menu

Dumbo (2019)

mijn stem
3,11 (482)
482 stemmen

Verenigde Staten
Familie / Animatie
112 minuten

geregisseerd door Tim Burton
met Nico Parker, Colin Farrell en Danny DeVito

Holt Farrier was ooit een succesvolle circusartiest tot hij naar het front trok ten tijde van de oorlog en als een veranderd man terugkeerde. Hij wordt ingehuurd door circuseigenaar Max Medici om voor de pasgeboren olifant Dumbo te zorgen, die over enorme oren beschikt en hierdoor het mikpunt van spot is. Wanneer Holts kinderen erachter komen dat Dumbo kan vliegen besluiten de ondernemer V.A. Vandevere en de trapezewerkster Colette Marchant om van Dumbo een ster te maken.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=bQQxQTxCItU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
De tekenfilm is leuker.

Dumbo was niet direct dé Disneyfilm waar ik me op zat te verheugen in een periode dat Disney de ene na de andere remake eruit gooit. Niet elke remake vond ik even goed, maar bij een film als Jungle Book pakte het wel erg goed uit en naar die van The Lion King kijk ik smachtend uit. Dumbo was destijds wel een geinige tekenfilm, sympathiek en bij vlagen onroerend. Dat eerste weet deze nieuwe film ook wel te bereiken. Zeker Dumbo zelf is schatting en je hoopt voor hem op het beste. Dat tweede punt vind ik niet gelukt. De karakters zijn erg vlakjes en zonder diepgang. Zeker de boze grote directeur van Dreamland die Dumbo uit buit vond ik maar een belabberde karikatuur. Slechts de rol van Danny DeVito vond ik wel wat hebben. Sowieso leuk om hem weer eens in een grote rol te zien. Blijft toch een fijne acteur. Maar het verhaal met de twee kinderen, hun vader en die meid die op Dumbo moet vliegen, had dit nou allemaal niet wat creatiever gekund?

Ook vond ik de film voor een Tim Burton-film niet echt een eigen smoel hebben op visueel vlak. Het is iets meer duister dan gedacht, maar je valt tijdens het kijken nou niet met je mond open zeg maar. Alleen Dumbo vond ik sterk geanimeerd, maar het vliegen vond ik dan weer wat houterig ogen. Wel was dat Dreamland-park in het laatste deel mooi, zeker met alle vlammen in de nacht. Dat slot was dan ook met afstand het meest boeiende deel van de film. De aanloop naar het laatste deel duurde me gewoon veel te lang en kende weinig interessante stukken. En ook vreemd dat verhaallijnen zoals met de kraaien afwezig waren. De scherpte kantjes die de tekenfilm had lijken er hier allemaal uitgesneden.

Alles bij elkaar is het een voldoende, maar meer niet, en hopelijk was dit een opwarmertje voor Aladdin en The Lion King de komende maanden. Dat zijn sowieso twee verhalen die me meer aanspreken.

3*

5,0
Wat een spektakelstuk van Burton maar zeker ook van Danny Elfman. Meerdere keren word je naar de strot gegrepen met prachtige beelden, acties en soundtrack van Elfman. Ook heeft Burton zijn eigen stijl kunnen handhaven met als voorbeeld de scène met de zeepbellen. Magisch.....

avatar van Basto
2,5
Weet niet wat het budget was, maar met slechts 45-50 mljn in de eerste 4 dagen, lijkt dit toch een flop voor Disney.

Het is ze overigens van harte gegund met hun saaie recycle cinema.

avatar van Chainsaw
2,0
Chainsaw (moderator)
Toch bijzonder dat we inmiddels in een tijd leven waar de naam Tim Burton eigenlijk niets meer zegt. Al sinds eind jaren 90 is de man kwalitatief op z'n retour en hoewel hij nog steeds hits maakt (Alice in Wonderland schijnt financieel z'n grootste succes te zijn), de tijd van originele en creatieve films als Edward Scissorhands en Ed Wood lijken héél ver weg. Als ik het vooraf niet had geweten zou ik geschrokken zijn van de credit 'directed by Tim Burton' aan het einde van deze film. Want Dumbo is nu niet bepaald een film die schreeuwt dat het is gemaakt door een eigenzinnige filmmaker met een eigen stijl. Een inwisselbare - en vaak veel te sentimentele - familiefilm als dit zouden veel regisseurs vrij eenvoudig kunnen afleveren.

