• 9.376.808 stemmen

Geregisseerd door: Robert Eggers

Met onder meer: Willem Dafoe, Robert Pattinson en Valeriia Karaman

Releasedatum: 27 februari 2020

Plot The Lighthouse

"Keeping secrets, are ye?"

1890, Nieuw-Schotland. Op het schiereiland, omringd door de Atlantische Oceaan, bevindt zich een oude vuurtoren. In de tijdsgeest van oude zeevaardersmythes en -legendes, wordt het verhaal verteld van een oude vuurtorenwachter, die de naam Old draagt.

Thomas Howard

Tender Mate

avatar van Binoche

Binoche

Dan zit ik verdomme in Berlijn! Luxeproblemen

Maar daarna ga ik hem zeker nog een keer zien, en waarschijnlijk wel vaker ook. Briljante, knotsgekke film. Hierbij vergeleken is The Witch een doodnormale film.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Komt ie eerder naar Belgie?

EliseActually schreef:

Ik had gehoopt tijdens PAFF in oktober.

Wie weet, toch? Zijn alle PAFF titels dan al bekend?

Ik vind het ook ver weg, maar ben allang blij dat hij een release krijgt.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ga er bij deze releasedatum maar van uit dat eerste NL vertoning op IFFR zal zijn.

Koekebakker schreef:

Daar had ik min of meer al rekening mee gehouden.

John Milton schreef:

Wie weet, toch? Zijn alle PAFF titels dan al bekend?

Ik vind het ook ver weg, maar ben allang blij dat hij een release krijgt.

Nee, nog niet alle PAFF titels zijn bekend... eerste 8 nu geloof ik.

avatar van Seam

Seam

Ik las bij een kop van een reviewer dat de film een donkere komedie is? Dat zal toch wel iemand zijn die de film niet helemaal begrepen heeft lijkt me of wel?

avatar van remorz

remorz

Kan natuurlijk nog alle kanten op, maar trailer toont alle potentie voor een uniek stukje cinema.

avatar van Malick

Malick

De misthoorn verdient als derde castlid hier genoemd te worden!

Filmkriebel

Ticketje is binnen voor dinsdag op FF Gent!

Fisico

Zeer benieuwd naar deze film na het bekijken van de mysterieuze trailer. Aftellen naar zondag hier

Ik benijd jullie!

Al ben ik ergens blij dat ik geen kaarten heb, met de verkoudheid die ik nu onder de leden heb, zou ik een tripje Gent niet goed overleven. Wachten tot 2020 dan maar, terwijl jullie hier gaan roepen hoe goed hij is.

Filmkriebel

Tenzij het een tegenvaller is zullen we jullie tot dan opwarmen met onze bevindingen

Moest btw al de hele tijd denken aan deze film toen ik over Lighthouse las:

Kak Ya Provyol Etim Letom (2010) - MovieMeter.nl

avatar van filmfan59

filmfan59

Is dit een herwerking van

The Lighthouse (2016)

avatar van Esteban

Esteban

Zonet op Twitter gelezen dat The Lighthouse dan toch geen bioscooprelease krijg in België. Geen idee of het effectief klopt.

Fisico

Gisteren in een bomvolle zaal het prachtige The lighthouse mogen zien. Geschoten in 4:3 en in zwart-witbeelden waardoor deze oude techniek extra chachette geeft aan de beklemmende ervaring van de vuurtoren en de karakterschetsen van Pattinson en Dafoe. De cinematografie is subliem waarbij elk onooglijk detail op de lelijke vervormde gezichten van beide vuurtorenwachters in het oog springen. Ook de noeste arbeid, het aftandse sobere interieur en het griezelige karakter van de desolate omgeving komt hierbij perfect tot zijn recht. Eggers heeft er visueel dus een pareltje van gemaakt. Neem daarbij de steeds ongemakkelijke geluiden van de steeds gierende wind, krakende voegen van het gebinte van de toren, de onheilsspellende toon van de misthoorn en de spookachtige lampflitsen van de vuurtoren en je voelt hoe indringend deze film wel niet is.

De film heeft iets mysterieus en de spanning wordt hoog gehouden. Als kijker wacht je gespannen af naar één of andere verklaring, ben je op zoek naar de waarheid tussen realiteit en fictie, ben je benieuwd naar het geheim van de vuurtoren, toch? De vragen bij aanvang en in de loop van de film maken plaats voor meerdere en nieuwe vragen waardoor je als kijker verdwaasd en eenzaam achterblijft. Je bent daarom hetzelfde lot beschoren als de vuurwachter.

