The Burning (1981)
Geregisseerd door: Tony Maylam
Met onder meer: Brian Matthews, Leah Ayres en Brian Backer
Gesproken taal: Engels en Portugees
Plot The Burning
"A legend of terror isn't a campfire story anymore!"
Een groepje kinderen probeert een grapje uit te halen met hun kampleider, maar het gaat helemaal mis. De kampleider raakt verbrand, en belandt in het ziekenhuis. Vijf jaar later is hij weer voldoende hersteld, en zint op wraak...
Todd
Karen
Woodstock
Cropsy
bioscoopzaal
Zowaar, nog een cult-klassieker die er nog niet instond ...
ichi
Een van de betere slashers uit de fijne jaren tachtig. Grappig om te zien dat Jason Alexander(George uit Seinfeld) ooit haar op zijn kruin had. FX van Tom Savini(Maniac, Dawn of the Dead, Day of the Dead). Ook met Holly Hunter, maar die herkende ik zo een twee drie niet.
damon
Ik ben bevoorrechjt om de UNCUT versie te zien, en die is het bekijken dan ook meer dan waard! Deze film lijkt veel op "Sleepaway Camp" maar bevat meer gore. De kano-scene is voor mij al een klassieke scene, voor de echte horror liefhebber niet te missen! We zien weer veel typische 80s types rondlopen. 4*
Joetje
Vermakelijke film, met aan aantal verassende scene's die voor een jaren '80-film best ver gaan. Als je van films uit die tijd houdt is het echt een aanrader.
Daanio
wil deze al een tijdje zien maar ik vraag me af of die leuk is en weet iemand waaar je deze kan kopen?
Rujar
Daar heb je een hele handige link voor bovenaan deze pagina. Koop DVD.
kungfuzombie
Daar heb je een hele handige link voor bovenaan deze pagina. Koop DVD.
Alsof je deze film bij de Free kunt krijgen
Waku
Beetje Friday the 13th cloon.
Maar wel een goeie.
De spanning is om te snijden en er zitten behoorlijk wat
tergend spannende momenten in.
Voor een griezelfilmpje behoorlijk overtuigend geracteerd,
davy_p
van al de summercamp-slashers is dit veruit de beste. duidelijk afgekeken van friday the 13th maar oh zoveel beter vind ik persoonlijk. vergeleken met andere camp-slashers zoals madman en sleepaway camp I is dit ook nog eens op een behoorlijk geacteerd dat plus de schitterende effecten (1981!) van tom saviani maken van deze 80ies slasher en must see voor alle die hard horror freaks. 5 sterren waard voor mij
Halcyon
Een van de buitenwereld afgezonderd bos, fluitende vogeltjes op de achtergrond, gezellige houten hutjes vol dolenthousiaste tieners, griezelverhalen bij een nachtelijk kampvuur, een idyllisch meertje op de achtergrond, het onophoudelijke gekweel en gespeel van uitgelaten jongeren die de tijd van hun leven beleven, … Wat is er leuker en meer Amerikaans dan een authentiek, sfeervol zomerkamp?
Summercamp-slashers werden in de jaren ’80 als een vloedgolf op het publiek losgelaten, maar The Burning is wellicht de enige die uit de schaduw van “big sis” Friday The 13th treedt. Hoewel duidelijk ingecasht op het concept en succes van laatstgenoemde, zijn er genoeg ingrediënten die The Burning van alle genregenoten onderscheiden en deze prent zelfs bovenaan het o zo lange lijstje plaatsen.
Het belangrijkste verschil is dat, tegen alle conventies in, reeds aan het begin van de film (!) wordt ingegaan op wie de killer is en hoe hij zo geworden is, waardoor al onmiddellijk geanticipeerd wordt op een vergezochte slotontknoping. Verbazend genoeg staat dit een spannend en nu en dan met “jumpers” doorspekt vervolg van de film niet in de weg.
Na een korte doch niet snel te vergeten kennismaking met Cropsy's wreedheid, want zo heet de man die deze aanvankelijk mooie zomer in een nachtmerrie omtovert, volgt een ongezien mooi geschetst sfeerbeeld van zo’ typisch Amerikaans zomerkamp, hetgeen de aanloop naar de uiteindelijke confrontatie tussen tieners en moordenaar er alleen maar interessanter op maakt. In die aanloop neemt regisseur Maylam uitvoerig de tijd om de kijker kennis te laten maken met de, als vanouds stereotiepe maar naar slashernormen voortreffelijk acterende, personages en hun dagelijkse kampactiviteiten. Dankzij de geloofwaardige manier waarop Maylam deze taak ter hand neemt, word je als kijker al snel het verhaal ingezogen en beland je voor je het weet bij de climax: de alom geroemde kano-scène die om duimen en vingers af te likken is.
