• 9.377.648 stemmen

Met onder meer: Robert Sheehan, Hera Hilmar en Hugo Weaving

Releasedatum: 6 december 2018

Plot Mortal Engines

"Some scars never heal"

Vele eeuwen na de Zestig-Minutenoorlog is de aarde onvruchtbaar en zijn er geen natuurlijke brandstoffen meer. De steden zijn zelfstandige stadstaten geworden en zwerven rond op zoek naar brandstoffen die ze van andere steden afnemen. De jonge Tom Natsworthy zal het pad kruisen van de mysterieuze vrouw Hester Shaw, waarmee hij voorgoed de wereld zal veranderen.

Hester Shaw

Tom Natsworthy

Thaddeus Valentine

Anna Fang

Katherine Valentine

Chudleigh Pomeroy

avatar van Nizzii

Nizzii

Rijdende steden, vliegende steden, man man. Wat een gaaf film. Vanavond gezien, heeft me niet teleurstelt. De beelden waren prachtig, goed geschoten. Ik had graag nog wat meer diepgang in het verhaal gezien, ook wat meer karakter ontwikkeling. Het beste stuk is dan ook wel de relatie tussen de meid en de robot. Dit is mooi in beeld gebracht. Ik ben onder de indruk en hoop ook dat er een deel 2 komt

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Hoewel de film begint met een vervelende narrator is de openingsscène goed. Al wordt het al snel over de top op een geforceerde manier. Ja, rijdende steden zijn over de top, maar dat kan ik best hebben. Echter, rondrennen door een stad die aan stukken gezaagd wordt en vervolgens over obstakels springen alsof diegene dat elke dag doet vind ik overbodig en niet aantrekkelijk. Vervolgens viel het mij op dat de film aan te veel toevalligheden aan elkaar hangt en zitten er van die typische ongeïnspireerde actiescènes in.
Dieptepunt: Hee, er komt een Terminator met groene ogen richting onze luchtballonstad vliegen. Ach, laat maar komen joh, wat kan er misgaan? 10 min later, luchtballonstad stort neer incl. honderd duizenden doden. De volgende keer misschien wat voorzichtiger zijn?

Het enige waar ik na een tijdje nog van genoot is dat het er visueel erg goed uitziet. De film komt het beste tot zijn recht in de bioscoop. Thuis zal ik de film waarschijnlijk een 2,5 geven, maar ik heb het ervaren in de bioscoop, dus ik kom uit op een magere 3 sterren. Wat mij betreft is de kous al af wat dit verhaal betreft.

avatar van Erikb99

Erikb99

Wat een heerlijke film is dit, duidelijk te zien dat het team van de films "Lord of the Rings" en "The Hobbit" hier aan het werk waren. Het verhaal is best wel simpel als je er goed over nadenkt maar de wereld die erom heen is geschapen is ongelofelijk mooi ontwikkeld. De actie scenes zijn erg mooi neergezet. De karakter Hester Shaw krijgt de verdiende diepgang die ook nodig is voor dit verhaal. Helaas bleef de achtergrond van de jonge Tom Natsworthy wat oppervlakkig. De rijdende en vliegende steden zijn bijzonder mooi neergezet vooral het overmachtige stad London. Natuurlijk gaat het om macht en om constante behoefte aan brandstoffen waarom dan ook de steden elkaar opjagen en plunderen. Als je van Science Fiction en Fantasy houdt zit je bij deze film dan ook aan het juiste eind. Vanaf het begin tot het einde werd ik meegezogen in deze wereld. Al met al een fantastische film avond geworden. Positieve verrassing van het jaar! Aanrader?? Dat moet je nu nog vragen? Hahaha. Absoluut!!!!

avatar van wwelover

wwelover

Zeer teleurstellende film. Zeker met Peter Jackson aan boord mag je toch wel iets meer verwachten. Okay het ziet er heel fraai uit en ook de muziek was erg goed. Maar daar bleef het bij. Het verhaal is heel erg slecht, rommelig en onduidelijk. Alles in deze film is al vaker en beter gedaan. Het is te voorspelbaar voor woorden en de meeste karakters zijn ook super plat en simpel geschreven. Acteerwerk is ook van velen ondermaats.

