Fahrenheit 11/9 (2018)
Geregisseerd door: Michael Moore
Met onder meer: Gwen Stefani, Michael Moore en Alexandria Ocasio-Cortez
Releasedatum: 27 september 2018
Plot Fahrenheit 11/9
"Tyrant. Liar. Racist. A hole in one."
Filmmaker Michael Moore voorspelde dat Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten zou worden. Reizend door het land, interviewt Moore Amerikaanse burgers om een idee te krijgen van de sociale, economische en politieke impact van de overwinning van Trump. Het geeft een provocerende en komische kijk op de tijd waarin we leven. Het onderzoekt de twee belangrijkste vragen van het Trump-tijdperk: hoe zijn we hier gekomen en hoe komen we er weer weg?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op meJane
Bij Michael Moore:
Ik denk dat we weten waarover Moore's volgende film zal gaan.
Michael Moore werkt aan nieuwe documentaire over Trump - deredactie.be
Tadaa, Fahrenheit 11/9. Told you so.
Donkerwoud
Ik wacht nog de recensies af, maar misschien ga ik deze weer eens in de bioscoop zien. Toch een beetje een feestje voor gelijkgestemden.
TornadoEF5
Kijken zal ik ook sowieso, is erg interessant. Letterlijk alles aannemen ga ik ook niet doen, want natuurlijk krijg je ook alles voorgeschoteld door een bepaalde bril, al zal er wel een kern van waarheid zitten in wat hij vertelt. Ik hoop alleen niet dat het te overdreven is, zodat de boodschap een beetje bedolven zou raken door de overdreven statements, en eigenlijk verwacht ik dat ook wel een beetje want ik vond zijn voorgaande films al vrij biased, en niet echt altijd compleet juist, hoewel ik zelf ook links ben, en hoewel dit misschien de enige juiste manier is om de Amerikaan te informeren, hard tegen hard. Al zal het ook wel zo zijn dat Moore hoofdzakelijk voor zijn eigen parochie preekt, wat nog steeds niet nutteloos is, omdat je die mensen dan juist mobiliseert. Andersdenkende mensen proberen overtuigen kan ironisch genoeg nuttelozer zijn. Dat hebben de eindeloze discussies op het internet me in tussentijd wel al geleerd. Ideaal zou zijn een documentaire waar men de kritiek niet spaart voor zowel de Democraten als voor de Republikeinen want op dit moment is er toch iets serieus verkeerd gaande in Amerika, al moet men (opnieuw) niet overdrijven en met termen als tiran / fascist enzovoort gaan afkomen.
Het grappige is dat je bij Trump totaal niets hoeft te overdrijven. De werkelijkheid is al bizar genoeg.
TornadoEF5
Ik hoop dat zijn kritiek niet alleen gericht is op Trump, maar vooral aan het systeem dat hem aan de macht heeft gebracht, republikeinen in het geheel, het kiespubliek dat lustig met hem meegaat. Maar ook de oppositie die geen verhaal had, en geen poging deed om een connectie te verkrijgen met hun kiezers (op Sanders dan na), en zelfs haar eigen voorverkiezingen (en dus ook kans om te winnen in de generals) saboteerde. En ook de mediadie hem aan de macht hebben gebracht in ruil voor entertainment en verder zichzelf buitenspel hebben gezet in de verkiezing. Het feit dat Trump bij zijn kiezers wegkomt door slogans en termen zoals "fake media" heeft de media enkel en alleen aan zichzelf te danken, want ze maken het Trump erg gemakkelijk, en uiteindelijk heeft Trump ook gewoon gelijk hierin (al is FOX even fake als die andere nieuwskanalen, en eigenlijk nog faker... Zo was de toestand in Denemarken blijkbaar erbarmelijk, zoals ze een week geleden nog hebben laten weten). Qua zender moet FOX niet onderdoen voor een staatszender in een willekeurige dictatuur.
