Genre: Biografie / Muziek
Bekijk via Videoland
Woensdag om 20:35 uur op Play5
Plot Bohemian Rhapsody
"Fearless lives forever"
'Bohemian Rhapsody' volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als 'We Will Rock You' en 'Radio Ga Ga'. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Bohemian Rhapsody (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Jim Beach
Ray Foster
Jim Hutton
mjk87 (moderator films)
Hiermee is toch eigenlijk alles gezegd?
Eens. Ik kijk ook weleens films die een loopje met de waarheid nemen (en ben dan zo stom achteraf te gaan lezen wat er allemaal niet klopt) die ik best leuk vond. Mijn kritiek zit er ook niet in dat je er niet van mag genieten (ga je gang, zou ik zelfs zeggen!) maar op andere punten daarin:
1. Ik zie het nut er niet per se van, ik vind het eerder slecht of in ieder geval lui schrijfwerk.
2. Het moet te gescript gan aanvoelen. Dat viel in deze film mee, behalve de vluchtigheid dan die dat meebracht (dat is wel vooral wat ik slecht aan de film vind), maar af en toe stoorde het wel (zoals even de nieuwe vriend voor het Live Aid-concert naar pa en ma meenemen).
3. Mijn kritiek ging vooral erop dat mensen aangeven een goed beeld van de band te krijgen in de film, terwijl juist op essentiële punten van een biografie van een band (liedjes maken en schrijven, conflicten, etc) de film niet waarheidsgetrouw is, verre van zelfs soms, dat je een compleet verkeerd beeld krijgt van Queen. Daar mag iedereen van genieten zoveel hij wil, maar je kan moeilijk zeggen een goed beeld te krijgen. Of mensen hanteren een andere uitleg bij het begrip 'goed'.
Punt 2 is met afstand het grootste kritiekpunt wat mj betreft.
- 12006 berichten
Punt 4. Het niveau van de dramaturgische keuzes (o.a. De (zogenaamde) jarenlange ruzie die in 20 seconde wordt bijgelegd) en de kneuterige teksten die Nico Dijkshoorn ook al aanhaalde zijn wat mij betreft de grootste minpunten. Het is daardoor een soort klucht geworden.
Ik lees uitstekend. Jij schrijft beroerd
Der Untergang is trouwens ook geen docu. Kromme vergelijking.
Begrijpend lezen is dan toch niet zo je ding. En quote me eens waar ik Der Untergang een docu noem? Die film staat nota bene al tig jaar in mijn top 10.
RuudC
Jij: Het gaat hier niet om een film van Der Untergang-achtige proporties waar historische accuraatheid van groot belang is.
RuudC: Dus een biopic over een van de grootste bands ooit, hoeft niet accuraat te zijn. Lees je mee? een biografische film. Je blijft me verbazen.
Jij:Ik geef aan dat makers creatieve vrijheid kunnen nemen omdat het (Bohemian Rhapsody) een film is en geen docu.
In italics, want vetgedrukt mag blijkbaar niet.
Schattig, dat napraten. Nee, je noemt het niet direct een docu (al leg je de link goed genoeg om die conclusie te trekken), maar je bent wel heel erg met twee maten aan het meten. Vandaar dat je vergelijking krom is. Dat is het punt dat ik wil maken. Ik reken erop dat je genoeg zelfingenomen bent om dat te ontkennen.
I rest my case.
In italics, want vetgedrukt mag blijkbaar niet.
I rest my case.
Man, man, man. Lees eens 2 woordjes voor het woord ''Der''.
Je bent echt zo...nee, laat maar. Discussie niet waard.
Dat 2 mensen je domme poep nog waarderen ook is helemaal schrijnend.
Warp
Nee, dit was niet goed. Begrijpelijk dat het moeilijk is om de gehele geschiedenis in 1 film te stoppen, maar goed dit zie je dan ook weer terug in de kwaliteit. Diepgang is nergens te bekennen, verhaal schiet over en weer, van de hak op de tak. Gebeurtenissen en alles wat er gebeurt gaat z'n gangetje, een impact van iets is nergens te bekennen. Zelfs het Live Aid concert was behoorlijk nietszeggend. Aangezien ik zelf niet bekend ben met Queen (en de muziek me ook niet heel erg ligt) ben ik vervolgens na wat research ook achter wat onjuistheden gekomen. Niet dat het mij zoveel uitmaakt maar ergens wel jammer dat het weer typisch Hollywood en braaf moet zijn. Maar goed, het eerste half uur is nog wel aardig en hij kijkt nog wel makkelijk weg. 1* dus
Snaaf