Net aan een 2*

avatar van The Oceanic Six

Gisteravond meegepakt in de bios en ik had er toch wel zin in, aangezien de trailer nogal spectaculair was. Het idee van wereldsteden op wielen is cool. En de aanwezigheid van Peter Jackson, al is het alleen als schrijver, wekte natuurlijk verwachtingen op. De intro van de film zorgde er ook voor dat mijn verwachtingen positief waren, want het was best wel tof om te zien hoe een klein handelsstadje werd opgeslokt door het grote Londen. Helaas was dat ook meteen het laatste wat de film leuk maakte. Daarna volgt er een vreselijk saaie film zonder ziel waar ik echt met grote moeite doorheen kwam. Het was zelfs een van die incidentele keren dat ik eigenlijk op had willen stappen en naar huis wilde gaan.

De personages zijn zo hol en clichématig (en praktisch niemand kan fatsoenlijk acteren), maar ook komen en gaan ze zonder dat er een fatsoenlijke verklaring aan vast hangt. Plots is daar Terminator Shrike die achter hoofdrolspeelster Hester aan zit omdat hij haar ooit redde en ze vertrok omdat ze net als hem geen machine wilde worden maar de moordenaar van haar moeder wil doden? Wat? En hoe hij haar ook steeds weet te vinden is me ook een raadsel. En plots vinden ze elkaar, gaat hij dood en is er verdriet. Jaja, echt. En ook die meid in het rood met haar vliegschip, ook zo'n niveauloze rol. Haar looks irriteerden me overigens al, maar wat voegt ze nou toe aan dit verhaal? En uiteraard volgt er nog een grote clash op het einde die we in tig films als eens hebben gezien, bijvoorbeeld in Avatar met de aanval op de heilige boom. Je weet hoe het eindigt, boeiend weet het gewoon op geen enkel moment te worden.

Er is maar een vlak waar Mortal Engines echt heel goed is en het zal niet verbazen met Peter Jackson in de buurt: het visuele vlak. De verlepte wereld ziet er prima uit, zo'n rijdende stad als Londen oogt imposant en de actie overtuigt dan ook. Jammer alleen dat dat het enige is waar de film trots op kan zijn. Met zo'n wereld moet je toch iets veel beters kunnen brengen lijkt me. Zie bijvoorbeeld de laatste Mad Max film. Daar is de apocalyptische wereld heel erg goed uitgewerkt, maar inhoudelijk is het ook gewoon onderhoudend. Mortal Engines is gewoon een draak van een film geworden. Hopelijk zien we Peter Jackson weer snel bij wat beters terug waar hij ook weer gewoon de regie in handen krijgt. Hij is te goed voor dit soort bagger. Slechtste bioscoopfilm die ik dit jaar zag.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Shut up and run."

Tja, deze titel is eigenlijk niets meer dan het zoveelste Young Adult vehikel. Het grote verschil is dat de naam van Peter Jackson hieraan is verbonden.

Op zich wordt er een imposant post-apocalyptische toekomst gecreëerd overgoten door een steampunk sausje waar rijdende steden de aarde afstruinen naar grondstoffen. Daarbij slokken ze letterlijk kleine stadjes op, terwijl er een hoop vernieling wordt achtergelaten. Te midden van dit alles probeert de rebel Hester Shaw wraak te nemen op één van de machtigste leiders.

Visueel is 'Mortal Engines' een waar genot te noemen. De CGI is sterk en de grootse set pieces worden erg spectaculair in beeld gebracht. Het is alleen jammer dat Christian Rivers nauwelijks de tijd neemt om je hiervan te laten genieten, omdat hij zowat alles er met een moordend tempo doorheen jaagt. Een ervaren regisseur als Jackson had dit duidelijk beter aangepakt.

Echter heeft al het pracht en praal een keerzijde, want qua narratief gebeurt er werkelijk niets bijzonders. Daarvoor zijn de personages te nietszeggend, waardoor de motivaties te verwaarlozen zijn. Een onnodige subplot hier en een wannabe Terminator daar maken de boel er niet beter op; allemaal elementen die de leegte van deze film benadrukken. Het gevolg is een hoop rommeligheid die je als kijker onverschillig achterlaat.