Om maar positief te beginnen; met de techniek rondom met name het titelfiguur is niets mis. Dumbo is weliswaar realistischer - en dus minder sprekend - dan in de tekenfilm, maar hij is nog steeds schattig. Alleen heeft het olifantje een bijrol in zijn eigen film. De hoofdrol gaat naar de meest saaie figuren die ik een lange tijd in een film heb gezien; Colin Farrell en zijn twee koters. Wat een zoutloze rollen. En wie verwacht dat als Michael Keaton als schurk langskomt de boel wat meer kleur krijgt, heeft pech; ook Keaton speelt een enorm suffe rol. Eigenlijk is Danny DeVito de enige die de boel nog een beetje levend houdt. Alleen het feit dat hij als circusdirecteur de olifant afwijst omdat hij te grote oren heeft, is natuurlijk te stupide voor woorden. Maar goed, de film gaat amper over DeVito of Dumbo. De film gaat over het dochtertje van Farrell, die van de wetenschap houdt. En daar mag ze blij mee zijn, want haar broertje krijgt helemaal geen karakter; hij is gewoon steeds aanwezig.

De hoofdlijn van Farrell en zijn twee kinderen is dat ze hun overleden moeder missen. Dat wordt ongeveer elke vijf minuten wel eens gezegd. Logischerwijs zaten al deze elementen niet in de tekenfilm; die duurde maar een uurtje en ging puur over Dumbo en zijn vriendschap met een muis. Deze Dumbo is het eerste half uurtje een remake van die originele film, maar daarna doet Burton wat hij ook deed met zijn Alice in Wonderland en is Dumbo een vervolg. Alleen een vervolg waar eigenlijk niets interessants lijkt te gebeuren. Dumbo is een suffe film geworden, helaas. Als je Keaton en DeVito samen op een set van Burton ziet, denk je al snel aan Batman Returns. Maar ook die tijden behoren tot het verleden. Een héél ver verleden.

2 sterren.

avatar van Fisico
3,0
Dumbo is een fijne verfilming van Disney’s klassieker geworden, maar ook niet meer dan dat. Blij dat ik hem gezien heb in de zalen, maar er echt wakker van liggen zal ik niet (lang) doen. Met een Burton achter het stuur weet je dat je qua sfeer en decor goed zit. Nu niet dat een andere regisseur dít niet kon, maar het was wel allemaal aardig. De introductie van het circus met de trein was geslaagd en ook het latere Dreamland had de nodige magie en sfeerschepping. Maar een typische Burton was het niet waarbij steeds een vleugje magie of absurd (duister) kantje aanwezig is in zijn films.

Er waren weinig personages die me echt aanspraken. DeVito stak er nog een beetje bovenuit, maar die twee kinderen en Farrell deden me heel weinig. Ook Bij Eva Green en Keeaton was het net niet. Het steeds herhalende gejammer dat ze hun moeder misten, verveelde me op den duur wel. Niet dat ik het niet erg vond, maar niet steeds voor deze film. Gelukkig maakt de schattige Dumbo veel goed. Fijne scènes wanneer hij rondvliegt.

Dumbo is een onderhoudende film die geen hoge toppen scheert, maar rustig verder dendert op de trein van middelmaat en zekerheid. Leuk om gezien te hebben, maar ook niet meer dan dat. Voldoende dus met 3,0*.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Basto schreef:
Weet niet wat het budget was, maar met slechts 45-50 mljn in de eerste 4 dagen, lijkt dit toch een flop voor Disney.

Het is ze overigens van harte gegund met hun saaie recycle cinema.


170 miljoen Dollar volgens internet. Gaan ze vast wel terugverdienen. Maar ik denk dat Disney vooral de pijlen richt op The Lion King. Die film wekt veel meer sentiment op en is inhoudelijk ook veel boeiender.

Even de Marvel-tak buiten beschouwing gelaten, Disney kan wel wat hebben.

Disney's 'Dumbo' is dubbelgangers in 'Us' te slim af | Filmtotaal filmnieuws

Wereldwijde score is best netjes.

avatar van Alittleromance
3,5
Weer knap gemaakte verfilming van Disney.

avatar van mjk87
3,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
170 miljoen Dollar volgens internet.


116, die 170 is het budget. Of de score van Us.

Dumbo gaat misschien echt net uit de kosten komen, maar zelfs dat is niet zeker.

Lion King gaat door het miljard, geen twijfel. Aladdin gaat heel erg afhangen van de reviews of die een beetje gaat scoren.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
mjk87 schreef:
(quote)


116, die 170 is het budget. Of de score van Us.

Dumbo gaat misschien echt net uit de kosten komen, maar zelfs dat is niet zeker.

