menu

Mortal Engines (2018)

mijn stem
2,96 (521)
521 stemmen

Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Sciencefiction / Fantasy
128 minuten

geregisseerd door Christian Rivers
met Robert Sheehan, Hera Hilmar en Hugo Weaving

Vele eeuwen na de Zestig-Minutenoorlog is de aarde onvruchtbaar en zijn er geen natuurlijke brandstoffen meer. De steden zijn zelfstandige stadstaten geworden en zwerven rond op zoek naar brandstoffen die ze van andere steden afnemen. De jonge Tom Natsworthy zal het pad kruisen van de mysterieuze vrouw Hester Shaw, waarmee hij voorgoed de wereld zal veranderen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=D0CimG9VjGM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Justinvdk
3,5
Niks mis mee. Ziet er allemaal erg goed uit en het simpele verhaal vermaakt voldoende. Vind het juist wel eens lekker dat er niet al teveel bij wordt gehaald en ze het gewoon eenvoudig hebben gehouden. Gezien de matige opbrengst verwacht ik geen vervolg, maar ik zou het prima vinden als die er kwam.

avatar van hoffhaan
3,0
Matige film eenvoudig weinig verhaal. 3.0

2,5
Een simplistisch formule filmpje met een verhaal dat van clichés en ongeloofwaardige toevalligheden aan elkaar hangt en waarin ook nog regelmatig ondermaats geacteerd wordt.
Maar wel één in een hele vette setting en met prachtige beelden en scenes.
Een vijfje voor mij.

avatar van james_cameron
3,5
Het erg conventionele script (oa van de hand van Peter Jackson) is het grootste minpunt van dit spectaculaire postapocalyptische avontuur. Aan de vormgeving en de decors ligt het in ieder geval niet, want op visueel vlak is de film dik in orde. De gigantische rijdende steden zien er imposant uit en er is meer dan voldoende aktie en spektakel voorradig. Jammer dat de personages niet wat boeiender zijn. Na verloop van tijd krijg je ook steeds meer het gevoel naar een soort Mad Max-versie van Star Wars te zitten kijken, compleet met aanval op de Death Star. Kleine tegenvaller dus wel, al is de film door het hoge tempo prima te genieten.

avatar van Noodless
3,0
Visueel dik in orde : mooie decors, geweldige imposante rijdende steden en duidelijke overzichtelijke actiescènes. Het verhaal wist me wel niet echt te boeien en de personages zijn vrij vlak uitgewerkt. De speelduur was ook veel te lang. 6/10

avatar van Kondoro0614
3,0
Ondanks vele negatieve dingen die ik over deze film had gelezen vond ik het nog best een leuke zit. Het is dan wel geen bioscoop zit voor mij, ben blij dat ik deze daar niet heb gezien maar slecht wil ik hem echt niet noemen. Het is allemaal wel héél erg cliché, vooral het verhaallijn en alle gebeurtenissen zag je uiteraard van mijlen ver aan komen. Maar visueel was het wel echt een plaatje om mee te maken en het concept vond ik echt cool, iets leuks waar je eigen fantasie nog wel wat werk mee kan hebben. Het is een leuk concept voor een videospel en Christian Rivers werkt het goed uit tot een degelijke film.

Laat de film makers van twee top trilogies maar aan het werk, deze films waren al op CGI niveau’s stuk voor stuk parels en de mensen laten weer zien dat ze ook met ‘Mortal Engines’ als kunstenaars te werk gaan. Het is dan wel zo dat het verhaal voor mij echt de boosdoener was, omdat die best saai was. We volgen de vrouw Hester Shaw die als een soort mercenary door het leven gaat en nu ja wat was het, commando van Londen wil vermoorden omdat deze haar moeder zou hebben vermoord.

