Genre: Horror / Thriller
Gesproken taal: Engels en Latijn
Releasedatum: 24 oktober 2019
Bekijk via Prime Video
Plot Countdown
"Death? There's an app for that."
Wanneer verpleegster Quinn van een patiënt te horen krijgt dat de voorspellingen die de Countdown-app doet, over hoe lang je nog te leven hebt, volgens hem uit zullen komen én dat hij daarom denkt binnen 24 uur te sterven, besluit ze uit nieuwsgierigheid de app zelf te downloaden. Wanneer de patiënt precies op het moment dat hij verwachtte onder bizarre omstandigheden sterft, gelooft Quinn dat er duivelse krachten achter de app zitten.
Quinn Harris
Rachel
Courtney
Nurse Amy
mrklm
Niemand minder dan de duivel zelf heeft een Appje in elkaar geflanst dat 92GB in beslag neemt en bestaat uit niets meer dan de Countdown uit de titel. Dan valt een gebruikerswaardering van 3,7 nog helemaal niet tegen! Stompzinnig verhaal gespeeld door een cast die zowaar zo nu en dan probeert iets van acteertalent tentoon te spreiden. Dat valt niet mee in een ziekenhuis waar verplegers zonder problemen bewijsmateriaal kunnen stelen (de telefoon), het lichaam van het slachtoffer kunnen bekijken, waar de directie geen kaas heeft gegeten van hoor en wederhoor en je dus op basis van een beschuldiging meteen wordt geschorst. De lijst aan belachelijke elementen in wat moet doorgaan voor een scenario is zo groot dat zelfs de allerkleinsten zo oud zouden worden als Methusalem als ze voor elk van die elementen een jaar zouden leven.
Chainsaw
Zie en hoor veel zure reacties, maar ik vond Countdown een charmant en sympathiek horrorfilmpje.
De film valt stilistisch een beetje in de categorie van de vele J-horror aftreksels en de oervervelende Conjuring spin-offs van de laatste jaren, maar met één heel groot verschil; deze film is daadwerkelijk fun. De film voelde godzijdank zelden aan als een The Nun en had veel meer de vibe van een Happy Death Day of Final Destination. De premisse is lekker simpel, er wordt eigenlijk een hele film om een kleine gimmick heen gedraaid. Maar de boel wordt niet al te serieus genomen. Het wordt nergens een rasechte horrorkomedie, maar de knipoog zit er wel goed in, met kleurrijke typetjes en een paar geslaagde grappen. Op het gebied van horror wordt er - niet geheel verrassend - veel geleund op jumpscares. Ook hier is dat af en toe vervelend, hoewel bepaalde jumpscares in Countdown verrassend effectief zijn. Ze waren gelukkig niet allemaal van het kaliber 'daar bonkt iemand ineens op het raam'.
Maar natuurlijk, Countdown heeft zeker z’n gebreken. Het hele MeToo gedoe wordt er een beetje met de haren bijgesleept en is niet heel goed uitgevoerd. En de climax stelt teleur en is nogal een rommeltje. Alsof schrijver en regisseur Justin Dec even niet meer wist wat hij ermee moest, daar raakt ie het stuur duidelijk een beetje kwijt. Maar dat neemt niet weg dat deze debuutfilm van Dec uitstekend vermaakt; het kakt nergens in. Je hoeft absoluut geen vernieuwende horror te verwachten, maar als snack in de altijd heerlijke maand van Halloween is dit absoluut geen gekke keuze. Tot dusver blijkt 2019 een erg smakelijk jaar voor horrorfilms, zelfs die kleine tussendoortjes als Countdown smaken verrassend goed.
3 ruime sterren.
Nog best te doen.
Al had ik er na de intro toch wel best een hard hoofd in. De opzet is echt wel aan de makkelijke en voorspelbare kant, na een halve scene heb je dan ook al het idee dat je de rest van de film kan invullen. Dat is ook wel deels zo, maar toch blijkt uiteindelijk dat de film enkele effectieve momenten heeft.
