menu

Bankier van het Verzet (2018)

Alternatieve titel: The Resistance Banker

mijn stem
3,33 (348)
348 stemmen

Nederland / België
Drama / Oorlog
123 minuten

geregisseerd door Joram Lürsen
met Barry Atsma, Jacob Derwig en Pierre Bokma

Als bankier Walraven van Hall in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall, bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is plegen de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse bank uit gesluisd.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=eg5El9N03Fs

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Kom net terug van deze Goede oorlogsfilm.
Verwacht echter geen spectaculaire actie, zoals bij Zwartboek bijvoorbeeld het geval was. Het verhaal wordt sterk neergezet, met goede muziek en mooie beelden. Film kent spannende momenten, maar soms dwaalt het verhaal iets te veel af, waardoor je even de focus kwijt raakt en het verhaal zijn spanning verliest.
Twijfel tussen 3,5 en 4 sterren, maar door het bioscoop effect toch een (krappe) 4 sterren. Zeker de moeite waard om te kijken, erg vermakelijk, maar leg de verwachting niet té hoog (zoals ik gedaan had). Het ‘stukje’ wat de film mist , had waarschijnlijk door minder EO inspraak, voorkomen kunnen worden.

avatar van Mescaline
4,0
Mescaline (moderator)
Eindelijk weer eens iets goeds van Nederlandse bodem! Hoog acteerniveau en voor mij was het vooral Pierre Bokma die zijn personage tot bijna in de perfectie neer zet! Geweldige acteur is hij toch ook, maar dat heeft hij allang bewezen in films zoals bijvoorbeeld Interview & Quiz om zomaar 2 willekeurige voorbeelden te noemen.
Grappig dat Barry Atsma in Quiz ook al samen speelde met Bokma, ik vond hem in deze film duidelijk nog een stuk beter. Of dat nu aan de rol lag of aan het feit dat hij in deze afgelopen tijd een betere acteur is geworden laat ik even in het midden, maar in mijn ogen lijkt hij in ieder geval steeds beter te worden.

Soms zitten er dingen in de film die wat standaard aanvoelde en scenes die net niet helemaal werken, maar die worden dan wel weer ruimschoots goed gemaakt met scenes die een schot in de roos zijn! De terugkerende beelden van de boot en de zee maakte het zelfs met tijden erg mysterieus en wat mij betreft was dit een briljante vondst.

Omdat de film deed waar ik stiekem al op hoopte, ga ik voor 4 sterren. Het is geen perfecte film, maar tegelijkertijd (in mijn ogen althans) ook zeker geen film waar veel op aan te merken valt.

avatar van mrklm
3,5
Het valt niet mee om een film over bankieren interessant te maken. Deze film over de bankiers die een combinatie van connecties, administratieve inventiviteit en lef gebruikten om vanaf 1942 het verzet volledig te financieren, is helaas geen uitzondering. Het eerste deel, waarin Walraven van Hal [Barry Atsma] samen zijn behoedzame broer Gijs [Jacob Derwig] en de geheimzinnige Van den Berg [Raymond Thiry] de plannen in elkaar smeedt, bestaat onvermijdelijk uit veel (bankiers)gepraat waardoor het verhaal maar langzaam op gang komt. Zodra één en ander echter in werking wordt gezet en de een klopjacht beginnen op het brein achter de operatie, wordt de film een stuk beter. De scène waarin Meinoud Rost van Tonningen [een zeer effectieve rol van Pierre Bokma] onverwacht De Nederlandsche Bank binnenloopt terwijl een bankier probeert documenten te vervangen door vervalsingen, is het dramatische hoogtepunt van deze film. Het acteerwerk is prima en de film is technisch goed gemaakt, maar dat neemt niet weg dat je even moet doorbijten in een niet al te interessant eerste uur.

avatar van mjk87
3,0
Aardige film die redelijk wegkijkt, maar totaal niet diepgravend is. Het is gewoon een degelijk verteld verhaal met een geloofwaardig beeld van Nederland in de oorlog en geeft een redelijke sfeer. Sowieso altijd wel leuk die films in het verzet met de inventiviteit die ze hadden. Voor het merendeel ook helden die niet genoeg geëerd kunnen worden. Atsma speelt Barry Atsma, maar ditmaal in de oorlog en met hoed. En de andere acteurs doen hun ding, maar veel bijzonders krijgen ze niet te doen. Atsma krijgt wat scènes met zijn vrouw omdat die scènes er nu ook eenmaal inmoeten, maar iets van een conflict, al is het maar tussen de oren van Atsma, dat krijgen we niet. Ik heb me ermee vermaakt, maar meer ook niet.