Voor de rest is het allemaal niet heel bijzonder, zoals ik al zei is het cliché en slaat het verhaal slecht aan. Het is allemaal iets te mooi op veel momenten waardoor de zin soms wat weg zakt. De vele CGI gevechten is iets leuks maar, het helpt de film niet echt om hoog. Acteerwerk kon er mee door, en de film is op alle vlakken behalve de CGI te standaard, en nergens speciaal. Alsnog wel een leuke zit omdat de speciale effecten echt een indruk weten te maken soms. De tijdsduur is ook iets waar de film tegenaan hikt, het is nergens echt heel erg fantastisch.

3.0*

avatar van IH88
3,0
“We have to stop London before it destroys us.”

Ambitieus. Peter Jackson en regisseur Christian Rivers hebben met Mortal Engines een film gemaakt (gebaseerd op de boeken Philip Reeve) die er schitterend uitziet, met groots opgezette actiescènes en een vakkundig gecreëerde wereld door Rivers en zijn team. Het probleem van de film is alleen dat het allemaal zo weinig indruk maakt, en vooral tijdens het actievolle laatste gedeelte zit je zonder al te veel betrokkenheid naar alles te kijken. Dat ligt niet aan het acteerwerk, maar meer aan het rommelige en overvolle script, en de eendimensionale personages.

avatar van mcdaktari
Toch niet zo slecht als dat ik hier en daar lees. Op zich best leuk bedacht maar had er toch wel meer van verwacht.

avatar van Alathir
3,0
Tja, redelijke middenmoot blockbuster. Ook een beetje teveel young adult voor mij om nog echt van te genieten. Het plot is een beetje gewoontjes terwijl het concept best leuk is. Er wordt dan naar mijn aanvoelen iets te weinig mee gedaan, buiten de special effects die schreeuwen eigenlijk naar meer. Maar ik heb me zeker wel vermaakt en dat blijft het belangrijkste met dit type film. De acting is ook zeker niet slecht. De spanning komt nergens tot zijn recht. Ook Hugo Weaving kan deze film niet redden en zet deze keer niet echt een iconisch personage neer.

avatar van Theunissen
2,0
Dat Fantasy niet echt mijn genre is, bewijst deze dertien in een dozijn Star Wars-achtige Sciencefiction / Fantasy film maar weer eens, want het kon me eigenlijk allemaal niet echt boeien (zo had ik ook totaal geen band met de vlakke personages in het verhaal), vermaken of interesseren en het is ook allemaal zeer flauw, clichématig en voorspelbaar en dat bijna 120 minuten lang.

Ook de cast vond ik maar zeer magertjes acteren en met name beide hoofdrolspelers, te weten Hera Hilmar (als Hester Shaw) en Robert Sheehan (als Tom Natsworthy), waar ik eerlijk gezegd ook nog nooit gehoord van had. En de bekende acteur Hugo Weaving in de rol van Thaddeus Valentine, speelde zijn rol van slechterik wel zeer clichématig. Het enige personage wat een nog beetje interessant was, was het geanimeerde personage Shrike (met de stem van Stephen Lang) en Leila George (als Katherine Valentine) vond ik best een mooie jonge vrouw.

Visueel gezien mocht deze film er zeker wezen (zo zag de rijdende stad Londen er fraai uit) en hetzelfde geldt voor de eerste 10 minuten van het verhaal (zelfs nog een beetje spannend), welke nog best aardig zijn en helaas geldt dat nauwelijks voor de overige 110 minuten. Met het geven van 2,0 sterren voor deze film ben ik eigenlijk nog best mild.

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Angstaanjagende androïde.

Als Mortal Engines nog maar vrij kort bezig is komt de eerste vette knipoog voorbij, als de Minions worden gepresenteerd als belangrijk erfgoed van een Aarde die half vernietigd is. Maar het blijft grotendeels bij die kwinkslag, want verder neemt deze sciencefiction zichzelf zeer serieus. En dat is een gemiste kans, want het ene bijzondere personage na het andere wordt gepresenteerd en humor is juist datgene wat deze film ontbeert.

