• 9.377.533 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.001.707)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

JohnWilliams schreef:

Het einde blijft magnifique!

Ja, fantastische bloederige scene, te zien op youtube.com

avatar van Alba*Boy

Alba*Boy

Max en Joep schreef:

ik vind het wel vervelend dat deze film tegenwoordig de bijbel lijkt voor al die voornamelijk Marokkaanse ettertjes.

Ben je een racist "Marrokaanse ettertjes" waar slaat dat op

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Het blijft een overgewaardeerde film met een belachelijk geweldadig eind.

avatar van Leviathan

Leviathan

lucdecoster schreef:

Volgens mij hebben de makers van het computerspel "Grand theft auto : vice city" afgekeken van deze film.

Da's een feit

avatar van moviefreakske

moviefreakske

voor mij is dat den beste misdaad film ! al pacino in die rol is gewoon super !

avatar van Dreamboy

Dreamboy

wat zijn XTC pillen???

avatar van jacobz

jacobz

de gruwelijkste film ooit. met uitspraken die alleen uit de mond van Al pacino kunnen komen.

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Leuk tussendoortje. 4 sterren voor tony.

avatar van MrMitch

MrMitch

Say Hello To My Little Friend!

Meesterwerk!

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Ik heb altijd de indruk dat Pacino niet acteert maar gewoon zichzelf is . Buiten de set houdt hij zich op de eoa manier in.

avatar van Mr. M

Mr. M

Pacino is fenomenaal over de top als Tony Montana, geweldig. De stijl en sfeer van de film is typisch jaren 80 en Miami, en het hele rise and fall verhaal is ook goed, vooral dankzij Pacino die letterlijk de film draagt, met een aantal klassieke scenes.

Het is wel een topfilm, maar tegelijkertijd toch ook wel behoorlijk overgewaardeerd hier. Ik blijf bij 4 sterren.

avatar van J3zz

J3zz

Voor die tijd mooi gedaan. Een film die qua actie geniaal is, en het verhaal vond ik ook wel aardig. Maar het geniaalste aan deze film is Al Pacino, met na de godfather misschien zijn beste rol speelt. Verder laat deze film niet zon grote indruk achter, maar als actiefilm geslaagd, 4,0*

avatar van Alba*Boy

Alba*Boy

jacobz schreef:

Helemaal me eens voor mij is dit zelfs de beste film ooit

avatar van dawasiknie

dawasiknie

Ach de beste film ooit.

Het is wel een van de beste films die ik ooit heb gezien. Dat komt door Al Pacino. Al Pacino is niet Tony Montana, het lijkt haast wel alsof het andersom is. Pacino speelt de rol zo verschrikkelijk goed, dat is misschien wel met afstand zijn best acteerprestatie. Hoe de persoon Tony Montana zich gedurende het verhaal ontwikkeld is ook leuk om te zien. Al Pacino doet het gewoon erg goed en vooral dat maakt de film leuk om te zien.

Natuurlijk zitten er ook enkele heerlijke scene´s tussen. Sowieso de eindscene, maar ook de scene in het restaurant, dat Tony volgesnoven tegen de gasten zit te praten over "The Bad Guy". Ook de kettingzaag scene mag er wel zijn, aan het begin van de film.

De verhaallijn is natuurlijk wel best voorspelbaar. Van Cubaanse minicrimineel tot drugsbaron en de val daarvan. Maar het verhaal wordt geweldig gespeeld, dat moet ik er wel bijzeggen. En het is ook mooi gefilmd. Die hele sfeer rondom Miami is echt heerlijk om te zien, zeker als je dan nog die troeperige 80's-pulp eronder zet. Trouwens, leuk om te weten is dat de meeste shots uit de film niet in Miami zijn gefilmd, maar in Californië.