Wel jammer dat dit weer eens een film is die historisch niet bepaald accuraat is. En als ik het echte verhaal begrijp had dat makkelijk gebruikt kunnen worden en had je spanning ergens anders uit kunnen halen. Niet dat het stoorde in de film (gelukkig niet) maar ik vind veel van die aanpassingen ook niets toevoegen. Had dan het juiste verhaal verteld. Wel zijn er een paar andere trucjes van Lürsen die echt weggelaten moesten worden. Die flash backs in dat water of die scène als Atsma wordt opgepakt en zijn kind uit een boom valt. Storend filmmaken is dat. Ook de rol van Derwig is slecht geschreven en doet geen recht aan zijn echte rol, hij was het die de wisseltrucs bedacht bijvoorbeeld. Tijdens de film weet ik dat niet natuurlijk, maar wat ze ervan hebben gemaakt is nu ook niet echt geweldig. 3,0*.

avatar van Edamboy
3,5
Een aardige verfilming van het verhaal over Walraven van Hall. Ik weet niet in hoeverre het waarheidsgetrouw is, maar ik had het idee dat het aardig in overeenstemming met de historie was. Toen ik bij de aantiteling zag dat de EO medeproducent was, wist ik twee dingen vooraf zeker: er komen geen vloeken in de film voor en ook geen seks. Het was niet storend, maar het is wel een dingetje.

Het camerawerk vond ik verzorgd. De filmmuziek vond ik aardig.

avatar van Diederik58
3,0
Oppervlakkig oorlogsdrama. Maar ik denk dat er ook niet veel meer van het chronolgisch verhaal van het opkomst en executie van een verzetsheld valt te maken.
Er zijn een paar spannende scenes.
Het een periode van Atsma, Bokma, Derwig die regelmatig in Nederlandse films zijn te zien. Dat heb je in een klein filmland met toch volgens mij hele goede acteurs. Ook in deze film weer heel goed geacteerd.
De muziek moet in Nederlandse films toch echt eens anders. Kan wel wat verfijnder.
Mooie opnames.
Vlot gesneden film.
Ook al is het zoveelste verzetsfilm, dit oorlogsverzet was mij niet bekend. Daarom alleen al de moeite waard om te zien.

PS: ik heb de film gezien in een filmhuis in een volle zaal met ik schat 150 bezoekers.

2,0
Vond dit een enorme saaie niet pakkende film. Weinig actie, en totaal niet boeiend.

3,5
Een zeer verzorgd oorlogsdrama van eigen bodem. Helaas zijn verfilmingen waarbij financieringsconstructies een hoofdthema zijn niet altijd eenvoudig wegens de vaak ontbrekende verbeeldingskracht.

avatar van Vidi well
3,5
Na zaterdagavond vanwege een uitverkochte zaal (!) naar huis gekeerd te zijn, gisteravond poging twee. Gelukkig was het een stuk rustiger, en dus hadden we alle ruimte om deze prima film te ervaren.

WO2 films interesseren me vaak niet zoveel. Los van enkele uitzonderingen heb ik vaak het gevoel naar min of meer hetzelfde verhaal te kijken, met dezelfde trucjes: kou, armoede, fietsen, onverzettelijke Nederlanders, stereotype Duitsers en dat alles gehuld in grauwe grijs-groene tinten.

Dat is in deze film anders. Al snel wordt duidelijk dat ook aan de kant van de Nederlanders genoeg nazi-sympathisanten zijn, en dat daar in het grootste geheim tegen opgetreden moet worden. Ook fijn dat de film zich niet afspeelt in de koude polders, maar vooral in prachtige oude steden, die sterk bijdragen aan de sfeer van de film.

Het acteer werk vind ik aardig, maar niet spectaculair. Sommige dialogen komen wat houterig over, en heroïsche uitspraken komen in het Nederlands toch vaak wat geforceerder over dan in het Engels.

Minpunten vond ik de manier waarop het gezin van Atsma uitgewerkt was. Erg clichématig, en wat klef. Ook de flashbacks met de verdrinkende jongen en de zoon die uit de boom valt vond ik nogal goedkoop. Het voegde niet veel toe naar mijn mening.

De spanning vond ik het grootste pluspunt van de film. Hoewel de film wat lang duurt (al dat gepraat over bankierszaken is nogal taaie kost, met name in het begin van de film) blijft de spanning tot het eind voelbaar. Je vraagt je steeds af of ze ontdekt zullen worden, hoe, en door wie ze verraden zullen worden.

2,0
Ik zie dit ik was vergeten om een recensie achter te laten.