Gelukkig is Hugo Weaving een redelijke bad guy en is er een androïde die angst aanjaagt. Verder zorgt het subgenre der steampunk voor prachtige beelden, maar op mooie vormgeving alleen is het lastig teren. Behalve dat alle blockbuster-ingrediënten ruimschoots aanwezig zijn en alle clichés worden aangestipt, is het verhaal wel héél erg rechtlijnig. De popcorn mag dus worden opgewarmd.

Het begin is best aardig en lijkt geënt te zijn op een segment uit Monty Python's The Meaning of Life, waarin flatgebouwen als vijandige schepen worden gepresenteerd en de bewoners elkaar enteren. Het boek uit 2001 was voldoende voor regisseur Peter Jackson om zijn productieteam in te vliegen en zodoende debutant Christian Rivers te assisteren. Veel meer dan een lege huls is het niet geworden.

Of het tot een sequel uit Nieuw-Zeelandse hoek zal komen valt dus te betwijfelen, want het op de hoes vermelde Lord of the Rings en The Hobbit was wel degelijk van een ander niveau. Ondanks of dankzij dat Rivers aan eerder genoemde titels werkte als designer, blijft het hier bij uiterlijk vertoon. En dat is jammer, want echt indruk maken doet de film inhoudelijk gezien helaas amper.

**½

De 4K UHD-schijf is voorzien van Dolby Atmos met aardige overhead-effecten en HDR, zodat het 10-bit paneel het onderste uit de kan haalt. De kleuren spatten van het scherm. De Blu-ray is bijgesloten en bevat de film + bonus features, waaronder verschillende documentaires.

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar

avatar van KingJ
3,5
hij viel mij eigenlijk helemaal niet tegen....
gewoon een leuke fantasy film heb er zeker wel van genoten

avatar van john mcclane 2
2,0
Visueel een mooi spektakel , maar verder was het maar middelmatig .
Voor een deel zat peter Jackson achter de schermen , en dan is dit niet voldoende .
Toch wel een voldoende van mijn kant ,keek lekker weg , maar had er toch meer van verwacht .
3*

3,5
Dankzij de setting en visuals werkt de film als fantasy heel goed. Weaving in een voor hem typische rol, maar dat past ook uitstekend bij hem en Hilmar als een soort alto good girl is ook prima. De start is spectaculair en overdonderend. Tot dusver goed.
Het wordt een stuk minder allemaal als Tom als oenige side kick zijn intrede doet. Dit karakter is irritant, voorspelbaar en krijgt de meest domme dialogen in de mond gelegd. Aan karakterontwikkeling wordt verder niet gedaan, behalve bij het meest interessante karakter, nota bene een robot. Hier is, net als bij de visuals, goed over nagedacht. Over de rest wat minder. De standaard climax helpt dan ook niet mee.

0,5
Bagger.

avatar van Mickey b
3,0
Originele invalshoek. Grafisch super in beeld gebracht, maar verhaal is simpel en ook actie kon me niet echt overtuigen. Wat meer humor zou het wat luchtiger gemaakt hebben. Maar is nu bedoeld als serieuze SF en net daarom vind ik het niet zo geslaagd...

avatar van Thomas83
3,0
Na alle vernietigende kritieken viel dit me nog behoorlijk mee. De scriptschrijvers zijn wel bijzonder lui geweest in de manier waarop informatie op de kijker wordt overgebracht (echt weer een van de ergste films in zijn soort wat dat betreft), maar verder vond ik hem nog best leuk eigenlijk. De wat simpele en kinderachtige toon is er alleen in het eerste deel van de film, en het gebrek aan fatsoenlijk vertolkte of uitgewerkte personages wordt wel enigszins goedgemaakt door het spektakel.

Een film als deze mag van mij ook wel zo bombastisch zijn, moet dat misschien zelfs wel zijn, en mag wat verhaal betreft ook gerust weinig om het lijf hebben. Dit is gewoon zo'n popcornfilm waarbij het verstand op nul kan. Vond de actie nog niet eens zo verkeerd, en in visueel opzicht is de film sowieso schitterend. Hooguit kan je zeggen dat de rijdende steden er vaak een beetje als pretparken uitzien. Het is niet alleen de steampunk-aankleding die zo fraai is, ook de cinematografie mag er echt zijn. Mooi ook zo'n detail als die enorme groeven die de rijdende steden door het landschap trekken. Wel zonde dat de film zo door zijn zorgvuldig gebouwde wereld heen vliegt. 3.0*.

