• 9.373.596 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.002.349)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

clockwork72 schreef:
@kevin13. Je hebt het einde duidelijk niet begrepen. Montana had zoveel coke opgesnoven dat ie er helemaal stijf van stond. Dan overleef je al de kogels echt wel.

Dus, met kilo's coke in mijn lichaam kan ik doorzeeft worden met kogels? Overleef ik dan ook een kogel recht door m'n hart? Of een onthoofding?

Wellicht zou hij het op een iets langere termijn niet hebben overleeft, maar dankzij de kilo's coke in z'n lichaam is hij imuun voor de pijn en blijft hij staan waar anderen zouden zijn neergevallen.

Als hij niet welgemikt van achteren zou zijn geschoten zou hij wellicht al staande doodgaan (en dán pas ter plekke neervallen).

avatar van yeyo

yeyo

Kevin13 schreef:

Aan communisme is helemaal niets slechts.

Bwa, de meeste landen die communistisch geregeerd werden, zijn er alleszins niet beter door geworden (behalve China misschien).

avatar van Asaharo

Asaharo

china is in theorie communistisch maar al lang in de praktijk niet meer, het is nog steeds een eenpartijstelsel maar wel met kapitalistische invloeden.

Cuba en Noord-Korea daarentegen zijn de enige overgebleven communistische landen. Communisme is het zoveelst isme dat ook in theorie allemaal mooi klinkt maar in praktijk niet haalbaar was.

En kevin13, voor de cubaanse bannelingen was Castro een duivel, de meeste waren dan ook meer ''westerse'' families die de hele privatisering een slag in het gezicht vond. Ook waren het vele misdadigers die uit hun thuisland werden gezet. Dat deze mensen dan gefrustreerd reageren op het beleid van Castro is niet meer dan normaal.

avatar van Reinbo

Kevin13 schreef:

Het anti communistische gedoe in het begin was dikke zever. Je merkt door deze film toch wel dat Amerika zijn rug naar Cuba toedraait. Ja, is dan ook een terroristisch land. Wegens dat ook een halfje eraf. Kom ik op een 2.5*.

Anti communisme gedoe? De opening schets gewoon de situatie uit die tijd. Wordt niets onwaars gezegd. Script is nota bene van Oliver Stone, de maker van: Looking for Fidel (2004) Niet iemand die erg tegen Cuba is..... Kan dus weer een halfje omhoog.

avatar van Kevin13

Kevin13

Lijkt me een interessante documentaire. En een halfje omhoog .

avatar van clockwork72

clockwork72

Meteen 2 punten omhoog natuurlijk

avatar van Friac

Friac

Wat een prachtig gangsterepos, één van die films waar veel vet aanzit

Al Pacino zet bijzonder sterk één van de heerlijkste filmpersonages neer (al die one-liners, héérlijk gewoon), de film focust op de juiste verhaalelementen en de hele mix klopt gewoon als een bus. Ook viel me nu nog eens op hoeveel zorg en aandacht er besteed wordt aan de cameravoering en decors, prachtwerk! Enkel sommige stukken muziek zorgen voor een ietwat gedateerd/kitscherig sfeertje, maar da's zowat het enige minpunt dat ik kan bedenken. Een werkelijke topfilm, één die het origineel (ook bijzonder sterk) weet te overtreffen.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Toch maar naar een 5*

Wat een film

avatar van jansma

jansma

Beste film aller tijden waar je nooit genoeg van krijgt.. kan hem 10 keer per dag bekijken zonder dat het verveelt.

En wat een bekende scenes en quotes kom je weer tegen,, geweldig.. van mij een dikke 5

avatar van kramersietse

kramersietse

Zag deze film voor het eerst in 2002 en meteen 3x achterelkaar gezien. Big Al moet goed opgelet hebben in The Godfather want hij ontsteeg Brando by far met deze vertolking. In de misdaad genre heb ik maar één film gezien die ik nog beter vond: A Clockwork Orange, maar das persoonlijk, val me hier maar niet op aan.

Michelle Pfeiffer speelde haar rol ook uitstekend, de verveelde minnares/vrouw met een neus vol coke, heel goed!

Was zelf nooit echt op de hoogte over het communisme, te ver van mijn bed bla, bla, maar na deze film heb ik toch het één en ander opgezocht en weet ik nu waar het een beetje over gaat, dus ook nog leerzaam geweest deze blockbuster! Brian Da Palma Chapeau, ouwe reus!

avatar van kramersietse

kramersietse

Denk niet dat iedereen het kan waarderen wat ik gezegd heb over Brando in mijn vorige commentaar, sorry, zie het alleen wel zo. Ben even aan het bladeren geweest en heb gelezen dat niet iedereen Scarface een goeie film vind, dat kan, smaken verschillen gelukkig.