Al met al een middelmatige Young Adult Sci-Fi. Als men hier een rendabele franchise van wil maken, zullen ze toch beter voor de dag moeten komen.

Kleine 2,5 sterren.

avatar van Fraissie

Fraissie

Gisteren gezien in een dolby atmos cinema. Echt geweldig! Wat een spektakel! Leuk verhaal en genoten van begin tot eind. Het geluid en de special effects waren mind blowing!

avatar van Lennert

Lennert

Ik heb zeker nog wat aan te merken op de dialogen, het acteerwerk en het script, maar uiteindelijk overwint bij mij toch echt de verbazing over hoe mooi deze film eruitzag en hoe interessant het gegeven was. Ja, 'rijdende steden door een desolate woestenij' is een absoluut idioot gegeven en vanwege het gebrek aan uitleg (ik heb de boeken ook niet gelezen) blijf je met een hoop vragen zitten, maar de designs zijn werkelijk fantastisch en wederom bewijst men dat er geen 200-300 miljoen nodig is om spectaculaire film neer te zetten.

De problemen zitten hem vooral in het feit dat de personages vaak erg zwak geschreven zijn. De dialogen zijn sowieso van het standaardniveau 'young adult', maar het hoofdpersonage van Hester Shaw is een behoorlijke farce als het aankomt op 'strong independent woman': er zijn standaard wat verwijzingen naar hoe awesome ze moet zijn aan de hand van wat zijkarakters over haar te zeggen hebben, maar buiten het feit dat ze een zwaard heeft en een litteken, blijkt nergens uit dat ze echt badass is. Helemaal als blijkt dat ze gewoon in de wildernis heeft overleefd in de bescherming van een cyborg, is er nog weinig van haar badasserigheid over. Fake female empowerment, dat is jammer.

Gelukkig is er Hugo Weaving die zoals altijd met flair speelt en een fantastische badguy neerzet. De rest van de cast is adequaat genoeg om je niet aan te ergeren, al is het nergens echt fantastisch. Nee, het is een typisch geval van style over substance, maar het werkt wel. Ik wil meer weten over deze wereld en verlang naar meer actie, dat is in ieder geval iets dat men dus absoluut goed gedaan heeft. Of het verder nog een succes zal zijn zal me benieuwen: ik ken niemand die de boeken gelezen heeft en van wat ik so far begrepen heb, is er erg weinig van het oorspronkelijke verhaal over. Als er een vervolg komt zal ik het echter alsnog graag zien.

avatar van mrklm

mrklm

Houd de cliché-bingokaart maar bij de hand tijdens het aanschouwen van deze 13-in-een-dozijn post-apocalyptische nonsens. Volstrekt formulematig geneuzel doet geen enkele moeite om te verhullen dat het allemaal in de studio is gefilmd voor green screen en de actie is dan ook alles behalve opwindend. Hugo Weaving zorgt op papier voor enige geloofwaardigheid en Hera Hilmar kan ermee door als Hester Shaw, maar de rest van de tienercast bakt er helemaal niks van en lijkt zo getrokken uit de bak 'knappe koppen, nul acteertalent'. Het verhaal is volstrekt oninteressant, op één (totaal onverwacht) ontroerend moment na. Je herkent het meteen, als je het tenminste zo lang volhoudt. Het is je vergeven als je dat niet lukt...

avatar van jippie2010

jippie2010

Toch een teleurstelling.

Vooropgesteld is deze film visueel een pareltje.

Op het grote doek is het echt een lust voor het oog.

De beginscenes lijken dan ook een aanzet tot een episch verhaal,

waarbij de toon direct gezet is.

Maar daar blijft het dan ook bij. Het plot is plat en simplistisch,

en het geheel heeft een vermoeiend jagend tempo.

In de bios compenseren cgi en geluid een hoop. Eenmaal op tv/netflix zal daar niet veel meer van overblijven en is het verhaal simpel niet sterk genoeg. *3.0

avatar van Big-C

Big-C

Film viel erg tegen. Zeer zwak/dun verhaal.