1,5
Wow, dit was beroerd zeg. Ik was eigenlijk al gewaarschuwd door de vele kritieken maar ergens geloof je toch niet dat Peter Jackson zich met iets van deze kwaliteit heeft bemoeid.

De enige pluspunten in dit debacle gaan naar het production design en de special effects - wat je er verder ook van mag vinden, het ziet er wel allemaal erg mooi en origineel uit.

Helaas is originaliteit niet iets wat verder in erg ruime mate in deze film aanwezig is, want het voelt allemaal (zelfs voor het genre) wel erg afgezaagd aan. Het plot, de personages, de dialogen, je kunt het eigenlijk allemaal van tevoren tot in de details voorspellen. Hetgeen niet wegneemt dat de setting en de logica van het geheel kant noch wal raken. Dit is flauwekul van de bovenste plank die dat onvoldoende inziet en zichzelf veel te serieus neemt.

Kort gezegd is dit een film waarin weinig tot niets klopt. De film is onzinnig op een niet leuke manier, kent weinig humor, bevat geen interessante karakters en stapelt cliche op cliche. Het is allemaal al heel vaak gedaan, en heel vaak beter.

avatar van Antonev
3,0
Ik snap persoonlijk de ultra kritische commentaren en recensies niet helemaal. Nee, het is zeker geen hoogvlieger, maar zo slecht als sommigen beweren is het ook niet.

Als je je (te) kritische bril afzet, dan is dit een vlotte wegkijker met mooie effecten en een vermakelijke verhaallijn. De vaart zit er goed in en je wordt als kijker niet verveeld met langdradige passages of diepere verhaallijnen. Eenvoudig, right to the point.

Wellicht voorspelbaar, maar de invulling van het geheel is gewoon prima.

avatar van Tarkus
3,0
Mooie gemaakte film, met spectaculaire beelden, zowel de locaties als de 'steden'.
De vertolkingen konden me ook bekoren, het verhaal minder, maar toch is de film boeiend en zit er heel wat vaart in, wellicht dankzij de vele actiescènes.
Het verhaal had volgens mij toch wat meer inhoud mogen hebben.

0,5
Wat een vreselijk waardeloze cliche film.
Het hele verhaal en het hele gegeven raakt kant nog wal en er zit dan ook totaal geen spanning in.
Hoe kom je erop in godsnaam? Nonsens verhaal.
Ik ben eruit gelopen. Kon het niet meer aanzien.

avatar van Onderhond
2,0
Jammer.

Je vraagt je toch af hoe zo iemand als Rivers deze film toegeschoven krijgt. Qua credits heeft hij nog niks gepresteerd, waarom dan zo'n regisseur een toch wel uitdagende blockbuster laten regisseren? Misschien omdat hij vooral een naam op een poster is en er qua artistieke inmenging weinig tot niks van hem verwacht werd, maar da's dan vooral jammer voor het bronmateriaal.

Qua setting is het echt wel tof. Het doet wat denken aan de intro en outro van Robot Carnival, ook wel een beetje aan Metropolis (vooral de anime dan, met het wapen uit het dak). Het is een mooie mix van post-apocalyptische scifi en steampunk, met voldoende budget om er echt wat van te maken.

Maar dat gebeurt niet. Een genre als steampunk gaat toch uit van enige fetish, maar het hele rijdende steden gebeuren speelt zich meer af op de achtergrond. Ondertussen zitten we te kijken naar lompe personages, luisteren we naar brakke conversaties en krijgen we oubollige actie voorgeschoteld. Dit lijkt wel een blockbuster voor 60 plussers af en toe.