Hier en daar een kleine komische toevoeging die niet gehoeven had, een einde dat wat té makkelijk loopt en een opzet die weinig geïnspireerd is. Een klassieker in wording is het zeker niet, maar de death scenes zelf zijn best sfeervol en Dec weet uiteindelijk toch ook wel de nodige spanning op te bouwen.
Een eenvoudig horror tussendoortje dus. Moeilijk echt aan te raden, maar wie verlegen zit om iets degelijks om te kijken kan slechtere films uitkiezen. Voer voor de horrorveelvraat met andere woorden, of het perfecte filmpje voor een filmdate waar de film zelf niet zo belangrijk is.
dutchtuga
Het heeft even geduurd voordat ik de moed heb kunnen verzamelen om de recensie van Countdown te schrijven. Het is namelijk alweer een tijd geleden dat ik zo’n slechte film heb mogen zien tijdens een persvoorstelling. Slechte recensies zijn over het algemeen de leukste om te schrijven, maar Countdown is gewoon een film die ik zo snel mogelijk wou vergeten.
Films met eenzelfde soort uitgangspunt zijn er in overvloed. Kijk alleen al naar de Final Destination-reeks. Dat er nu een app is die jouw dood precies weet uit te stippelen is een kleine maar interessante switch. Beginnend regisseur Justin Dec (Dec is vooral werkzaam geweest in de tv-wereld) maakt er echter niets bijzonders van. Een saaiere uitvoering was niet mogelijk geweest. Werkelijk niets blijft gespaard van onkunde.
Het script is compleet ongeloofwaardig. Beschuldigingen van seksuele intimidatie op het werk krijgen bijvoorbeeld geen wederhoor. Het acteerwerk doet nergens het ongeloofwaardige script vergeten en visueel is de film zo generiek en kaal als wat. Qua horror zul je ook niets zien wat je niet eerder hebt gezien. De gore is beperkt, de kills komen maar zeer kort in beeld en het einde de zoveelste stand-off waar we niet op zitten te wachten. Daar kan de veel te voor de hand liggende twist helemaal niets aan veranderen.
Nog schokkender dan de kwaliteit van Countdown is het feit dat dit zomaar een bioscooprelease heeft gekregen. Er zijn zoveel goede films die niet verder komen dan het festivalcircuit. Zodra je een horrorfilm hebt die in de lijn van het populaire Final Destination ligt en een app als hoofdpersonage hebt zit je blijkbaar gebakken.
Recensie: Countdown (Justin Dec) - It's Only a MovieIt's Only a Movie - itsonlyamovie.nl
moviemike
Ik ben blij dat ik met mijn bevindingen deze film heb kunnen stuwen naar de neutrale middelmaat en kijk uit naar een mogelijke, fatsoenlijke beoordeling na mijn stemming.
UmbraVitae
Eigenlijk volledig m'n ding, de virale/cyber horror, de dood/duivel die je dood vastlegt, zeer vermakelijk en geen seconde verveling. Elizabeth Lail (Quinn) die we kennen vh eerste seizoen van 'You' kon me ook hier wel bekoren. Fijn horrorfilmpje.
Ach, best vermakelijk. Een mengel van The Ring en Final Destination. Er zit ieder geval een beetje tempo in en ook wel voldoende spannende momenten. Origineel is het allemaal niet, vermakelijk wel. Dat het script rammelt, het middenstuk wat minder is en het slot niet helemaal bracht wat ik hoopte kost de film wel punten. Net geen voldoende, maar alsnog prima te kijken.
PCTERN
Mengelmoesje van The Ring, Final Destination en de Nederlandse film App, verder een recht toe recht aan filmpje zonder al teveel verrassingen.
IH88
“All we have to do is beat the clock by one second.”
Matig. Countdown is een samenraapsel van verschillende horrorfilms, en het resultaat is een inspiratieloos allegaartje met slecht acteerwerk, voorspelbare schrikmomenten, waardeloze dialogen en ook nog wat vreemde humoristische momenten. De personages doen de domste dingen, maar dat is nog niet eens het grootste probleem. De grootste zonde van Countdown is dat het allemaal ook dodelijk saai is.
Shinobi
"How long do you guys think the Marvel Universe will last?"
Redelijk debuut van Justin Dec.
