menu

Roma (2018)

mijn stem
3,45 (596)
596 stemmen

Mexico / Verenigde Staten
Drama
135 minuten

geregisseerd door Alfonso Cuarón
met Yalitza Aparicio, Marina de Tavira en Daniela Demesa

'Roma' speelt zich af in de jaren 70 in Mexico-Stad en schetst een portret van een gezin uit de middenklasse. Gedurende een jaar volgen we de hoogte- en dieptepunten die de familie meemaakt. Centraal staat het dienstmeisje Cleo.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=7H1Qi5YbP4c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Redlop
3,0
remorz schreef:
Nu zat het er volgens mij nou nét in dat ie juist drie keer heel verschillend die garage ingereden werd.


Ja nou je het zegt... het maakt het er ineens een stuk boeiender op.

avatar van Fraissie
4,0
Neem de tijd en rust om deze mooie film te kijken en laat je meevoeren in het leven van deze mensen, tijd en plaats. Geen moment saai of langdradig.... Prachtig!

4,5
Prachtige film met schitterend camerawerk in zwart wit en met een heerlijk ritme. Een mooie kijkervaring en echt een film om je in onder te laten dompelen. Maar dan moet je wel de moeite nemen om er voor naar de bioscoop te gaan om het te zien bij voorkeur op een zo groot mogelijk scherm.

3,0
Mooie cinematografie en scenografie, maar voor de rest kon de film mij niet echt boeien. Cuaron lijkt zich te willen meten met groten als Fellini, Tarkosky, Haneke, Kubrik, ... , maar slaagt daar naar mijn gevoel niet echt in.

2,0
YSV
Blijkbaar met heel andere ogen gekeken.
Ik hou van buitenlandse film en van drama.
Maar vond hem poeptraag en vreselijk saai.

3,0
Van "buitelandse film"? Ik denk dat ik wel weet wat je bedoelt, YSV, maar nu is het toch ver gekomen...

2,0
YSV
ThomasVV
Ik bezoek al jaren filmfestivals en hou ook enorm van filmhuis- films.
Maar begrijp niet waar de oscars en al die waarderingen wegkomen. Er zijn heel wat betere films die dit zouden verdienen.
Ik heb dan ook vaak bij deze film gedacht, ga ik hem afkijken.

avatar van Shadowed
3,0
Toch niet de film die ik hoopte dat het was.

En ook opmerkelijk dat een vakman als Cuarón nog foutjes kan maken in het geluid op het scherm. Hier en daar zag ik kleine foutjes, een auto die meters achter een fanfare rijdt en nog steeds erbovenuit klinkt, gepraat en gelach die van links klinken terwijl de karakters rechts staan en ga zo maar door.

De eerste 5 minuten bestaan letterlijk uit 1 shot op de vloer die dan langzaam wordt schoongemaakt met een plas water. Vanaf dat moment wist ik dat dit niet de normale film zal worden die ik normaal kijk. Maar gewoon door kijken, want Cuarón weet altijd wel iets te doen.

Nou, daarin was ik dan een beetje teleurgesteld. Want buiten de soms mooie fotografie, vond ik het camerawerk vaak alles behalve indrukwekkend. Hij beweegt van links naar rechts, van boven naar beneden maar weinig beweging. Slechts 2 scenes waar hij eindelijk begint de bewegen is het gelijk een stuk beter (De zee en bosbrand).

Dat ik het verhaal rondom de kinderen een stuk leuker vond om te volgen dan het hoofdpersonage zegt eigenlijk ook wel wat, want dan betekend dat er haast geen moer aan was om te volgen. Begrijp me niet verkeerd, want slaapverwekkend was het ook niet, maar geef me dan maar liever het kindergelach en conversaties aan tafel.