In het begin had ik nog hoop dat het een diepgaand verhaal zou worden over verscheidene bewegende steden, en het hoe en waarom daarvan. Maar het bleek een zeer clichématige verhaallijn te worden met één slechte partij die de rest wil uitroeien. Daartussen zweefde een onduidelijk verhaal tussen het meisje en de herrezen persoon/robot.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke fantasy film. Het verhaal is niet echt origineel en kent ook verder geen verrassingen. De uitwerking is best aardig maar volgt wel de vertrouwde paden. De film kijkt wel lekker weg. Er is voldoende spanning en actie en de vaart zit er goed in. Visueel ziet de film er fraai uit. Echter de mobiele steden zien er mooi uit, maar het reusachtige komt niet echt goed over op de kijker. Het acteerwerk van Hilmar kan beter. Het personage Strike is een memorabel karakter. Leuk maar niet je van het. 3.0/3.5

avatar van RoFFeL

RoFFeL

Ja dit is wel een hele fijne film hoor. Mooie beelden gezien, goed gemaakt!

en nog best leuk verhaal ook.

avatar van coumi

coumi

Aangekondigd als een project van de makers van LOTR, dan verwacht je een dijk van een film maar ik kwam met pijn en moeite tot een krappe voldoende. Spectaculaire maar ook zielloze actiescènes zijn de belangrijkste troef van Mortal Engines, een fantasy die qua scienscefiction naadloos aansluit bij de recentelijke Maze Runner reeks. Niet te veel nadenken maar spektakel leveren aub, geen belang hechten aan veel logica maar glad amusement voor de popcorneter leveren svp. Meest irritant is toch wel dat de vertelling wat hiaten vertoont, qua verhaal zitten er behoorlijk wat tekortkomingen aan. Ik ben geen voorstander van al te lange bioscoopzitten, maar voor deze was het echt beter geweest als hij een half uurtje langer had geduurd en Rivers zich de tijd had gegund iets meer aandacht te besteden aan achtergrondinformatie en karakterisering. Niettemin wel de film waarin ene Hera Hilmar haar eerste hoofdrol vertolkt en het speels gemak waarmee ze dat overtuigend doet(anders dan tegenspeler Sheehan), verraad dat we hier van doen hebben met een topactrice in de dop. Waarschijnlijk is zij het enige wat we ons over een aantal jaren nog kunnen herinneren aangaande deze teleurstellend conventionele fantasy. Leuke film misschien als je ergens tussen de tien en de twintig bent, de rest mag dit overslaan.

avatar van dragor4

dragor4

CGI zag er goed uit.

Verhaal zeer matig tot slecht.

Ze hadden hier een mooie trilogie van kunnen maken mits er een fatsoenlijk/niet zoon cliché verhaal was.

avatar van Film Pegasus

De rijdende steden lijken wel uit een animatie van Ghibli te komen. Maar ik moest ook aan de steampunk animatie van de film Steamboy denken. Een film met de nodige potentie en met de hoofdacteurs Hera Hilmar en Hugo Weaving tegenover elkaar, heb je toch een mooie start. Het is ook mooi gedaan, al mag het visueel nog wel wat meer zijn dan wat CGI spierballengerol. En qua dialogen leek het wel wat af te zwakken naar een tienerfilm zoals Hunger Games of Divergent, maar voor mij mocht het wat meer Mad Max of The 4th Element zijn. Verder wel van genoten, luchtige SF-avonturenfilm. Maar meer is het ook niet helaas.

avatar van Jynxter

Jynxter

Een simplistisch formule filmpje met een verhaal dat van clichés en ongeloofwaardige toevalligheden aan elkaar hangt en waarin ook nog regelmatig ondermaats geacteerd wordt.

Maar wel één in een hele vette setting en met prachtige beelden en scenes.

Een vijfje voor mij.

avatar van james_cameron

Het erg conventionele script (oa van de hand van Peter Jackson) is het grootste minpunt van dit spectaculaire postapocalyptische avontuur. Aan de vormgeving en de decors ligt het in ieder geval niet, want op visueel vlak is de film dik in orde. De gigantische rijdende steden zien er imposant uit en er is meer dan voldoende aktie en spektakel voorradig. Jammer dat de personages niet wat boeiender zijn. Na verloop van tijd krijg je ook steeds meer het gevoel naar een soort Mad Max-versie van Star Wars te zitten kijken, compleet met aanval op de Death Star. Kleine tegenvaller dus wel, al is de film door het hoge tempo prima te genieten.