Tot slot ook de zeer sterke acteerrollen van Dafoe en Pattinson in de verf zetten. Robuust en onverzettelijke adembenemende mompelende dialogen en monologen van beide heren in het ouderwets Engels. Authentiek en met klasse. Van Dafoe wisten we dit al, maar ik was eveneens zwaar onder de indruk van Pattinson die hierbij voorgoed zijn Twilight-status van zich afgooit. Narratief misschien een iets te mager verhaal, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met al de rest. Hoewel ik de drang naar het zoeken naar verklaringen door Winslow best boeiend vond. Sterke prestatie van Eggers!

Filmkriebel

Mijn nieuwsgierigheid neemt alleen maar toe.. Klinkt alvast als enorm sfeervol

Filmkriebel

Heel heel vreemde film. En een aparte ervaring ook. Eén die vast en zeker in het straatje van de arthouse liefhebber zal passen want alles is heel sober. Het formaat is niet alledaags, met de ondertitels die op een lap onder het scherm geprojecteerd worden en vanuit de tweede rij vooraan was het effe erin komen. Eigenlijk blijft Eggers na The VVitch thematisch op vertrouwd terrein. Hij ruilt de bossen in voor de kust. Net als in zijn vorige film dringt hardnekkig bijgeloof binnen in de werkelijkheid. De basis zijn ditmaal zeemanslegendes en mythes.

In een film met slechts twee acteurs beschik je best over twee stevige namen. Pattinson leek me niet vanzelfsprekend maar Dafoe is een natuurtalent. Hij is altijd erg onderschat geweest vind ik, maar de man bewijst nog eens ten volle dat hij veel in zijn mars heeft. Wanneer hij al bulderend bijna Shakespeariaanse tirades uitspuwt over zijn tegenspeler (of zijn het regelrechte zeemansvervloekingen?) krimp je als kijker bijna ineen. Acteerwerk geweldig en houdt je werkelijk in de ban. De film is al bij al zeer psychologisch met de tegenspelers die alsmaar afzakken in waanzin en hun grip op ratio volledig verliezen . Is het de eenzaamheid? Hun machtsconflict? De drank? Of leidt deze plaats een eigen leven met eigen wetten die bewaakt worden door de vuurtoren en zijn wachter ?

Wie klinkklare antwoorden wil op het einde zal die niet krijgen. Ik zit nog met onbeantwoorde vragen maar eerlijk gezegd zal ik er niet te lang over kauwen. Het is een erg metafysische film waarbij de wereld van de zee volgens mij als iets afgeschilderd wordt dat werkelijk leeft en een ziel heeft . Maak het vooral voor jezelf uit. Mijn hart slaat persoonlijk net iets meer voor VVitch maar door het sublieme acteerwerk en de sterk doordringende sfeer geef ik er toch hetzelfde cijfer aan. 3,5*

Fisico

Film die je zeker moet liggen. Denk dat de helft van de zaal een totaal andere film voor ogen had. Naast mij zaten ze regelmatig op de klok van de gsm te kijken en voor mij viel er eentje in slaap. Ook wat opluchting gemerkt bij de aftiteling.

John Milton

Dat verbaast me niet, maar ze zouden toch wel een beetje geweten hebben wat te verwachten? het is geen debuut. Of is het echt beduidend anders dan zijn vorige film, qua beoogd publiek? Lijkt me niet toch?

Fisico

De VVitch nog niet gezien, maar komt wel op het lange must see lijstje terecht als ik zonet enkele reviews las op MM. En blijkbaar aanwezig in de lokale bib, misschien moet ik er deze week eens stoppen ...

Wat The lighthouse betreft: in menig lijstjes toch vaak dé aanrader geweest om tussen het bos de bomen te zien. En in menige (kwaliteits)media als Knack en De Morgen ook uitgebreide recensies en veel lof. Zoiets trekt aan. En draaiende in Kinepolis ... ik schrik er dan niet van dat hij voor sommigen tegenviel. Maar laat je er niet door afschrikken! Een aanrader voor arthouseliefhebbers!

Filmkriebel

Niet de meest toegankelijke film vond ik. Ik verwacht nog wel een lawine aan lage stemmen maar denk toch dat het gemiddelde op termijn vrij hoog zal blijven. Het is wat anders dan wat men gewend is.

avatar van EliseActually

EliseActually

Wachten dan tot IFFR hier ben ik bang.?

avatar van dimi303

dimi303

Indrukwekkend acteerwerk en dan vooral van Pattinson die zichzelf overstijgt. Van Willem Dafoe weten we wat hij in zijn mars heeft.

avatar van dimi303

dimi303

Krijgt deze film nu een Belgische bioscoop release?