Een vermakelijke film, zeker wel een klassieker, maar dit is zeker niet de beste film ooit gemaakt. Ik vind daarvoor o.a. het verhaal te simpel en de overige characters te weinig inhoud hebben.

avatar van SLK

SLK

Max en Joep schreef:

Zoiets mag je er wel opzetten maar als je nederlandse ettertjes zeg word je waarschijnlijk gebanned door die gasten die dit runnen hier.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

SLK schreef:

Max en Joep schreef:

Ja, want eigenlijk is deze site ontstaan uit de vroege blanke-volksfront.nl site.

avatar van stay cool

stay cool

The Last schreef:

Gast, heb je 't wel goed zitten daarboven?

hoezo?? ik zou best tony montana wille zijn als k niet in mun back werd geschoten

avatar van 606

stay cool schreef:

ik snap het wel hoor de macht het geld en vrouwen

haha

avatar van Donvado

Donvado

Mijn favoriete film! Al pacino, de sfeer, het verhaal gewoon alles!!

Minotaures

Ach ja, macht, geld en vrouwen. Je ziet toch naarmate hoe het gaat vervelen, en tja.. Dat doet hem toch wel het das om

avatar van buffeltje

buffeltje

JohnWilliams schreef:

Het einde blijft magnifique!

super goede film 100%

maar als die niet dood ging vind ik dan was het helemaal geen goede film want een vervolg zou de hele film slopen denk ik!

avatar van JohnMcLane

JohnMcLane

Top rol van Al Pacino!!

buffeltje schreef:

super goede film 100%

Ja dat zou inderdaad zo kunnen zijn. Gelukkig niet he

avatar van aerts007

dmjg

PuSH it to the limit

avatar van Nielz

Nielz

Één van de beste films die ik ooit gezien heb.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Al Pacino maakt van deze film echt een topper: 4.50
Velen spreken van de beste film ooit, maar daar kan ik het toch niet helemaal mee eens zijn. Daar is het verhaal in mijn ogen toch wat te eenvoudig en voorspelbaar voor, ook al word het op een meesterlijke manier neergezet. Het overgrote deel aan deze film is echt van topniveau, maar komt de film toch wat te kort om mijn eerste vijf uit te delen. Ik heb ook een beetje het idee dat het vooral door Al Pacino himself komt dat de film zo goed scoort, want met een andere acteur had ik de score nog wel eens willen zien, dan denk ik dat het niet verder zou komen dan een standaard misdaadfilmpje. Maar goed, dan praat ik over als, en als bestaat niet.

Dan het verhaal. Zoals ik al zei is het verhaal vrij eentonig en redelijk voorspelbaar. Maar ondanks dat toch nog een zoot punten op dit onderdeel omdat het verhaal ontzettend goed word neergezet, en fraai in elkaar zit. De sfeer die de film uitademt is ongekend, en sleept datgene je helemaal mee in het circuit van de cocainesmokkel, en de weg die een jonge ambitieuze crimineel daarin bewandelt. Het verhaal neemt je helemaal mee in de dingen die Montana op zijn levenspad vind, en hoe zijn hoogmoedswaanzin hem uiteindelijk de das om doet. Er zit voldoende diepgang in het verhaal, alle typische elementen die zijn wereld kenmerken komen in de film aan bod, en het vertrouwen dat in die wereld erg belangrijk is speelt een belangrijke rol. Toch zaten er ook wat scenes in die ik persoonlijk iets minder aantrekkelijk vond, maar vooruit.

Dan het acteren. Daar zijn al genoeg woorden over vuil gemaakt, maar ik zeg het toch nog maar even een keer. Al Pacino doet het werkelijk adembenemend, en nadert zijn prestatie hier toch wel de perfectie, voor zover hij dat nog niet benadert had. Hij zet het personage van Tony Montana fantastisch neer, en leeft zich helemaal in deze film in. Hij blijft uiterst nauw bij zijn personage betrokken, en is de chronologische lijn die hij bewandelt in zijn leven is ook echt in zijn personage terug te zien, en dat zijn er maar weinig die dat op zo'n vakkundige wijze kunnen. De bijrollen zijn over het algemeen geweldig, met een erg sterke rol van Steven Bauer als Manny en Paul Shenar als Sosa. Ik heb in mijn 99 beoordelingen tot nu toe slechts een paar keer de volle mep gegeven voor het acteren, en daar schaart Scarface zich ook onder. Het is alleen al Al Pacino die die score voor zich weet op te eisen.