Zeer matigen film. Waar je verwacht dat men met zo’n verhaal (en zichtbaar vrij aardig budget) een dijk van een film kunnen neerzetten, lukt dat niet. Het vernuftige van hetgeen ze gedaan hebben wordt warrig verteld, waardoor de film diepgang mist. Daarnaast kent de film geen grijstinten in de personages (ze zijn heel goed of slecht) of althans te weinig.

De film duurt lang, maar het lukt niet om een goede spanningsopbouw te genereren. Ik heb mij oprecht verveeld met deze film. Jammer.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin een bankier een plan bedenkt om tijdens de oorlog een ondergrondse bank op te zetten. De tweede wereldoorlog blijft een onuitputtelijke bron van goede verhalen. Ook deze film over de financiering van het Nederlandse verzet (wat overigens een boeiend perspectief is), is daar een prima voorbeeld van. Onderhoudend en hier en daar best spannend.

avatar van filmkul
4,0
Goede Nederlandse film. Het verhaal wordt mooi uitgewerkt door Lursen. De opbouw is namelijk erg goed. Het uitbreiden van de fraude en de risico’s die daarbij steeds groter worden wat tot steeds meer spanning leidt, weet hij prima te benutten. Ondanks het vele gepraat en weinig actie, verloopt de film vlot en verveelt geen moment. Het acteerwerk is eveneens goed, met name Atsma en Bokma zetten een prima staaltje acteerwerk neer. Visueel ziet de film er ook goed uit. Topper. 4,0

avatar van joolstein
2,5
Eten voor de onderduikers, stakers of jonge mannen die aan de Arbeitseinsatz wilden ontkomen, de wapens voor het verzet of een illegale pers. Hoe werd dat allemaal bekostigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, jaar in jaar uit? Bankier van het verzet vertelt het verhaal van de bankier Walraven van Hall, die samen met zijn broer, tijdens de Tweede de Wereldoorlog, een schaduwbank opzette om het verzet te financieren. Daarnaast organiseren ze de grootste Nederlandse bankroof (met vervalste waardepapieren) ooit, bij De Nederlandsche Bank, die toentertijd onder leiding stond van NSB-kopstuk Rost van Tonningen, met gevaar voor eigen leven. Het verhaal van de broers Gijs en Walraven van Hall is het waard te worden verteld

Het is ook zeker een interessant en spannend gegeven. Echter laat helaas het scenario heel veel te wensen over! Het is best begrijpelijk dat de scenarioschrijvers en de regisseur moesten ingrijpen om de complexe geschiedenis in twee uur tijd aan een groot publiek te vertellen. Echter had dit niet hoeven te betekenen dat het verhaal erg simpel en gemakzuchtig werd verteld. Veel gebeurtenissen worden alleen maar aangestipt. De rest wordt vooral verbeeld in makkelijke cliches ( goederentrein vol Joden) en grijpt terug op het klassieke goed-foutschema. Uitermate zwart-wit; Duitsers en NSB-er's zijn fout en martelen en schieten erop los. Verzetsstrijders zijn goed en mochten ze toch fout zijn, zijn zo ver weg gestopt dat ze totaal geen gezicht hebben. Barry Atsma is een held die tegen wil en dank de vijand een hak zet. Maar wel nog even tijd vindt voor het gezin. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving? Dat de hele onderneming gevaarlijk was wordt woordelijk menigmaal benadrukt echter hoe gevaarlijk komt in beeld niet goed uit de verf. En zo worden er meer vreemde keuzes gemaakt.

Daardoor oogt deze film over ‘papieren verzet’ soms meer als een gelikte actie-film met een rechtlijnige sentimentele geschiedenisles en met nadrukkelijk aanwezige muziek. Maar och, al was het dan ook nog braaf en oerdegelijke gefilmd, het was wel fijn dat de aandacht hiermee eens meer wordt gevestigd op gebeurtenissen rond de broers van Hall, de waardepapieren, die mysterieuze meneer Van Den Berg en het Nationaal Steunfonds.

