• 9.377.028 stemmen

Geregisseerd door: Phillip Noyce

Met onder meer: Nicole Kidman, Sam Neill en Billy Zane

Releasedatum: 8 september 1989

Plot Dead Calm

"High seas. Deep terror. Try to stay calm."

John Ingram en zijn jongere vrouw Rae vertrekken met hun jacht op reis om in alle rust de dood van hun zoontje te verwerken. In het midden van de oceaan komt er plots een jonge man in een roeibootje op hen afgevaren, die beweert de enige overlevende te zijn van een acuut geval van voedselvergiftiging aan boord van een ander schip. Wanneer John het schip in kwestie gaat bekijken, wordt het hem al snel duidelijk dat de lijken aan boord van de gehavende Orpheus op een heel andere manier aan hun einde gekomen zijn. Een verontrustende ontdekking, zeker wanneer hij beseft dat hij gevangen zit op het zinkende schip en bovendien z'n eigen jacht ziet wegvaren met de vreemdeling aan het roer...

John Ingram

Hughie Warriner

Russell Bellows

Specialist Doctor

avatar van jacobz

jacobz

te voorspelbaar, vooral het einde...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Op zich wel vermakelijk om naar te kijken. Echt spannend wordt het niet, het is allemaal heel voorspelbaar en het iriteerde mij inderdaad dat ze een paar kansen had om hem te doden en ze laat hem toch in leven. Zo bleef het verhaal maar aankabbelen.

Het laatste stukje waarin hij nog even terug komt had van mij niet gehoeven. Ik denk dat het juist spannender was geweest als we niet hadden geweten wat er nou met hem gebeurd was en dat hij misschien nog terug kon komen. In plaats daarvan kregen we weer zo'n standaard einde waarin de bad guy toch nog even vermoord moet worden.

Het hondje was wel grappig, die deed iedere keer net de verkeerde dingen. Zo, deze film is trouwens alweer bijna 20 jaar oud. De tijd gaat snel.

avatar van Zinema

Uitstekende thriller, die ondanks zijn voorspelbaarheid spannend blijft. Ook de acteerprestaties zijn uitstekend. Zane heeft het vreemdgenoeg nooit kunnen maken in Hollywood, ondanks zijn rol in deze succesvolle thriller. Het is overigens fijn om Kidman te zien met haar natuurlijke gezicht. Inmiddels heeft de plastische chirurgie haar gezicht behoorlijk veranderd. Goed.

avatar van niethie

niethie

Vroeger een paar keer gezien, vond het toen best een aardig trillertje. Spanningopbouw en sfeer zijn dik in orde, acteerprestaties (vooral van Zane) waren prima maar voor de rest vond ik het nou niet zo heel bijzonder allemaal. Leuk als je effe niets anders hebt.

avatar van eltorro

eltorro

raar dat deze niet bij de films staat die er vanavond op tv zijn

Want ik weet toch zeker dat ik hem nu aan het kijken ben.

avatar van K@i

Zeer Goede Film alleen het einde was temakelijk

En dan maar 2,5 geven ?

avatar van maerk

maerk

Spannende film met een erg sombere tint.

Het verhaal is opzich heel eenvoudig maar weet toch wel veel spanning op te wekken. Vooral dankzij een mooie regie en een goed cast. Vooral Billy Zane wist indruk te maken. En de laatste paar shots waarin Zane aan zijn einde komt zijn erg mooi. Die lichtkogel door het doek, en dan die lichtkogel in zijn hoofd, erg pijnlijk.

avatar van .Fee.

.Fee.

Beklemmende en spannende film.

Erg goed geacteerd door vooral Billy Zane. Na Titanic had ik een hekel aan hem maar hij acteerde hier echt goed. Hij heeft een geweldige kop voor dit soort karakters.

Alleen het einde was te goedkoop helaas.

3,5 ster

avatar van Lijkjuh

Lijkjuh

Best wel voorspelbaar maar wel spannend

avatar van Legan

Legan

Tegen mijn verwachtingen in een goede thriller met vooral een prima sfeer. Het acteren is oke, vooral door Kidman, maar de film is wel te voorspelbaar en sommige dingen te toevallig. Het mist wat inhoud en diepgang (o.a. bij Dafoe), maar al met al een prima onderhoudende thriller.

avatar van moviecrazy91

moviecrazy91

Best een aardige film, met de surround sound een beetje hard aan zit er af en toe ook goed wat spanning in. Maar wel een beetje voorspelbaar.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Nogal voorspelbaar en weinig vernieuwende dingen, maar het geheel kijkt wel lekker weg.

Beetje raar hoe gijzelaar en gegijzelde met elkaar omgaan, maar van een psychopaat kan je natuurlijk alles verwachten.

Het einde was zoals eerder gemeld nogal standaard uit de boekjes hoewel er iets leukers mee te doen was.

Al bij al niet slecht.

3 sterretjes.

Goede film!

Ietwat voorspelbaar einde, maar dat is nog door de vingers te zien.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Nicole Kidman in een van haar vroege rollen. Een verveeld echtpaar wordt wakker geschud als ze tijdens een boottocht in aanraking komen met psychopaat. Wat volgt is een strijd tegen zowel de engerd als de elementen van de natuur. Best aardig, alhoewel er mij net een slag te vaak gekozen is voor de voorspelbare cliches.

avatar van handsomedick

handsomedick

Nicole Kidman in een van haar vroege rollen

En toen ze er nog natuurlijk uit zag!

avatar van Halcyon

Halcyon

Thriller over een koppel dat in open zee een mysterieuze vreemdeling herbergt op hun zeilboot. Al snel blijkt die laatste heel wat op zijn kerfstok te hebben waardoor het koppel gevaar loopt.

