• 9.378.387 stemmen

Met onder meer: Mads Mikkelsen en Maria Thelma Smáradóttir

Gesproken taal: Engels en Deens

Releasedatum: 14 maart 2019

Plot Arctic

"Survival is the only option"

Een man strandt op de Noordpool en wacht totdat hij eindelijk gered wordt. Wanneer het ernaar uitziet dat hulp onderweg is, gebeurt er een ernstig ongeluk en is zijn kans op redding verkeken. Nu moet hij een belangrijke beslissing nemen: in het kamp blijven waar het relatief veilig is, of eropuit trekken en het onbekende tegemoet gaan, in de hoop redding te vinden.

avatar van MisterD 1985

MisterD 1985

De film is indrukwekkend, maar zeker niet spannend. Mads Mikkelsen zorgt dat je de film afkijkt, maar wellicht in etappes.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

De film word geheel gedragen door mads mikkelsen .

En dat is al een hele prestatie Opzich .

Het einde was mooi . Mijn vriendin wilde meer , maar ik vond dit sprankje wel wat hebben .

Soms kunnen overlevingsdrama s zo mooie zijn , meestal eigenlijk wel .

Maar dit leek ook wel erg realistisch , misschien hier en daar wat saai , maar is dat niet wat realisme is .

avatar van shawna

shawna

Beetje saaie film. Ik had er meer van verwacht.

avatar van blurp194

blurp194

Mikkelsen in een one man show.

Nouja net niet letterlijk, maar het komt er wel op neer. Zoveel tekst heeft het meiske niet, en de beer heeft ook maar weinig te vertellen. Eigenlijk gebeurt er uberhaupt maar erg weinig. Echt saai wordt het niet, maar dat komt dan vooral omdat de beelden wel mooi zijn. Aan de andere kant, je moet deze film niet per ongeluk over je heen krijgen als je in de stemming bent voor een stevige actiefilm of een een spannende thriller.

Wat me niet heel duidelijk werd is waarom Mikkelsen pas in beweging komt nadat de heli gecrasht is. Hij had voor die tijd ook al kunnen gaan wandelen... maar dan zonder ballast, dus dat had hij op z'n makkie moeten kunnen halen, denk ik dan. En aan de andere kant, na de crash weet hij in ieder geval dat ze op zoek zijn naar hem, en dat zijn zender werkt - dus, als-ie gewoon blijft zitten komt de volgende heli wel, en dan hopelijk met beter weer. Mis ik dan iets?

avatar van chucknorris

chucknorris

• 1908 stemmen

Intens en toch saai. Ik leefde anderhalf uur mee met mads, en toch deed het me niet heel veel. Tegenstrijdigheid die je niet veel tegenkomt. Daarom ook wel interessant.

BTW vraag: ik dacht dat de noordpool alleen ijs is. Waar is dit?

avatar van hvdriel

hvdriel

Fraai voorbeeld van minimalistische slow cinema...

avatar van Antonin

Antonin

sommige "moviemeters' zouden niet liever hebben dat een rampenfilm met als hoofdthema de eenzaamheid op 5 minuten opgelost en gedaan is, De zogenaamde "langdradige saaiheid' van deze film is net noodzakelijk OMDAT HET THEMA DIT NU EENMAAL VEREIST! Leer eens leven met het gegeven: CINEMA!

avatar van Berthil

Berthil

Doorzettingsvermogen, hoop én wanhoop prachtig in beeld gebracht.

blurp194 schreef:

Omdat die toen nog de kaart uit de helikopter niet had en niet wist waar naar toe. Bovendien had het meiske die tijd niet, die was dood aan het gaan en ontsmettingsmiddel op.

avatar van blurp194

blurp194

ah, dank Bertil, dat had ik even gemist ?

avatar van kinkymen

kinkymen

Aangrijpende film over een man die is gestrand op de noordpool en moet zien te overleven in deze koude wereld. Terwijl ik lekker warm voor tv zat, kreeg ik bij sommige beelden de koude rillingen als je ziet in wat voor klimaat deze man moet overleven.

Een goede rol van Mads Mikkelsen.

avatar van Boneka

Boneka

Geen slechte film, maar een beetje meer spanning had best gemogen. We zien geen spectaculaire beelden op de ijsbeer na (zeer mooi in beeld gebracht) en het geheel is vooral een grote overlevingstocht. An sich goed zeker ook de rol van Mads Mikkelsen (voortreffelijk), maar omdat hij ook niet in zichzelf praat is het vooral de muziek en de wind die de film moeten maken. We zien geen flashbacks. Ook niet hoe hij daar terecht is gekomen. Geen herinneringen hoe fijn het thuis allemaal is. Nee het is vissen en navigeren. Per toeval stort er een helikopter neer. Waarom juist daar wordt niet uitgelegd. Zo is veel voor de kijker onduidelijk en dat is wel jammer. Helemaal als de enige overlevende Maria Thelma Smáradóttir niet verder komt dan wat gekreun en slechts een paar woordjes of gebaren. Waar ze vandaan komen blijft een raadsel. Dacht iets van Zuid Korea te zien.