Storend vooral zo'n personage als Anna Fang, dat ondanks alle goeie wil van de wereld gewoon niks van cool weet uit te stralen. Ook Weaving weet helemaal niks van z'n bad guy rol te maken. Het is gewoon één tamme bende, dan liever tonnen krakend metaal, wat stoom en een camera die van dat soort zaken iets genietbaars kan maken.

Maar men wou het blijkbaar bij een povere blockbuster houden. Dat is het ook geworden. Meh.

2.0*

avatar van Phantasm
3,5
Prima decors, goede special effects, gewoon een leuke film om naar te kijken die me geen moment heeft verveeld.

2,5
Prachtige decors. Maar het laatste half uur vond ikl om te huilen.

avatar van Rodger
2,5
Aardig, maar dan ook niet meer dan dat...
de special effects zijn goed.. verhaal is redelijk...
2.5 **

avatar van MovieHolic
2,5
Best wel indrukwekkend, was eigenlijk best een aardige film. Wel bomvol standaard clichés, dus geen verassingen en mij af en toe iets te zoetsappig. Overall best te doen.

avatar van teigertje
5,0
Meesterlijke science fiction aktie speelfilm.
Schitterend gemaakt.

Met een nieuwe vrouwelijke aktie ster, Hera Hilmar,die fantastisch, speelt.
Als Hester Shaw.
Een nieuwe aktie ster in spe, wie weet, zien we haar nog is terug in een Marvel film, dat zou op haar lijf geschreven zijn.
Prachtige special effects.
Een aanrader voor de liefhebber.
de volle vijf sterren verdient.

avatar van Fisico
2,5
Tja, niet bepaald mijn favoriete genre. Nu, het fantasierijke gegeven van de ronddolende steden werd knap weergegeven en deed me wat denken aan de Ghibli’s Howl’s moving castle of Castle in the sky waarbij ook gebruik werd gemaakt van dergelijke technische ontwerpen. Postapocalyptisch best een interessant gegeven en visueel dus best mooi.

Inhoudelijk dan weer net wat minder met een zoveelste wraakverhaaltje waarbij ook nog eens op zoek gegaan werd naar naar een soort key dat de wereld om zeep kon helpen. De personages zijn allesbehalve memorabel en ik heb Hugo Weaving al wat memorabele rollen zien spelen dan deze stereotiepe duffe bad guy. Jammer om ook het personage van Anna Fang maar relatief beperkt in ontwikkeling te zien. Qua plot wat chaotisch en rommelig, maar al bij al vermakelijk om eens gezien te hebben. Naar verluidt niet echt een kassucces geweest, kan ik me wel iets bij voorstellen, maar in de bioscoop moet het toch een mooie ervaring geweest zijn.

Lewis-06
als je paar bekende koppen in deze film had gestopt met een beroemde regisseur, had iedereen hem wel goed gevonden. film is gewoon dik in orde. bepaalde scenes deden mij aan terminator denken.

avatar van K. V.
3,5
Had eigenlijk geen verwachtingen bij deze film, maar heb me er toch prima mee vermaakt. Was minder serieus dan gedacht (Minions ) en visueel een indrukwekkende film, zeker in het begin.
Toch wel een origineel verhaal die zeker het eerste uur heel interessant was, het tweede uur ietsje minder.
De cast was wel leuk, al was het toch vooral Hera Hilmar sprong er wel uit.
Toch wel aangenaam verrast door deze film.

avatar van Shadowed
3,5
Goed.

Mortal Engines is 1 van de weinige films waar ik ook het boek van heb gelezen. Dat was terug naar afgelopen zomer. Het boek vond ik in ieder geval erg aardig weglezen. Met vooral de slotfase die er erg sterk was. Toen keek ik ondanks de slechte reviews, erg uit naar de film zelf.

En het viel allemaal behoorlijk mee. Door een onbekende regisseur. Dat zie je tegenwoordig steeds vaker gebeuren. Indieregisseurs die plots een groot Hollywood-project in hun handen geschoven krijgen en kijken wat ervan komt. Hier heeft het in zijn voordeel gewerkt vind ik.

