• 10.586 nieuwsartikelen
 • 161.797 films
 • 10.108 series
 • 29.667 seizoenen
 • 613.352 acteurs
 • 192.950 gebruikers
 • 8.967.000 stemmen
Avatar
 
banner banner

Bankier van het Verzet (2018)

Oorlog / Biografie | 123 minuten
3,25 752 stemmen

Genre: Oorlog / Biografie

Speelduur: 123 minuten

Alternatieve titel: The Resistance Banker

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Joram Lürsen

Met onder meer: Barry Atsma, Jacob Derwig en Pierre Bokma

IMDb beoordeling: 6,9 (10.603)

Gesproken taal: Nederlands en Duits

Releasedatum: 8 maart 2018

Plot Bankier van het Verzet

"The greatest concealed act of resistance"

Als bankier Walraven van Hall in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall, bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is plegen de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse bank uit gesluisd.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Walraven van Hall

Gijsbert van Hall

Meinoud Rost van Tonningen

Friedrich Viebahn

Van den Berg

Cornelis Ritter

Henri Termeulen

Herbert Oelschlägel

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van barcam

barcam

 • 910 berichten
 • 896 stemmen

Boeiende oorlogsfilm gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Stoor me eerder aan het feit dat men duidelijk de hand ziet van de EO dan dat men het niet zo nauw neemt met historische feiten.

Wel spannend gegeven hoe men het verzet financierde en goede acteerprestaties.

Al bij al geslaagde film over de verzetshelden.


avatar van willydeville

willydeville

 • 7 berichten
 • 0 stemmen

Waarom trek ik nederlandstalige films niet....ik trek het gewoon niet...


avatar van Arleta

Arleta

 • 33 berichten
 • 301 stemmen

Eindelijk is dit verhaal verder onder de mensen gebracht. Mij vielen 2 dingen op aan deze en de Nederlandse film in het algemeen:

Het geluid was eindelijk eens redelijk tot goed en de acteerprestaties bijzonder te noemen.


avatar van Toontje G

Toontje G

 • 763 berichten
 • 1460 stemmen

Boeiende film naar een waar gebeurd verhaal. Is bijna altijd een pluspunt.


avatar van Don Homer

Don Homer

 • 437 berichten
 • 1297 stemmen

Wat is de overeenkomst tussen de Nederlandse vlag en Rost van Tonningen? Ze hangen allebei na de bevrijding.

Aardige film met een erg interessant verhaal. Barry Astma als Walraven van Hall zorgt samen met broer Gijs (Jacob Derwig) voor de financiering van het verzet en neemt hierbij steeds meer risico, ondanks zijn bezorgde meer terughoudende broer. Rost van Tonningen (Pierre Bokma) probeert als nazi gezinde DNB directeur de verzetshelden te ontmaskeren.

Het was soms wat rommelig en onduidelijk wat er precies gebeurde maar verder kijkt de film aardig weg en is het best spannend. Acteurs spelen goed al komen ze vaak wat te modern over. Zo was het taalgebruik niet uit die tijd.

Goed dat dit verhaal verfilmd is.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3054 berichten
 • 2239 stemmen

Een behoorlijke misser als je het mij vraagt, nipt ietsje beter dan Zwartboek maar 0,1 of 0,2 kunnen we niet uitdelen en er niet bij doen.

In deze film zou je bijna voorbijgaan aan het feit dat er zowaar dingen zijn die kloppen, ook al moet je ze bijna met een vergrootglas zoeken, is dat erg? Nee, hoeft niet, het weegt wel mee wat mij betreft samen met andere pijnpunten. Laten we zeggen dat 20 procent van het getoonde klopt. De operatie van de Van Hall broers kenmerkte zich juist door degelijkheid en een dergelijke goede opzet dat er geen chaotische toestanden met verzetsstrijders en schietpartijen aan te pas kwamen. Het spanningselementen om de kijker te vermaken en volk naar de bios te trekken lijkt belangrijker dan een historisch correct verhaal. Tsja, waarom neem je dan uberhaubt kloppende feiten, bedenk dan een fictief persoon...

Is dat het enige...? Nee, behalve het accentloze stuitende ABN dat praktisch alle acteurs praten, stoor ik me best wel aan de toon van de film die naar mijn gevoel vooral op dramatisch vlak erg geforceerd indruk probeert te maken met spanningsmomenten of bijvoorbeeld de martelingen, feiten die ook nog al erg verdraaid zijn. Mensen die naar het schijnt nooit gemarteld zijn en dus wordt er wel heel geforceerd een zwart wit beeld van goed tegen kwaad je strot in gedouwd. Slechts een scene als bij de kapper, iets dat in grote lijnen echt gebeurt is wordt dan wel weer erg goed opgebouwd, de schietpartij op straat schijnt dan juist weer uit de lucht gegrepen.

