tot aan een uur gebeurt er eigenlijk weinig. Het camp sfeertje is wel prima gedaan, altijd leuk die jaren tachtig chicks in krappe broekjes en het 'jolijte' gedoe van de gasten. Vooral dat plagen is goed overgebracht, past er helemaal bij en je krijgt sympathie, alleen vind ik dat middenstuk dus net te lang duren.

Gelukkig is de spanning bij het einde wel voelbaar, voor het eerst, maar des te meer jammer is dan dat de eindstrijd teleur stelt. Zo'n killer met wraakgevoelens mag wel wat moeilijker te verslaan zijn. De spaarzame kills en effecten zijn gelukkig wel goed bij dat vlijmscherpe attribuut; genoeg dus voor een prima te verteren slasher met leuke soundtrack.

Het kleurgebruik is op sommige momenten ook mooi, zoals bij de eerste moord en vooral bij de eerste kanotocht. Van de killer's view met hartslag-geluid word ik altijd wel een beetje blij, en al helemaal van die verpleger die z'n woorden net iets te lang rekt:
Mánnn this guy's burned so bááád, he's cookeddd wat een held

avatar van Jurado

Jurado

Weet iemand of deze op dvd uit is met Nederlandse ondertiteling?

Ik ben er al een tijdje naar op zoek , kan hem maar niet vinden.

avatar van DiDa

DiDa

Nee hij is helaas niet uit in Nederland. Net zoals The Prowler, ook zo'n pareltje. Schandalig. Ze moeten deze films snel uitbengen hier in Nederland.

Meneer Bungel

Mr. Horror presents... 'The burning' en 'The prowler'! Goed idee.

Maar misschien eerst 'Amer'?

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Van Mr Horror hoef je voorlopig niets te verwachten, helaas..

(offtopicmodeon)Hoezo dat?(offtopicmodeoff)

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Dit liet 'ie op Mr Horror Presents - mrhorror.nl weten:

Beste Horrorfans,

Dit is geen leuk bericht, maar helaas moet ik jullie melden dat er voorlopig geen nieuwe

releases meer zullen verschijnen op mijn label.

De DVD-markt heeft het de laatste tijd zwaar te verduren en

met name een gespecialiseerd label als Mr. Horror Presents merkt dat. Achter de schermen zijn we momenteel

druk aan het overleggen of en zo ja hoe we verder kunnen. Ik hoop jullie hierover snel meer te kunnen

vertellen.

Intussen veel dank voor jullie steun en hopelijk tot spoedig.

Hartelijke groeten,

Mr.

Horror

Meneer Bungel

Dat zou érg jammer zijn!

Tonypulp schreef:

Dit liet 'ie op Mr Horror Presents - mrhorror.nl weten:

Dat is balen... heel jammer! Zie wel dat de tekst inmiddels niet meer op de Mr. Horror site staat. Misschien is er dus nog hoop op een doorstart...

Friday the 13th kloon, maar wel een hele fijne! Sfeervol en redelijk spannend.

[quote]perceived schreef:

perceived

Friday the 13th kloon, maar wel een hele fijne! Redelijk spannend en erg sfeervol 80's.

avatar van Glacius

Glacius

Geen spanning, slechte soundtrack, geen sfeer, slappe karakters, tegenvallende moorden en climax.

Nee, in geen enkel opzicht interessant tenzij je echt van deze jaren 80 slashers houdt.

avatar van mikey

mikey

Een aardige uit het genre!! En dat heeft voornamelijk te maken met een aantal grappige rolletjes (zoals die knul uit Seinfeld, toch?) Uitstekende slachtpartijen en wat coole scenes. Als geheel is de film niet bijzonder goed. Maar de fanaat zal deze zeker kunnen waarderen.

mikey schreef:

(zoals die knul uit Seinfeld, toch?)

Yep.

avatar van uberjason

uberjason

Eindelijk deze film op DVD, en gezien de recenties hierboven idd een van de betere slashers uit de 80's. De personages worden beter uitgediept en ik had zowaar een paar keer medelijden met slachtoffers. De soundtrack van Rick Wakeman is ook lekker en inmiddels ook in mn soundtrack collectie. Verbaasd me dat hier nog geen sequels of remake van zijn gemaakt ( niet dat dat nodig is..de film staat nog prima overeind na 30 jaar)

avatar van tedvrpl

tedvrpl

Alleen het thema van "heggenschaarmaniak gaat los in tienervakantiekamp" is eigenlijk al 5 sterren waard. Een vergeten klassieker deze.

avatar van Insignificance

Insignificance

Erg veel indruk maakt het niet meer, maar charme en een troef heeft het zeker. Begin is fijn met de korte maar krachtige geschiedenis van Cropsy, waarna het even terug kan schakelen en het zomerkamp en z'n cast aan het werk zet. En dan is het vooral leunen op zo'n typisch sfeertje van toen, terwijl het hier en daar een plaagstootje uitdeelt. Het wordt uiteraard venijniger wanneer de grote schaar en Savini in actie komen, maar Maylem jent nog even door door het gezicht van de killer lange tijd buiten beeld te houden. Het maakt de finale de moeite waard.

avatar van Halcyon

Halcyon

Heerlijk stukje muziek inderdaad.

avatar van Zinema

Zomerkampslasher.

Een onderhoudende griezelfilm die een redelijke dosis gorigheid bevat, dankzij make-up artiest Tom Savini. Echt spannend wordt het niet, ondanks een sterke score en een enigszins onvoorspelbaar verloop van volgorde van slachtvee. Dat alleen 'Friday the 13th' een hele rits aan vervolgen kreeg is best dubieus na het aanschouwen van deze andere ‘zomerkampslasher’, die stiekem een stuk meer vermaak biedt. Maar ja, wie het eerst komt…

Goed.