• 9.381.099 stemmen

Gesproken taal: Engels en Ests

Releasedatum: 27 augustus 2020

Plot Tenet

"Time runs out."

Een geheim agent maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

driekes9 schreef:

Pffff...had zo naar de nieuwe Nolan uitgekeken, maar wat een flut film is dit zeg. Acteurs; perfect, regie; perfect, productie; perfect (logisch gezien het budget) en dan toch nog weten te verkloten! Hoe dan? Het verhaal; valt geen touw aan vast te knopen en durf vergif op in te nemen dat Chris op een gegeven moment ook het spoor bijster was en dat terwijl hij het zelf heeft geschreven. Nolan wilt wel vaker met zijn films appelleren aan het intellect van z'n kijkers en dat maakt hem ook een interessante filmmaker, hier slaat ie de plank totaal mis. Geen slimme film, eerder een domme film.

Dus je gaat ervan uit (neem ik aan) dat Christopher Nolan op het zelfde niveau zit als jij qua intelligentie??

Omdat je ervan uit gaat dat hij net als jij het spoor bijster was en niet meer kon volgen wat hij zelf allemaal aan het maken was? Ga er maar vanuit dat Nolan precies wist wat hij aan het maken was

avatar van james_cameron

Je kunt je pubiek blijkbaar ook overschatten. De plot is herhaaldelijk zo complex en de dialogen zo abstract dat dit flink ten koste gaat van de spanning en het betrokken raken bij de personages. Het helpt ook niet bepaald mee dat de personages nogal afstandelijk en daarmee ongrijpbaar zijn. Pluspunten zijn er gelukkig ook. De film ziet er werkelijk fantastisch uit; camerawerk, belichting en montage zijn van ongekend niveau. En de aktiescenes, en dat zijn er nogal wat, zijn ongelooflijk cool en vooral knap in beeld gebracht. Van bepaalde scenes valt je mond echt open van verbazing. Een beetje een dubbel gevoel dus. Nolan's ambitie kent duidelijk geen grenzen, maar hij is ditmaal een beetje vergeten de kijker bij zijn film te betrekken.

avatar van dwid

dwid

Niet een film om zo even tussendoor te kijken...

En dus ook niet tijdens een gezellig 'bier-avondje'

Met dit als achterliggende gedachte vond ik de film zeker wel vermakelijk, wat de tijd vloog voorbij.

Maar moet ook zeggen dat ik vaak met een groot vraagteken boven mijn hoofd zat, behoorlijk warrig als je niet alle details mee krijgt blijkbaar.

Daarintegen heb ik niet het gevoel dat ik voor de herhaling ga, daarom 2,5*

avatar van filmkul

filmkul

Complexe maar goede film. Het verhaal is erg goed bedacht. In grote lijnen ook best te volgen, maar om echt te begrijpen is meer achtergrond en kennis nodig. Natuurlijk kijk je de film zonder voorkennis, wat tijdens het kijken wel ten koste gaat van de spanning. Omdat je het probeert nog enigszins te begrijpen verlies je soms de aandacht en wordt je niet de film ingezogen, terwijl de film zich daar zeker voor leent. Visueel prachtig in beeld gebracht met fraai camerawerk en zeer sterke actiescenes. Ook het acteerwerk is dik in orde. Een tweede kijkbeurt met meer kennis zal ongetwijfeld de score doen verhogen, maar eerst een score op basis van de eerste kijkbeurt. 3.5/4.0

avatar van Typify

Typify

Een warrige actiefilm met een onnodig complex verhaal. Om het verhaal goed te volgen moet je redelijk geconcentreerd kijken wat bij een actiefilm niet altijd de verwachting is. Het hoofdpersonage laat zich in het verhaal met regelmaat door zijn emoties meeslepen en is fysiek opvallend klein van postuur wat niet goed aansluit bij het stereotype van een geheim agent. Dit geeft de film een beleving die anders is dan je gewend ben binnen het 007 genre waar de hoofdpersonages wat meer masculien zijn. Het acteerwerk is perfect en geloofwaardig en de actiescènes zijn bijzonder mooi in beeld gebracht. Dit is een film waar in de toekomst zeker meer waardering voor zal zijn maar bij het kijken van de eerste keer het wat kan tegenvallen.

avatar van janpacino64

janpacino64

Niet mjn genre film,je mag wel een opleiding in Thermo Dynamica gehad hebben wil je hier wat van begrijpen.

Verder duurde de film veel te lang en was de hoofdrolspeler ook niet al te best.

Achteruit lopende mensen en achteruit rijdende auto's??!!!

Nee 2 sterren dik betaald.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Mooi geschoten, leuke trucjes, best spannend, prima acteerwerk, maar uiteindelijk een tamelijk zielloos pamflet over kLImAaTveRAnDeRinG. Meh.

avatar van macrobody

macrobody

johnhendrikos schreef:

Deze pagina

Dus dan toch een TE veel willen en een NET niet film

avatar van GMember

GMember

Die verschrikkelijke overheersende muziek.....