En zo zijn de eerste 100 minuten niet helemaal mijn ding. Ik kan geen echte sympathie krijgen voor iemand behalve de lieve kinderen. De laatste 35 minuten is het opeens heel interessant om allemaal te volgen, want waarin de eerste 100 minuten niet veel aan was, gebeurt er in dat deel veel meer. De 5 minuten van het "Corpus Christi Massacre" uit 1971 waren niets minder dan zeer indrukwekkend in beeld gebracht. Dat was trouwens ook de enige reden waarom dit voor 16+ is lijkt me. Komt dankzij de kleur en realistische toon een stuk harder aan.

Jammer dat het dan zo lang duurt, maar visueel is het op het saaie camerawerk na helemaal niet verkeerd. De kinderen acteren sterk, en de rest was ook wel geloofwaardig genoeg, al vond ik de kinderen boven iedereen uitsteken in het tonen van echte emotie. De menselijke beelden soms zijn ook zeer fraai. Dankzij de laatste 35 minuten nog een voldoende, maar van zo'n persoon als Cuarón verwacht ik simpelweg een meesterwerk, en dan is dit toch wat teleurstellend.

avatar van Black Math
3,0
Een degelijk drama dat voor mij interessant is omdat mijn vriendin Mexicaans is. In de film draait het om een dienstmeisje/kinderoppas dat in huis woont bij het gezin waarbij ze in dienst is; een praktijk die nog steeds gangbaar is in Mexico. In deze film lijkt de hoofdpersone 24 uur per dag beschikbaar te moeten zijn (al heeft ze vrije dagen), het was vrij typisch te zien dat zodra ze met het gezin meekijkt naar de televisie, ze meteen op haar plaats gezet wordt door middel van een verzoek om drankjes te serveren.

Maar wat me vooral interesseert zijn de man/vrouw verhoudingen in deze film, waarbij mannen wegrennen voor hun verantwoordelijkheden. Zoals de vriend van de hoofdpersone, die zich eerst presenteert als martial arts specialist (waar je toch de indruk van krijgt dat het de nodige zelfbeheersing en zelfreflectie vereist) middels een scene waarin hij indruk op de hoofdpersone probeert te maken door naakt zijn oefeningen te doen, er op de meest laffe wijze (“ijs halen”) zich uit de voeten maakt en vervolgens met belachelijke vechtbewegingen de hoofdpersone duidelijk maakt dat hij niets van haar wil weten. Maar ook de bazin en haar gezin die door haar man verlaten worden voor een ander. Het is typisch en ik heb het idee dat het ook vrij waarheidsgetrouw is, want ik begrijp van mijn vriendin dat in haar omgeving veel mensen in de generatie boven ons nogal jong kinderen hebben gekregen, waarna er een gezin opgebouwd werd met een andere partner.

De film zelf is vrij rustig met een paar climaxen, zoals het studentenoproer, dat leidt tot de bevalling en de reddingsactie in zee, gevolgd door de bekentenis van de hoofdpersone. Dat soort scenes zijn behoorlijk krachtig. De beeldtaal is dan weer minder. Zwart/wit komt natuurlijk erg artistiek over, maar ik heb mooiere beelden in andere films gezien, met meer gevoel voor contrast en kadrering.

Uiteindelijk dus een typische arthouse film, het drama is degelijk, de beeldtaal is minder. Vanwege het onderwerp dat me aanspreekt kom ik iets hoger uit dan wat ik normaal zou geven. 3*.

avatar van Ste*
4,0
Toch mooie film. Ik vreesde van tevoren een beetje voor de lengte en het registrerende karakter (zeker als de begintiteling al minutenlang duurt en de scène daarop ook een lang shot is van slechts een binnenplaatsje met wat vogels) maar uiteindelijk weet de film toch om de zoveel tijd wel met een interessante, amusante, of schokkende scene te komen (die baby zag ik even niet aankomen) die je in de film houdt.

Qua cinematografie weet ik het niet helemaal. Cúaron heeft natuurlijk wel een naam hoog te houden, en saai of standaard is het zeker niet en het is ongetwijfeld allemaal knapper dan het op het eerste gezicht lijkt, maar het viel me minder direct op dan in sommige van zijn andere films (behalve dan het weerspiegelende vliegtuig direct in het begin, dat was leuk). Weet niet helemaal wat ik van het zwart-wit vind. Van mij had het net zo goed in kleur mogen zijn, zeker omdat het zonnig Mexico in de 70's is, maar dan had je waarschijnlijk toch een heel ander soort film gekregen, dus vooruit.

