• 9.380.400 stemmen

Genre: Sciencefiction

Alternatieve titel: Dune

Geregisseerd door: Denis Villeneuve

Met onder meer: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson en Oscar Isaac

IMDb beoordeling: 8,0 (1.021.598)

Gesproken taal: Engels, Mandarijn en Arabisch

Releasedatum: 16 september 2021

Plot Dune: Part One

"It begins."

Paul Atreides is de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als ‘Dune’. De nieuwe planeet is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ genoemd wordt. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum.

Lady Jessica Atreides

Duke Leto Atreides

Duncan Idaho

Baron Vladimir Harkonnen

Gurney Halleck

Dr. Wellington Yueh

avatar van Flavio

Flavio

Hiermee mijn HBO Max abonnement ingeluid. Ik had deze eigenlijk in de bioscoop willen zien, zo'n epos met van die kale wide shots komt daar toch wel beter tot zijn recht, maar het kwam er toen niet van. Nou ja, het is niet anders. Visueel is Dune in elk geval erg mooi, en de beelden worden prima ondersteund door het geluid, met veel diepe, bijna grommende tonen. De Oscar voor beste sound design zal wel in de pocket zijn. De score van Zimmer is ook meer dan degelijk, met o.a. oosterse invloeden en zelfs een riedeltje doedelzak. Niet zo goed als zijn muziek voor Interstellar naar mijn bescheiden mening, maar ruim voldoende.

Niet echt aanmerkingen op de cast, al bleef de bijdrage van sommigen wel vrij beperkt (Brolin). Het was toch vooral de film van Chalamet en Ferguson die zich goed staande houden. De laatste leek me wel wat jong om de moeder van Paul te spelen. Verder nog wel opvallende bijrollen van 'oudjes' Rampling en Skarsgard. Ik zag Skarsgard in het begin trouwens even aan voor Gary Oldman.

Het verhaal van Dune is wel interessant, en het rustige tempo steekt positief af tegen de haastklus in Lynch' versie uit 1984. Het is dan ook bepaald geen actiefilm, en de actie die er was was goed gedoseerd. Wel vond ik het laatste half uur af en toe wat slepen, terwijl ik had gehoopt te worden meegesleept- het hoogtepunt zat toch al ergens halverwege. De gevechten vond ik verder wat te clean en perfect qua uitvoering, alsof iedereen had gerepeteerd op een zinderende choreografie. Het mag van mij wel wat chaotischer, vuiger.

Vergeleken met de film van Lynch wel een klasse beter, dat was toch wel een -weliswaar best interessante- mislukking. Dat is Dune part 1 bepaald niet, maar voor deel 2 hoop ik toch wel op iets meer. In de bios kijken in elk geval.

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

Eerlijk gezegd begrijp ik de hoge waardering totaal niet. M.n. het plot is erg zwak, een kinderlijk verhaaltje. Flauw vechten en oorlog, Een paar mensen die gewoon converseren, soldaten die 100% slaafs zijn, ouderwetse normen, zeer simplistisch, en dat in het jaar 10 duizend en nog wat.... Alleen wat monsterlijke ruimteschepen die geen zwaartekracht lijken te kennen.saharazand met zgn specie.... Weinig tot niet realistische sf-wereld. Geen aanrader

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Ferm overgewaardeerd, deze film, vond er niet veel aan, had ook een wat Star Wars gevoel, waar ik ook al niks mee heb. Nee heb hem zelfs niet volledig uitgezeten, omdat ie me zo verveelde en ie me niets deed.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

Wat een super saaie film is dit. Walgelijk, vreselijk, boring en totaal niet boeiend.

Zulke goede acteurs en dan moet je spelen in zo'n draak van een film? Wat zonde.

Wat maakt dat ik dit vind? De film komt niet op gang. De namen van steden, werelden, mensen, allemaal zo niet interessant.

Het is een soort 'Star Wars', maar dan een heel slecht deel. Ik weet niet wat het is, maar de film 'pakte' mij totaal niet.

Ik had er wel hoge verwachtingen van, gezien de trailers. Helaas.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Hier keek al een tijdje naar uit en het spijte me best wel deze film te hebben gemist in de bios, dus gisteravond dan maar voor de thuispremiere en overtuigend is het eerste woord dat me zo te binnen schiet.