Qua gegeven doet de film mij denken aan genregenoten als 'Final Destination' en 'Happy Death Day', maar ook Nederhorror 'App' schiet mij te binnen. Een mix van alles eigenlijk. In deze opzet is een app die voorspelt hoe lang je nog te leven hebt de boosdoener. En zo begint er een race tegen deze dodelijke klok.
Verrassend is de inbreng van enkele komische elementen die kant noch wal raken. Denk hierbij aan een priester met een abnormale fascinatie voor demonen en een onbeschofte telefoonverkoper. Dit soort kleurrijke personages en sommige onzinnige momenten zorgen ervoor dat het geheel voorzien wordt van de nodige luchtigheid.
Niet alles werkt even goed, met name omdat er een aantal geforceerde subplots in zitten die weinig toevoegen; blijkbaar is het tegenwoordig in om seksuele intimidatie in een film te verwerken. Desondanks zit er een prima flow in 'Countdown', hoewel de hoeveelheid aan jump scares iets teruggeschroefd had mogen worden. Het is alleen jammer dat het slot enigszins rommelig wordt gebracht.
Al met al een aardige horror voor tussendoor.
2,5 Sterren.
Alathir
Verrassend ondergewaardeerd werkje me dunkt. Het concept was echt bijzonder intrigerend en de eerste minuten van de film was de spanning erg voelbaar. Dit is iets wat ik niet vaak meemaak bij een horrorfilm. Dus daarom alleen al krijgt deze 4*. Er zijn een aantal aparte keuzes gemaakt om er komische elementen bij te halen. Toch had ik nergens het gevoel dat het echt een komische film wordt. Het geheel blijft serieus.
De acteurs doen het ook tamelijk goed en de hoofdrolspeelster is een mooie verschijning. Dat er een subplot over seksuele intimidatie op het werk vond ik wat geforceerd. Verder bestaat er een versie van de app Countdown in de Google Play store. Ik heb het eens geprobeerd en ik heb nog maar 171 dagen te leven. Laten we er het beste van maken haha.
El ralpho
Volgens het boekje
Zo nu en dan heb ik zin in een lekker simpele horror. Eentje met een voorspelbaar verloop waarvan ik op voorhand ongeveer wel weet wat ik ervan kan wachten. Countdown voldoet aan deze verwachtingen zolang je er als kijker maar niet meer van verwacht. Variaties op een verhaal als deze, heb je al talloze malen vaker gezien en de regisseur houdt zich niet bepaald bezig met het mijden van clichés. Bijvoorbeeld de hulp van een priester die ingeroepen wordt. Zolang ik mij kan herinneren is dit al vaste prik in veel horrorfilms, ook al probeert de regisseur er hier nog wel een komische draai aan te geven. Dit voorkomt niet dat Countdown soms uitgekauwd aanvoelt, maar opnieuw, soms hebben we misschien allemaal weleens zin in een voorspelbaar filmpje.
Naast het leuke uitgangspunt vond ik met name de opbouw in sommige scènes, zoals de scène met Matt op het toilet en een latere scène met een nachtlampje behoorlijk effectief. Het is daarom jammer dat de finale een beetje uit de bocht vliegt door weer teveel te laten zien waardoor de spanning volledig wegebt. De kracht van de verbeelding is moeilijk te overtreffen, blijkt ook hier weer wanneer de Demoon Ozhin die rechtstreeks uit een oude PS2 game lijkt te zijn gestapt, een aantal keer volledig ten tonele verschijnt. Ik zie dit helaas vaak met titels uit dit genre. De opbouw is prima, maar de finale weet die spanning vaak niet vast te houden. En dat is jammer.
Noodless
Leuk, simpel horrorfilmpje die gewoon voldoende weet te entertainen. De cast doet het aardig en het verhaal wordt degelijk opgebouwd naar de climax. 6/10
cantforgetyou
- 1951 berichten
Leuk idee, wordt helaas niet echt goed uitgewerkt. Het is soms even best spannend, maar over het algemeen is het maar een matig verhaal. De horror is soms echt ver te zoeken en 'regels' zijn vaag en vergezocht. Die meid speelt wel leuk en heeft een sympathiek hoofd, ze draagt samen met haar tegenspeler (ook een knapperd) de film net naar een voldoende. Maar gelukkig niet in de bioscoop gezien. Te zwak.