Kleine 4*

avatar van N00dles
4,0
Mooi drama met een aantal prachtige shots en aangrijpende momenten.
Hoewel ik Cleo (Yalitza Aparicio) soms wat underwhelming vond acteren, was de doodgeboren-babyscene daarentegen weer zeer overtuigend geacteerd en gefilmd. Ook het Corpus Christi bloedbad was goed in beeld gebracht; het stond sterk in contrast met de rustige huiselijke scènes, maar dat maakte de impact des te groter.

Het is aan de trage en ingetogen kant, maar als je er de tijd voor neemt en je gewoon laat meevoeren is het een prima kijkervaring. Het zwart-wit had voor mij niet gehoeven; sterker nog, kleur was soms misschien zelfs mooier geweest. Als het beeld qua contrast nou bijzonder contrastrijk was of veel had gespeeld met licht/donker, dan was het passend geweest, maar dat vond ik hier -uitzonderingen daargelaten- niet echt het geval. Toch heeft Cuarón hiermee verder een uitstekende film afgeleverd.

avatar van AGE-411
2,0
Jammer.

De film is eigenlijk totaal oninteressant. Een man die z'n zwangere vriendin ontvlucht en een ontrouwe echtgenoot die z'n vrouw stiekem bedriegt. Meer dan dit stelt het verhaal niet voor.
De personages en hun ongelukkige gebeurtenissen weten me totaal niet aan te grijpen, en als ik de hoge scores bekijk, dan lijkt het alsof het aan mij ligt. Ik denk dat iedereen dat gevoel wel kent: Je kijkt om je heen en iedereen lijkt mee te leven met iemand, terwijl je zelf geen greintje emotie kan opbrengen voor de situatie waar iemand in zit. Bij het zien van het hoofdpersonage denk ik constant: Onnozel wicht.

En dan wordt deze film natuurlijk een lange zit. Gelukkig speelt deze film zich af in de periode van politieke onrust in Mexico, en als liefhebber van de recente wereldgeschiedenis zorgt dat er voor dat ik regelmatig eens recht veer.
En je kan er niet om heen dat de film natuurlijk mooi gemaakt is. Ook daarvoor geef ik toch de nodige punten. Maar met een sterk verhaal en sterke dialogen had er natuurlijk veel meer in gezeten.


2,0*

4,0
(Gezien op 28/03/19)
Een meesterlijke film. Een samenspel van ras, klasse en man-vrouw verschillen. Een hommage aan mensen zoals de zachtmoedige en waardige Cleo. Zij zorgt voor de familie met een groot hart. Ook al behoort ze tot de familie, het standenverschil blijft overeind. Opvallend is wel dat zowel Sofia als Cleo te maken krijgen met lafhartige mannen.
Erg goed tijdsbeeld (de jaren zeventig).

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Roma is op zich een fijne zit, aangezien de film heel rustig is en langzaam voortkabbelt zonder dat er nou veel bijzonders in beeld komt. Maar de diepere laag (verschil in sociale klasse, sekse, werkpaarden vs luxe paarden) vond ik wel vrij sterk weergegeven. Soms een beetje pijnlijk zelfs, want ondanks dat Cleo deel van het gezin uit maakt, wordt ze er wel geregeld aan herinnert dat ze de dienstmeid is. De scène dat het gezin televisie keek en zij erbij kwam zitten vond ik wel confronterend. Ze zit een paar tellen, waarna er alweer een order komt om het drinken te regelen.

