• 9.373.063 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.002.232)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

JaguarsSoul schreef:

Ik heb deze film al zo vaak gekeken toen ik 4/5 jaar was.

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Knap van Pacino... Stalone zou het niet beter doen... Alleen het einde vond ik sneu. Deed me wat aan de botsautootjes op de kermis denken: glitter, glitter, flikker, flikker, en dan plots "PEUUUT... Je tijd is om..."

avatar van 606

ThomasVV schreef:

Knap van Pacino... Stalone zou het niet beter doen... Alleen het einde vond ik sneu. Deed me wat aan een de botsautootjes op de kermis denken: glitter, glitter, flikker, flikker, en dan plots "PEUUUT... Je tijd is om..."

En wat wil je nou zeggen

ThomasVV schreef:

Knap van ThomasVV. Ik zal het persoonlijk veel anders doen. Vooral dat je hier een dikke misdaad klassieker zit af te kraken,

avatar van RuudC

RuudC

En dat is verboden? Ik vind het anders ook maar een knakenfilm hoor.

maxroelofs

tss wat een reactie Puck, getuigd van pure meeloperij. Iemand die anders is wordt meteen niet serieus meer genomen of krijgt dit soort erg flauwe reacties. Dat heb ik ook wel gemerkt bij Lock, stock and two smoking barrels

puckb96

Je zou anders gewoon ook op een normale manier je mening kunnen geven. Oke, als het een frutfilm is oke maar om de film nou op die manier af te kraken daar kan ik ook niet tegen. Sorry hoor als ik een van mijn favoriete films in bescherming neem hoor.

maxroelofs

Je hebt wel gelijk ja, ik liet me even gaan omdat ik een zwak heb voor dat soort neerhalende smileys zoals:

avatar van Minotaures

Minotaures

Hij groet hem alleen maar. Is toch niets mis mee?

maxroelofs

Is maar hoe je het opvat...

maxroelofs schreef:

avatar van Ludovic

Ludovic

Scarface.

Heerlijk vermaak van Brian De Palma, maar de film een meesterwerk noemen gaat me wat te ver.

Het personage Tony Montana heeft in de loop der jaren natuurlijk een heldenstatus verworven bij massa's mensen (ook ik had posters in huis), alleen het spijtige is dat sommige schepsels de werkelijkheid volledig uit het oog verliezen door een film als deze. Maar ja na een aantal lijntjes en een wapen binnen handbereik kan je doen wat je wil. Het gevoel van onaantastbaarheid, het bekende effect van cocaine, wordt hier dan ook heel goed vertolkt.

Dat is volgens mij ook de voornaamste reden dat deze film wereldwijd zo populair is. En dat is deels ook terecht, want Al Pacino acteert wederom erg goed. Ook het verhaal is pakkend met hier en daar leuke dialogen, echter de legendarische one-liners die je om de oren vliegen doen me niet meer zoveel als voorheen. Maar het blijft genieten. Hoop het ooit nog eens in de bioscoop te mogen aanschouwen. Vier sterren.

avatar van timburton

timburton

maxroelofs schreef:

Heb de film maar voor de helft gezien en moest daarna helaas werken. Desalniettemin zal ik hem binnenkort eens in zijn geheel gaan zien, maar mijn eerste indruk viel bijzonder tegen. Ik had inderdaad een meesterwerk verwacht, getuige van de Top 250. Maar dat bleek inderdaad niet zo te zijn. Ook ik heb het gevoel dat de gemiddelde waardering voor Scarface voor een deel is hoog gehouden door het constant cultiveren van een symbool.

avatar van movieonly

movieonly

Een klassieker van klassiekers , wat een geweldige film die generatie op generatie mee zal blijven tellen.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Heb deze vorige week sinds jaren nog n's gezien en het blijft toch een geweldige film die het alom bekende beeld van the american dream enorm duidelijk en naar het einde toe ook schrijnend schetst .....

Heb Al Pacino in geen andere film zo energiek en hongerig weten spelen en persoonlijk vind ik Manny/Manolo eg dé held van deze film simpelweg omdat het karakter van meer gëinteresseerd zijn in de vrouwtjes ipv in materie en geldzaken mij meer ligt en je merkt ook dat hij hondstrouw is aan z'n kameraadschap met Tony Montana.

avatar van Dizko Stew

Dizko Stew

Heb hem ook nog eens gezien. Was vorige week op TV. Is gewoon een echte klassieker.

Drugs, geld, macht en een knappe madam zijn de hoofdingredienten. Tony wil het allemaal. Ik vind het naar het einde toe iets minder. Behalve dan het 'say hello to my little friend' moment.

avatar van krinus86

krinus86

Klassieker! Meer valt hier eigenlijk niet over te zeggen

avatar van onlyconnect

onlyconnect

En de prijs voor meest overschatte film uit de jaren '80 gaat naar.. Scarface.

avatar van 606

onlyconnect schreef:

En de prijs voor meest overschatte film uit de jaren '80 gaat naar.. Scarface.