Fisico
Doet onder meer wat aan The Ring (2002) denken waarbij ook een soort countdown je levenseinde inluidt. Minder sterk deze Countdown, maar de idee is best goed. Wanneer de nieuwsgierigheid het haalt van de onwetendheid ... Was alleen niet helemaal mee - of ik lette net niet goed genoeg op - bij de voorwaarde dat je je lot niet mag ontlopen. Ik neem aan als je dat wel doet je opgescheept zit met de demon om je een handje te helpen. Alleen zijn die voorafgaande schrikmomenten en verschijningen dan wel niet te rijmen met het plot.
Het subplot met die dokter is verder onnodig en heeft niets te maken met de film op zich. En die priester deed ook onnodig ridicuul, maar kom. Voor de rest redelijk vermakelijk, maar had het gevoel dat de jump scares te frequent aan bod kwamen. Wat verbeelding en sfeer had de film beter gedaan dan het te forceren. Niet slecht slecht, maar het einde deed er ook weinig goed aan, zoals zo vaak.
Shadowed
Niet verkeerd.
Film werd destijds in de bios niet bepaald goed ontvangen en na het zien van de trailers werd ik er ook niet warm of koud van. Overslaan in de bioscoop dus en een keertje thuis kijken was daarom de conclusie. Dat keertje thuiskijken is bij deze gebeurd.
Het is vooral een luchtige horrorfilm geworden met een leuk concept. Dit soort digitale horrorfilms beginnen uitgemolken te worden, maar zoals het nu gaat zijn ze nog leuk en bij vlagen creatief. Jammer dat deze film het enkel bij een aftel-app houdt en niet veel meer doet dan dat.
Wat er nog bij komt kijken zijn een hoop geesten, demonen en magere heinen. Erg denderend klinkt dat niet voor de doorgewinterde horrorfan, maar de "hoofddemoon" is nog best goed gelukt, lijkt net op een verschijning die je in het universum van The Conjuring kan tegenkomen.
De horror is niet denderend of zenuwslopend, maar er zitten enkele geslaagde schrikmomenten bij. Het script vertoont genoeg mankementen en ongeloofwaardigheden, maar de luchtige toon maakt dit wel een beetje goed. Het is een film die vooral voor het vermaak gaat en dan vooral het soort vermaak waar je niet te lang bij stil hoeft te staan.
Luchtig geregisseerd, een beetje herhaald hier en daar. Met een concept zoals deze zou je toch meer moeten kunnen doen. Het had ook allemaal iets minder veilig gemogen, het is nu typisch PG-13 horror. Hier en daar spannende momenten, maar het had allemaal een stuk enger en uitdagender kunnen zijn. Acteerwerk is voor de rest niet briljant, maar dat is in dit soort films niet erg meer van belang. Ik ben goed vermaakt, en niet veel meer.
TimF
Ok, het is wel slecht. Maar wel ongecompliceerd en vermakelijk. Ik zou 2,75 geven als dat kon.
Vermakelijk, niet al te serieus horrorfilmpje dat flink leentjebuur speelt bij Final Destination. Al te storend is dat gelukkig niet. Het script zit best leuk in elkaar en de film balanceert vakkundig tussen enge en grappige scenes. Hoofdrolspeelster Elizabeth Lail doet het daarnaast prima en is zeker geen straf om naar te kijken.
Q Jones
Iemand de app al uitgeprobeerd. Hij is te downloaden in de app store.
Zeer aangenaam filmpje. Leuk uitgangspunt, er zit een lekker tempootje in, en er valt hier en daar wat te griezelen.
Door alle reacties had ik er niet heel veel van verwacht.
3,5 * viel alles mee
K. V.
Dit was nog een vermakelijk filmpje. Het zag er goed uit en het verhaal verveelde niet, al was het wel een soort mix van verschillende films. De cast deed het niet slecht. Verder was de speelduur goed, niet te lang en niet te kort.
Leuke film om eens gezien te hebben.
ibendb
Een app die kan moorden? Ok, dan.