Om meteen maar af te trappen met alle kritiek die ik gelezen heb. En nee, ik ben geen scifi en fantasy liefhebber. Films als Star Wars, die ik toch eens moet zien voor een beoordeling hier, behoren niet tot mijn genre en smaak. Maar soms heb je films die hun genre ontstijgen en waar je naar kan kijken zonder dat dit van invloed is, en wat mij betreft is Dune zo'n film die op alle vlakken zo goed in elkaar steekt dat het genre bijzaak is. Dan het door velen genoemde tempo dat te traag zou zijn en in principe is de montage in die zelfde adem te noemen. Ja, inderdaad deze voelt traag aan, maar dat hoeft niet meteen verkeerd te zijn. Sterker in het geval van Dune is het trage tempo in combinatie met andere elementen is juist van grote schoonheid en past ontzettend goed bij de film. Er wordt echt de tijd genomen, zo voelt het voor mij. Dan de opmerkingen dat het begin pas begrijpbaar is als je de film helemaal gezien hebt. Uhmmm...want? Ik snap niet wat hier mee bedoeld wordt want de film is vanaf het begin prima begrijpbaar of ik moet een voorsprong hebben omdat ik Lynch zijn Dune uit '84 qua plot nog redelijk voor de geest heb.

Dune overdonderd en betoverd vanaf het begin met een fenomenale visuele stijl die verschillende malen pure schoonheid genoemd mag worden. Dit in combinatie met de fraaie montage van sfeervolle en dreigende momenten. Zimmer heeft ook weer eens zijn beste beentje voorgezet en verbaasd me toch weer om met een hoogst stijlvolle en futuristische soundtrack te komen. Zimmer blijft niet alleen op gebaande paden blijkt. Dan de cast waar ook verschillenden van genoemd mogen worden. Chalamet timmert toch op indrukwekkende wijze aan zijn carrière, Ferguson sterk en fraai als altijd, Skarsgard blijft ook verbazen en is een acteur waar je zelden echt aan denkt als heel bekend, maar ondertussen wel heel wat sterke rollen en titels achter zijn naam staan heeft, en dan Bardem met een in eerste instantie beperkte rol. De op bepaalde momenten opgebouwd spanning zoals met de hunter-killer in de slaapkamer is geweldig, de artwork en het ontwerp van bijvoorbeeld de ornithopters is ook erg geslaagd.

En zo is Dune op alle vlakken een ontzettend uitgebalanceerde, maar vooral, stijlvol en overtuigend geheel te noemen die pas het laatste half uur wat stroperig begint te worden rond het gekibbel met Stilgar en zijn volgelingen. Het zijn details rond een film die mij even nieuwsgierig maakt naar een eventueel vervolg als een herkijk van deze, en dat laatste zal ook redelijk snel gaan volgen. Ik hoop dat Part 2 ook niet te lang op zich laat wachten. Zoals ik inmiddels al zei, Dune, zonder meer overtuigend maar eigenlijk had ik niet anders van Villeneuve verwacht.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Indrukwekkend, dat is het zeker. Ik heb met plezier gekeken, met name dankzij mijn setup thuis, dat geeft, vind ik, toch net die extra dimensie, helemaal met een film als deze.

Los daarvan was wat meer achtergrondinformatie echt geen overbodige luxe geweest, ook is het af en toe wat traag en langdradig en zitten er meerdere overbodige scènes in die niet helpen in het tempo.

Ik twijfel enorm tussen 3.5 en 4*. Toch maar nipt het voordeel van de twijfel gegeven, ook omdat er een vervolg komt.

avatar van wizard of midian

wizard of midian

Heb Dune leren kennen via pc spel Dune 2 Dune II - Wikipedia - en.wikipedia.org

Hierdoor heb ik de eerste Dune film v 1984 bekeken, maar dat was desondanks enkel sterke scenes, niet zo'n geslaagde film.

Ik heb het gevoel dat men hier echt geslaagd is om het verhaal te vertellen zoals het echt de bedoeling was.

Of toch een zeer dichte benadering ervan...

Deze film is gewoon perfect, het enige nadeel dat het deel 1 vd ... is. Dus dat je na deze film de volgende delen wil zien.