Onnodig te zeggen hangt Bankier van het Verzet aan elkaar van het opgeklopt effectbejag. Is het daardoor een slechte film? Nee, voor sommigen wellicht niet maar het doet mij allemaal erg weinig. Eenmaal ingelezen in de ware historie had mits een goed script en regie een psychologische thriller van formaat gecreëerd kunnen worden, helaas kiest de producent liever voor de gemakkelijke tussenweg.


avatar van Ziegler

Ziegler

 • 539 berichten
 • 261 stemmen

Lovelyboy schreef:

Een behoorlijke misser als je het mij vraagt, nipt ietsje beter dan Zwartboek maar 0,1 of 0,2 kunnen we niet uitdelen en er niet bij doen.

. . . .

Eenmaal ingelezen in de ware historie had mits een goed script en regie een psychologische thriller van formaat gecreëerd kunnen worden, helaas kiest de producent liever voor de gemakkelijke tussenweg.

Goed gesproken! Mijn drie sterren zijn vermoedelijk gegeven in een goede bui en ik had me kennelijk niet verveeld.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1657 berichten
 • 1131 stemmen

Zo rondom Bevrijdingsdag had ik wel weer eens zin in een goed Nederlands oorlogsdrama. Deze had ik op het oog, maar kon hem niet zo 1,2,3 op de kop tikken. Gisteren zag ik hem op NPO Start staan en zo alsnog kunnen kijken.

Hoewel het achtergrond verhaal aanknopingspunten genoeg heeft, slaat men de plank toch aardig mis. Het verhaal is slap uitgewerkt en ontbeert een goede dosis gif. Het blijft allemaal te tam en het wil nergens echt een drama/thriller of oorlogsfilm worden. Scènes lijken als los zand aan elkaar te hangen en de sfeerzetting is zwak. Je weet dat het in de jaren 40’ speelt, maar zo voelt het echt nergens aan. Het voelt aan als een futloze rit van A naar Z. Dit had toch zeker wel de basis voor een goede thriller/drama film.

Wat ik vreemd vind is dat men deed alsof de regering niet op de hoogte was van hoeveel geld er nou precies verwerkt werd. Ik las via andere bronnen dat men hier in Londen juist wel goeddeels van wist.


avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

 • 11432 berichten
 • 4861 stemmen

Geen film die een hele diepe indruk achterlaat, om redenen die hierboven genoemd worden maar wat ik wat makkelijker mee om kan gaan.

Wel vreemd dat de EO het verwijt krijgt dat Bankier van het Verzet het niet zo nauw neemt met de historische feiten: een keertje googelen leert dat Lürsen dit in overleg met de familie van Van Hall heeft gedaan. De hele financiële constructie begreep ik niet en het boeide me ook verder niet zo: veelal dezelfde poppetjes in weer de zorgvuldig aangeklede straten en dan oorlogje spelen, maar een film die me meer dan twee uur boeit is tegenwoordig zeldzaam. Prachtige muziek ook van Merlijn Snitker.

3,5*


avatar van rcuppen79

rcuppen79

 • 708 berichten
 • 1599 stemmen

Bankier Van Het Verzet is een verfilming van het waargebeurde verhaal van Walraven (Wally) van Hall. De film kreeg kritiek vanwege de vele historische fouten. Zo wordt in de film het idee gewekt dat het Nationaal Steunfonds dé financier was van het gehele verzet, maar daarmee worden andere stichtingen, zoals de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers behoorlijk tekort gedaan.

Voor effectbejag hebben schrijvers Marieke van der Pol en Thomas van der Ree het verhaal bewust gedramatiseerd om zo het grote publiek te paaien. Dat is overigens niets nieuws onder de zon. Dat wordt zo’n beetje bij elk historisch verhaal gedaan. Het is vooral bedoeld om het grote publiek te paaien. In het geval van Bankier van het Verzet, heeft dit enigszins gewerkt, want met 406.015 bezoekers was Bankier van het Verzet na Bon Bini Holland 2 de best bezochte Nederlandse film van 2018.