Countdown heeft een simpele premise. Moest die goed uitgevoerd zijn, had dit wel wat kunnen zijn. In plaats daarvan krijg je een zeer saaie, lachwekkende en tenenkrommende film voorgeschoteld. De film weet precies ook niet welke toon hij wil hebben. Het ene moment zou het "eng" moeten zijn terwijl het andere moment een stoned priester hallelujah loopt te verkondigen. Moest het intentioneel grappig geweest zijn allemaal, dan was het nog steeds erg belabberd. Wanneer er dan nog een reden voor het bestaan van de app wordt gegeven wordt het nog meer standaard en ridicuul. De demon zag er niet uit en de climax was uitermate teleurstellend. Het acteerwerk is hooguit ok te noemen. Zowat elk personage kon me helemaal niet boeien en werd ogenlijk expres verschrikkelijk dom en unlikeable gemaakt.
Ik dacht dat de film nog iets zou zijn aangezien de score overal nog meevalt. Ik was echter enorm verkeerd.
lang pee
Het was inderdaad aftellen naar het einde van deze film, was echt niet goed....
jordandejong
Verassend vermakelijke horrorfilm. Concept is niet bijster origineel maar wel erg goed uitgevoerd. Prima geacteerd, vlot tempo, en op momenten enorm spannend met een goed stel jumpscares. Wat dat betreft best wel serieuze horror, terwijl ik bang was voor een schijtlollige teenhorror.
Helaas ontspoort het het laatste half uurtje wel een beetje. Dat begint eigenlijk bij die 'hippe' (lees: irritante) priester en vanaf zijn introductie wordt het eigenlijk ook niet meer echt eng.
Desondanks was alles wat daaraan vooraf ging meer dan prima horror.
Kondoro
"You have more computing power in your pocket than NASA did when they put a man on the moon, but you use it for mostly texting and Facebook. This is why humanity's doomed."
In 2016 bracht regisseur Justin Dec een short film uit onder de zelfde naam als deze film. Eigenlijk een pilot die blijkbaar goed aansloeg, waarna men er een potentiële horrorfilm in zagen en we nu ook een 90 minuten versie hebben gekregen. Deze film is mij in 2019 helemaal ontgaan, wat ik eigenlijk best vreemd vind want dit zijn nou die typische horrorfilms die ik samen met vrienden of mijn vriendin zou hebben gekeken. Neemt niet weg dat het nu nog steeds een vermakelijke horror film was.
Deze film kwam ik tegen, eigenlijk toevallig toen ik de nieuwe aanwas van Amazon Prime aan het bekijken was. Het sprak me direct aan, en ik had eigenlijk ook een vrij slecht tussendoortje verwacht die eigenlijk niet zou bevallen. Maar de film heeft het tegendeel bewezen, en ik heb eigenlijk een onwijs leuke horrorfilm gezien die gewoon met vlagen echt goed spannend kon worden. De jumpscares in deze film waren zelfs effectief, want ik schrok toch twee keer enorm. Heerlijk, ik ben dat eigenlijk niet echt meer gewend om dat in mijn eentje te kijken op mijn kamer, en dat het zo zou werken.
Daarnaast kent de film best een leuk portie gore, niet al te heftig trouwens. Is de CGI best aardig gedaan, en is de film vooral sfeervol, en daar wint de film het voor mij wel echt! Ik vond die demoon er nog best leuk uitzien maar, de film overwon mijn hart wel echt door de gebruikte scare momenten die deze filmt kent!
Erg leuk, zeker voor een avondje wegkijken met een vrij makkelijke film daar past deze film wel echt tussen hoor. Het is natuurlijk geen hoogstaand werk, en nergens heel bijzonder of uniek maar, de uitvoering is best leuk. Duidelijk een geslaagd project van Dec, die op het einde al wel schreeuwt naar een vervolgdeel maar, geen idee of ik daar op zit te wachten..

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Abgeschnitten
Actie / Misdaad, 2018

The Informer
Misdaad / Thriller, 2019
verpleegstercountdownbovennatuurlijkphone terror religieduivelduringcreditsstingermysterioussuspensescary