3,5
Geslaagd, niet met vlag en wimpel, maar een voorspelling dat dit één van de betere Nederlandse films uit 2018 zal blijken te zijn is geen gewaagde. Waarom hebben we in ons kikkerlandje nog altijd de tweede wereldoorlog nodig om een beloftevolle productie af te leveren, zijn we daadwerkelijk zo saai? Dat gezegd hebbende: Deze Bankier van het Verzet is ook weer niet van het niveau van een Soldaat van Oranje of zelfs Zwarboek, daarvoor is het net wat te degelijk en weinig swingend. In al zijn nobelheid word het tegen het einde ook wel wat voorspelbaar. Allesdoener Lürsen probeert bovendien aanvankelijk wat te veel in de toch ruim twee uur te stoppen(materiaal welk beter geschikt lijkt voor een tv serie), pas in de tweede helft komt er wat emotie om de hoek kijken. Niet volmaakt dus, maar een waargebeurd verhaal dat zeker verteld mag en moet worden, met zichtbare accuratesse en zorg gemaakt. Sterke rol ook van Atsma, een mooie jongen die me als acteur tot dusverre nooit helemaal heeft kunnen overtuigen, maar hier als de bankier er voor zorgt dat je na die verduvelde crisis, eindelijk toch weer wat empathie voelt voor die beroepsgroep.

avatar van martijn011
3,5
Sterke oorlogsfilm.

In het begin leek het wel heel makkelijk te gaan om via illegale praktijken het ondergrondse verzet te financieren. In de film gaat dit eigenlijk ook te snel naar mijn mening. Pas na ongeveer een uur komt er echt leven in de brouwerij en is het gewoon een uur lang genieten geblazen.
Heb het hier al meerdere malen gelezen, maar misschien was een mini-serie een beter idee geweest. Heel veel onderwerpen en gebeurtenissen voelen gewoon afgeraffeld aan.

Vaak zat valt er wat te zeuren over het acteerwerk in films van eigen bodem, maar ik moet zeggen dat de gehele cast het uitstekend doet. Ook Barry Atsma draagt de film met verve, al vond ik Jacob Derwig misschien nog net iets beter.
Verder is het visueel zeer aantrekkelijk en goed in beeld gebracht. Deze geschiedenis was mij totaal onbekend, goed dat hier een film over gemaakt is. Gelukkig ook nog een prima film.
Aanrader, ruim voldoende.

avatar van BBarbie
3,5
Ondanks alles wat ik over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog heb gelezen en de films, die ik heb gezien, heb ik er nooit bij stil gestaan dat voor al dat actieve en passieve verzet tegen de bezetter uiteraard veel geld nodig was. Wat dat betreft is dit een leerzame en interessante film. Afgezien van het verhaal vind ik de film op zich niet erg bijzonder. Maar ik ben wel weer een beetje wijzer geworden.

3,5
Zoveelste aspect van WO II : het financieren van verzetsbewegingen.
Interessant en boeiend dit alles te vernemen aan de hand van een zeer behoorlijk opgebouwde film.
De klassieke scènes, eigen aan het onderwerp, zijn er natuurlijk ook, maar er wordt ook overvloedig ingespeeld op de inzet en de menselijke reacties op de steeds dreigende toestand.
Sfeervol tijdsbeeld en goed acteerwerk.

avatar van Boneka
4,0
Hoewel de film vol met historische fouten zit https://www.vn.nl/bankier-van-het-verzet/ vond ik de Bankier van het Verzet degelijk en goed in elkaar gezet. Er is een deel verzonnen, met name de acties die in veel gevallen nooit hebben plaatsgevonden, maar dat maakt deze film wel een stuk spannender. Haal je dat eruit dat blijft er een saaie vertelling over waar bijna niets in gebeurt. Zodoende kan ik helemaal meegaan met de scriptmakers. De film ziet er verder filmisch uit met mooie beelden snufjes en herinneringen. Geluid een dikke voldoende en de uitstraling ziet er ook perfect uit. Het verhaal van de banken mag dan wat saai zijn, er zit toch steeds een onderhuidse spanning in, waar verraad op de loer blijft liggen. Dat gegeven maakt deze film extra spannend. Vond wel dat het erg rustig was in de straten. En bij avondklok mag niemand naar buiten toe. Familie Atsma ging echter met hele gezin even "vuurwerk" kijken. Telefoongebruik was ook wel een gek dingetje. Deze was er vaak niet. Verzet gebruikte het bijna nooit en de lijnen die er waren, waren niet bestemd voor prive gebruik. Afijn het is een film dus fictie en waarheden zitten lekker door elkaar.

An sich is deze film prima te volgen al zitten er wel wat ingewikkelde stukken tussen. Zoals die waardepapieren verzilveren etc. De rol van Atsma vond ik niet subliem. Daarom ook waarschijnlijk geen gouden kalf voor hem. Vond hem net iets te eigentijds. Misschien hadden ze beter iemand anders kunnen casten. De rest deed het in mijn optiek toch een stuk beter. Zoals Jacob Derwig. Perfecte rol voor hem. Vond de techniek in deze film ook erg mooi al was het zeilbootje niet echt duidelijk met die twee jongens (ook op het eind). Wat wilde ze nou hiermee laten zien?