Dat Tom Savini zijn medewerking heeft verleend aan The Burning, maakt het alleen nog maar boeiender. De make-up en special effects zijn zoals we van hem gewoon zijn erg fraai en, gezien het jaartal en het soort productie, bij wijlen ook relatief hard. Het zal dan ook niet verbazen dat van The Burning verschillende cuts circuleren, wat uiteraard afbreuk doet aan het werk en de visie van zowel Maylam als Savini.
Brutaliteit troef dus en mede aan de hand van een indringende soundtrack en schitterend point-of-view camerawerk – let op de eindachtervolging– wordt wat een leuke vakantie had moeten worden, een wel erg griezelige rit naar het hiernamaals.
Halcyon
Vandaag de 50 minuten durende docu over Tom Savini gezien op de extra DVD (Raptor). Erg interessant en een leuke toevoeging aan deze schitterende film.
dutchtuga
Klinkt bijzonder goed Halcyon! George Costanza uit Seinfeld trouwens nog herkend?
DVD die bovenaan mijn to buy lijstje staat. Moet dit gezien hebben.
Halcyon
Ik kijk niet naar Seinfeld eerlijk gezegd
, dus ik ken die acteur eigenlijk niet.
En euh, de DVD is erg duur, ik weet het, maar ik vind het persoonlijk echt de moeite waard. En ik denk ook voor jou, gezien je Friday al zo geweldig vindt.
Patat
Heerlijke campslasher die duidelijk zijn inspiratie haalde uit het succes van "Friday the 13th". Helemaal in het midden van de slasherboom in 1981 kwam deze "The Burning" het witte doek onveilig maken.
De film is, mede door de FX van Tom Savini, in de loop der jaren uitgegroeid tot een beruchte film. "The Burning" kwam terecht op de lijst van de video nasties en het is uiteraard altijd leuk om zo'n film uit dit 'verboden' lijstje te zien. De film start met een veelbelovende premise, maar zakt toch even in elkaar wanneer de nadruk iets te veel komt te liggen op de eerder oninteressante jongeren die zich rotamuseren met onschuldige plagerijen op het kamp. Totdat de rust abrupt wordt verstoord tijdens een uitje met de kano ...
"The Burning" is een oerklassieker onder de slashers met het ene cliché na het andere, maar blijft toch entertainen. Het tempo van de film mocht soms wat hoger liggen. De gore is goed, maar al bij al valt de hoeveelheid wat tegen. Een must-see voor de slasherfans. Andere filmfans zullen hier wellicht niet zoveel aan vinden.
satanic-death
Gisteren bekeken en ik was niet zozeer teleurgesteld. Een geweldige horrorfilm met de jaren 80 sfeer. Veeeeel beter dan Friday the 13th!!! Geweldige gore, en hele goede spanning en schrikmomenten. 4.0
Chainsaw
The Burning, een film die zo in de Friday the 13th serie zou passen. De vergelijking met deze filmserie wordt dan ook geregeld gemaakt. Sterker nog, de film wordt geregeld een ripoff van Cunningham's horrorklassieker genoemd, ondanks dat de bedenkers van The Burning blijven volhouden dat het script voor de film al geschreven was voor de eerste Friday het licht zag. Maar goed, de discussie wie er eerst was is ook niet echt belangrijk; het gaat er om welke film het leukste is.
En wat dat betreft wint voor mij The Burning. Hoe amusant familie Voorhees en de bijbehorende Friday the 13th reeks ook is, met Cropsy kun je ook lachen. Hoewel de film er lang over doet om goed op gang te komen, vervelen doet ie nergens. De personages zijn, zeker in vergelijking met de tieners uit de Friday reeks, best geinig en voor de verandering niet stuk voor stuk irritant (op een enkeling na dan). Eindelijk geen film waarin je hoopt dat de moordenaar snel opkomt duiken om het jonge spul uit de weg te ruimen. Desondanks ben je, hoe leuk de personages ook zijn, toch altijd blij als ie dan toch opduikt. Met z'n heggeschaartje.