Aanrader, punt.

avatar van Noodless

Noodless

Beetje gemengde gevoelens want qua sfeer, aankleding, decors weet deze film zeker te scoren. Maar het verhaal sleept wat aan en probeert via de voortdurende aanwezige muziek de nodige spanning te creëren wat eigenlijk niet helemaal lukt. Gelukkig is de muziek niet vervelend, maar wel iets te prominent aanwezig. Anderzijds heeft de film een andere sterke troef, namelijk de cast. De hoofdrolspeler Paul Atreides (Timothée Chalamet) doet het best aardig, maar ook de rest van de cast weet te overtuigen. Rebecca Ferguson die de moeder van Paul speelt weet iets mysterieus in haar rol te brengen. Ze was ook al goed op dreef in Doctor Sleep en in The Girl on the Train. En in de films van Mission Impossible weet ze ook haar mannetje te staan. Daarnaast heb je ook nog Stellan Skarsgård, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Charlotte Rampling...een leuke cast zonder meer. Helaas zit je na iets meer dan twee en half uur met een beetje wrang gevoel want opeens is de film gedaan....Nu moet je wachten op het vervolg, tegen die tijd moet je deze film dan weer terug kijken. Dus gezien de kritiekpuntjes net geen 4 sterren. 7,5/10

avatar van K. V.

K. V.

Het eerste deel eens bekeken en er viel al heel wat te gebeuren. Ik vreesde eerst dat het vooral inleiding ging zijn en de actie voor het tweede deel, maar dit was gelukkig niet het geval.

De cast deed het prima en de film zag er prachtig uit.

Het is natuurlijk moeilijk om de volledige film te beoordelen als er nog maar enkel deel één is, maar vond het voorlopig wel een aanrader.

Een topscore ga ik deze toch niet geven, het was allemaal wel goed, maar een waw gevoel had ik spijtig genoeg niet bij, de film miste iets, maar wat kan ik niet meteen zeggen.

avatar van Diederik58

Diederik58

DUNE moet het net als zoveel andere scifi films hebben van de spectaculaire beelden. Veel CGI. Deze vond ik erg mooi gemaakt. Knap dat die acteurs in zo'n greenscreen omgeving kunnen acteren.

Ik vind het veel weghebben van Star Wars. Maar dan zonder die robots, vreemd gevormde aliens en vechtscènes in het universum.

Het verhaal is flinterdun. Het draait om macht en geld. Een onderdrukt volk zoekt haar verlosser.

Het verhaal is soms wat traag.

Timothy Chalamet is een prima acteur. De close-ups benadrukken hoe hij kan spelen. Mooi ingetogen met subtiele dramatiek.

Ik ben benieuwd naar deel 2.

avatar van flaphead

flaphead

Bovenal gezegd dat dit in principe niet 'mijn type' films zijn. Je moet een notitieblokje erbij houden als het gaat om de stortvloed aan namen van volkeren, planeten en weet ik wat. Het verhaal is erg dun en weinig boeiend; goed volk, kwaad volk, macht, oorlog... meh.

Als je dat allemaal voor lief neemt, is het genieten van het visuele spektakel. De vormgeving is indrukwekkend en beeldvorming prachtig: daar moet de film het dan ook écht van hebben. En daar verdient het wat mij betreft ook de voldoende aan. Gaandeweg verliest toch zelfs dat een beetje de aandacht omdat het verhaal zo meh is, het had best een uurtje korter gekund. Maar dat is alles behalve de bedoeling, aangezien het al voorgenomen vervolg. Het zal ook wel beetje horen bij 'dit soort' films.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een in visueel opzicht totaal geslaagde en compleet overtuigende poging om een geheel nieuwe wereld te scheppen, uiteraard in onpeilbare mate geholpen door extreme CGI die door soberheid en kleurgebruik gelukkig nergens kunstmatig aanvoelen, en muzikaal imposant. Lang, want de tijd nemend om een complexe verhaallijn tot in details uit te werken, en daardoor lijkt de tweede helft van de film een beetje te slepen, maar de goed volgehouden sfeer van exotica en mysterie houden het geheel toch knap op de rails. Adekwate tot goede vertolkingen van iedereen, met een uitstekende Timothée Chalamet in de hoofdrol en een verrassend goede Jason Momoa als vechtmachine Duncan Idaho (hetgeen ik verrassend noem omdat ik na Aquaman bepaald geen hoge dunk van zijn acteercapaciteiten had).