Lion King gaat door het miljard, geen twijfel. Aladdin gaat heel erg afhangen van de reviews of die een beetje gaat scoren.


Bij diverse bronnen online staat 170 miljoen Dollar. Filmtotaal maakt er alleen een bedrag in Euro's van, dat is wel fout inderdaad.

Maar wereldwijd hebben ze al 116 miljoen Euro binnen, dus dat komt wel goed. Zal geen dikke winstgever worden, maar je maakt mensen denk ik wel warm voor de komende Disneyverfilmingen. Zeker The Lion King gaat inderdaad keihard scoren.

avatar van mjk87
3,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
Bij diverse bronnen online staat 170 miljoen Dollar. Filmtotaal maakt er alleen een bedrag in Euro's van, dat is wel fout inderdaad.

Maar wereldwijd hebben ze al 116 miljoen Euro binnen, dus dat komt wel goed.


Ik houd Box Office Mojo aan, die zijn altijd wel vrij accuraat: Dumbo (2019) (2019) - Box Office Mojo - boxofficemojo.com

Maar als het echt 116 is, dan wordt dat lastig. Een gemiddelde film als deze van Disney draait factor 3 a 3,5 van het openingsweekend (en de meeste markten draait de film al, dus dat is het dan ook echt wel). Dan haal je ruim 350- 400 miljoen. Met een budget van 170 miljoen en reclamebudget moet je wel zeker 400 draaien om winst te gaan halen. En Disney had zelf ook iets hoger geschat dan wat men nu laat zien.

avatar van mjk87
3,0
Dit was wel de real life versie dit jaar waar ik het meest van verwachtte, maar ook weer niet heel veel. En daar voldoet de film precies aan. Op momenten is dit te veel op kinderen gericht met een aantal typische Disney-elementjes en een wat matige finale, maar als geheel is de film wel oké. De animatie kende nauwelijks plot en was veel meer een sfeerzetting, ook vanwege de oorlog was er weinig geld, visueel is die film wel een mindere. Daar heeft deze versie uit 2019 weinig last van, met een fors budget is de hele decoratie zeer overtuigend. De hand van Burton is wel te zien ook als is hij wel aangesnoerd. Maar er is met liefde genoeg aan gewerkt. Bijvoorbeeld die trein die nummer 41 draagt, verwijzend naar het jaartal van de tekenfilm. En ook de acteurs hebben er stuk voor stuk wel zin in (zeker Keaton, Farrell is wat bleekjes ernaast). Ook prima dat het verhaal wel een aantal veranderingen heeft ten opzichte van het origineel dus het heeft nog best een eigen smoel. Verder als film weinig bijzonders, daarvoor verrast de film niet genoeg en mist de film dan net te veel eigenheid. 3,0*.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
mjk87 schreef:
Bijvoorbeeld die trein die nummer 41 draagt


Nu je het over treinen hebt, ik vond de eerste minuten met de treinreis wel erg mooi en sfeervol trouwens. Prachtig.

avatar van Nicolage Rico
3,5
mjk87 schreef:
ook vanwege de oorlog was er weinig geld


Vooral toch doordat voorganger Fantasia totaal geen (financieel) succes was.

avatar van Basto
2,5
mjk87 schreef:
(quote)


Ik houd Box Office Mojo aan, die zijn altijd wel vrij accuraat: Dumbo (2019) (2019) - Box Office Mojo - boxofficemojo.com

Maar als het echt 116 is, dan wordt dat lastig. Een gemiddelde film als deze van Disney draait factor 3 a 3,5 van het openingsweekend (en de meeste markten draait de film al, dus dat is het dan ook echt wel). Dan haal je ruim 350- 400 miljoen. Met een budget van 170 miljoen en reclamebudget moet je wel zeker 400 draaien om winst te gaan halen. En Disney had zelf ook iets hoger geschat dan wat men nu laat zien.


Klopt, Alita opende Ongeveer hetzelfde en hat met moeite 400 mjn op. Maar natuurlijk komen en nog opbrengsten voort uit dvd en tv rechten.Bovenien heeft Disney content nodig voor hun eigen streaming platform.

Zal ook wel dat ze weer bakken met geld gaan verdienen aan de Lion King, als de massa zich weer braaf meldt om te zien wat ze al kennen.

Al zal ik daar waarschijnlijk zelf ook toe behoren, omdat de keuze in de zomermaanden zeer beperkt zal zijn en de tijd om de bios te bezoeken ruim.