Tom Savini is een vakman en dat benadrukt hij hier weer eens. De gore is voortreffelijk en de effecten zijn leuk gevonden. Wat betreft de moordpartijen is er geen enkele vorm van subtiliteit te vinden, ondanks dat ik hier en daar wel ietjes meer had verwacht. De scène op het vlot waarin Cropsy in één klap vijf á zes tieners van kant maakt is werkelijk geweldig. En ook tegen het einde zitten een aantal erg amusante momenten, die de film in ieder geval al de moeite waard maken. En ach, wie daar niet zo gecharmeerd van is kan altijd nog kijken naar de piepjonge Fisher Stevens, Jason Alexander en Holly Hunter.
Al met al was The Burning zeker geen teleurstelling. Waar Friday the 13th is uitgegroeid tot een groot fenomeen dat iedereen haast wel kent, is The Burning een klein slasherfilmpje gebleven, zonder enige vorm van bekendheid bij een wat groter publiek. En toch is The Burning naar mijn bescheiden mening een pak leuker dan zijn genregenoot uit 1980 en diens vervolgen. Puur entertainment voor de echte slasherfan.
3,5 sterren.
niethie
Hoe komen jullie toch aan deze film. ??
Heb een aantal redelijk zeldzame kamp/bosslashers op video weten te bemachtigen, maar deze film jammer genoeg nog nooit tegen gekomen...
Halcyon
Ik heb hier een limited edition (raptor) van gekocht bij chainsawvideo. Schijnt trouwens de enige versie te zijn die volledig uncut is. Zonder twijfel een van m'n meest gekoesterde DVD'tjes.
Halcyon
Ze hebben hem niet meer hoor (niet voor niets een limited edition). Je kan misschien amazon of ebay eens proberen? Maar ik raad je aan, als je hem vindt, hem meteen te bestellen (liefst uncut) want het is echt een pareltje van een film.
niethie
Zal ik doen, ben benieuwt, heb al in geen tijden geen goede horrorfilm meer gezien.
COBHC
The Burning is een van de beste 80's horror! Wat me erg opviel aan deze film is dat de 80's sfeer sterk aanwezig is. De moorden zijn erg goed uitgwerkt en vooral de scene met de kano is me erg bijgebleven. De nachtmerrie sfeer is zeker aanwezig en de scene met de hoer is een perfecte opening van de film. Door deze film ben ik meer films gaan bekijken waar Tom Savini aan heeft meegewerkt omdat zijn werk toch echt heel realistisch overkomt. Het enigste minpunt aan deze film vind ik dat hij erg moeilijk te vinden is. Ik vind het daarom ook erg spijtig dat Nederland deze film niet heeft uitgebracht. The Burning is horror voor gevorderden en ik vind hem persoonlijk stukken beter dan Friday The 13th.
Cijfer: 4,5
COBHC
Niet alleen de RAPTOR versie is uncut. Ook de MGM en de VIPCO versies zijn uncut. De VIPCO versie schijnt echter wel een slechte beeldkwaliteit te hebben.
Ik heb zelf de MGM versie gekocht op http://www.amazon.com
Die Hard,Willis
Een van de beste 80's horror! Het geweldige 80's sfeertje is ook hier weer aanwezig bij een mooie setting. De stereotype personages waren ook weer om van te genieten! Het achtergrond verhaaltje van de moordenaar was top. En dan natuurlijk ook nog de geweldige bloederige special effects van Tom Savini! Heerlijke moorden afgewisseld met het heerlijke 80's sfeertje waar ik maar geen genoeg van krijg!
The Burning is een regelrechte klassieker!
Die Hard,Willis
Misschien iets voor de pakketservice.
Nope
niethie
Dat dacht ik al, ik durf er zelf ook geen film in te gooien, ben veels te bang dat ik hem verrot terug krijg...
Die Hard,Willis
Inderdaad dat heb ik ook. Nekromantik leen ik nooit van mijn leven uit, veel te duur.
Quentin
Voor nog geen 6 euro kun je de dvd ook gewoon kopen niethie; http://www.dvdpacific.com/item.asp?ID=841913
Die Hard,Willis
Dat is de film zeker waard, ik heb er zelf €13,- voor betaald. Dat is de film zelfs nog dubbel en dwars waard.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

The Evil Dead
Horror, 1981

RRR
Actie / Drama, 2022
zomerkampbossenwraakburned alivemoordonafhankelijke filmcampslashertienermaniacgewelddoodcampfirepsycho killercampfire story voyeurismevideo nastyprank gone wrong