Dus in bijna alle opzichten een succes, alleen moet ik maar niet al te veel nadenken over de archetypische thematiek van The One, de Verlosser, voorbestemdheid, profetische dromen en visioenen... ik kan met al die semi-religieuze motieven niet zo veel.

avatar van movie freak84

movie freak84

Als je na afloop erachter komt dat het het 1e deel was snap je wel een beetje waarom het abrubt stopt. Maar goed ik had er iets meer van verwacht, het was zeker niet slecht en het acteerwerk was meer dan prima. Ik hoop dat het vervolg toch wel een stuk spannender gaat worden. Helaas voor deze alleen kan ik niet meer geven dan een 3.5

avatar van Decec

Decec

Uistekend Actie/Avontuur/Drama/SFfilm...

Prachtig 4K breedbeeld...

Uitstekend acteerwerk....

Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Atmos)...

Mooi gemaakt...

Heerlijk genoten...

Ben benieuwd voor deel 2....

avatar van Dayer

Dayer

Een grove mix van Lord of the Rings en Star Wars. Uitstekende film van Villeneuve, al kende ik het werk van Frank Herbert niet. Je wordt zeker meegezogen in een - voor mij althans - nieuw universum zo'n 7 millennia verwijderd van onze tijd. Gezien Villeneuve ook wel besefte dat veel van de kijkers het werk van Herbert niet gelezen hebben, krijg je uiteraard wel wat een 'uitlegfilm'. Prima cast, vooral Chalamet blijft indruk maken. Benieuwd naar deel twee, dat nu de 'uitleg' achter de rug is volgens mij nog sterker zal scoren.

avatar van Corcicus

Corcicus

Prachtig visueel spektakel waarvan de cinematografische finesses tijdens de erg lange speelduur onderhoudend blijven. Dit is de eerste Dune-film die ik zie en het verhaal spreekt tot de verbeelding. Het is een soort intergalactisch Game of Thrones. Toch wat vreemd om de soldaten in deze hoogtechnologische samenleving met dolkmessen te zien vechten. Na verloop van tijd komt de sleet er wel wat in. Het verhaal is op zichzelf niet interessant genoeg en de ingetogen acteerprestaties gaan een beetje vervelen. Gelukkig blijft het visueel wel de moeite om uit te kijken.

avatar van The Brain

The Brain

Wat mis ik, waarom wordt deze film zo opgehemeld? De eerste keer heb ik het einde niet gehaald nu er toch eens voor gaan zitten en tot het einde afgekeken. De film duurt veel te lang, er wordt veel te veel uitgelegd wat vervolgens niet interessant blijkt te zijn, het verhaal is te voorspelbaar. Rebecca Ferguson heeft hier het charisma van een tuinhark en over de rest van de cast valt ook niet veel goeds over naar huis te schrijven. Erg pretentieus zou ik de film durven noemen, een mislukte StarWars imitatie. Elke keer als er een zogenaamde spannende scène in aantocht is hoor je diep gebrom uit je luidsprekers komen, even leuk daarna zwaar vermoeiend. Fatsoenlijk muziek ontbreekt trouwens in zijn geheel. Er zitten zoveel domme dingen de film dat het bijna lachwekkend wordt: danspasjes om de wormen niet aan te trekken, een schild waar een mug nog doorheen komt?

avatar van Shadowed

Shadowed

Herzien als een opfrisser voor het tweede deel, maar aan het cijfer verandert niets. Regisseur Denis Villeneuve schept een originele en fraai vormgegeven visuele wereld, waarbij met name de kolossale schaal opvalt. Stuk voor stuk introduceren de makers nieuwe setpieces die allemaal op hun eigen manier indrukwekkend zijn, spijtig genoeg is de inhoudelijke opvulling dat minder. Villeneuve benadert zijn materiaal uiterst serieus, maar het levert geregeld een nogal kazig moment op. Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson en Charlotte Rampling spelen dermate belachelijke personages dat specifiek de sentimentele wisselwerkingen (en daar zijn er nogal wat van) geen moment aanslaan. Het is dan ook vooral wachten op een grootse scene, want daar worden de voornaamste pluspunten vandaan gehaald. Omdat er zo onsterfelijk veel figuren en gebeurtenissen worden geïntroduceerd was deze opfrisbeurt voor mij broodnodig, maar nieuwsberichten geven aan dat het vervolgdeel prima op zichzelf kan staan. We zullen zien.

avatar van Jynxter

Jynxter

Een visueel prachtige, goed gemaakte en intrigerende vertelling.