Bankier van het Verzet is dan ook een goed verzorgde film met prima camerawerk en mooie decors en kostuums. Barry Atsma speelt een degelijke rol, maar het is vooral Jacob Derwig die opvalt. Hij kreeg hiervoor een Gouden Kalf als Beste Acteur (hoewel zijn personage een bijfiguur is). Ook Fockeline Ouwerkerk kreeg een Gouden Kalf voor haar bijrol als de bezorgde vrouw van Wally en de film zelf werd ook bekroond met een Gouden Kalf.


avatar van Bakshi

Bakshi

 • 87 berichten
 • 5760 stemmen

Een schoolvoorbeeld van een subsidiespons. Volledig door belastinggeld gefinancierde staatspropaganda en geschiedsvervalsing.


avatar van pjutter

pjutter

 • 598 berichten
 • 3136 stemmen

Bakshi schreef:

Een schoolvoorbeeld van een subsidiespons. Volledig door belastinggeld gefinancierde staatspropaganda en geschiedsvervalsing.

Wat bedoel je precies?


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 12447 berichten
 • 5386 stemmen

Dat weet ie zelf ook niet. Een beetje populistische steekwoorden herhalen die hij op Facebook wel eens oppikt.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1657 berichten
 • 1131 stemmen

mister blonde schreef:

Dat weet ie zelf ook niet. Een beetje populistische steekwoorden herhalen die hij op Facebook wel eens oppikt.

Hij gebruikt nogal wat grote woorden, maar volledig ongelijk heeft hij echter niet. Deze film is te betrappen op een aantal historische onjuistheden. Op verschillende punten wordt er behoorlijk afgeweken van de daadwerkelijke gebeurtenissen.

Soms is dat nodig om een film interessant te maken voor het witte doek. Er zijn echter ook punten verdraaid, waarmee bepaalde personen en organisaties te kort mee worden gedaan.

De een stoort zich daar aan en de ander niet. In de Vrij Nederland is een artikel te vinden die deze film op de historische juistheid heeft beoordeeld Dit artikel is mijns inziens aardig onderbouwd.


avatar van Darbie

Darbie

 • 1519 berichten
 • 6022 stemmen

Geen blote borsten c.q blote billen.

Dat is héél bijzonder voor een Nederlandse speelfilm !


avatar van Stephan

Stephan

 • 7780 berichten
 • 1362 stemmen

Darbie schreef:

Geen blote borsten c.q blote billen.

Dat is héél bijzonder voor een Nederlandse speelfilm !

Al 30 jaar preutser dan de Amerikanen


avatar van pietpuk

pietpuk

 • 258 berichten
 • 365 stemmen

Vlakke film met historische onjuistheden.


avatar van Basto

Basto

 • 9964 berichten
 • 6789 stemmen

Met de productie value is het best in orde, maar wat een ontzettend vlakke vertelling. Nergens wordt het spannend of is er sprake van goede dynamiek. Het lijkt wel of alle scènes in elkaar overlopen zonder ook maar enige verandering van tempo of toon.

Zonde want het is best een aardig verhaal.

Krappe 3


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4387 berichten
 • 2019 stemmen

Het probleem met oorlogsfilms, zeker met films over verzetshelden, is dat je jezelf een lul voelt als je kritiek hebt op de film. Alsof je geen waardering hebt voor de daden van de dappere mannen en vrouwen. En dat heb ik zeker wel. Zo vind het het absurd dat we nog steeds straten vernoemen naar Braziliaanse zangvogels of Texelse helmgraskevers maar dat er nog altijd verzetslieden zijn naar wie nog geen straat of plein is vernoemd.

Dat gezegd hebbende, is dit geen perfecte film. De acteurs doen het prima. Atsma altijd oké, Derwig stelt nooit teleur en Bokma natuurlijk, heerlijke vent. Al moest ik wel steeds denken aan zijn "joellie hebben allemaal onvoeldoendeeehhh" typetje uit Rundfunk.

Wat me opviel zijn de kleine frames op de sets. Straten waarbij je steeds maar een paar huizen in beeld ziet. Het vinden van authentiek ogende locaties is anno vandaag natuurlijk lastig. Anachronismen loeren op elke hoek. Je filmt drie huizen en moet dan een vestiging van BELCOMPANY rechts buiten beeld houden. Maar af en toe wil je wel eens wat wide shots. Ook weinig props en voertuigen gezien. Het flinterdunne budget zie je er wel een beetje aan af.

Het huis waar Van Hall woont is een perfecte bouwstijl uit die tijd, maar ze hadden de gevel wel even mogen reinigen. Je ziet in de film veel gebouwen die destijds nieuw zouden zijn geweest, maar die er vandaag de dag groezelig uitzien. Even een middagje hogedrukreiniger en klaar. Jammer.

Punt van irritatie is dat de verzetsmensen hun clandestiene operaties bespreken in openbare zalen, hallen en andere ruimtes met talloze mensen erbij. Dat kan aan het mixen van het geluid hebben geleden. Dialoog te hard, ambient noise te zacht. Je had echt het idee dat ze veel te hard praatten, dat gaf een ongemakkelijk gevoel.

