• 9.372.513 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.001.995)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van Tim_FilmGek

Tim_FilmGek

Gewoon een te geweldige film!!

om je vingers bij af te likken!

Gisteren was al de zoveelste keer dat ik hem heb gezien, maar blijft fantastisch.. moet je in huis hebben!

5,0. dik en dik verdiend

avatar van dutchtuga

dutchtuga

[edit mod.: vorige poster waarop gereageerd wordt, heeft z'n posts zelf verwijderd]

Waarom ernstig? Als je dit nou eens niet zo belachelijk serieus neemt valt er misschien nog wat te genieten he? Karakterontwikkeling? Niet dat ik beweer dat er nul karakterontwikkeling is in Scarface, maar, who cares in dit geval? Scarface draait om één karakter en dat is Tony. Ben blij dat er niet diep op zijn karakter is ingegaan want dat had de hele film verpest. Stel je toch voor, een emotionele Tony. Gedateerde muziek? Gewoon heerlijk foute jaren 80 muziek. Prachtig en tekenend voor een tijdperk waar ik persoonlijk erg van geniet. Tony's Theme vind ik zelfs nog een erg mooi en boeiend stukje muziek. Moralistisch einde? Hier heb ik weinig tot niets van gemerkt. Als het al moralistisch is wordt het tenminste niet je strot in geduwd zoals in veel andere gevallen. En over dat 'jonge publiek' ; inderdaad erg irritant maar gelukkig weten zij amper wat van film om het maar enigszins serieus te nemen.

Scarface is voor mij de ultieme jaren 80 film. Registratie van een tijdperk. Ik geniet hier keer op keer van. Niet alles hoeft filmacademisch helemaal te kloppen om er van te genieten.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Haha dutchtuga, dit moet zowat de eerste post in maanden zijn die geen afbreuk doet op de film. Ben het volledig met je eens!

BASWAS

Er wordt in Scarface ’83 dan misschien helemaal geen moraal door de strot geduwd, maar wel veel lusteloos clichégeweld naast ander bordkartonnen machogedoe dat het uiteindelijk zeer saai begon te worden.

Voor mij hoeft niet altijd alles even fijnzinnig te zijn, maar teveel smaakloze happen stampot achter elkaar die enkel en alleen bestemd zijn om domgemaakte ganzen mee vet te mesten laat mijn verlangen naar wat meer fijnzinnig eten wel groeien.

Zo'n goed smakende maaltijd trof ik dus wel aan in Scarface ’32.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ach fijnziinigheid, wie geeft daar nou om bij een film als Scarface. Ik vond het palmboom behang , de foute shirts van Pacino en vooral de bergen poedersuiker erg smaakvol anders. Maar goed ik ben dan ook iemand die bij tijd en wijle ook wel een overheerlijk broodje Kebab met vette knoflook en sambalsaus naar binnen propt, gewoon omdat haute-cuisine toch ook vaak een miniscuul gerecht op een te groot bord blijkt te zijn.

TimD

Deze film is eerder een groot vijf gangen gerecht dan een broodje Kebab als je het aan mij vraagt.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mwah je kan ook overdrijven. Maar Scarface is dan wel zo'n kwart turks brood stampvol vlees en vooruit wat verse sla en verse knoflooksaus, pilsje ernaast vind ik prima te verteren zo nu en dan hoor.

TimD

Vijf gangen gerecht is ook lekker, en daar heb je meestal altijd wel trek in. Het verveeld niet zo snel in elk geval .

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Haha leuke vergelijkingen. Gewoon een vette guilty pleasure dit. Just enjoy! Heb deze film eindeloos vaak gezien en geniet er nog steeds met volle teugen van.

voor herkauwers dus?

dit is echt een goeie film ik heb nu ook the game echt mooi gemaakt

Movie_fan#

I'm tony montana you fucking with me, you fucking with te best!

avatar van by_the_way

by_the_way

Ja die zin kenden we nog niet hoor.

Movie_fan#

Het geeft me zo'n lekker gevoel om hem uit te spreken alleen die zin is al 5 sterren

avatar van Niveath

Niveath

Geweldige misdaadfilm. Verveelde me geen minuut. Soundtrack is ook erg gaaf en Al Pacino is werderom geweldig. 5*

avatar van Ascari

Ascari

ik heb deze film laatst gekocht en gisteren gekeken, niet echt mijn smaak, wel een sterke film en absoluut geen tussendoortje om maar eens een keer te kijken, en natuurlijk een geweldige acteerprestatie van Pacino, het einde vond ik wel wat minder..

BASWAS schreef:
Scarface ’83 begint gelijk al met een ontzettend truttig muziekje onder de titels, wat me onmiddellijk tegen deze film inneemt. De introductie met veel heftig geklets van de psychopathische hoofdrolspeler vindt in de nieuwere versie een stuk uitgebreider plaats dan in de versie uit 1932.
De oorspronkelijke film van Hawks begint na een korte inleiding met een niet-direct gefilmde moordscène. Daarna maken we kennis met Scarface in een kapperszaak met zijn hoofd onder een handdoek vanwege een gezichtsmassage. Hij geeft zijn pistool af om in een wasmand te verbergen omdat er politieagenten op komst zijn. De film uit 1932 is qua opzet een stuk laconieker en speelser.
Ergens is het gênant om te zien dat er na zoveel jaren met veel meer filmische mogelijkheden visueel en dramatisch zo weinig interessants gebeurt dan wat rondspetterende woorden en bloed.

In de film van De Palma ligt de nadruk vooral op het spel van Al Pacino en minder op een lekker spannende en amusante karaktertekening van een misdadige gek en zijn omgeving.