Vooral de kleuren en fantasie komt vaak geweldig goed los. Dat lukt bijna geen enkele regisseur in een Hollywood-project. Maar hier komt het maximaal naar voren en dan voelt het aan alsof je in een mooie droom rondloopt. Visueel is het ook prachtig, echt opvallend goed. 100 miljoen voelt soms aan als 150-200 miljoen.

Acteerwerk is degelijk. Weaving is weer degelijk als schurk. Sheehan en Hilmar doen het ook goed. Hilmar steekt er inderdaad positief bovenuit. Karakterontwikkeling is echter het minpunt aan de film. Dat ik het boek gelezen heb even erbuiten ik beoordeel de film op film.

De karakters zijn vaak wat simpel uitgewerkt. Vooral D'Onofrio en Raftery krijgen focus, maar die is nogal kort door de bocht. In het begin krijg je het idee dat Hilmar vooral het waakengeltje moet zijn van Sheehan maar uiteindelijk eenmaal Kim in beeld komt blijven alle kunsten en vaardigheden van Hilmar op de achtergrond en beginnen ze zelf voornamelijk bijkarakters worden.

Ik kan je zeggen dat de karakters centraal staan in het boek maar in de film staat toch het visueel spektakel in de spotlights en dat verbloemt de matige karakterontwikkeling wel een beetje. Want het ziet er prachtig uit. Bij vlagen waanzinnig en bij vlagen weten ook dramatische momenten de plank raak te slaan. Zoals de ondergang van Lang als Shrine die dan weer herinnert hoe zijn leven kort was.

Het enige, en dat moet ik dan wel weer zeggen, wat jammer is dat niet van het boek is overgenomen is de ondergang van London. In zowel boek als film gaan die ten onder, maar in het boek met meer impact, meer emotie en een ondergang waarbij dochter en vader samen ten ondergaan. Ik vond het in ieder geval sterk. Dat is in de film niet overgenomen maar hebben ze gekozen voor een bravere slotfase.

Maar de film ziet er visueel zo leuk uit en kent vele leuke actiescènes waardoor het verhaal automatisch achtergrond gaat worden. Maar het wordt er niet minder vermakelijk om. In tegendeel, het was heel vermakelijk. Ik heb in ieder geval goed kunnen genieten.

avatar van Basto
3,0
Aardig steam punk avontuur. Idee en design is leuk en ook de belangrijkste personages zijn nog best aardig. Maar het verhaal kent te weinig visuele vaart en ook de belangrijkste dramatische beslissingen komen steeds volledig uit de lucht vallen. Verder is de obligate multi culti cast eerder een teken van (onbewust) racisme dan dat het iets toevoegt. De Indiase dame en de donkere man, mogen nog niet eens op de 3e viool spelen. Maar goed, uiteindelijk zal dit werkje gauw in vergetelheid raken.

Hele krappe 3*.

avatar van Macmanus
2,5
Jammer.

Had wel iets slechter verwacht. Dat zegt niet gek veel want ik had er extreem weinig van verwacht. Wat vooral wel positief opvalt is dat de film budget heeft en de rijdende steden best gaaf zijn. Grootste probleem is dat het verhaaltje gewoon te bekend is. Ik begrijp dat deze films qua budget niet heel erg iets anders durven, maar juist bij een nieuwe wannabe franchise kun je op zijn minst een medium succes worden door niet weer het zoveelste cliche verhaaltje te tonen. Ze hadden ook veel meer tijd kunnen steken een een klein verhaaltje waarbij de verschillende steden en kleine steden veel meer aandacht zouden krijgen. Wat hier ook duidelijk de boeienste scenes zijn. Je hebt zo een anime waarbij iemand op zijn motor langs allerlei steden gaat en dan telksen daar even iets meemaakt. Zo een soort premisse had hier iets veel leukers van gemaakt. Ook had de cast iets meer van het scherm mogen spatten.

Toch ergens nog wel vermakelijk.

2.5 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:37 uur

geplaatst: vandaag om 03:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.