Maar mijn kritiek op Trump is de laatste tijd wel toegenomen, ook omdat hij zich nu meer en meer als neoliberaal en als deel van het establishment begint te profileren. In de praktijk is Trump's presidentschap dan ook niet zo verschillend met een doorsnee republikein, op enkele zaken na zoals bijvoorbeeld Trump die totaal geen engagement meer aangaat op vlak van milieu & klimaat, en qua internationale diplomatiek zeer harde taal laat horen. Wellicht beinvloedt (net zoals zijn kiezers) door de propaganda die Amerika jaren lang aan hun bevolking heeft voorgeschoteld. Trump is alleen maar een resultaat van dat alles, een creatie van Amerika zelf. Maar wat ik Trump zelf wel enorm verwijt is dat hij als een voorbeeldsfiguur zou moeten fungeren, als een inspiratie voor veel andere jongeren met een toekomstgedrag, en dat zijn presidentieel gedrag gewoon totaal niet door de beugel kan. Een president hoort charismatisch te zijn, hoort iemand te zijn waar mensen naar op kijken en van leren. Nu gaan veel mensen de verkeerde dingen overnemen en leren. Trump creert en schaaft een generatie deels, en dat is het het meest triestige aan deze zaak, want hij gedraagt zich echt als een klein kind, en toont bijvoorbeeld vrouwonvriendelijk gedrag.
(edit: ik ga het ook hier bij laten, politieke discussies mag niet - hoe interessant ook, al gaat deze documentaire natuurlijk wel over politiek)
Alsof ie ooit iets anders is geweest... je hebt een schreeuwende narcistische miljardairskandidaat.. hoe is dat geen globalistische neoliberaal?
badfans69
TornadoEF5
Het kan ook hier gebeuren in Belgie. Dat heeft het nieuws van gisteren wel duidelijk gemaakt. Kijk zeker de reportage eens als je kan.
clubsport
totaal afgeknapt op Moore , hij liegt en verdraait feiten op een slinkse manier , rechts is altijd de gebeten hond bij hem en links kan niks verkeerd doen ook al is hun beleid waardeloos .
Donkerwoud
badfans69
Michael Moore says Fahrenheit 11/9 is 'beginning of the end for Trump' | Film | The Guardian
Offtopic verwijderd.
Probeer svp ook concreet over de film te discussiëren en geen algemene links / rechts discussies te starten .
Dit is niet de plek om de algehele staat van het politieke debat te bespreken. Nu weer over de film graag.
TornadoEF5
clubsport Ik denk dat regisseur Moore ook recht heeft op het uiten van zijn mening, en dat doet hij met deze film. Heel hypocriet. Verder geval van whataboutism.
clubsport
film gaat in ieder geval floppen in de US waarschijnlijk net 3 miljoen komend weekend .
Kan niet zeggen dat ik er rouwig om ben .
Gish
Gaat dit zien. Verontrustend, schokkend en urgent. Vooral de democratische elite moet het hier ontgelden. Trump is het resultaat van hun handelen. Obama valt van zijn voetstuk, maar er is nog hoop. De nieuwe generatie moet de oude wegstemmen. In november volgt de mogelijke afrekening. Moore is hier op zijn best, scherp en raak observerend. De rillingen lopen je soms over het lijf.
John Milton
Michael Moore's Fahrenheit 11/9 Box Office Underwhelms – /Film - slashfilm.com Ik denk dat er inderdaad wel eens Trump-moeheid zou kunnen zijn, alles wat er mis aan die man is, is zó overduidelijk zichtbaar dat mensen er wel eens geen zin in zouden kunnen hebben om daar een docu over te zien.
Macmanus
Typisch Moore.
Weer werkte het matig. Hij knipt en plakt nu nog extremer dan ooit te voren. Hij haalt alles erbij met als soort van rode draad Trump. De film begint al enorm suggestief dus mocht je wellicht iets anders verwachten, je bent al snel bij dat Moore dat niet gaat doen.
En dat is jammer. Want het is hierdoor zo een film geworden die de simpele simpele ziel aan beide kanten van het spectrum oftewel in verkeerde of goede keelgat schiet. Maar de iets slimmere kijker wil vooral nog even zelf wat meer onderzoek doen naar wat dingen die Moore hier verteld. Hij is zo manipulatief als de neten. Dat Hitler deel had toch wel de nodige haken en ogen. Bernie Sanders die 1 zin iets zegt van, het was nog wel erger dan dat. Waarna we hem nooit meer zien. Je denkt toch dat Sanders wel wat genuanceerder was in het gehele interview. Maar dat past niet in de narratief van Moore. Moore pakt de ene clip na de andere erbij en interviewt dan wat gewone mensen om zijn punt te valideren. Ik ben er niet kapot van.