avatar van Noodless

Noodless

Visueel dik in orde : mooie decors, geweldige imposante rijdende steden en duidelijke overzichtelijke actiescènes. Het verhaal wist me wel niet echt te boeien en de personages zijn vrij vlak uitgewerkt. De speelduur was ook veel te lang. 6/10

avatar van Kondoro

Kondoro

Ondanks vele negatieve dingen die ik over deze film had gelezen vond ik het nog best een leuke zit. Het is dan wel geen bioscoop zit voor mij, ben blij dat ik deze daar niet heb gezien maar slecht wil ik hem echt niet noemen. Het is allemaal wel héél erg cliché, vooral het verhaallijn en alle gebeurtenissen zag je uiteraard van mijlen ver aan komen. Maar visueel was het wel echt een plaatje om mee te maken en het concept vond ik echt cool, iets leuks waar je eigen fantasie nog wel wat werk mee kan hebben. Het is een leuk concept voor een videospel en Christian Rivers werkt het goed uit tot een degelijke film.

Laat de film makers van twee top trilogies maar aan het werk, deze films waren al op CGI niveau’s stuk voor stuk parels en de mensen laten weer zien dat ze ook met ‘Mortal Engines’ als kunstenaars te werk gaan. Het is dan wel zo dat het verhaal voor mij echt de boosdoener was, omdat die best saai was. We volgen de vrouw Hester Shaw die als een soort mercenary door het leven gaat en nu ja wat was het, commando van Londen wil vermoorden omdat deze haar moeder zou hebben vermoord.

Voor de rest is het allemaal niet heel bijzonder, zoals ik al zei is het cliché en slaat het verhaal slecht aan. Het is allemaal iets te mooi op veel momenten waardoor de zin soms wat weg zakt. De vele CGI gevechten is iets leuks maar, het helpt de film niet echt om hoog. Acteerwerk kon er mee door, en de film is op alle vlakken behalve de CGI te standaard, en nergens speciaal. Alsnog wel een leuke zit omdat de speciale effecten echt een indruk weten te maken soms. De tijdsduur is ook iets waar de film tegenaan hikt, het is nergens echt heel erg fantastisch.

avatar van IH88

IH88

“We have to stop London before it destroys us.”

Ambitieus. Peter Jackson en regisseur Christian Rivers hebben met Mortal Engines een film gemaakt (gebaseerd op de boeken Philip Reeve) die er schitterend uitziet, met groots opgezette actiescènes en een vakkundig gecreëerde wereld door Rivers en zijn team. Het probleem van de film is alleen dat het allemaal zo weinig indruk maakt, en vooral tijdens het actievolle laatste gedeelte zit je zonder al te veel betrokkenheid naar alles te kijken. Dat ligt niet aan het acteerwerk, maar meer aan het rommelige en overvolle script, en de eendimensionale personages.

avatar van Alathir

Alathir

Tja, redelijke middenmoot blockbuster. Ook een beetje teveel young adult voor mij om nog echt van te genieten. Het plot is een beetje gewoontjes terwijl het concept best leuk is. Er wordt dan naar mijn aanvoelen iets te weinig mee gedaan, buiten de special effects die schreeuwen eigenlijk naar meer. Maar ik heb me zeker wel vermaakt en dat blijft het belangrijkste met dit type film. De acting is ook zeker niet slecht. De spanning komt nergens tot zijn recht. Ook Hugo Weaving kan deze film niet redden en zet deze keer niet echt een iconisch personage neer.

avatar van Theunissen

Dat Fantasy niet echt mijn genre is, bewijst deze dertien in een dozijn Star Wars-achtige Sciencefiction / Fantasy film maar weer eens, want het kon me eigenlijk allemaal niet echt boeien (zo had ik ook totaal geen band met de vlakke personages in het verhaal), vermaken of interesseren en het is ook allemaal zeer flauw, clichématig en voorspelbaar en dat bijna 120 minuten lang.