Ben gewoon een groot liefhebber van deze genre maar ga niet zeggen dat ik een kenner ben, dus mensen die nu gaan zeggen dat Brando groter was/is dan Pacino mogen dat gerust zeggen.

Wat ik tegenwoordig zeer waardeer in Pacino is dat ie gewoon is blijven acteren ook tijdens zijn ziekte enkele jaren geleden, alleen daar aan kun je zien dat dit zijn lust en zijn leven is, ik neem hier diep mijn petje voor af.

Voor de Marlon Brando fans moet ik nog zeggen dat ik hem super vond in Last Tango in Paris!

avatar van Loefa

Loefa

"This is paradise, I'm tellin' ya. This town like a great big pussy just waiting to get fucked."

Een paar dagen geleden maar weer is opgezet. Wat speelt die Pacino ongelooflijk goed. Een echte aap met ballen. Deze ballen brengen hem aan de top evenals ze hem (met behulp van cocaine) ten gronde richten.

avatar van FillumGek

FillumGek

Voor de zoveelste keer gezien en nog steeds is er geen beter 'Rise & Fall' verhaaltje te verkrijgen dan Scarface.

Het gevoel dat ik keer op keer bij deze film krijg is haast niet te beschrijven. Als iemand vraagt me een goede scène op te noemen dan flitsen alle 165 minuten door m'n hoofd. Werkelijk geen enkel moment is saai te noemen. Deze film geeft me een paradijselijk gevoel (Rise) maar aan de andere kant ook een bitter gevoel (Fall). Het is prachtig om te zien hoe Montana zich vanuit het niets opwerkt tot een drugsbaas. In het begin zit alles mee. Een paar dealtjes sluiten, contacten leggen, dikke huizen en goederen kopen, clubs bezoeken en zelfs het weer is continu mooi. Het liefst zou je willen ruilen met Tony. Totdat de fall begint...

Miami is prachtig en sfeervol gefilmd. Witte stranden, blauwe zee, palmbomen en vrolijke 'Hawaii-blousjes'. Ook de soundtrack is uitstekend. Bij de game GTA: Vice City kreeg ik vaak hetzelfde gevoel als bij deze film. Als je de Malibu club bezocht bijvoorbeeld, of langs de stranden reed met jaren '80 muziek op de radio. Absolute topsfeer.

Eén ding is natuurlijk duidelijk; Pacino steelt de show! Pacino draagt de film is zijn eentje en hij is de enige echte Scarface. Ik twijfel ten zeerste of een ander acteur Montana zo overtuigend had kunnen neerzetten. Iedere zin die hij uitkraamt doet verlangen naar meer. De fuck's en cock's vliegen je om de oren en bij het minste of geringste vliegt Tony uit zijn vel, wat uiteindelijk zijn 'fall' inleidt. Hij wordt paranoia en vertrouwt niemand meer; zelfs niet zijn beste vriend. Boeiend verhaal verder, vol met intriges en interessante personen. Zo was Pfeiffer goed gecast als de mooie Elvira en Bauer was een leuke 'sidekick' die meer voor de vrouwen ging dan voor het geld.

Mooi - maar treurig - om te zien hoe Montana zichzelf naar de ondergang leidt. Hij heeft de 'balls' om het helemaal te gaan maken, maar door zijn temperament en paranoia heeft hij uiteindelijk niks meer. En zonder mensen om je heen ben je snel uitgespeeld in het wereldje. Tony is een op en top badguy maar ijzersterke scènes als de moord van Manny en de dood van zijn zusje deden me ook meeleven met hem. De spijt en wanhoop was goed af te lezen van zijn gezicht. Samen met de berg coke op de achtergrond werd het beeld snel duidelijk; het is afgelopen met Tony, en dat wist hij zelf ook. Daarna volgt nog een ijzersterke eindscène die lekker over de top is en daardoor helemaal in de film past. Of hij 'onsterfelijk' lijkt of niet, dat doet er niet toe. Tony is de grote man; die mag niet doodgaan door één kogeltje. Met recht een klassieker!

avatar van De Dré

De Dré

Geweldige film.

Moet je gezien hebben.

avatar van Chucky92

Chucky92

Vinden jullie het eind van de film niet een beetje overdreven.