Of de feiten helemaal kloppen in historische zin? Wellicht niet, maar het is een film, geen documentaire. In die zin had er nog wel wat meer fictie in gemogen voor het entertainment. De scène bij de barbier, zo had er meer in gemoeten.

Maar wat ik achteraf het slechtste vind is dat Van Hall binnen ongeveer drie seconden overtuigd is om mee te doen met het verzet. Om wat zeelieden te betalen of zoiets. Hiervoor zet hij dan familie, huis, haard, boompje en beestje op het spel. Omdat hij zelf ook op een schip had gewerkt? Oké.

Na het ontdekken van een paar lijken wordt hij nog wat vastberadener, maar het was beter geweest als hij een innige band had gehad met de overledenen. Een wraakmotief doet wonderen voor de inleving van de kijker.

Kortom: het motief van Van Hall is buitengewoon onduidelijk, tenzij hij eigenlijk een beetje zelfingenomen was en het deed omdat het kon en/of omdat hij het leuk vond om iets te flikken en er mee weg te komen omdat hij zo slim was. Kan ook.

3 sterren


avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

 • 459 berichten
 • 640 stemmen

Jacob Derwig, Barry Atsma en Pierre Bokma: drie topacteurs in één film. Met name van Derwig ben ik altijd erg onder de indruk.

De film zelf vond ik op sommige momenten wat verwarrend, sommige zaken worden terloops afgehandeld zoals contacten met Londen ed.

Voor de rest wel een indrukwekkende film.

3,5☆


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8194 berichten
 • 4633 stemmen

Over het ingenieuze van het project en de mate hoe de radartjes in elkaar moesten schuiven om op grote schaal te frauderen - want dat was het uiteindelijk wel - spreek ik me niet uit. Ik doe geen verregaande poging om elke stap te begrijpen. Feit is dat het moet gewerkt hebben destijds en dat verdient toch alle lof.

Naar Lage Landennormen een prima opgezette film binnen de eigen (financiële) mogelijkheden. Ik zou graag zo'n Belgische productie over dit onderwerp willen zien, want die verhalen hebben wij ook. Waar ik soms een beetje op vastloop - het Nederlandse acteerwerk - is hier meer dan prima. Derwig, Atsma en Bokma, bij mij klinken die namen me minder bekend in de oren, doen het voortreffelijk.

Ik snap wat sommigen bedoelen met de kleine setting. Ik had ook niet altijd het gevoel me in WO II te bevinden. De dreiging, angst en sfeersetting kwam er niet altijd uit. Al bij al en in vele scènes is er van naziverkeer weinig zichtbaars. Maar nogmaals, met de beperkte middelen is dit zeker goed opgelost.

Een film voor een breder publiek dat lekker wegkijkt. Echt dreigend wordt het nooit al staat de spanningsboog wel een goed niveau. De regisseur geeft duidelijk duidelijk te kennen welke richting hij uit wou met de film. Op zich niets mis mee.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8019 berichten
 • 3564 stemmen

Stephan schreef:

(quote)

Al 30 jaar preutser dan de Amerikanen

Echt zo'n flauw cliché inderdaad. Naakt in Nederlandse cinema is inmiddels net zo tam als ons softdrugsbeleid.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8019 berichten
 • 3564 stemmen

De bankier als verzetsheld. Na hun samenwerking in 'Klem' duiken Barry Atsma en Jacob Derwig opnieuw in de woelige wereld van verborgen geldstromen en de criminele kant van de belastingdienst. Nu dan met een heroïsch tintje om de bezetters tijdens WO II een hak te zetten. Deze invalshoek maakt 'Bankier van het Verzet' (2018) tot een alleraardigste toevoeging tussen al die andere Nederlandse films over de oorlog. Je ziet wel duidelijk dat ze geen megabudget tot hun beschikking hadden om het tijdsvak tot leven te brengen. Veel kleine, afgesloten ruimtes en weinig levendige straattaferelen vol figuranten. Maar 'Banker van het Verzet' (2018) weet met bescheiden middelen toch een beklemmend sfeertje neer te zetten met een continue dreiging. Misschien is Pierre Bokma nog wel het leukst als wandelende pestbuil Rost van Tonningen. Of zoals je continu hoopt dat deze gladjakker en eeuwige meeloper opgeknoopt wordt aan de hoogste boom.


Sfeer en straffe feiten uit de oorlog en het Verzet met heerlijk dichtbij-feeling, in vergelijking met Amerikaanse films.