Het realisme heeft Brian de Palma met deze film hoog in het vaandel staan. Vanaf de eerste seconde staat er een geweldig realistisch film, die continue de sfeer van het cocainemilieu blijft uitademen. De stijlvolle clashes tussen Montana en Lopez, het overgrote deel van de schiet- en moordpartijen, het vertrouwen in personen, de invloed van de familie van Tony, zijn groeiende hoogmoedswaanzin, de afkeer van Manny en Elvira tegen Montana, en de constante bedreiging van zijn leven maken dit tot een ongekend sterk plaatje. Toch heb ik een ding als zwak ervaren, en dat kost de film op dit onderdeel toch een half puntje. Dat betreft de slotscene met de schietpartij in het huis van Montana waarbij hij de dood vind. Ik hou niet van onrealistische, over de top schietscenes, en daar kon deze toch wel onder geschaard worden. Het was voor mij een beetje to much. Zelf schiet hij tientallen gasten neer, maar was hij ondertussen een gemakkelijk doelwit voor alle andere bendeleden van Sosa. Ik hou niet van zulke schietscenes, en vind ik het uitermate zonde dat de film vlak voor het einde nog net een steekje laat vallen.

Visueel is de film ook bijzonder sterk. De film is alweer 25 jaar oud, dat is er dan ook wel aan af te zien, maar dat maakt deze film juist tot wat het geworden is. Het draagt bij tot de geweldige sfeer die er rond deze film hangt, en daarbij is het camerawerk verbluffend. Er word alle tijd genomen om deze film mooi in beeld te brengen, en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. De opnamelocaties passen voor het overgrote deel erg goed bij het karakter van de film, en is de cinematografie toch zeer behoorlijk voor die tijd. Special effects kent de film nauwelijks, maar dat past ook niet echt goed bij deze film. Regisseur Brian De Palma heeft zijn staff goed bij elkaar gezet om er het maximale uit te halen, maar vind ik het vervolgens toch behoorlijk scheef dat hij hiervoor in 1984 is genomineerd voor de slechtste regisseur....

Ik kan me er zeker wel in vinden dat deze film door veel mensen als beste ooit word betiteld, maar ik persoonlijk heb toch wel sterkere (misdaad)films gezien. Maar ja smaken verschillen nu eenmaal, al mag ik het misdaadgenre altijd heel graag zien. Het is vooral Al Pacino persoonlijk die deze film maakt tot wat het geworden is, en is zijn acteren werkelijk fenomenaal. Ook al zijn de randzaken van deze film zeker niet slecht, het is Pacino die deze film naar buiten toe uitdraagt. Ik kan me niet herinmerren of ik het iemand anders wel eens beter heb zien doen dan zijn persoontje op het witte doek. Voor mij persoonlijk is het verhaal van deze film iets te eentonig, en is er niet echt een verrassingselement aanwezig. Verder laat de film een half puntje vallen op het onderdeel realisme, waardoor een 5.00 al niet meer in het vat zit. Toch een erg goede film die voorlopig wel even stand zal houden in mijn persoonlijke top tien: 4.50

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

weertenaar

dmjg schreef:

PuSH it to the limit

Geweldig liedje dat het adrenaline bij je oproept

avatar van Blur

Blur

Stem nr 4200 voor deze cultfilm.

De extreme hoeveelheid geweld, maakt dat ik nog nooit pretig heb zitten kijken. Toch is het DE geweldsdfilm die me het meest intrigeerd. Vooral veroorzaakt door Pacino en Pfeiffer..