En de prijs voor het meest onzinnige post gaat naar.......

avatar van RuudC

RuudC

Niet naar hem wat mij betreft. Ik ben het volledig met hem eens.

stfuympos

Hmm Hij werd toendertijd niet echt goed ontvangen.

avatar van onlyconnect

onlyconnect

Scarface heeft de tand des tijds nauwelijks doorstaan. Overmatige citeerdrift van nouvelle violence eendagsvliegen en de omarming door de wezenloze rapcultuur heeft de film een geforceerd aura van een "klassieker" opgeleverd, maar De Palma heeft onvergelijkelijk beter werk gemaakt (Carrie, Blow Out, Dressed to Kill) en Pacino's optreden markeert het einde van z'n kortstondige gouden periode uit de jaren '70 en het begin van het Grote Geschmier (enkele uitzonderingen, zoals Insomnia en The Insider, daargelaten).

querido

Scarface, uit 1983, werd ten tijde van de release echt helemaal afgekraakt door critici en journalisten en was zeer onsuccesvol, ondanks dat is het nu gewoon een enorme cult film geworden in het misdaad genre.

De film is een losse remake van Howard Hawks's gangsterklassieker, van dezelfde naam, Scarface uit 1932. Het is geschreven door Oliver Stone die tijdens het schrijven van het script zelf worstelde met een cocaïne verslaving, wat ook duidelijk terug te vinden is in het uiteindelijke resultaat. De film is geproduceerd door Martin Bregman en geregisseerd door Brian De Palma. Voordat Scarface de cult klassieker werd die hij nu is, werd hij afgekraakt door de critici en de journalistiek. Volgens hen werd er over-de-top geacteerd, was het te controversieel en ook de Cubaanse samenleving had veel kritiek op de film. Volgens hen werden Cubaanse immigranten vergeleken met criminelen en drugshandelaars. Ondanks dat, is Scarface in het heden nu een bloederige, extravagante, grove en erg vakkundig gemaakte misdaadfilm. De gangster 'Tony Montana' is ondertussen uitgegroeid tot een cultureel icoon, met name in subculturen zoals hip hop. Gedurende de hele film straalt een prachtig jaren 80' sfeertje uit: mooie auto's, cheesy discomuziek, enorm foute kleding. Beter gezegd is Scarface een perfect voorbeeld van de rise and fall of a gangster en de opkomst van de cokemaffia begin jaren 80'. Er worden gedurende het verhaal mooie locaties getoond: Miami Beach, Florida en ook nog een paar flitsende scènes in New York City. En natuurlijk het legendarische einde moet ook eventjes genoemd worden. Want dat is toch wel een van de punten waardoor deze film zo bekend is als hij nu is. De laatste 'stand' van Tony Montana met z'n quote 'say hello to my little friend' terwijl hij er stoned op los schiet op de Boliviaanse huurmoordenaars die z'n huis binnen stormen. Prachtig neergezet en natuurlijk een klassieke vertolking van Al Pacino. Dat Cubaans accentje blijft natuurlijk geniaal, maar Pacino is niet de enige die super speelt want, dit is ook de doorbraak van Michelle Pfeiffer als actrice, die de ongelukkige vrouw van Tony Montana speelt. Maar persoonlijk wat ik toch het beste shot in de hele film vind is wanneer Tony zijn zusje Gina omhelst. Je ziet dan zo'n emotionele maar korte expressie in zijn ogen. Prachtig!!

De samenwerking van Oliver Stone en Brian De Palma leidt tot een prachtige gangsterklassieker met memorabel en prachtig acteerwerk, een controversiële zet en natuurlijk gewoon een legendarisch einde.

querido

Ja, weet ik eigenlijk ook wel. Doorbraak lijkt mij een beter woord. Ik heb het even verbeterd in de recensie.

stfuympos

Hij werd afgekraakt omdat het een te harde film was(toendertijd de hardste misdaad film ooit) en dat Pacino te weinig weerstand kreeg op het acteer gebied wat natuurlijk ook zo is want alleen Frank en Sosa spelen goed de rest is echt bagger.

stfuympos schreef:

Hun twee de enige goede spelers? Yeah right.

stfuympos

Nou het zusje wil ik je ook wel meegeven.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Tsja, het is wel waar dat de rest van de cast grotendeels verbleekt bij Pacino. Dat is natuurlijk enerzijds omdat Pacino zelf hier schitterend acteert, maar ook omdat een aantal andere acteurs ondermaats presteren.

querido

Ben het niet helemaal met je eens, Rafke Pafke. Vind juist dat de cast een uitmuntende prestatie neerzet. Ook hebben veel ervan kunnen profiteren van deze film, met name Michelle Pfeiffer.

avatar van Martijn NT

Martijn NT

Naar The Godfarther is dit echt een klassieker. Iets meer hollywood style maar mischien wel net zo goed of zelf beter. Vooral het slot en natuurlijk de beste scenne: I'm the badguy Geweldig stukje acteerwerk dat je nog vaak terugziet of hoort in de moderne muziek. Gewoon wat tuig dat de wereld wilt veroveren. The world is not enought!