Haalde de hele film onderuit, ik bleef het volume maar aanpassen.

avatar van grandpa

grandpa

Boneka schreef:

Als dit net zo is als Inception dan hoef ik hem zeker niet te zien.

Als je de 2 vergelijk dan was Inception als een een kinderboek. Deze..... zonde van mijn tijd, maar ik begreep er dan ook maar de helft (of zelfs minder) van. En nee...geen moment interesse om hem opnieuw te zien.

avatar van horizons

horizons

GMember schreef:

Die verschrikkelijke overheersende muziek.....

Haalde de hele film onderuit, ik bleef het volume maar aanpassen.

avatar van Lurkie

Lurkie

Wat een langdradige film. Het begin was goed, maar na een uur hadden we het wel gehad.

Uitgekeken, maar laat zeker geen positieve indruk achter.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

het keiharde volume was bewuste keuze van de regisseur.

Ok, dus? Kan nog steeds een punt van kritiek zijn.

avatar van mrklm

mrklm

Nolan is opnieuw meer geïnteresseerd in explosieve actiescènes, ingewikkelde wetenschappelijke ideetjes rondom tijdreizen en de ronduit irritante muzikale score dan in enige karakterontwikkeling of logica. Het verhaal is de moeite van het navertellen niet waard en de film duurt veel te lang. Als Russische schurk met een twijfelachtig accent doet Branagh (niet voor de eerste keer) een matige imitatie van zijn held Laurence Olivier in The Marathon en de wereld wordt behoed van de ondergang. Veel visuele hoempapa, maar dat kan het gebrek aan nieuwe ideeën niet verhullen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Die Nolan mag nou wel eens oprotten vet stoer te doen met z'n interessantdoenerij. Wat een zielloos geneuzel zeg.

avatar van GMember

GMember

het keiharde volume was bewuste keuze van de regisseur.

Bewuste keus maakt het nog geen goede keus.... Het was bloedirritant en erg zenuwachtig.

Dit met het chaotische verhaal maakte het voor mij niet per definitie een slechte film maar een vervelende film.

Goh ik dacht samen met m'n familieleden deze film te bekijken wetende dat ze ook best wel van scifi films houden (doorgaans) maar dat liep anders af. De reactie op de eerste 40 minuten was "deze film ga je maar lekker alleen verder bekijken want wij gaan wat anders doen" en het beeld werd omgeschakeld.

Euhh tja en gelijk hadden ze want deze film is een soort techno scifi sprookje met een onsamenhangend verhaal.

Na deze verder nog eens alleen te hebben bekeken was ik hoogst verbaasd dat imdb hier een 7.7 voor noteerde. Temeer verbaasd omdat er beter beoordeelde / geclassificeerde films in het genre voorbij gestreefd worden door minder dan middelmatige vertoning.

Ik geef hem maar weg als freebee of aan de spelotheek (als je dat een ander wilt aan doen), althans weer 150 min van m'n leven die ik nooit meer terug krijg

avatar van fatshark

fatshark

Eerlijk, ik vond het best wel een ok film. MAAR een 2dekeer herbekijken doe je omdat ie supergoed was en niet om het verhaal 100% te begrijpen.

3* sterren.

avatar van KritischVentje

KritischVentje

Ben het (helaas) eens met de meeste hier; het is net te complex. Zelf ben ik een enorm fan van films met enige complexiteit, hidden hints en/of symboliek, maar ik heb mij nog nooit zo 'dom' gevoeld dan in het eerste uur van deze film. Toen die klaar was, begreep ik dat hele tijdreizen ook nog niet helemaal lekker en dat drukte op het plezier van het bekijken van de film.

Het verhaal ging voor mij ook te snel in het eerste uur om er vat op te krijgen. Ben van mening dat de film nog wel een 30/45 minuten langer had mogen duren voor een betere uitleg van het tijdreizen en karakterontwikkeling. Het was al een langere zit, dus dan maakt dat half uurtje ook niet meer uit voor mij.

Ga hem nog niet beoordelen. Eerst nog een keertje kijken.

avatar van Lebarron

Lebarron

Tenet ziet er prachtig uit want het heeft spectaculaire actiescènes en schitterende effecten. Helaas was de film nodeloos complex want ik begreep niet echt waar de film over ging. Dankzij de lange speelduur en het veels te trage tempo kon het me ook niet meer schelen, ik was blij dat het klaar was. Ik lees veel reviews die aanraden hem nogmaals te kijken. Liever niet. Ik blijf liever onwetend dan dat ik nogmaals die tergend lange zit moet doormaken. De 2,5 zijn met name voor de effecten en actiescènes. De rest was niet aan mij besteed.

