Dune: Part One (2021)
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Dune: Part One
"It begins."
Paul Atreides is de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als ‘Dune’. De nieuwe planeet is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ genoemd wordt. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dune (BoekMeter)
Stilgar
Dr. Liet Kynes
Dr. Wellington Yueh
kissyfur
Ik hoop dat er ook weer een RTS-game komt: Dune - The Grandfather of Real-Time Strategy - YouTube
Basto
- 11961 berichten
Ik waag me ook aan een voorspelling: deze ga ik niet kijken.
Waarom? Villeneuve is toch een prima regisseur. Een van de weinigen die binnen Hollywood een eigen stijl en stem heeft. Bovendien een vakman. Technisch zijn het altijd zeer verzorgde producties.
ZAP!
Basto - ik heb es 'Prisoners' (grotendeels) gezien en dat was, los van de prima neergezette sfeer, geen indrukwekkend verhaal (vraag me niet naar details, dat weet ik niet meer).
Hier zie ik weinig indrukwekkends in de trailer. Het is misschien netjes gedaan, maar meer ook niet (krijg wel zin om 'Dune' van Lynch weer es te proberen).
Basto
- 11961 berichten
Ik heb de trailer niet gezien. Ga ik ook niet kijken. Ben ook fan van de film van Lynch en verwacht ook niet dat deze beter wordt. Maar wel zodanig anders dat die op zichzelf kan staan.
Kan je incendies en Sicario erg aanbevelen.
Komt dus ook gewoon gelijktijdig op HBO Max als in de bios.
'Dune' toch weer uitgesteld om logische reden | FilmTotaal filmnieuws
Paar weken verplaatst, naar 22 oktober.
Arri
Nieuwe trailer vanmiddag.
Alvast een eerste reactie van iemand die de eerste 10 minuten van de film heeft mogen zien:
Dune IMAX Preview Reactions And Thoughts
Draaide ook in Pathe Amsterdam, heeft iemand hier het gezien?
Rvdz
Nieuwe trailer vanmiddag.
Dune IMAX Preview Reactions And Thoughts
Draaide ook in Pathe Amsterdam, heeft iemand hier het gezien?
Die preview is vanavond pas in Nederland.
skinny_tie
Pfft, die preview was al niet door te komen van saaiheid, en dat moet dan 2-en-een-half uur gaan duren?
legian
en dat moet dan 2-en-een-half uur gaan duren?
Maar 2,5 uur? ik had hier toch wel minstens 3 uur van verwacht eigenlijk.
Na het zien van de laatste trailer zit de hype er hier weer goed in. Enorm veel zin in.
AC1
Dune blijft een groot risico. De naam Villneuve geeft ook geen garanties. Een speeltijd van 3 uur of meer kan dan dodelijk zijn.
horizons
Maar 2,5 uur? ik had hier toch wel minstens 3 uur van verwacht eigenlijk.
Het is maar de helft van het boek.
legian
Dat klopt zeker, begrijp de keuze ook wel. Maar als ik de trailer zo zie dan moet er veel gebeuren in die 2, 5 uur. En ik neem aan dat daar ook nog eens 20 minuten aan credits in zitten. Dus dan houd je iets meer dan 2 uur over om het publiek te introduceren in een nieuwe wereld. Die volgens mij vrij groot is. En ik zie Villneuve er nou niet voor aan om niet diep in die wereld te duiken.
Tegelijkertijd verlies ik mijzelf graag in zo'n wereld. Dus dan mag het van mij altijd langer duren.
Hopelijk is deze succesvol genoeg dat hij ook het tweede deel kan verfilmen. Anders blijven we met een on-afgerond verhaal zitten. En daar hebben we er al zoveel van.
- 1979 stemmen
Zoveel verhaal zit er niet in het boek. Het is geen Lord of the rings. Maar twee delen lijkt me wel goed voor de sfeer en om in elk geval niet te hoeven haasten.
horizons
Releasedatum vervroegd naar 16 september? Is dat zeker?
Lijkt er wel op. Vue heeft deze op hun website i.i.g. op 16 september staan.
Filmkriebel
Lijkt er wel op. Vue heeft deze op hun website i.i.g. op 16 september staan.