Het besluit om te gaan trekken zal voor iedereen anders zijn. Blijven is hopen op hulp, trekken is hopen op een plek die misschien bewoonbaar is. Het navigeren is voor een leek onduidelijk. Zijn kruisjes zeggen me niks. En dat is ook een beetje het manco van de film. We moeten het vooral zelf maar invullen.

Maar pluspunten zijn er wel degelijk. Je wilt toch vooral zien hoe het afloopt en of "ze" het overleven of gered worden. Daarbij is het wel mooi om te zien hoe hij zijn vis voorbereid en een veilige plek zoekt als het weer minder wordt. Het ijsbeer moment is een hele mooie! Jammer is wel dat er geen enkele interactie is met de vrouw. Het had de film wat meer leven gegeven. Ook als hij in zichzelf had gepraat. Flashbacks komen er ook niet in voor. De laatste 3 seconden had voor mij niet gehoeven. de helikopter die alsnog landt komt wel heel erg toevallig over

Film 3.2
Beeld 4.0
Geluid 4.5
Extra's 2.0 (Engelse transfer)

avatar van hulseman

hulseman

blurp194 schreef:
Mikkelsen in een one man show.

Waarom hij daar blijft? Heel simpel: les 1 bij overleven is gewoon op de plek blijven waar je bent gecrashed. Die positie is door de transponder vaak bekend bij de autoriteiten. Daarnaast biedt het vliegtuig/auto of wat dan ook direct beschutting tegen: warmte/zon, water, kou of wat dan ook.

Hij had het goed voor elkaar: kon genoeg vis vangen en had voldoende water tot zijn beschikking. De ramen van het vliegtuig konden als vergrootglas dienen om water op een natuurlijke manier te smelten. In het vliegtuig zit een accu en had hij kunnen gebruiken om vuur te kunnen maken met spullen uit het vliegtuig. Als hij de cockpit had afgebakend met bijvoorbeeld een jas, dan bleef de warmte ook nog eens wat meer in de cabine. Idem met het deels bedekken van het vliegtuig met sneeuw (maar wel dat het nog zichtbaar is vanaf de lucht). Al met al had hij voldoende middelen om daar weken/maanden te kunnen overleven.. hij heeft een enorme fout gemaakt door weg te gaan.. ook al zijn ze gered, ik denk dat ze ook gered zouden zijn bij het vliegtuig.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Koud hé?!

Niet heel bijzonder, maar toch bijzonder genoeg dat je blijft kijken.

Twee hoofdrolspelers, het prachtige landschap en Mads Mikkelsen, zijn ijzersterk in dit survivaldrama.

Een strijd tussen een man en de elementen.

Het gegeven van een man die neerstort met een vliegtuig in de ijzige kou en gaat survivallen in de sneeuw is niet nieuw maar toch onderhoudend genoeg. Overleeft hij het of niet. Wat moet hij doen om te overleven en wat zou je zelf doen in zijn situatie? Die vragen maken het allemaal toch wel boeiend.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Langdradig, uitgerekt verhaal waarin niet veel bijzonders gebeurd. Mats Mikkelsen is een prima acteur, ook in deze film uitstekend, maar hij is 98% van de film in beeld en dat is wel wat veel van het goede, teveel.

avatar van Movsin

Movsin

Boeiend en naar het einde toe ook aangrijpend.

De intensiteit van de belevenis van de man wordt passend onderstreept door het abrupte einde.

Goede cinema en Mikkelsen op zijn best.

avatar van Filmliefhebber36

Filmliefhebber36

Lekker een filmpje volgen en tegelijk met je telefoon in de handen. Niet slecht..

avatar van Pecore

Pecore

Fascinerende strijd tegen de elementen en de eenzaamheid, realistisch en zonder poespas gebracht. Een makje voor Mikkelsen, die maar een paar regels hoeft te spreken. En voor de mooie shots hebben ze ook niet lang hoeven zoeken. Eigenlijk een hele simpele film, maar door de juiste pace en toon wel een doeltreffende.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Goed gemaakte survival film met genoeg spanning om heel de film te blijven boeien. Het acteerwerk is prima, camerawerk is geweldig. Vier sterren.

avatar van Theunissen

Zo met de feestdagen en de vakantie in het vooruit zicht, leek me dit wel een geschikte Drama / Avontuur film om mee te beginnen (ik zag hem overigens via "Film1", waar ik me afgelopen maandag weer op geabonneerd heb via hun actie "Zes maanden voor vijf euro"). Vorig jaar deed ik dat ook met de eveneens winterse Drama /Avontuur film "Togo (2019)",

In "Arctic" draait het om een man, piloot Overgård (Mads Mikkelsen), die na een vliegtuigcrash als enige overlevende strandt op de Noordpool. Daar wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke kou en volledige afzondering. In de hoop zijn afgrijselijke omstandigheden te overleven besluit hij zijn geïmproviseerde kamp te verlaten en de levensgevaarlijke reis door onbekend terrein te maken, in de hoop redding te vinden.