Aan de andere kant heeft ze het op zich niet slecht, krijgt ze waardering en steun. Het kopen van een babybedje bijvoorbeeld. Zelf lijkt ze haar leven ook wel prima te vinden, ontevreden was ze niet. Er zitten wel een paar wat heftigere stukken in, vooral met de opstand en haar bevalling, maar het blijft vooral om een deel uit haar leven te gaan wat we in zwart-wit in beeld krijgen. Soms heeft dat grote meerwaarde (Schindler's List), maar hier niet. De film is degelijk, maar verder niet al te opvallend gefilmd. Echt mooie shots zijn zeldzaam. Wel een paar aardige shots van de zijkant bekeken, zoals de redding in zee. Het maakt van Roma een prima Netflix-film, maar in de bioscoop had ik dit nooit bekeken.

3,5*

avatar van aspro
5,0
word deze film 'Roma' nog ter zijner tijd nog uitgebracht op eventueel Blu-ray of DVD?

avatar van Beautiful Mind
0,5
Alweer zo'n de hemel in geprezen buitenlandse film, vermoedelijk goed naar Mexicaanse normen dan. Constant gekwebbel en lawaai, en gaat verder eigenlijk over weinig of niets. Oersaai en slaapverwekkend.

2,5
GZN
Ok, wie zit te wachten op lachen, tieten, schieten en actie moet deze film natuurlijk niet gaan bekijken. Heel mooi gefilmd. Goed geacteerd en een fraai sfeerbeeld neergezet. Wel wordt overal ruim de tijd voor genomen. Te ruim naar mijn idee.

Elke man is een klootzak, slapjanus of op zijn minst een sukkel. Vrouwen zijn altijd de klos en kunnen niet autorijden. Toch nog een boodschap .

Thomas83 schreef:
Niets dan lovende verhalende over deze film gehoord, maar iedereen heeft vooral veel aandacht voor de inderdaad echt prachtige visuele stijl van Cuaron. Waar ik dan minder over hoor zijn de fantastische achtergrondgeluiden, iets waar ik vroeger misschien niet zoveel aandacht aan zou hebben besteed. Maar een film als Roma toont aan hoeveel beter een goede geluidsband een film kan maken. De levendige geluiden van de buurt in Mexico-Stad waar het gezinnetje dat we volgen woont, de luidruchtigheid van een gezin vol jonge kinderen, alles bruist van het leven.

Aanvankelijk is het vooral een intieme film door de manier waarop de film de kijker een welgesteld gezin door de ogen van dienstmeisje Cleo laat volgen. Cuaron verliest zich liefdevol in details (herinneringen?) en kabbelt prettig voort, ook al zie je op de achtergrond wel het een en ander sluimeren (politieke spanningen, een afbrokkelend huwelijk). Maar dan wordt het steeds gekker, op het randje van surrealisme, en zelfs nog enorm hectisch en intens richting het einde.

Die studentenprotesten en de scène in het ziekenhuis zijn zo enorm intens. Alleen al vreselijk naar om die baby slapjes en levenloos geboren te zien worden. En die toch best wel wrede routinematige manier waarop het ziekenhuispersoneel dat afhandelt in de operatiekamer. Die scène op het strand die ook al in de poster voorkomt zit op het randje van te sentimenteel, maar is pure catharsis doordat de scène net lang genoeg duurt en goed getimed is. Het was wel weer even geleden dat een film me in het algemeen zo wist te raken. Een royale 4.0*.


Prachtige achtergrond geluiden......? Daarom 4 sterren? Een hoorbare scheet van de buurman.? Zullen we maar zeggen dat de film erg pretentieus is, ""Kijk mij eens een cinematografisch hoogstandje zijn... U moet het doen met de beelden , achtergrondgeluiden, sentimentaliteit, melo-drama , meer niet"

4,0
Ik wilde al schrijven over 'een type film waar je van moet houden', maar als ik alle reacties hier zo lees gaat die bewering nóg meer op dan ik al dacht. Zelf houd ik erg van die rustige, observerende films die onderwijl veel sociaal-historische context bieden.
Verder ben ik niet per se tegen het zwart-wit, maar in combinatie met de soms erg scherpe HD beelden vind ik de keuze niet helemaal gelukkig.

mrklm schreef:
Professor Zovek (gespeeld door een acteur die op de credits staat als Latin Lover) zorgt voor één van de grappigste momenten wanneer hij een gastles bij een trainingskamp voor sporters en lijkt rechtstreeks uit een Fellini-film te zijn gekomen.


