• 8.761.915 stemmen

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Redbad

"The legend"

In 754 na Christus wordt de monnik Bonifatius bij Dokkum gedood, volgens geschiedenisbronnen door "barbaarse" krijgers. Is hij inderdaad in koelen bloede vermoord door een stel bloeddorstige wilden, of is dat alleen de christelijke versie van de geschiedenis? 'Redbad' vertelt het verhaal van de adellijke Friese strijder Redbad die na de inval van de Franken in Noord-Nederland bij de Vikingen belandt. Van daaruit plant hij zijn terugkeer: om de dood van zijn vader te wreken en het oprukkende christendom het hoofd te bieden.

Opmerkelijke film over een opmerkelijke tijd, waar wij soms graag over lezen.

Het wapengekletter is niet van de lucht, maar het kantelpunt qua godsdiensten ook, van natuurgodsdienst naar opgedrongen christendom. Historische eposfilm die niet altijd de waardering krijgt die het verdient.

Filtering vrij vervelend, daarom somber qua lichtbeeld, alsof het weer altijd nat en koud en donker was, hetgeen niet zo was. Die maagdenoffers betwijfel ik sterk, wordt over meer volkeren gezegd, die dat ook niet deden, daarvoor waren de Friezen m.i. té slim. Van Vikingen krijgen we nooit genoeg: slimme, ondernemende kooplui en avonturiers, vooral de vrouwen waren vernuftig en slim. Daar zaten allicht ook boeven tussen, net als in onze huidige maatschappij....

Christenen werken met onderdrukking, Germanen met gelijkheid, ook die van man en vrouw en terecht krijgen de vrouwen in de film deze rechtmatige plaats. Op internet mooie interviews met regisseur en scenarioschrijver te vinden.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

"Redbad"?! "Bloedbad" was een betere filmtitel geweest...

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Ondanks het hele interessante verhaal en de behoorlijke cast is het niet gelukt een top film te maken van Redbad, terwijl dit zeker wel mogelijk was...

Reiné is duidelijk geïnspireerd door LOTR/Hobbit en Game of Thrones, maar komt "absoluut geen moment" in de buurt van epische battles als Helms Deep, Battle for Middle Earth, battle of Minas Tirith, Battle Beyond the wall en the battle of Winterfell om naar wat te noemen, zelfs niet een héél klein beetje!

Ook de laatste battle in Redbad is echt overweldigend beter gedaan in (They never take our freedom) Braveheart en (Riders of Rohan) LOTR .

De gevechten in Redbad waren eerder te vergelijken met LARP, terwijl de film schreeuwt om gevechten als eerder genoemd.

Ik vind het doorgaans prettig wanneer een film verder gaat in het Engels wanneer er een ander volk/land naar voren komt, alleen aan het Engelse accent zat zo'n Nederlands tintje dat het amateuristisch was, ik had toch echt veel beter verwacht van onze "grote" acteurs.

En gek genoeg sprak Frea, als Deen, binnen no-time vloeiend Nederlands.

Daarbij vraag ik mij echt af, dat wanneer je überhaupt al denkt dat je in zo'n serieuze film Jack Wouterse moet hebben voor de rol van Willibrord, waarom je het na een auditie werkelijk denkt dat dit hem is...?

Deze rol was echt ongeloofwaardig slecht neergezet.

Wat nog het meeste irriteerde was de slechte beeldkwaliteit.

Grotendeels waren de scènes veel te overbelicht en de donkere scènes waren te donker. Ook de info voorafgaand en na afloop was zo minuscuul klein dat de film echt gepauzeerd moest worden om het te kunnen lezen.

De film is ondanks de enorme misstappen toch leuk om gezien te hebben, maar kan absoluut niet goed beoordeeld worden. Wellicht was mijn verwachting veel te hoog en mag deze film niet vergeleken worden met eerder genoemde meesterwerken, maar door de setting en het verhaal vraagt dat er wel om en was het zeker mogelijk...!

Heel matig dan maar (helaas)

avatar van james_cameron

Michiel De Ruyter blijkt een toevalstreffer geweest te zijn voor regisseur Roel Reiné; de formule werkt in ieder geval niet nogmaals voor dit suffe en vooral langdradige spektakelstuk. Het matte script en de vlakke personages helpen dan natuurlijk ook niet mee. Visueel ziet alles er best oké uit, met hier en daar enkele oprecht fraaie shots, maar de aktiescenes stellen zwaar teleur en nergens voelt de film groots aan, iets dat toch wel vereist is gezien het onderwerp.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Deze noem ik toch zeker een aanrader! Ik begrijp niet goed waar al die lage scores vandaan komen... Enkel het geluid kon beter: door de te luide muziek gaan vele gesprekken verloren.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 1944 stemmen

De beoordelingen zijn niet bepaald vleiend, de cijfers al evenmin, maar onder het motto dat je er pas iets van kan vinden als het het gezien hebt toch maar geprobeerd en met heel veel moeite door heen gekomen. En zoals De Filmkrant beknopt zegt, een lijvige speelduur, bombastische soundtrack en verschillende gevechten met slowmo zijn geen garanties voor een goed en kwalitatief epos.