Opvallendste is dat in het begin Steve Bannon zegt; "Ik vind Moore een geweldige filmmaker, ik ben het niet eens met zijn standpunten, maar als filmmaker vind ik hem geweldig" Daarna haalt Moore daar net de verkeerde conclusies uit mijn inziens. Wat dit erg nadrukkelijk zegt is dat de populisten ongenuanceerde mening ondersteund door knip en plakwerk hen erg aanspreekt. Dan komt de al oude vraag terug; mag het wel als je bedoelingen nobeler zijn dan de rechtste populist?
Ik heb liever de nuance, de burger is zo dom nog niet.
Het is verder voor de lange speelduur wel vermakelijk, dat moet ik Moore nageven. En Trump is comedy gold!
MovieMind
Ik heb liever de nuance,..
Macmanus
Weet wel zeker dat er veel mensen zijn die niet op nuance zitten te wachten.
De burger in mijn omgeving is niet zo dom. Heb nog steeds de hoop dat dat de meerderheid is, althans in Nederland.
mrklm
Het is op zijn zachtst gezegd controversieel om iemand met Adolf Hitler te vergelijken. Wanneer Michael Moore beelden van Nazi-rally's overdubt met speeches van Donald Trump rijst dan ook al snel het vermoeden dat deze politieke documentaire volledig uit de bocht vliegt. Maar dat gebeurt niet en dat is te danken aan een uiterst nauwkeurige analyse van alle andere factoren die meespeelden in het succes van Donald Trump. Die doen namelijk bijzonder veel denken aan de onrust en onvrede die heerste in Duitsland begin jaren '30. Moore begint lichtvoetig door zangeres en jurylid van The Voice de schuld te geven voor de kandidaatstelling door Donald Trump, maar de luchtige toon maakt al gauw plaats voor een somber stemmende, vaak schokkende, maar sterk onderbouwde analyse van de tactiek van Trump en het hopeloze falen van de Democraten. Moore herinnert ons aan de schandalige wijze waarop Clintons Democratische tegenkandidaat Bernie Sanders buitenspel werd gezet vlak voor en tijdens de Democratische Conventie, alsmede aan de arrogantie van Clinton, die cruciale staten als Michigan geen enkele keer besloot te bezoeken tijdens haar verkiezingscampagne, in de veronderstelling dat ze die toch wel zou winnen. Moore kijkt ook terug op de recente geschiedenis van zijn geboorteplaats Flint (de stad die ook centraal stond in Roger & Me (1989) en Bowling for Columbine (2002)) en hoe de inwoners van deze stad in Michigan van een koude kermis thuis kwamen toen Barack Obama hun stad bezocht om de watervergiftiging door Gouverneur Rick Snyder niet veroordeelde, maar juist bagatelliseerde. Trump kon alleen opkomen omdat kiezers hun vertrouwen in de enige tegenkandidaat en de partij die ze vertegenwoordigde dusdanig hadden verloren, dat ze besloten de verkiezingen links te laten liggen. Zoveel blijkt wel uit de vele gewone Amerikanen die aan het woord komen en hun mening niet onder stoelen of banken steken. Toch is Fahrenheit 11/9 niet één en al kommer en kwel: Moore toont ook hoe een klein groepje jongeren vanuit een klein kantoortje grote veranderingen teweeg wisten te brengen naar aanleiding van de schietpartij op Parkland High (de zoveelste in korte tijd) en hoe niet alleen zij, maar ook andere, gedesillusioneerde burgers besluiten dat ze politiek actief worden en zo hun stem willen laten horen.
Het feit dat Michael Moore niet alleen Trump, maar ook de Democratische Partij volledig fileert, maakt dit bijna tot Moores beste film ooit. De enige smetjes zijn Moores pogingen om Gouverneur Snyder te arresteren en een ludieke actie met een truck vol met water. Maar wie wil weten hoe de VS zo'n radicale politieke ommezwaai kon maken, doet er goed aan deze film te bekijken.
clubsport
Moore komt er nu achter dat bashing Bush heel wat makkelijker was dan bashing trump .
De box office staat krap op 6 miljoen , een fractie van zijn vroegere successen .

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Fahrenheit 9/11
Documentaire, 2004

Where to Invade Next
Documentaire, 2015
president van de verenigde statenwaterbillionaireflint michigan school shootinganti trump filmdonald trump