Mooie, bijna dromerige scène inderdaad. Cleo is de enige die blijft balanceren bij zijn gemeenschappelijke oefening, wat volgens mij haar innerlijke rust en betrouwbaarheid moet symboliseren.

arno74 schreef:
Het is een film van contrasten, tussen de zwartwit-beelden en het kleurrijke Mexico van de jaren 70, contrast tussen man en vrouw in macho-Mexico, contrast tussen welvarenden en armen, contrast tussen vrijheid (van mannen) en het vastzitten (van vrouwen).


Ja, en juist dankzij de vele details en nuances die worden weegegeven kan ik mij voorstellen dat bepaalde zaken heel sterk aankomen bij Mexicanen. Zeker de specifieke cultuur van huisbedienden in Zuid-Amerika kennen wij eigenlijk helemaal niet in Europa. Toevallig zag ik laatst ook Que Horas Ela Volta? (2015) die op een soortgelijke manier de typische leefwereld van een dienstmeid in Brazilië toont.

Bovenal is mijn idee dat Cuarón het leven van deze dienstmeisjes, dat altijd op de tweede plaats komt, nadrukkelijk op de voorgrond heeft willen plaatsen met deze film. Daarom gebeuren veel 'grote' zaken juist op de achtergrond.

4,0
Net de Criterion blu-ray uitgave in pre-order besteld. Komt uit in februari 2020.

avatar van cinemanukerke
2,0
Nietszeggend. Omdat de beelden niet spreken, er is geen verbeelding in zijn beelden. Neem nu - volgens mij - de sleutelscene van de film. Cleo en de kinderen op het strand. Kinderen gaan in de zee. Opnieuw een briljant tracking shot zal volgen. Cleo redt de kinderen van verdrinkingsdood en ze zitten allemaal samen op het strand, elkaar vasthouden (zie ook de poster van de film). De aanvaarding van Cleo binnen de familie, de eenmaking is een feit. Maar ik voel het niet. Het moet de catharsis van de film worden maar het beeld (samen op het strand - een stilleven als het ware) lost dit niet in, het is eerder een fait divers. Met brio gemaakt (sommige scenes zijn een technisch huzarenstukje) maar inhoudelijk leeg en emotieloos wat uiteindelijk de film saai maakt.

avatar van pdonidvie
5,0
dimi303 schreef:
Net de Criterion blu-ray uitgave in pre-order besteld. Komt uit in februari 2020.


Heb ik ook gedaan. En het viel me op dat het inderdaad om een Benelux-versie van een Criterion-bluray ging, iets wat ik tot op heden nog nooit gezien had. Geeft me hoop op meer zulke releases.

4,0
pdonidvie schreef:
(quote)


Heb ik ook gedaan. En het viel me op dat het inderdaad om een Benelux-versie van een Criterion-bluray ging, iets wat ik tot op heden nog nooit gezien had. Geeft me hoop op meer zulke releases.


Vandaag mijn versie ontvangen, wel de UK uitgave.

avatar van pdonidvie
5,0
geplaatst:
dimi303 schreef:
Vandaag mijn versie ontvangen, wel de UK uitgave.


Met NL-ondertitels?

4,0
geplaatst:
pdonidvie schreef:
(quote)


Met NL-ondertitels?