Ook wel apart. We zijn het inmiddels gewend dat die altijd doorgeschoven worden naar later.
3 2 1 cut
Weer eens het boek aan het lezen (om er weer in te komen) maar het blijft een magistraal epos. Vooral inhoudelijk sterk wbt achtergrondinformatie, filosofieën, Het Keizerrijk (CHOAM), de Bene Gesserit Heksen, Arrakis, de Geopolitiek, de Vrijman cultus, Shai-Hulud en natuurlijk de vete tussen de geslachten Harkonnen en Artreidis. En als rode draad: het ontwaken van Muad Dib.
Maar vooral ook de trainingen die Vrouwe Jessica en Paul Artreides, zowel spiritueel, mentaal als fysisch, hebben gehad om zich staande te kunnen houden in deze werelden zijn zeer sterk geschreven. Maar vooral vanuit de geschreven gedachtes van deze personen.
En juist van de setting van de culturen van deze wereld en de trainingen vraag ik mij af of dat ook terug te herkennen is in de film. Juist omdat dit ook beschreven elementen zijn die het boek zo sterk maken.
Mooie casting trouwens met topacteurs waarvan ik hoop dat Rebecca Ferguson (Vrouwe Jessica) haar rol ook zal kunnen dragen.
Ik zie echt uit naar deze film vanwege de filmische mogelijkheden van deze tijd. Het boek is tijdloos. Ik hoop deze film ook (na twee eerdere pogingen).
Er is inmiddels ook muziek van Zimmerman:
Paul's Dream (Dune: Music from the Soundtrack) - Single by Hans Zimmer | Spotify - open.spotify.com
- 1979 stemmen
Ik had op één of andere manier in mijn hoofd dat deze rol naar Morena Baccarin was gegaan, en vanwege haar bijdrage een Firefly en Serenity vond ik dat een erg goede keuze. Maar dat klopt dus helemaal niet.
3 2 1 cut
Volledig onbekend met Baccarin. Maar, als je naar typecasting kijkt, is Ferguson wel een passende keuze. Volgens het verhaal lijkt Paul (met zijn Artreides voorkomen) uiterlijk niet op zijn moeder maar op zijn vader (en idd, Timothée Chalamet heeft het zwarte haar van Artreides en lijkt ook uiterlijk niet op Ferguson). Hij lijkt juist wel meer op Baccarin.
Ook wordt Vrouwe Jessica als een brons gekleurde vrouw beschreven en dat (volledige) voorkomen heeft Ferguson zeker. Tel daarbij op dat Vrouwe Jessica een zeer knappe vrouw is en dan, maar dat is mijn persoonlijke smaak, wint Rebecca Ferguson op alle terreinen..
Maar goed, wat muggenzifterij van mijn kant. Het gaat mij vooral om de uitstraling van het karakter en daar ben ik juist zeer benieuwd naar hoe Ferguson dat in de film weet te brengen want Jessica is een zeer sterk en (mede) bepalend figuur in het boek.
- 1979 stemmen
Op de foto's die ik van haar zie maakt ze op mij een wat te bleke en iele indruk voor mijn beeld van Jessica, inderdaad één van de meest tot de verbeelding sprekende karakters van het boek. Maar soit, we zullen moeten afwachten.
Gish
Zijn er al gebruikers aan het aftellen? Zelden zo uitgekeken naar een nieuwe film.
Yep. Ik !

Dune: Part Two
2024

Nog snel kijken: Netflix verwijdert 'Dune: Part Two' uit het aanbod

Maak kennis met de nieuwe Bond-regisseur: zo beoordelen fans Denis Villeneuve’s films

Sciencefiction-blockbuster 'Dune: Part One' morgenavond (8 april) te bekijken op televisie

Dat hebben we al eens gezien: Enkele van de best beoordeelde remakes ooit

Dune: Part Two

Poor Things
Komedie / Drama, 2023

Záhrada
Komedie, 1995
prophecygebaseerd op boekkeizertoekomstdystopiesandspiceoorloglegerhallucinogenepischbaronremakewraakruimteverraadpremonitiontreasonwater shortageempireschepselwoestijnknife fightdestinygiant wormruimte-operasand dune messiahsombercomplexmoeder zoon relatiestereoscopicfilmed in imaxdune 3dgiant creature non-traditional castingfaithful adaptationsuspensefulcriticalexhilaratedareia