2,5
pff, vond het maar magertjes. Deze ochtend nog de 1941 versie bekeken om te zien wat er ging hergebruikt worden, maar behalve wat knipogen deden ze maar wat ze wouden. Vanaf deel 2 is het eigenlijk een totaal andere film. Michael Keaton zijn rol is waardeloos. Ze hebben eigenlijk de dieren vervangen door mensen maar de dieren in de oude versie hadden verdorie nog meer emotie dan de mensen hier. Op zich geen slechte film, maar het is gewoon geen remake. Stop het dan ook een remake te noemen en dan valt het nog wat mee.

avatar van eltorro
mjk87 schreef:
(quote)


Ik houd Box Office Mojo aan, die zijn altijd wel vrij accuraat: Dumbo (2019) (2019) - Box Office Mojo - boxofficemojo.com

Maar als het echt 116 is, dan wordt dat lastig. Een gemiddelde film als deze van Disney draait factor 3 a 3,5 van het openingsweekend (en de meeste markten draait de film al, dus dat is het dan ook echt wel). Dan haal je ruim 350- 400 miljoen. Met een budget van 170 miljoen en reclamebudget moet je wel zeker 400 draaien om winst te gaan halen. En Disney had zelf ook iets hoger geschat dan wat men nu laat zien.


Dumbo draait al in alle markten, dus dan zou ik eerder uitgaan van 2,5 keer zijn openingsweekend. Net zoals bij bijvoorbeeld Captain Marvel, die wekelijks maar een kleine drop heeft en uiteindelijk ongeveer 2,5 keer zijn openingsweekend ophaalt. Het kan zijn dat de film net zo gaat draaien als een animatie film, maar die kans lijkt me klein. Het lijkt er op dat de film een flop gaat worden.


avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
De film draait nu een week en slechts 66 stemmen. Niet echt een groot commercieel succes qua aantrekkingskracht?

4,0
Y&T
wat n saaie film...maar werkelijk fantastisch gemaakt... elke scene was n schilderij op zich.....met een big smile left i the building

4,0
Y&T
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Nu je het over treinen hebt, ik vond de eerste minuten met de treinreis wel erg mooi en sfeervol trouwens. Prachtig.

en weer vult deze schrijver m'n stukje fantastisch aan...doch nog eens...jammer van je naam

avatar van Alittleromance
3,5
Na Cinderella, Jungle Book, Beauty and the Beast is het nu de beurt aan Dumbo, Prachtige verfilmingen van Disney. Eind juli komt The Lion King uit. Zo'n films moet je nu in de bioscoop zien in 3D. pure klasse.

avatar van Mescaline
2,5
Mescaline (moderator)
Kijkt door de fijne cast en daardoor ook het degelijke acteerniveau nog best aardig weg, visueel is er eigenlijk ook weinig op aan te merken maar los van deze pluspunten blijft het verhaal erg veilig en worden alle lijntjes nauwkeurig ingekleurd.
Jammer dat er bijvoorbeeld niet wat meer wordt ingegaan op Dreamland, het ziet er in de buitenshots echt heel groot en sfeervol uit maar we krijgen hier in de film helaas niet al te veel van mee, wat mij betreft toch best wel een gemiste kans.

Ach, Dumbo is zeker geen vervelende zit en het is een prima tijdsbesteding, maar voor de rest heeft het erg weinig om het lijf.

2,5*

avatar van Mescaline
2,5
Mescaline (moderator)
Meerdere berichten verwijderd:
Hou het a.u.b. ontopic zonder andere gebruikers aan te spreken op hun smaak. Iedereen is vrij om te kijken wat hij of zij wilt en discussies leiden alleen maar tot onnodige ergernissen.

Zwolle84
Fijn hoor! Ze weten de Disney-magie goed te vangen met deze verfilmingen. Evenwichtige reeks ook: niet heel spectaculair voor de kijker van middelbare leeftijd, maar nog steeds wel meeslepend genoeg. Hoge kwaliteit van animaties bovendien en prima acteerwerk.

4,0
Deze film bracht me erg terug naar me kindertijd. Ik voelde me weer een kind na dat ik deze film had gezien.

Cijfer 7

avatar van Goddess_Of_Loki
4,5
Dumbo, het schattige baby olifantje met de grote oren. Wie kent hem nu niet?