Echt spannend wil Dead Calm helaas niet worden, daarvoor gaat er te weinig dreiging uit van de vreemdeling. Verhaaltechnisch zit de film echter goed in elkaar. Je merkt ook wel dat hij gebaseerd is op een boek, in die zin dat de plotontwikkelingen haarfijn uitgewerkt zijn.

Velen zullen zich deze film herinneren omwille van Kidmans roomblanke billen en appelvormige borstjes die je in een stomende seksscène te zien krijgt, maar de fotografie is minstens even mooi. De hele film speelt zich af op zee, maar door met alle mogelijke zonnestanden te filmen worden heel wat adembenemende shots gemaakt. Hetzelfde met de soms zwevende, dan weer beklemmende soundtrack die prima het desolate karakter van de oceaan weergeeft.

Een doordeweekse thriller in een zondags jasje.

avatar van Pistons

Pistons

Innig geregisseerde film met de beiden piepjonge Nicole Kidman en Billy Zane in leuke rollen. Het verhaal an sich is niet superspannend, de kracht ligt in de uitwerking.

avatar van otherfool

otherfool

Zo'n film die ik ooit wel eens had gezien maar alweer half was vergeten. Dat was niet geheel terecht want bij herziening bleek Dead Calm best een aardig uitgangspunt te hebben, en hoewel de spanning nooit tot het puntje wordt opgevoerd zitten er een paar leuke momenten in. De (later groot geworden) bekende cast doet het goed, en een enkele onnozele verwikkeling neem ik dan maar voor lief.

3*.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Soundtrack is goed, de film heeft een lekkere vaart en het verhaal is boeiend.

Maar toch is dit slechts een doordeweeks-thrillertje. Spannend wordt het slechts af en toe, de "hel" breekt helaas nergens echt los. De tegenstander blijft te braaf en toont zich zelden echt gewelddadig. Hierdoor blijft de film steken in een sleur van "nietes, welles". Het eindshot is geweldig (what a way to go), maar helaas is deze scène iets te kort.

Nicole Kidman maakt de film iets of wat memorabel, maar zoals deze film zijn er velen en ook wel betere.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Redelijk spannend met een overtuigende dader (menselijk en taai, niet overdreven). Dead Calm blijft een bovengemiddelde thriller die bij herziening na lange tijd enkele scenes heeft die weer kraakhelder naar boven kwamen drijven (met name die in de boot tussen Kidman en Zane). Ook enkele degelijke beelden op zee en de soundtrack vielen me positief op. Het plot is rechttoe rechtaan (zoals bij meer thrillers uit die periode), wel zo prettig na al die plotwendingen op plotwendingen waarmee je de laatste tien jaar bent platgegooid. Ruim 3,5*

avatar van badfans69

badfans69

janfilmfan schreef:

3 pond bij Amazon]

Play.com is beter, geen verzendkosten

Play link

avatar van mixmaster

mixmaster

na lange tijd weer is gezien en ik vind het nog steeds een heerlijke thriller.

de soundtrack is perfect bij deze film en de regie is om te watertanden.

heel de film heeft een beklemmende sfeer , en dat maakt deze film zo goed.

en natuurlijk zijn de acteurs ook goed , dus ja zelfs na ruim 20 jaar is deze film nog steeds zo goed als dat ik hem toen ook al vond.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Sterke claustrofobische thriller met opmerkelijke soundtrack van Graeme Revell.

Billy Zane in misschien wel zijn beste rol.

Grootste troef van de film is echter het omdraaien van de vrouw- en mannenrol: Nicole Kidman staat aan het roer, neemt het initiatief en gaat er op uit om haar man (Sam Neill) te redden.

avatar van Knisper

Knisper

Slecht leesbaar bericht + reacties verwijderd.

avatar van rox91

rox91

Ik snap niet waarom Veronica Magazine deze film 5* geeft. Zo goed vind ik 'm ook weer niet.

Het begin is sterk hoewel ik dit wel herken uit andere soortgelijke films.

De verhaallijn klopt goed en de spanning hebben ze ook goed opgebouwd.

Sommige stukken zijn net iets te voorspelbaar.

avatar van notsub

notsub

Een leuk tussendoortje, hier gaat volgens alles het boekje. Een paar moment springen er qua spanning uit, maar eigenlijk worden de cliché's opgestapeld. Het is dat het allemaal mooi in beeld gebracht wordt en er goed wordt geacteerd, want het verhaal draait iedere keer de kant op die je verwacht. Dit is erg gemiddeld dus.

avatar van Thorak

Thorak

rox91 schreef:

Ik snap niet waarom Veronica Magazine deze film 5* geeft.

Snap ik ook niet, zij hebben doorgaans exact de tegengestelde mening over films als ik heb...

avatar van Movsin

Movsin

Verdienste van de film zit in de spanning die er tot het einde wordt ingehouden. Wat een avontuur, zeg.

Natuurlijk zijn er de kleine absurditeiten in de uitwerking van het plot, maar zand daar over want de puike act van Nicole Kidman mag gezien zijn. Sam Neill daarentegen is in zijn mimiek niet expressief genoeg om de emoties gepast weer te geven en Billy Zane haalt al te geforceerde grimassen boven.