avatar van Alathir

Alathir

Christopher Nolan zijn centrale thema is tijd. Ook hier doet hij verleden, heden en toekomst met elkaar versmelten. Daarmee is het meeste dan ook gezegd want er is werkelijk geen touw vast te knopen aan alles wat gebeurd. Ergens blijf je kijken omdat je het probeert te begrijpen, anderzijds interesseerde de film geen moment. Nolan vergeet opnieuw de basis van een goede film en dat is karakterontwikkeling. Een heldere uitleg is niet altijd nodig maar in deze film word je ingegooid zonder enige uitleg. En de uitleg die komt is vaak het ultieme geneuzel waar je al helemaal niks mee bent. Een nieuw gevalletje zoals Inception, maar waar dat verhaal nog duidelijk te vatten is, is dat hier niet het geval. Een strenge afstraffing van mijn kant. 1*

avatar van horizons

horizons

Begint toch wel zorgelijk te worden die berichten van al mensen die de film niet konden volgen. Kwestie van verschil bioscoop vs thuis?

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

horizons schreef:

Heb de film uiteindelijk drie keer in de bioscoop gezien, en natuurlijk is dit niet te volgen. Niet alleen dat het verhaal an sich al een warboel is, maar de wijze waarop het verteld wordt maakt het nog een paar tanden erger. Alles voor de intelligente uitstraling, niks voor de intelligente inhoud.

Alleen Robert Pattinson maakt het nog draaglijk.

avatar van The Oceanic Six

horizons schreef:

Laten we nou niet doen of dit een simpele film is. Het is redelijk te volgen als je er heel goed over na denkt, maar alsnog een breinkrakertje.

Ben overigens wel bang dat je inderdaad van die mensen hebt die dit tijdens het koken op de laptop kijken. En da's best treurig.

avatar van Alathir

Alathir

Het is niet omdat het Nolan is, dat het ook automatisch een geweldige film moet zijn. Niets is minder waar.

Ik blijf zijn films kijken op een naar mijn inziens objectieve manier. Het kan me werkelijk niets schelen of het nu van Nolan of Villeneuve of Spielberg is.

Ik vind Tenet een nogal lege huls van een film zonder hart en zonder ziel. Zonder ook sterke personages. Heel misschien kijk ik hem nog eens - al betwijfel ik dat sterk want plezier heb ik er niet aan beleefd. Nolan werkt teveel op het zogezegde wauw-effect van die inverse acties, maar door zulke nonsense prikt toch elke hoogbegaafde kijker. Iedereen mag er van vinden wat ie wilt, een goede film is voor mij zoveel meer dan een intelligente uitstraling zoals Graaf Machine dat mooi verwoord.

avatar van voyager77

voyager77

Nolan heeft nu natuurlijk voor zichzelf een manier van filmen als handtekening waar hij moeilijk van kan afwijken. Fans verwachten meer van hetzelfde anders zijn dat ineens ook geen fans meer. En warner brothers geeft niemand miljoenen $ als daar achteraf op het scherm niks van tezien is.

avatar van Fortune

Fortune

Ik heb deze film 2x geprobeerd te kijken en na 2x begrijp ik nog steeds het gebeuren rond het schilderij niet. Wat heeft het schilderij met iets te maken? En hoezo houdt die kerel zijn vrouw onder controle vanwege een schilderij die schijnbaar nagemaakt is? Dit wordt volgens mij niet uitgelegd in de film...

avatar van oogsttijd

oogsttijd

Wat matig zeg. Het acteerwerk kan bijna niet houteriger en het "big brain" gehalte van de film wordt je elk moment door het strot geduwd. Het is zo complex dat ik er allesbehalve in kon meegaan of ook maar het minste greintje empathie kon opwekken. Misschien bij een tweede keer.. 2.5*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

horizons schreef:

Hoe zou dat dan verschil moeten maken - het maakt toch niet uit waar je zit? Zorgelijk? Jij zit over de intelligentie van de gemiddelde MM gebruiker in?

Het wel of niet volgen / snappen is ook niet eens het punt bij deze film. Het gaat meer om het zielloze geheel wat gecreëerd is door een regisseur die zo ontzettend vol van zichzelf zit met dat uitleggerige natuurkundige geneuzel. Alathir beschrijft dat hier prima:

Alathir schreef:

Nolan heeft goede ideeën maar die pseudo-intellectuele arrogantie die steeds van zijn films afdruipen, daar heb ik het écht niet voor. En nog nooit droop die "saus" er zo hard vanaf. Ik vind Tenet een nogal lege huls van een film zonder hart en zonder ziel. Zonder ook sterke personages.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Fortune schreef:

Ok, ironisch genoeg is dit hetgene wat ik wel snapte.

Zijn vrouw heeft onbewust een peperdure nep-schilderij aan haar man verkocht. Zij kan niet bewijzen dat zij dit niet wist, en hij zit met een nep-schilderij opgezadeld van 7-8 miljoen dollar. Gezien zij een professionele artdealer is ligt de blaam bij haar. Dit houdt hij over haar hoofd als chantage; zij mag/kan hem niet verlaten omdat zij anders haar zoon kwijt raakt (voogdij) en de gevangenis ingaat wegens oplichting.