In zijn eentje, op Rambo achtige wijze, weet hij 15 man kapot te schieten en zelf gaat die niet dood, ookal krijgt hij 7 kogels. Ja van de coke kan je gevoelloos raken ofzo, maar na 7 kogels ga je echt wel neer.

Roel Bogers

Is al een keer besproken.

Conclusie: idd over de top, past precies in de hele sfeer van de film.

avatar van Minotaures

Minotaures

Dat is het enige minpunt wat het onrealisch maakt, verder heeft die een goed, opgesnoven sfeer.

avatar van FillumGek

FillumGek

Vind het echt geen minpunt. Wat anders? Een headshot en klaar? Niet echt spectaculair, terwijl de rest van de film dat wel is. Het overdreven einde past precies in de toon van de film.

avatar van Peter Ho

Peter Ho

Tijdje terug heb ik GTA Vice City gespeeld. Het wordt echt tijd dat ik deze film ga kijken.

ik weet het, ben laat

Lees net de discussie hier over het einde dat dit onrealistisch of zo zou zijn.

Als je helemaal vol met coke zit ga je natuurlijk niet minder snel dood, maar je bent dermate ongevoelig dat je lang niet zo snel neergaat.

Je hebt een behoorlijke explosie in je wil en uithoudingsvermogen dat je nog wel een paar kogels tijdelijk kunt volhouden.

Roel Bogers

Adrenaline is het woord dat je zoekt.

Nee hoor. .

Maar dat is idd een gepaste toevoeging.

avatar van Hofbos

Hofbos

Kijk naar mijn avater-plaatje en je weet genoeg...! Haha

Ten eerste: mijn genre interesse ligt altijd wel in "maffia" sferen, dus deze film past perfect in dat straatje. De rauwe uitstraling en het accent van Tony Montana zijn legendarisch en geweldig. De opkomst en ook de dramatische ondergang van Tony zijn goed verbeeld met de paranoia en het altijd maar meer willen hebben en alles wat daar maar bij hoort. Het enige is en blijft het einde van de film, waarin er in mijn ogen te lang wordt door geschoten en het allemaal een beetje over the top wordt. Desondanks dat doet het de film in dat opzicht geen kwaad en en blijft het een tijdloze klassieker, wat me brengt op het tweede punt:

Ten tweede: Dit is een film uit 1983 en op de dag van vandaag worden er nog allerlei spullen verkocht van Scarface. Posters, poppen, t`shirts e.d. Dit geeft aan dat de film door al die jaren heen, zijn kracht nog steeds niet heeft verloren en dus door vele generaties goed bevonden wordt.

Conclusie: Geweldige tijdloze film, die zijn nummer negen positie in de top 250 dik verdiend heeft...!

avatar van Chucky92

Chucky92

FillumGek schreef:

Kan toch ook anders, het is toch niet zo dat hij dood moet gaan op het einde ofzo

avatar van Don MN

Don MN

Het zou wel zeer onwaarschijnlijk zijn als hij met zo'n houding er iedere keer weg mee zou kunnen komen.

Roel Bogers

Ja, als hij aan het einde van de film nog leefde zal ik de film beduidend minder vinden.

Het gaat hier over the rise and fall van Montana. Hij komt van niets, bouwt zijn imperium op, en alles stort in. Resulterend in zijn dood, dat is het 'mooist'.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Nog steeds 1 van mijn favoriete films, helaas niet in mijn top 10, maar na een hernieuwde aanschouwing heeft ie weer een plekje in mijn top 10.

Trouwens hier ook : CineMassacre: Top 10 Shoot 'em Up Movies | SPIKE

irisjuh1

Vette film!!

avatar van nicoot

nicoot

Overlaatst nog eens bekeken (om tijdens het uitgaan toch een paar acties en quotes te kunnen nadoen met vrienden ) en wow, ben er nog steeds ondersteboven van. Deze film is zo hard en ruw en zo ongelofelijk goed. Al Pacino acteert meesterlijk, wat een heerlijk accentje ook.

Trouwens, het huis van Tommy Vercetti in GTA Vice City is sowieso gebaseerd op dat van Tony Montana. Zelfde architectuur en opbouw. Ook de volledige verhaallijn. Ik denk maar aan (voor zij die het spel kennen) de allerlaatste missie waarin - zoals op het einde van de film - het resp. hoofdpersonage af te rekenen krijgt met al zijn vijanden in zijn eigen huis.

Een dikke 5*