Het verhaal is inmiddels natuurlijk niet meer zo origineel als toen Frank Herbert het midden jaren 60 schreef. Maar het blijft een mooie storyline waar sindsdien niet voor niks velen anderen mee aan de haal zijn gegaan.

Een eerste deel blijft natuurlijk altijd lastig omdat het als introductie moet dienen. Maar buiten dat er veel wordt geïntroduceerd gebeurt er ook nog genoeg in Dune om als op zichzelf staande film fier overeind te blijven. Misschien dat het hier en daar een beetje aansleept, maar ik heb de volle speelduur met plezier zitten kijken.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Film die snel wegkijkt. Speelduur is zo voorbij

Maar voor mijn gevoel gebeurt er in 2 1/2 uur te weinig. Verhaal is duidelijk, vervolg logisch, maar toch had er meer actie in gemogen in dit eerste deel.

Deel 2 moet geweldig zijn, ga ik sowieso zien.

avatar van Luudje10

Luudje10

Na een half uur afgezet. Kon mij niet bekoren en was super traag. Ik kwam er helaas niet doorheen. Mijn vrouw as al na 5 minuten in slaap gevallen

avatar van Collins

Collins

Naar het zesdelige epos Dune dat in 1965 in boekvorm van de hand van Frank Herbert verscheen. Een absolute klassieker in het sci-fi genre en naar het schijnt het best verkochte boek ooit binnen het genre. De visuele adapties van het boek waren niet erg succesvol. In 1984 maakte David Lynch de film Dune (1984) die mij vooral opviel door de surrealistische omlijsting en veel minder door de inhoud. In 2000 was er nog de serie Dune die niemand zich meer herinnert. De laatste adaptie is de film Dune: Part One van regisseur Denis Villeneuve.

Een indrukwekkende film. Een indrukwekkende entourage. Op speciale effecten is niet bezuinigd. Veel dynamiek. Veel actie. En als de film een beetje stilvalt, dan zijn er de personages om te leren kennen en de kostuums om te bewonderen. Villeneuve zet een wereld neer die vreemd aanvoelt maar voldoende elementen bevat die genoegzaam bekend zijn om de kijker betrokken te maken. Betrokken bij de gebeurtenissen op een exotische planeet en betrokken bij de boodschappen die de film onder het boeiende verhaal allesbehalve subtiel verstopt. Onder het verhaal ligt de kritiek op winstbejag en op het denigrerend behandelen van inheemse culturen overduidelijk verborgen.

Aan de hand van deze kritiekpunten is het gemakkelijk om uit te vinden wie goed en slecht is. De karakterschetsen zijn tamelijk simplistisch vormgegeven. De personages zijn matig uitgewerkte archetypen die niet erg interessant zijn. Enigszins jammer voor de emotionele beleving. Die is er niet altijd. Gelukkig bieden het verhaal en de visuele pracht compensatie. Dune is een gelukte adaptie van de sci-fi klassieker. Een film die met name door de grootse entourage indruk maakt. De beelden zijn overweldigend. De aankleding is met oog voor detail gerealiseerd en imponeert. Het verhaal is intrigerend. De personages zijn wat vlak maar worden heel adequaat ingevuld door een uitstekende cast. Dune: Part One is een fijne film die mij verheugend doet uitzien naar Part Two.

avatar van Panoramix

Panoramix

Geweldige film. Lange speelduur zat me geen moment dwars, integendeel: ik vond het erg jammer toen ie afgelopen was. Een betoverende wereld, vol dreiging, mysterie en verschillende lijnen/lagen prachtig in beeld gebracht met een legio karakterkoppen van jewelste. Doe daar de zoveelste sterke soundtrack van Zimmer bij en je hebt een topfilm in handen. Ik begin steeds meer Denisadept te worden. Heel veel zin in deel 2!

avatar van Franz_Hose

Franz_Hose

Snapte geen reet van deze film. Snap niet waarom een film zo raar en traag moet wezen.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Deze science fiction blockbuster opnieuw op prachtige 4k uitgave gezien.

En wat een uitmuntende film blijft dit.

Een visueel meesterwerk van de makers.

En met een uitmuntende cast.

De special effecten zijn ook van hoog niveau en met een schitterend verhaal.

Een film met grandioze aktie en spectaculair.

Ook de film muziek van de virtuoze Hans Zimmer en zijn orkest blijft meesterlijk.

Een film die uitmuntend is op alle fronten.

Weer van genoten dit meesterwerk op Cinema gebied.