Je moet er maar net van houden, van al die glitterende emoties in kleur vol opgelegd zenuwengedoe. Geef mij dan maar het wat meer geraffineerd onderkoelde acteurs- en regiewerk in de oude zwart-wit film.

Het was dus wel aardig om de '83 versie eens te bekijken en die te vergelijken met zijn prachtige voor'gangster'.

Truttig muziekje? Glitterende emoties vol opgelegd zenuwengedoe? Jij hebt deze film dus echt NIET begrepen.

BASWAS schreef:

Zo'n goed smakende maaltijd trof ik dus wel aan in Scarface ’32.

Clichégeweld? Kijk de film nog een keer en trek een andere conclusie .

TimD schreef:

Na een keer kijken lijkt het me trouwens dat er NIET echt veel te begrijpen valt aan het voorgekauwde verhaal met zijn weinig verrassende acties.

TimD schreef:

Clichégeweld? Kijk de film nog een keer en trek een andere conclusie .

Als ik met of zonder wat spetterende kijktips van een groot liefhebber de film Scarface ’83 nog een keer bekijk, zal er NIET automatisch een andere conclusie uitkomen.

Misschien lukt het je met een paar knappe begrijpbare tips om mij op ander gevoel of andere gedachtes over al dat confectiefilmgeweld te brengen.

TimD

Tony leefde het leven zoals hij het wilde leven, tot op een bepaald punt in de film. De dialogen zitten vol met humor, en zijn erg goed. Ook valt de grote hoeveelheid geweld wat mij betreft wel mee.

TimD schreef:

Tony komt bij mij (fuck you) in beide Scarfaces (’32 & ’83) beslist niet over als iemand die (fuck you) een leven leidde dat hij graag zou willen (fuck you). Het is meer een dwangmatige contactgestoorde (fuck you) neuroot die de allermachtigste clown (fuck you) wil uithangen zonder greintje respect voor zichzelf en een ander (fuck you).
Weinig fucking humor. In de versie met Pacino kan ik alleen maar een vervelend foute tragiek ervaren die door een weinig verrassende maar wel erg schreeuwerige (fuck you) overdadigheid gaat tegenstaan.

TimD

Ik heb hard om verschillende dialogen moeten lachen, en Tony leefde de American Dream, en leeft vooral in het begin van de film het leven wat hij wilde leidde (zodra hij bij die kettingzaag weg is.)

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Ik vond deze film maar niks en hield er een slecht gevoel aan over. Na een 2e keer te bekijken omdat hij zo'n enorm goede kritieken krijgt en ik dacht dat ik de eerste keer iets gemist zou hebben had ik er nog steeds een slecht gevoel bij.

Ik vind Tony Montana, zoals hij weergegeven wordt door Al Pacino, eigenlijk alles behalve iemand om naar op te kijken. Hij heeft een grote mond en kan iemand koelbloedig afmaken maar als dat hoog aangeschreven menselijke waarden zijn dan is er iets mis in deze wereld.

Ik heb niks symphatie voor Montana. Ik vind het maar een ziekelijke idioot.

En op vlak van dialogen heb ik ook weinig goeds ontdekt. Voor grappige dialogen kijk ik wel naar een Steven Seagalfilm.

TimD

Ik kreeg juist wel respect voor Montana.

TimD schreef:

Ik kreeg juist wel respect voor Montana.

De lichtreclame "The World Is Yours" in de ’32-versie is licht ironisch bedoeld en wekt bij mij heerlijke innerlijke grimlachjes op. De ironie van deze reclamespreuk in de ’83-versie steekt een stuk minder scherp af door het bijna totaal ontbreken van niet-ironische scènes in deze film. Hierdoor komt alles achter de glinsterende nepcoulissen en de gemaakt lachende wapenbekjes zonder een beetje contrast heel vals spottend over (misvormd belachelijk dus).

Trouwens, eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig wat je van Tony Montana’s fundamentalistische houding naar zijn zusje in de film vindt. Zelf dus zogenaamd een luxe leventje leiden wat je lijkt te willen en dat vrije leventje dan eventjes tussen neus en lippen door als een ziekelijke ‘drugswereld’-leider een bloedeigen familielid compleet respectloos misgunnen.

Sorry hoor! Gelukkig wekt dat soort idiote monomanie bij mij nog zeer veel weerzin op in plaats van er met een blind spotgevoel enorm om te gaan zitten lachen en er ook nog ergens respect voor op te kunnen brengen.

In de oorspronkelijke film wordt de relatie tussen broer en zus Camonte (Montana) een stuk genuanceerder uitgewerkt. Daarom vind ik de film van Howard Hawks een stuk aantrekkelijker om naar te kijken dan de veel plattere versie van Brian De Palma.

TimD

Hij is inderdaad te beschermend tegenover zijn zus, maar krijgt daar op het eind ook spijt van.

avatar van sateck

sateck

Goeie film.... alleen jammer dat je nu van die wannabe's met scarface-kleding op straat ziet lopen

avatar van 606

gister weer eens gekeken

het blijft een topfilm die je elke keer blijft boeien.

met een top acteur en ook de andere zijn goed.

hij blijft dan ook op een staan in mij top 10.

en behoud de 5 sterren

avatar van luuk1988

luuk1988

die al pacino is zo hartstikke ijzer sterk in deze film het is van begin tot het eind top vermaak

scarface en carlitos choice dubbel dvd voor 9.99 bij freerecordshop!

Movie_fan#

Ja klopt heb ik laatst ook gezien, dat vindt ik een van de betere koopjes van films . Scarface en calito's way is dan ook een van mijn favourite he