Rost van Tonningen hebben ze goed vertolkt. Zijn weduwe is nog lang in het nieuws geweest.

De film heeft ook nog wat extra's. Vooral de eerste extra (heden en verleden). De verwijderde scenes hadden inderdaad geen meerwaarde en zijn terecht niet in de film gekomen.

Film 4.0
Beeld 4.5 (met Ned. ondertiteling)
Geluid 4.5
Extra's 2.5

2,5
Het is alsof Walraven van Hall ineens op een voetstuk gezet moet worden met deze film. ENn alleen hij. En voor een deel begrijp ik dat ook wel. Één epos, één held en zijn weg tijdens de oorlog. Dat kan iets aangrijpends hebben.

De financiering van het verzet (Lou de Jong heeft er aandacht aan besteed) is razend interessant. Bij het verzet blijkt de financiering in ieder geval wel goed georganiseerd te zijn geweest.

Historisch is het een onzinnig bij elkaar geraapt verhaal. Degene die letterlijk naast hem stond bij het leiding geven aan het Steunfonds is gemakshalve maar helemaal uit de film weggelaten. Net als bij Michiel de Ruyter wordt er een loopje genomen met de realiteit. En juist dat irriteert me ook enorm bij deze film, omdat het verhaal wordt neergezet als de waarheid.

avatar van Kondoro0614
2,5
Totaal niet zoals ik het voor ogen had. Ik zelf kende het verhaal van deze Walraven van Hall nog niet dus ik wist ook niet van zijn bestaan en dat komt in mijn ogen wel omdat de naam van deze man toch een langere tijd geheim gehouden werd en ik denk ook wel waardoor dat komt. De Nederlandse staat schaamde zich natuurlijk enorm er voor dat dit zo heeft kunnen gebeuren. Maar dan deze verfilming, het was het allemaal net niet. De EO heeft zich er zo te zien teveel mee bemoeit waardoor de film wel heel lief over wist te komen, met hier en daar een moord of een marteling was er niets spannend aan deze film op te merken. En dan kom ik toch best snel op de veronderstelling dat dit nog wel eens één van de slechtere oorlogfilms is wat ons land geproduceerd heeft. De pit van het naziregime is nergens te merken en er heerst geen angst ook van geen enkele kant.

Maar dan toch vond ik het wel een onderwerp wat eens in daglicht mocht staan, de meneer ‘Walraven’ is een ware held geweest voor dit land en heeft een erg mooie daad verricht samen met zijn broer en mede aanhangers van het verzet. Ik heb altijd diep veel respect over voor de mannen die hun leven gewaagd hebben voor de rest van de mensheid en ik vind persoonlijk, dat we die nog een hele lange tijd moeten herdenken en bedanken.

Nou dat gezegd te hebben, even weer terug naar de film. Het viel mij op dat er nergens iets te vinden was van de Duitsers behalve een paar soldaten. Amsterdam, zeker ten tijde van het naziregime had echt wel een paar Nazi vlaggen hangen, ergens. Zeker als je gaat kijken naar de Nederlandse bank hing er ook niks binnen, dat leek mij echt heel sterk. Maar ook buiten, je zag niks! Die details daar baal ik wel van, je proeft geen sfeer en als ik met mijn gevoel ergens zit beleef ik een films soms wat heftiger maar ook leuker, het lijkt dan net echt!

Barry Atsma (die ik vroeger vaak uitsprak als Astma) speelde niet heel fantastisch, en zo vond ik de rest van de cast wat middelmatig. De Duitsers spraken Duits maar wel met een heel mooi Nederlands accent er onder en het was hem allemaal net niet. Ook de jaargetijden daar werd te veel door heen gespoeld, we waren zo al bij het einde van de tweede wereld oorlog en er was nog geen uur verstreken (wat groot uitgesproken). Het leek mij dat er nog wel wat meer heftiger of spanende stukken waren eerder in zijn leven. Zoals ik mijn toon hier neerzet heb ik soms mijn bedenkingen over het stuk ‘waargebeurd’. Het zou allemaal vast wel gebeurd zijn maar, dan was het wel erg saai allemaal en hadden deze verzetsmensen echt geen spannende tijd.

Dus ja, ik ben erg tevreden en heb diep respect met de daden van Walraven van Hall alleen als de ‘Premier van het verzet’ (of zo iets), had de film wel een tikkeltje spannender mogen zijn. Met die kleine details wat ik zag (het kan echt niet wezen dat er nergens niks van de Duitsers te vinden was) vond ik het geen geslaagde film en een gemiste kans.

2.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 05:31 uur

geplaatst: vandaag om 05:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.