De term historische correctheid mogen we eigenlijk niet noemen in verband met deze film. Het eerste artikel dat iets van het getoonde bevestigd moet ik nog tegenkomen, dat gezegd te hebben blijkt eigenlijk dat er heel weinig over Radboud bekend is en het meeste eigenlijk jaren later vastgelegd is of als 'sage' ontstaan. Hoe groot zijn grondgebied was is onduidelijk, net als zijn zogenaamde moed. Zo is niet eens duidelijk of Aldgisl zijn werkelijke vader was zoals aangenomen in de film. Maar goed laten we de film, die dan toch al snel naar een 'historische' fantasiefilm neigt, daar niet te hard op beoordelen. En op zich lijkt het qua stijl en opzet wel snor te zitten, sterker, het geheel komt die eerste fase over als groots, filmisch en een behoorlijke poging om er iets van te maken. Helaas blijft het bij die zogenaamde poging.

Over de visuele stijl kan gediscussieerd worden die er vooral grauw en vol ontbering uit ziet. Iets dat ik op zich nog niet gek vind. Net als het door sommigen verfoeide contrast in bepaalde shots, iets wat ik juist wel mooi vind en vaak als amateur hobby fotograaf zelf mooi vind om vast te leggen. Daarentegen sommige visuele momenten die overbelicht lijken, of de vikingschepen in brand, zijn daarentegen foeilelijk. De muziek is in het begin nog wel aardig, de cast is aanzienlijk met veel bekende gezichten, maar dan stokt het al snel met positieve dingen. Het benoemen van Wijnaldum een km of 7 hier vandaan is nog best grappig.

Hoe communiceerden de mensen destijds met elkaar. Ik ben geen historicus en evenmin een talen expert, maar vanaf het begin af aan voelt de wijze van dialoog en praten veel te modern aan. Alsof je naar de GTST cast zit te kijken die een middagje zijn Larpen en ondertussen hun tekst voor de volgende aflevering even oefenen. Het voelt zo verschrikkelijk buiten de tijd en misplaatst aan, om nog maar te zwijgen van het protesteren tegen eeuwen oude gebruiken en rituelen en een net zo modern ogende gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Best mogelijk dat wij Friezen ver waren op dat vlak en zoals sommigen zeggen behoorlijk bij de tijd waren. Toch heb ik nergens de indruk dat ik zit te kijken naar iets dat 1400 jaar geleden heeft gespeeld.

En helaas is de daar de kous nog niet mee af wat kritiek betreft. De zogenaamde epische veldslagen vallen ook behoorlijk tegen en komen niet aan het niveau toe van een Gladiator of Braveheart. Sterker, dit lijkt een redelijk middagje Larpen en echt overtuigend wordt er ook niet altijd gevochten. Dan is het hele gebeuren met de talen een beetje een zwakte bod. Iedereen praat Nederlands, en Engels als het buitenlanders zijn. Bijzonder trouwens hoe Redbad na het zwijgen bij de Scandinaviërs plotseling maar al te goed Engels kan, en hoe simpel Freya Nederlands leert. Dan is er het werkelijk kolderieke beeld dat door Jack Wouterse wordt neergezet van heilige Willibrord, van Engelse afkomst naar het schijnt dus waarom wordt daar dan niet een Engelse pratende acteur voor gebruikt? Desalniettemin raakt Willibrord's manier van werken kant nog wal naar het schijnt aangezien de man scherp van tong en geest was en heel.wat zieltjes binnen hengelde en dat deed hij vast niet met een steen of waterboarden. Tegen die tijd vind ik de film Redbad zo weinig overtuigend en interessant dat ik de kleinere dingen al niet eens meer noteer zoals het idee te bungeejumpen aan een gewoon stuk touw. Nieuwe manier van manueel therapie of een slinks plan om arbeidsongeschikt te raken...want dwarslaesie gegarandeerd lijkt me.

En zo blijkt Redbad al snel een 2,5 uur durende moordpartij te zijn om zelfs maar door te komen. Het blijft zogezegd bij een poging die strand op veel punten waarvan al veel genoemd zijn en dan ben ik het matige script en de platte karakters nog vergeten . Het mag duidelijk zijn dat dit allemaal niet zo best was, wat verwacht je ook anders als je het andere werk van Reine zit. Zelfs zijn beste Michiel de Ruyter kon mij niet bekoren.