Totaal niet mijn film. Film kwam op mij over als een mislukte / oninteressante / clichématige / inauthentieke poging om de showman Mercury af te beelden, in plaats van de persoon zelf. Zogenaamd authentieke -maar daardoor des te slechter- overgeacteerde, overgeschminkte ( ga zo maar door bla bla) opsmuk - vertelling. Verschrikkelijk! En dan te bedenken dat ik bijna alles leuk vind... What the *** is this about??? Entertainment?? Fun and games gecombineerd met een beetje verdriet??
Wat een verschrikkelijk suffe schot-voor-open-doel manier om zo'n interessant, unieke persoon te portretteren!
Splinters
Ik denk inderdaad dat we het in grote lijnen wel eens zijn. Het enige dat meelezers eigenlijk moeten weten voordat ze evt deze film kijken, is dat deze film vrij luchtig van aard is en en of dat je persoonlijk ligt of juist niet.
Wat je hierboven zegt doe ik trouwens ook bij dergelijke films. Ik ben dus blijkbaar niet de enige die dat doet. ? Verschil met jou is wel dat een gebrek aan accuraatheid (films worden eigenlijk altijd wel ingekleurd) voor mij geen afbreuk doet aan een film.
Zoals je al eerder al tegen iemand anders zei is dat ook niet voor iedereen nodig, zolang een film maar biedt wat ie moet bieden: ontroering; spanning; entertainment enz. Ik zie dergelijke biopics dan gewoon als een could have been en dat is voor mij meer dan voldoende. ?
Jynxter
Bohemian Rhapsody is zoals verwacht een gelikte film geworden. Vlot, en met een lach en een traan.
Toch werd ik er niet echt blij van.
Tijdens een scene op het kantoor van de fictieve EMI baas Ray Foster, geeft Queen aan Bohemian Rhapsody als single uit te willen brengen. Als Foster aangeeft dat niet toe te staan en een clichématiger nummer als single eist, maakt Freddie uitermate duidelijk dat Queen geen standaard-formule-muziek wenst te maken. Typisch. Want dat is exact wat men met de film wel heeft gedaan. Het is een platte, standaard formule film volgens oud Hollywoods recept. Dat op zichzelf staat me al tegen. Maar dat, om alles maar in het pulletje te laten passen, zo'n beetje alle werkelijke feiten overboord zijn gekiept, vind ik persoonlijk ronduit onaanvaardbaar.
Captain Pervert
[...]maakt Freddie uitermate duidelijk dat Queen geen standaard-formule-muziek wenst te maken. Typisch. Want dat is exact wat men met de film wel heeft gedaan. Het is een platte, standaard formule film volgens oud Hollywoods recept.
Haha scherp gezien, hoe ironisch
Persoonlijk denk ik dat men het hele gebeuren rond de homoseksualiteit van Freddie al 'eng' genoeg vond om te verwerken in de film en dat daarom de rest van de film zo'n Bassie en Adriaan sfeertje heeft.
klara
- 20367 stemmen
Ondanks de lange speelduur wordt in de film amper de moeite genomen om de toch wel
boeiende persoon Mercury diepgaand onder de loep te nemen en snelt de film in hoog tempo
vooruit richting het befaamde Live Aid concert, wellicht het hoogtepunt van de hele film.
Met als gevolg een standaard ervaring waarbij helaas het wezen van Mercury jammerlijk
aan de oppervlakte blijft. Komt misschien ook doordat de regisseur er voor koos door een
(te) lange periode onder de aandacht te brengen. Visueel vond ik de film nogal glad en
gekunsteld ook niet bepaald denderend. Hoop dat er nog eens een meer doorwrochte film over
de zanger komt, minder ambitieus met meer naturel en echtheid. De persoon Mercury is
daarvoor in ieder geval zonder meer kleurrijk en interessant genoeg.
Broek
Ben ik even blij dat ik geen queen biografie kenner ben. Ik heb gewoon een geweldige avond gehad met deze film in de bios. Daar gaat het toch om uiteindelijk.
Thomas83
Komen we ooit af van die voorliefde van de Academy voor biografische films? Precies om die reden krijg je dit soort keurig binnen de lijntjes gekleurde film. Toch niet echt waar Mercury voor stond. Ironisch dat een van de grootste zondaars onder biopics die hun onderwerp verafgoden op deze manier zo de essentie weet te missen. In dit soort films zie je dan vaak wel in een of twee scènes hoe een bepaald beroemd werk ontstond, deze film doet het gewoon met vier of vijf nummers, en op de meest gekunstelde manier. Echt ongelofelijk.