Nee geen Nederlandse ondertiteling.

avatar van aspro
5,0
geplaatst:
dimi303 schreef:
(quote)


Nee geen Nederlandse ondertiteling.

heb hem vandaag op Blu-Ray ontvangen.
en subtitles: O.A: French,dutch,english,,german,Italian,norwegian,,finisch,danisch,swedisch
RT: 135MIN black and white Dolby-Atmos -TrueHD.
2018 The Criterion Collection.
met een boekje geheel in het nederlands over de productie en alles wat er bijhoort.
12 pagina's

avatar van Lakte
3,5
geplaatst:
Je moet er van houden, het is erg arthouse maar ik vind hem erg mooi en en goed. Prachtige shots en dat het in zwart/wit is maakt het een stuk dramatischer en doet het de sfeer erg goed. Je merkt erg dat de film persoonlijk is.

Prachtige bluray uitgave van Criterion en ook gewoon in Nederland! Mag Criterion wel vaker doen!

3,5 *

avatar van HK Senator
3,5
geplaatst:
Mooie film met een aantal briljante shot. Shots waarbij ik terug moest spoelen om te checken of ze echt in één take gefilmd waren. Waanzinnig knap maar daar blijft het bij. Over het algemeen gebeurd er maar weinig en duurt het allemaal veel te lang.

avatar van Boneka
3,0
geplaatst:
Had er toch iets meer van verwacht. De speciale uitgave (UK) is mooier, dan de film zelf die meer een soort van gebeurtenisfilm is geworden. Het leven van een dienstmeisje bij een middenklasser. En daar had dus veel meer uitgehaald kunnen worden. De keuze om te kiezen voor zwart wit vond ik nou juist jammer in het kleurrijke Mexico. De soms langgerekte scenes vond ik geen straf, was mooi gemaakt, maar ik mis gewoon empathie in deze film. Boeiende gesprekken met bijvoorbeeld het andere dienstmeisje. Haar emoties haar leed haar zwangerschap noem het maar op zien we vooral in beeld. Terwijl juist de Spaanse taal daar zo mooi voor leent. Dat horen we dan vooral in nietszeggende figuranten. Nee het is jammer dat de rollen zo vlakjes zijn belicht. Die vader bijvoorbeeld hing er maar een beetje bij in de film. Geloof dat ie nog geen eens wat heeft gezegd. Het manco in de film is vooral de spraak. Dat moeten dan vooral de kinderen doen die het heel aardig deden. Jammer dat Roma geen echt verhaal is geworden, maar meer een beeltenis van fragmenten. Zeker mooi, maar niet boeiend. Derhalve een kleine 6.

Even over de uitgave. Er zijn twee uitgaves van Roma. Een prachtig exemplaar met mooie foto's uit oa. de UK, maar die heeft geen Nederlandse ondertiteling. In Nederland is het een gewoon exemplaar in blauwe case en een Ned. boekje. Daarbij uiteraard wel Nederlandse ondertiteling.

Film 3.0
Beeld 4.0
Geluid 4.5
Extra's 4.5

avatar van RaoulDuke
4,5
De regisseur van wondermooie films als Children of men en Gravity voegt een nieuw prachtwerk toe aan zijn ouvre, en hier mogen we misschien wel spreken van een meesterwerk.
Dit keer gaat hij terug naar zijn eigen jeugd. Zonder overdreven sentimenten, met eenvoudige, maar wel hele krachtige en soms ook heftige beelden, en met veel oog voor detail. Indrukwekkend en fascinerend wat hij soms in een beeld allemaal tegelijkertijd laat zien.
De film is met veel liefde gemaakt en dat is er ook duidelijk aan af te lezen.
Het tijdsbeeld (1971) is werkelijk prachtig weergegeven en de hoofdpersonen komen zeer authentiek over.
Visueel is het 'n feest voor het oog. De lange shots, een kenmerk van Cuaron, werken ook hier fantastisch en enkele scenes zijn werkelijk onvergetelijk.
Het gebruik van zwart-wit en het ontbreken van een soundtrack maken de beleving alleen maar intenser.
Eigenlijk komt deze art-house film, zo mogen we het toch wel noemen denk ik, het meeste tot zijn recht op een groot doek in de stilte van een donkere filmzaal, zodat je jezelf er nergens door afgeleid hemaal in kunt onderdompelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:56 uur

geplaatst: vandaag om 23:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.