Regisseur van dienst is Joe Penna, een in Los Angeles woonachtige Braziliaan die sinds 2006 als "MysteryGuitarMan" furore maakt op YouTube. "Arctic" is zijn eerste speelfilm en de film opent met de gestrande man op de Noordpool (waardoor het vliegtuig is gecrasht wordt niet verklaard en hij is er al schijnbaar enige tijd) die met grootte tekst "SOS" heeft geschreven in de sneeuw en toont vooral rust, leegte en stilte. Tijdens deze opening laat de film vooral zien hoe het leven nu is van de gestrande piloot (zijn naam wordt nooit genoemd, maar staat wel op zijn jas geschreven) en zijn dagelijkse routine, die bestaat uit wat graven in de grond, vissen vangen, proberen contact te maken met de buitenwereld via en radiootje en weer teruggaan naar zijn neergestorte vliegtuig, waar hij overnacht. Ondanks dat de film vrij saai is, weet "Arctic" toch te boeien dankzij de toewijding van hoofdrolspeler Mads Mikkelsen en "Arctic" benadert zijn overlevingstocht op realistische wijze.

Zo wordt door de film heen amper gesproken en de gezichtsuitdrukkingen en acties die Mads Mikkelsen onderneemt zeggen meer dan woorden ooit kunnen doen. Dit minimalistische gebruik van dialogen wordt versterkt dankzij een fraaie soundtrack van componist Joseph Trapanese. Hierdoor worden de dramatische momenten nog intenser. Verder toont het camerawerk de pracht van deze locatie, maar tegelijkertijd ook de obstakels en gevaren die loeren op de ijsvlakte, zoals ijsberen, een sneeuwstorm, bevriezingsverschijnselen en obstakels op de locatie.

Mads Mikkelsen is overigens niet het enige personage in de film, want hij krijgt ook te maken met een vrouw (Maria Thelma Smáradóttir), die na een helikoptercrash (nota bene om hem te redden en daarbij komt de piloot van de helikopter om het leven) tijdens een sneeuwstorm zwaar gewoond raakt. Overgård redt haar en neemt haar mee naar zijn eigen vliegtuig om haar te verzorgen. Heel veel verbetering komt er niet in haar toestand, want de vrouw komt slechts sporadisch bij, maar voor Overgård is ze een extra stimulans om zijn overlevingsstrijd voort te zetten. Tegelijkertijd is ze een extra last, zeker omdat ze meer dood dan levend is.

De overlevingstocht in de hoop redding te vinden werd best fraai in beeld gebracht en daarbij zien we ook het enige spannende moment in de film, namelijk als ze overnachten in een soort van een grot en te maken krijgen met een hongerige ijsbeer. Het einde van de film deed me erg denken aan het einde van een andere Avontuur / Drama film, namelijk "All Is Lost (2013)" (met Robert Redford in de hoofdrol). Want op het moment dat je denkt dat ze het niet gaan overleven (werd ook mooi in beeld gebracht met een hand in hand shot), zie je in de laatste seconden van de film een helikopter landen, waarna de film is afgelopen.

"Arctic" is een verdienstelijk debuut van Joe Penna, die de kilte, verlatenheid en onverbiddelijkheid van de Noordpool treffend weet vast te leggen. Het is tevens een film waarin niet veel gebeurd en waardoor het als een saaie en langdradige zit kan worden ervaren. Het is dan ook aan de de geweldige acteerprestatie van Mads Mikkelsen te danken, die de film draagt van de eerste tot de laatste minuut, dat deze film toch een kijkje waard is en met name vanwege zijn strijd tegen Moeder Natuur.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Goede film. Er gebeurd weinig zeggen sommigen, maar moet er dan steeds vette actie zijn? Ik begin juist steeds meer dit soort films te waarderen, omdat de zogenaamde actiefilms 'over de top' zijn en mij langzamerhand niet meer kunnen bekoren. Zal ook wel mijn leeftijd zijn.

Deze film vond ik juist spannend, hoe zou je zelf handelen? Blijf je veilig zitten in een vreselijke koude omgeving, maar je hebt wel onderdak, water en voedsel (vissen).