De Live Action films van Disney zijn zeer in trek. Na ‘The Jungle Book’ en o.a. ‘Beauty And The Beast’, mag nu ook Dumbo op het witte doek gaan schitteren, of beter gezegd: vliegen. Deze versie van Dumbo kunnen we eigenlijk geen remake noemen want met een uitgebreidere verhaallijn en nieuwe personages zoals Holt (Colin Farrell) en zijn kinderen, krijgt Dumbo een modern jasje. Om je geheugen op te frissen: De originele Dumbo had pratende (en zingende roze) olifanten, een ooievaar die de kleintjes kwam brengen en Timmy de muis die Dumbo wel even in een ster zou gaan veranderen. Ik kan me voorstellen dat dat er in een Live Action film dat zich in een circus omgeving met mensen afspeelt, heel ongeloofwaardig uit zou hebben gezien. Dumbo is immers geen film dat zich afspeelt in de wilde natuur zoals ‘The Jungle Book’ of ‘The Lion King’, hoewel er wel degelijk verwijzingen naar het origineel aanwezig zijn. De regie van Dumbo was in handen van Tim Burton en van hem zijn we voornamelijk fantasierijke films met een donker randje gewend. Denk maar aan ‘The Nightmare Before Christmas’ of aan een van zijn vele samenwerkingen met Johnny Depp zoals bijvoorbeeld ‘Sleepy Hollow’ of ‘Edward Scissorhands’. Daarnaast richt Burton zich meer op de vraag hoe de mens zal reageren op een vliegende olifant. Zo wil de eigenaar (Michael Keaton) van het themapark genaamd Dreamland Dumbo maar al te graag hebben! Ik weet zeker dat je bij een tekenfilm versie dollartekens in zijn ogen had gezien! Daarnaast zien we Danny DeVito (o.a. bekend van Matilda) een overtuigende rol neerzetten als circusbaas. Overigens is een film van Tim Burton met de acteurs Michael Keaton & Danny DeVito niets nieuws. In Burton‘s film ‘Batman Returns’ speelde het duo namelijk Batman & the Penguin. Die laatste had misschien nog wel gepast in Nightmare Island, dat in de film een attractie van Dreamland is.

Misschien is 2019 wel het jaar van Disney te noemen. Ik kijk nu al uit naar Disney+: het streaming device platform dat Disney waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar zal gaan lanceren. (In mijn geval voornamelijk vanwege de serie over Loki) Maar nog voor het einde van de zomer kunnen we nog twee Live Action films van Disney gaan bezoeken. We zagen voorafgaande van de film Dumbo de trailer van Aladdin, die in mei zal verschijnen. En hoewel ik Aladdin nooit heb gerangschikt onder mijn favoriete Disney films, vond ik de trailer er stiekem toch wel veelbelovend uitzien. Dan krijgen we er in juli een waar ik en met mij vast velen heel erg naar uit kijken: The Lion King, waarvan ik verwacht dat Disney binnenkort nog een nieuwe trailer van lanceert (waarin we hopelijk ook alvast een voorproefje mogen zien van de personages Scar, de hyena‘s en o.a. Timon en Pumbaa).

Dumbo heeft wat mij betreft, zelfs wanneer hij geschminkt is als zielige clown, zijn charme niet verloren. Menig mens zal meeleven met het baby olifantje dat eerst uitgelachen wordt vanwege zijn grote oren maar met zijn vliegtalent daarna iedereen verbaasd, terwijl hij zelf het liefste naar mama wil. Met zijn schattige, onschuldige look zal Dumbo vele harten doen smelten! En in het geval van de 3D versie, kijk wel uit dat Dumbo de bioscoop niet uitvliegt . Daarmee verwijs ik eigenlijk naar de scene waarin hij de tent uitvliegt wanneer hij zijn mama hoort. Het einde vond ik echt prachtig.

avatar van Walter S.
4,0
Ik zag de Tim Burton vormgeving er dan weer wel in terug. Zag er erg mooi uit, leuk verhaaltje vertier voor jong en oud.

avatar van nickrandom
5,0
Ik heb de 3D-versie gezien, en dat leek me niet echt een meerwaarde. Los daarvan: wat een mooie film. Het computer-animated olifantje lijkt echt tot leven te komen, en weet tot tranen toe te ontroeren en te vertederen. Het originele Dumbo-verhaal wordt gerespecteerd en je krijgt er zelfs een tweede verhaal bovenop. Echt een topper, die veel meer aandacht verdient dan hij gekregen heeft.

1,0
Saai. Rommelig. Soms reteslechte cgi en ook in 2d donker.

avatar van grid8400
3,0
Gisteren in Dolby Atmos 3D gezien, en wat zag het er allemaal betoverend mooi uit. WOW.

Jammer alleen dat de betovering op emotioneel vlak wegbleef, en we zaten te kijken naar een zielloze CGI productie.

Amper 3*

Gast
geplaatst: vandaag om 15:54 uur

geplaatst: vandaag om 15:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.