• 9.374.495 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.002.430)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van Remi

Remi

Valii schreef:

Meesterwerk. Punt.

Niet. Punt.

avatar van 13woutie13

13woutie13

Een film als Goodfellas en Casino vind ik vele malen beter.

Die toch wel een beetje dezelfde soort films zijn.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik had niet zo'n zin om nog naar een Misdaad-film te gaan kijken gisteren. Maar goed, de score 4,22 maakte me toch wel heel benieuwd. En eerlijk gezegd, ondanks dat ik vreselijk moe was heb ik me prima vermaakt. Al Pacino zet (wederom) een geweldige prestatie neer. En ook zaten er maar zelden scenes tussen die ik wat minder vond. Michelle Pfeiffer acteerde ook goed. Prima film!

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Prachtfilm, voor de liefhebber.
Perfectie wat betreft het acteren.
Wat mij persoonlijk echter tegen de borst stote, is dat Tony wel moeite had met het moorden van een moeder met haar kinderen.
Maar zijn compagnon zonder veel moeite dood schiet
Maakt het net iets te tragisch, niet dat het een happy-end had moeten worden, naar mijn inziens iets te cru.
Ondanks dat.......of misschien, wel daardoor een onvergetelijk verhaal.

avatar van 83Utreg!

Zucht. Punt.

Slackers

avatar van Don MN

Don MN

Je bent 'Punt.' vergeten. Over en sluiten. Punt.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Alsjeblieft, niet wéééér een punt-discussie!

avatar van domkey

domkey

Om de puntjes op de i te zetten, Scarface is een meesterwerkje.

domkey schreef:

Om de puntjes op de i te zetten, Scarface is een meesterwerkje.

neh, een simpel rise en fall verhaaltje met een sublieme pacino.

avatar van coldheaven

coldheaven

Ik maak daar "ondermaats presterende" Pacino van.

coldheaven schreef:

Ik maak daar "ondermaats presterende" Pacino van.

punt?

avatar van coldheaven

coldheaven

meh

Spam: Slackers

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Dit is de meest vermakelijke misdaadfilm die er is .

fappie schreef:

Dit is de meest vermakelijke misdaadfilm die er is .

Ja, dat vind ik ook. Al heb ik nog geen enkel Godfather deel gezien.

clockwork72

wordt dan wel eens tijd. ik moet scarface nog kijken doe ik morgen.

'The world is yours'

scarface een film die al lang op mijn lijstje stond die ik een keer moest gaan bekijken. De film begon een beetje saai vondt ik maar ach hij staat natuurlijk niet voor niets op nummer 8 in de top 250.

Vond het verhaal erg boeiend. Tony Montana die aan het begin als vluchteling begint en later alles zo'n beetje voor mekaar heeft. Er zit een rise en fall verhaaltje in scarface maar daar stoorde ik me niet aan. Al Pacino zette een topprestatie neer. Een bijna 3 uur durende film als scarface leek binnen anderhalf uur weer om te zijn. Verder zaten er ook genoeg vette onliners in scarface.

'Say hello to my little friend!' Echt onwijs wreed. En dan dat eingevecht heel vet! Beetje over de top misschien maar dat hoort bij deze film. Hij had van mij nog wel een halfuur langer mogen duren.

4,5* en een plaats in m'n top 10!

avatar van DES-Niels

DES-Niels

Goed om de horen dat ie goed is, maar kan je beter spoiler taks gebruiken?

avatar van yeyo

yeyo

DES-Niels schreef:

Goed om de horen dat ie goed is, maar kan je beter spoiler taks gebruiken?

Hij verklapt toch niks

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Wat valt er te verklappen?

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

jumpstylemovie schreef:

Ja, dat vind ik ook. Al heb ik nog geen enkel Godfather deel gezien.

The Godfather vond ik ook erg mooi. De film is alleen wel een stuk trager en iets minder vermakelijk. Maar het is wel een aanrader .

avatar van IcU

IcU

clockwork72 schreef:

Waarom zou je je daar aan storen dan?

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

precies punt.

avatar van DES-Niels

DES-Niels

AddictedToMovies schreef:

Omdat het nog maar 509358034 keer eerder is gebruikt?

Nee, het was een paar meer keer gebruikt.

avatar van yeyo

yeyo

Noch Brain De Palma noch Oliver Stone beschouw ik als briljante cineasten, maar met Scarface leverde hun samenwerking toch een meesterwerk op.

Subtiliteit is ver zoek. Mensen die niet houden van de romantisering van het misdaadgenre of dialogen en acteerprestaties in operastijl, kunnen deze film best mijden. Ik daarentegen vind het melodramatische en het passionele aspect van Scarface één van diens sterkse punten. Pacino is de geknipte acteur voor een film als deze. Sommigen noemen het overacting, ik vind de manier waarop hij Tony Montana neerzet prachtig. Zijn manier van praten, zijn lichtjes gestoorde gelaatsuitdrukkingen, allemaal geweldig. Zijn personage krijgt soms de kritiek eendimensionaal te zijn, maar daar ben ik het niet mee eens. Tony mag dan wel cool overkomen, hij leidt een uiterst leeg en oppervlakkig bestaan. Zijn overdreven obsessie naar macht en luxe is het enige wat hem drijft, en dat is hetgene wat hem uiteindelijk fataal wordt. Dat en zijn coke verslaving natuurlijk. Het is dan natuurlijk een spijtige zaak dat Tony Montana wordt verafgood door talloze rappers en 14-jarige "gangsta’s". Zij hebben waarschijnlijk respect voor zijn hebzuchtige, materialistische levensstijl. Erg triestig, dit is absoluut niet de bedoeling van de film. Dat hoop ik althans toch.

Audiovisueel is Scarface zeer sterk. De kledingdracht van de personages en de gekozen locaties in relatie met de score van Moroder (een combinatie van pop deuntjes en instrumentele muziek) zorgen voor een uitgesproken 80’s karakter. De manier van filmen is erg mooi en het felle kleurenpalet past hierbij, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik kan best begrijpen dat sommigen bij een misdaadfilm een eerder donker voorkomen verwachten. De nodige humor is aanwezig (uiteraard door Tony’s geweldige monologen) en de romance voelt voor een keer is niet als met de haren erbij gesleurd aan: deze accentueert goed hoe vrouwen als objecten worden beschouwd in het misdaadmilieu.

Bij deze zoveelste herziening stuitte ik echter ook op een negatief punt. Ook al zijn er veel sterke dialogen in Scarface, toch zijn sommige stukken behoorlijk flauw en simpel geschreven. Maar slechts weinig films kunnen de perfectie behalen.

avatar van ErwinH

ErwinH

AddictedToMovies schreef:

Omdat het nog maar 509358034 keer eerder is gebruikt?

Vind ik overigens een top-film hoor, maar wat een onzin argument om een meesterlijke film af te kraken, alsof je iets niet meer mag gebruiken omdat het al eens eerder is gebruikt.

Bij mij in de straat is een nieuw huis gebouwd, maar ik vind het niks, er zit een dak op, niks aan, er zijn al miljoenen huizen met een dak erop, afgezaagd hoor...

avatar van Don MN

Don MN

ErwinH schreef:

Volgens mij is jouw avatar, one flew over the cuckoo's nest daar ook een van. Duidelijk rise and fall met die McMurphy....

Niet echt het typische voorbeeld van een rise en fall-verhaal in de onderwereld.