Of ga je toch op zoek naar een kamp? Lastig hoor.

Zeker het kijken waard, als je geen 'The day after tomorrow' taferelen verwacht.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Uitstekende overlevingsfilm. Hoewel niet op waarheid gebaseerd, zeer realistisch in kaart gebracht. Uitstekend acteerwerk en je voelt de kou en ontbering. De spanning is niet kunstmatig opgevoerd: alles wat in de film gebeurd zou in een echte situatie waarschijnlijk ook wel min of meer op deze manier plaatsvinden. Een bijzondere keuze is dat er nauwelijks wat gedeeld wordt over wie de hoofdrolspeler is. Waarom was hij hier? Waarom is hij gecrashed? Heeft hij familie? Wat is zijn beroep? Je valt midden in een lopend verhaal van een man die het goed voor elkaar heeft. Hij heeft routine opgebouwd en heeft zich verzoend met zijn situatie en volgt routine matig de dagelijkse rituelen om in leven te blijven en zijn kans op een redding zo groot mogelijk te maken. Hij heeft een moeilijke keuze te maken: blijven of op pad gaan. Zeker omdat hij zich realiseert dat het nu zomer is, maar dat de winter voor de deur staat. Verwacht geen spectaculaire film met veel actie (dan word je teleurgesteld). Maar als je een realistische vertolking wilt van iemand die op het noordelijkste puntje van onze aarde probeert te overleven, dan krijg je een prachtige film voorgeschoteld. 4 sterren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Mads Mikkelsen kan bij mij weinig misdoen. Dat is echt gewoon een goeie acteur, zonder al te veel franjes. Gewoon een karakteristieke vent die doorgaans weinig moeite heeft om veel te zeggen zonder veel te zeggen. Voor een film als Arctic is dat alleszins een niet te onderschatten kwaliteit.

Regisseur Joe Penna doet het daarbij ook goed: erg gefocust overlevingsdrama, waar we als kijker gelukkig bespaard blijven van de obligate intro (vaak met wat familiale onzin erbij). Penna z'n film begint als de survival al een paar dagen/ weken bezig is. Uitstekende keuze wat mij betreft, maar ook nadien kan hij goed de focus vasthouden en vervalt hij niet in vals drama. De desolate omgeving doet z'n werk. Penna moet dat alleen maar goed in beeld brengen en ondersteunen door een deftige soundtrack - en dat doet hij.

3,5

avatar van jOERI

jOERI

Deze vond ik toch minder dan een Gravity of Buried.

avatar van D'arneau

D'arneau

Ijzingwekkend goed

avatar van AveMaria

AveMaria

Wat een indrukwekkende film. Was moe toen ik er aan begon maar heb 'm in één keer uitgekeken. Wat speelt die Mikkelsen sterk zeg. Je verwacht eigenlijk tijdens het zien van de film dat het waar gebeurd zou zijn. Zat thuis lekker op de bank met de kachel aan maar voelde de kou en ontberingen. Ja, voor mij een echt goede film!

avatar van AveMaria

AveMaria

AveMaria schreef:

avatar van Brandt

Brandt

Heerlijke trage film die gedragen wordt door een zwijgzame Mads Mikkelsen. Dat de film traag is betekent niet dat er niets gebeurt. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten. Welke keuzes maakt hij? Gaat hij het redden? Het zit hem tijdens zijn zoektocht naar hulp ook niet echt mee en ik had enorm met hem te doen. Dit is tekenend voor het krachtige acteerwerk van Mikkelsen, je leeft met hem mee. Het einde is wat abrupt, maar passend bij dit verhaal. Fijn weetje: Die beer is echt, omdat een imitatiebeer te duur was.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Op zich niet verkeerd, maar Arctic liet mij op de één of andere manier Siberisch koud. Nou hoef ik mij niet perse te kunnen identificeren met (de keuzes van) de hoofdpersoon of sympathie te hebben, maar deze film deed mij om onverklaarbare redenen gewoon weinig.

avatar van RoFFeL

RoFFeL

Zó... over extreem korte eindes gesproken! Film was best okay eigenlijk. Kleine 6,5 punt vind ik genoeg, dus 3 sterren.

avatar van des1

des1

Goeie film. Een soort ijskoude All Is Lost met Robert Redford, die ook de film in z'n eentje moest dragen, maar dan in een zinkend zeilschip op de oceaan. Tot op het laatst. Mikkelsens co-star kon volstaan met écht minimal acting. Overigens hoef je niet het hele gewicht in één keer te trekken als je een helling op moet. Dat kun je halveren door één eind van het touw vast te maken nabij het trekpunt en het touw te lussen aan de draagbaar.