Ook de cast vond ik maar zeer magertjes acteren en met name beide hoofdrolspelers, te weten Hera Hilmar (als Hester Shaw) en Robert Sheehan (als Tom Natsworthy), waar ik eerlijk gezegd ook nog nooit gehoord van had. En de bekende acteur Hugo Weaving in de rol van Thaddeus Valentine, speelde zijn rol van slechterik wel zeer clichématig. Het enige personage wat een nog beetje interessant was, was het geanimeerde personage Shrike (met de stem van Stephen Lang) en Leila George (als Katherine Valentine) vond ik best een mooie jonge vrouw.

Visueel gezien mocht deze film er zeker wezen (zo zag de rijdende stad Londen er fraai uit) en hetzelfde geldt voor de eerste 10 minuten van het verhaal (zelfs nog een beetje spannend), welke nog best aardig zijn en helaas geldt dat nauwelijks voor de overige 110 minuten. Met het geven van 2,0 sterren voor deze film ben ik eigenlijk nog best mild.

avatar van Zinema

Angstaanjagende androïde.

Als Mortal Engines nog maar vrij kort bezig is komt de eerste vette knipoog voorbij, als de Minions worden gepresenteerd als belangrijk erfgoed van een Aarde die half vernietigd is. Maar het blijft grotendeels bij die kwinkslag, want verder neemt deze sciencefiction zichzelf zeer serieus. En dat is een gemiste kans, want het ene bijzondere personage na het andere wordt gepresenteerd en humor is juist datgene wat deze film ontbeert.

Gelukkig is Hugo Weaving een redelijke bad guy en is er een androïde die angst aanjaagt. Verder zorgt het subgenre der steampunk voor prachtige beelden, maar op mooie vormgeving alleen is het lastig teren. Behalve dat alle blockbuster-ingrediënten ruimschoots aanwezig zijn en alle clichés worden aangestipt, is het verhaal wel héél erg rechtlijnig. De popcorn mag dus worden opgewarmd.

Het begin is best aardig en lijkt geënt te zijn op een segment uit Monty Python's The Meaning of Life, waarin flatgebouwen als vijandige schepen worden gepresenteerd en de bewoners elkaar enteren. Het boek uit 2001 was voldoende voor regisseur Peter Jackson om zijn productieteam in te vliegen en zodoende debutant Christian Rivers te assisteren. Veel meer dan een lege huls is het niet geworden.

Of het tot een sequel uit Nieuw-Zeelandse hoek zal komen valt dus te betwijfelen, want het op de hoes vermelde Lord of the Rings en The Hobbit was wel degelijk van een ander niveau. Ondanks of dankzij dat Rivers aan eerder genoemde titels werkte als designer, blijft het hier bij uiterlijk vertoon. En dat is jammer, want echt indruk maken doet de film inhoudelijk gezien helaas amper.

**½

De 4K UHD-schijf is voorzien van Dolby Atmos met aardige overhead-effecten en HDR, zodat het 10-bit paneel het onderste uit de kan haalt. De kleuren spatten van het scherm. De Blu-ray is bijgesloten en bevat de film + bonus features, waaronder verschillende documentaires.

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar

avatar van Leno

Leno

Dankzij de setting en visuals werkt de film als fantasy heel goed. Weaving in een voor hem typische rol, maar dat past ook uitstekend bij hem en Hilmar als een soort alto good girl is ook prima. De start is spectaculair en overdonderend. Tot dusver goed.

Het wordt een stuk minder allemaal als Tom als oenige side kick zijn intrede doet. Dit karakter is irritant, voorspelbaar en krijgt de meest domme dialogen in de mond gelegd. Aan karakterontwikkeling wordt verder niet gedaan, behalve bij het meest interessante karakter, nota bene een robot. Hier is, net als bij de visuals, goed over nagedacht. Over de rest wat minder. De standaard climax helpt dan ook niet mee.

avatar van Mickey b

Mickey b

Originele invalshoek. Grafisch super in beeld gebracht, maar verhaal is simpel en ook actie kon me niet echt overtuigen. Wat meer humor zou het wat luchtiger gemaakt hebben. Maar is nu bedoeld als serieuze SF en net daarom vind ik het niet zo geslaagd...

avatar van doctari

doctari

Wow, dit was beroerd zeg. Ik was eigenlijk al gewaarschuwd door de vele kritieken maar ergens geloof je toch niet dat Peter Jackson zich met iets van deze kwaliteit heeft bemoeid.