Twee Nederlandse broers-bankiers gaan stapsgewijze over met een reusachtige operatie om mensen, onderduikers, activisten, strijders, stakers en hun familie voeding en lonen te financieren.

Wat een moed!

Wat een visie!

Wat een ambitie!

Bankier Walraven Van Hall en zijn broer Gijs wordt gevraagd of zij hun financiële contacten voor het verzet willen inzetten. Zij bedenken een riskante constructie om grote leningen af te sluiten om het Verzet mee te financieren.

Als dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Tientallen miljoenen gulden worden onder het oog van de bezetters uit de Nederlandse bank gesluisd.

Omgerekend gaat het om bijna een miljard euro in hedendaags geld.

Een must see voor iedereen met interesse in de tweede wereldoorlog en in het Verzet.

Deze film kent iets minder actie dan veel oorlogsfilms, maar wel veel harde scenes met martelingen door de SD en de SS. Het laatste kwartier ging ik van spanning en uit eerbied voor de verzetslui, bankiers en makers van de film rechtop staan. Een soort staande ovatie in onze home cinema.

Regisseur is Joram Lürsen en het jaar van productie is 2018. Mede gefinancierd door de Evangelische Kerk van Nederland.


Ebenezer Scrooge schreef:

Voor mij hoeft het ook niet op de millimeter nauwkeurig, maar dat je in een trein zit en door het raampje een goederentrein ziet passeren met joden die worden afgevoerd, dat kan echt niet hoor.

Waarom niet?

Wist de bezetter kruisende treinen altijd en overal te vermijden?

Het waren trouwens meestal veewagens, geen goederenwagens.

Op zulk knap werkstuk had ik graag geen futiele kritieken.


mrklm schreef:

Het valt niet mee om een film over bankieren interessant te maken. Deze film over de bankiers die een combinatie van connecties, administratieve inventiviteit en lef gebruikten om vanaf 1942 het verzet volledig te financieren, is helaas geen uitzondering. Het eerste deel, waarin Walraven van Hal [Barry Atsma] samen zijn behoedzame broer Gijs [Jacob Derwig] en de geheimzinnige Van den Berg [Raymond Thiry] de plannen in elkaar smeedt, bestaat onvermijdelijk uit veel (bankiers)gepraat waardoor het verhaal maar langzaam op gang komt. Zodra één en ander echter in werking wordt gezet en de een klopjacht beginnen op het brein achter de operatie, wordt de film een stuk beter. De scène waarin Meinoud Rost van Tonningen [een zeer effectieve rol van Pierre Bokma] onverwacht De Nederlandsche Bank binnenloopt terwijl een bankier probeert documenten te vervangen door vervalsingen, is het dramatische hoogtepunt van deze film. Het acteerwerk is prima en de film is technisch goed gemaakt, maar dat neemt niet weg dat je even moet doorbijten in een niet al te interessant eerste uur.

Blij met deze zakelijke, wat uitgediepte en positieve bespreking.

Voor mij was de film overigens nooit saai.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

 • 1988 berichten
 • 3018 stemmen

Stef Leuven schreef:

(quote)

Waarom niet?

Wist de bezetter kruisende treinen altijd en overal te vermijden?

Het waren trouwens meestal veewagens, geen goederenwagens.

Op zulk knap werkstuk had ik graag geen futiele kritieken.

Goederentrein, veewagon... veel verschil zit daar niet in in deze wereld, helaas.

Ik heb het weer even zitten terugkijken, hij stond nog op Netflix; er komt een trein voorbijgereden, we zien een rastervormig luchtrooster (dus toch een veewagon, chapeau voor jou!), door het rooster worden een tiental hulpvragende handjes gestoken, ook zo idioot, gedeporteerde mensen bleven gewoon kalm hoor. Had wel iets weg van een Romero. Daarbovenop ook nog 's het geluid van kermende, schreeuwende mensen.

Beter was geweest als Atsma ergens op een perron had gestaan en van een afstand aanschouwd had hoe mensen de wagons in werden gedreven. Niet dit valse sentiment, deze krampachtige poging Spielberg na te bootsen.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

 • 1988 berichten
 • 3018 stemmen

Stef Leuven schreef:

Het laatste kwartier ging ik van spanning en uit eerbied voor de verzetslui, bankiers en makers van de film rechtop staan. Een soort staande ovatie in onze home cinema.

Echt? Ja, ik zie het zo voor me..

Nou, de enige keer dat ik voor een film ben gaan staan is toen ik last kreeg van m'n rug van het verkeerd liggen en me even moest rekken.

En over futiel gesproken.. ik kan nauwelijks uit jouw mening opmaken waarom je deze film nou zo geweldig vindt?