De beste scène is zonder twijfel het Live Aid-concert op het einde. Zelfs daar komt nul creativiteit bij kijken omdat alles keurig is gekopieerd. Daarmee wordt de energie van het originele concert wel echt gevat, maar ook hinderlijk onderbroken door onnodig te schakelen naar allerlei andere locaties of personen. En ieder personage behalve Mercury (heel fijne rol van Malek) is een onbeduidend achtergrondfiguur, een typetje hooguit. Zelfs de bandleden (nog wel familie genoemd) leer je niet kennen.
De manier waarop Singer zijn verhaal vertelt is met minachting naar de kijker. Alles voelt zo aangedikt en overduidelijk. Die scènes met de familie van Freddie zijn tenenkrommend. Iedere keer is het weer een shot van de afkeurend en streng kijkende vader, dan eentje van de bezorgde moeder. Of Mary (afschuwelijke rol van Boynton) vraagt Freddie over de telefoon of ze hem mist, en dan zien we eerst Malek de aarzeling van Freddie overduidelijk overbrengen om daar nog een close-up van Paul en een andere kerel overheen te gooien. Een Oscarnominatie voor beste film, wat een kul. 1,5*.
Bijna 4 miljoen kijkers voor Luizenmoeder
Nederlanders zijn echt dol op kluchten.
- 12006 berichten
Heerlijke vergelijking weer Basto...
Ja, beetje flauw. Luizenmoeder is natuurlijk veel beter geschreven.
mjk87 (moderator films)
2 miljoen berichten in deze topic!
Het gaat weer door.
Voor iemand die alles al wel gezegd heeft (keer of 100 al gelezen), heeft Basto toch nog steeds voor elk negatief bericht over de film een compliment over
mcdaktari
Ik vind het vooral heel knap zoals ze de cast bij elkaar hebben gezocht, het leek op een gegeven moment echt dat Queen op het podium stond. Vooral Brain May en zelfs Roger Taylor leken net de echte. En zelfs Aaron McCusker leek op Jim Hutton (de laatste partner van Freddie Mercury.) Ik vond het wel jammer dat het na Live Aid opeens afgelopen was. Ik dacht dat we zijn laatste dagen ook nog wel te zien kregen, maar dat was dus niet het geval.
Ik bedoelde uiteraard John Deacon ipv Roger Taylor.
DoctorMovie
Ik vond het maar een matige film die weer lekker overgedramatiseerd is want het is tenslotte film waarin de acteurs mij niet echt konden overtuigen. Het enige boeiende was de aftiteling waarin de echte Freddy Mercury te zien is.
Matt81
Tja, heel dubbel. Enerzijds is de film een nostalgisch feestje, en wordt MErcury inderdaad prima gespeeld door Malek. Aan de andere kant is wel heel duidelijk dat (een deel van de band) zijn eigen geschiedenis herschrijft, en dat is soms ronduit pijnlijk, omdat de film daarmee die geschiedenis, en daarmee ook de complexe persoon Mercury, niet serieus neemt.
Leland Palmer
Geweldig. Rami Malek speelt echt de pannen van het dak als Freddie. Heb genoten van deze 'Bohemian Rhapsody'. Natuurlijk is dit een geromantiseerd formule verhaal over Queen en Freddie Mercury, één waarin de beste nummers van deze uitermate populaire en grote band ontbreken en het einde abrupt is - ik had namelijk bij deze film graag wat meer 'afbouw', de laatste nummers van Queen en Freddie ('These are the Days' bijv.) gezien, maar het is prima zo. Dit is een film voor het grote publiek en daarom zijn de keuzes veilig. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant is het simpelweg zo dat ik gewoon genoten heb van deze film over de favoriete band uit mijn jeugd. Kapot gedraaid alle platen van Queen. Mijn muziek smaak is de afgelopen jaren echt totaal veranderd / heel interessant verder ontwikkeld, wat dan ook.. maar het grote, grote, grote Queen zal altijd een plekje in mijn collectie hebben. Wat een legendarische band.

De geprezen biopic 'Bohemian Rhapsody' wordt vrijdagavond uitgezonden op televisie

Oscarwinnende Queen-biopic 'Bohemian Rhapsody' van Bryan Singer verdwijnt binnenkort van Netflix

Netflix verwijdert deze maand weer veel goed beoordeelde films: Onder meer 'Pulp Fiction' en 'Tár' verdwijnen

Tientallen jaren later weer in de hitlijsten: deze nummers werden weer populair door films en series

Joker
Misdaad / Drama, 2019