De enige pluspunten in dit debacle gaan naar het production design en de special effects - wat je er verder ook van mag vinden, het ziet er wel allemaal erg mooi en origineel uit.

Helaas is originaliteit niet iets wat verder in erg ruime mate in deze film aanwezig is, want het voelt allemaal (zelfs voor het genre) wel erg afgezaagd aan. Het plot, de personages, de dialogen, je kunt het eigenlijk allemaal van tevoren tot in de details voorspellen. Hetgeen niet wegneemt dat de setting en de logica van het geheel kant noch wal raken. Dit is flauwekul van de bovenste plank die dat onvoldoende inziet en zichzelf veel te serieus neemt.

Kort gezegd is dit een film waarin weinig tot niets klopt. De film is onzinnig op een niet leuke manier, kent weinig humor, bevat geen interessante karakters en stapelt cliche op cliche. Het is allemaal al heel vaak gedaan, en heel vaak beter.

Jammer.

Je vraagt je toch af hoe zo iemand als Rivers deze film toegeschoven krijgt. Qua credits heeft hij nog niks gepresteerd, waarom dan zo'n regisseur een toch wel uitdagende blockbuster laten regisseren? Misschien omdat hij vooral een naam op een poster is en er qua artistieke inmenging weinig tot niks van hem verwacht werd, maar da's dan vooral jammer voor het bronmateriaal.

Qua setting is het echt wel tof. Het doet wat denken aan de intro en outro van Robot Carnival, ook wel een beetje aan Metropolis (vooral de anime dan, met het wapen uit het dak). Het is een mooie mix van post-apocalyptische scifi en steampunk, met voldoende budget om er echt wat van te maken.

Maar dat gebeurt niet. Een genre als steampunk gaat toch uit van enige fetish, maar het hele rijdende steden gebeuren speelt zich meer af op de achtergrond. Ondertussen zitten we te kijken naar lompe personages, luisteren we naar brakke conversaties en krijgen we oubollige actie voorgeschoteld. Dit lijkt wel een blockbuster voor 60 plussers af en toe.

Storend vooral zo'n personage als Anna Fang, dat ondanks alle goeie wil van de wereld gewoon niks van cool weet uit te stralen. Ook Weaving weet helemaal niks van z'n bad guy rol te maken. Het is gewoon één tamme bende, dan liever tonnen krakend metaal, wat stoom en een camera die van dat soort zaken iets genietbaars kan maken.

Maar men wou het blijkbaar bij een povere blockbuster houden. Dat is het ook geworden. Meh.

avatar van teigertje

teigertje

• 2078 stemmen

Meesterlijke science fiction aktie speelfilm.

Schitterend gemaakt.

Met een nieuwe vrouwelijke aktie ster, Hera Hilmar,die fantastisch, speelt.

Als Hester Shaw.

Een nieuwe aktie ster in spe, wie weet, zien we haar nog is terug in een Marvel film, dat zou op haar lijf geschreven zijn.

Prachtige special effects.

Een aanrader voor de liefhebber.

de volle vijf sterren verdient.

avatar van Fisico

Fisico

Tja, niet bepaald mijn favoriete genre. Nu, het fantasierijke gegeven van de ronddolende steden werd knap weergegeven en deed me wat denken aan de Ghibli’s Howl’s moving castle of Castle in the sky waarbij ook gebruik werd gemaakt van dergelijke technische ontwerpen. Postapocalyptisch best een interessant gegeven en visueel dus best mooi.

Inhoudelijk dan weer net wat minder met een zoveelste wraakverhaaltje waarbij ook nog eens op zoek gegaan werd naar naar een soort key dat de wereld om zeep kon helpen. De personages zijn allesbehalve memorabel en ik heb Hugo Weaving al wat memorabele rollen zien spelen dan deze stereotiepe duffe bad guy. Jammer om ook het personage van Anna Fang maar relatief beperkt in ontwikkeling te zien. Qua plot wat chaotisch en rommelig, maar al bij al vermakelijk om eens gezien te hebben. Naar verluidt niet echt een kassucces geweest, kan ik me wel iets bij voorstellen, maar in de bioscoop moet het toch een mooie ervaring geweest zijn.