• 9.369.537 stemmen

Geregisseerd door: Phillip Noyce

Met onder meer: Nicole Kidman, Sam Neill en Billy Zane

Releasedatum: 8 september 1989

Plot Dead Calm

"High seas. Deep terror. Try to stay calm."

John Ingram en zijn jongere vrouw Rae vertrekken met hun jacht op reis om in alle rust de dood van hun zoontje te verwerken. In het midden van de oceaan komt er plots een jonge man in een roeibootje op hen afgevaren, die beweert de enige overlevende te zijn van een acuut geval van voedselvergiftiging aan boord van een ander schip. Wanneer John het schip in kwestie gaat bekijken, wordt het hem al snel duidelijk dat de lijken aan boord van de gehavende Orpheus op een heel andere manier aan hun einde gekomen zijn. Een verontrustende ontdekking, zeker wanneer hij beseft dat hij gevangen zit op het zinkende schip en bovendien z'n eigen jacht ziet wegvaren met de vreemdeling aan het roer...

John Ingram

Hughie Warriner

Russell Bellows

Specialist Doctor

avatar van Purmerend

Purmerend

Een film met weinig acteurs (eigenlijk 3 maar) maar wel zeer vermakelijk. Af en toe wel wat voorspelbaar maar de stoeipartijen en spanning maakt een hoop goed.

Trouwens wel grappig dat als Nicole Kidman een sleutel in het water gooit om ervan af te zijn en dat dan dat hondje hem weer eruit haalt.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Leuke film! Ik heb me echt top vermaakt! Ik vond hem alleen niet echt spannend omdat het allemaal zo voor de hand ligt. We weten ook niet veel over Hughie's verleden. Waarom doet hij dit? Waarom vermoordde hij de mensen op Orpheus? Vreemd dat dit niet uitgelegd wordt. Ook het "kat-muis" spel zag ik er niet in, zoals de plotbeschrijving op de hoes vermeldde.

Door die minpuntjes kom ik helaas niet verder dan *3

avatar van deStef

deStef

toffe film, vroeger nachtmerries van gehad als kleine jongen. Maar ik wilde m toch elke keer weer zien.

avatar van maguled

maguled

Wie deze thriller geen topper vindt, moet beter stoppen met het kijken naar films. Van krijgt ie een 5*+ . Vooral het acteerwerk van Nicole heeft mij volledig gekaapt.

avatar van Poeha

Poeha

Muzikant schreef:

Ijzersterke thriller

Ik ben het volledig met je eens, Muzikant!

5 *****

avatar van Razorcut

Razorcut

Goede film. HEt verhaal vond ik totaal niet zo bijzonder, al is het vaak echt wel spannend. Wat me vooral trof was de sfeer, die door de prachtige beelden en muziek gemaakt werd. Een dikke 3.5*

avatar van RedEye_18

RedEye_18

Deze film kreeg was een keer op tv en eigenlijk had ik er nog nooit van gehoord, dus ik had geen verwachtingen. Ik wist niet eens wie er mee speelden. Maar deze film was echt heel goed. Goed acteerwerk ook.

avatar van Carl

Carl

Uitstekende thriller, prima verhaal, prima acteerwerk, prachtige beelden en sfeer. Hartstikke goede film; wel een lange zit

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Spartaan1986 schreef:
Had veel van de film verwacht maar eigenlijk stelde het niet veel voor.
Het acteerwerk is wel goed en Billy Zane speelt een redelijke psychopaat maar dat is het ook wel een beetje.
Het grootste gedeelte van de film speelt zich overdag af en mede daardoor wil er maar geen spanning in de film komen.
Het einde is ook belachelijk.Sam Neill weet zich uit een zo niet onmogelijke situatie te redden en Billy Zane die op het laatst opeens weer op de boot komt had even ervoor ook al lang dood moeten zijn
Uiteindelijk vindt ik de film niet meer dan 2,5* waard

Na herziening verlaag ik een half punt

Zo ontzettend voorspelbaar en onwaarschijnlijk waardoor de hoogtepunten blijven bij de vrijscene van Nicole en Billy en het degelijke acteerwerk

avatar van nightbreed

nightbreed

Dit vind ik een irritrante film met een nog irritantere Billy Zane.
Het verhaal heeft niets om het lijf en het meest irritante vind ik dat Zane net ff te vaak terug komt, goddamn als iemand je wilt vermoorden en je hebt hem eindelijk bij de ballen dan maak je het toch af in plaats van hem keer op keer weer een kans te geven om terug te komen, dom Hollywoodgedoe om een film 'spannend' te houden.
Met 2 woorden kan ik deze film dus omschrijven: ongeloofwaardig en saai.

Cijfer: 1,5

avatar van 606

super spannend en goed acteerwerk

avatar van gaylordjip

gaylordjip

Carl schreef:

Gast, de film duurt 95 minuten.

avatar van fanaat

fanaat

Ik vond de film totaal niet boeiend.

avatar van euroburger

euroburger

...en zoals altijd laten ze de slechterik koste wat kost in leven. Al moeten ze hem aan het infuus leggen, alles beter dan iemand die jou naar het leven staat hetzelfde te gunnen. Vertroetelen van een misdadiger doet dan ook wonderen en dat je daarmee een hele film kunt vullen was al langer bekend.

Niet voor niks zie je de dame in Scary movie een banaan pakken ipv het pistool ernaast om zich tegen de onverlaat te verdedigen.

Anders is de film toch gelijk afgelopen.....

Wat niet betekend dat er slecht geacteerd wordt, integendeel!!!

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Hmm voordat ik hem gisteren had gekeken zei mijn moeder dat ze hem ook een keer ahd gezien en dat het een vreselijk spannende film was (nou vindt mijn moeder al snel dingen eng dus ik veronderstelde al dat het best mee zou vallen), maar het viel dus inderdaad best mee.

Het acteerwerk vond ik erg sterk, maar de spanning had wel wat hoger opgevoerd kunnen worden. Grappig stukje was dat het hondje de sleutel weer terugbracht, erg grappig. Ik vond dat het karakter van de zogenaamde psychopaat wel wat beter uitgediept had kunnen worden. Ik vond het ook raar dat nadat kidman de man in slaap had gekregen ze hem niet had gedood, nou is het natuurlijk logisch dat ze dat misschien niet durft, maar gooi hem dan overboord ofzo. Als de man van kidman naar het schip gaat zie je de film die aanstond waarin hij constant naar beneden werd gehaald, maar voor de rest zien we niet hoe het allemaal nou precies gelopen is, en krijg je dus ook niet echt een beeld van hoe gevaarlijk de man is.

Al met al vond ik het helemaal niet zo spannend, ik heb veel spannendere films gezien. Niet echt een topfilm dus, daarom

3 sterren.

avatar van Gettie

Gettie

Wat een slaapverwekkende film, niet één stukje was echt spannend te noemen, het was nog onduidelijk wat Billy Zane precies bezielde en ik vind Sam Neill echt te oud voor Nicole Kidman om een geloofwaardig stel te spelen. Ik had meer vuurwerk en meer spanning verwacht...

avatar van Colombo

Colombo

Sfeertje in film was wel fijn,

Maar hoe kidman opging met die gozer in die boot, tjongetjonge zo ga je toch niet met iemand om als hij je man heeft achtergelaten :s

avatar van Stephan

Stephan

...dan is je een hoop ontgaan.

hehe, inderdaad.

avatar van bootylicious

bootylicious

Ik vond het een goede film,

goed sfeertje

acteerwerk was ook wel oke

leuk/spannend verhaal

Alleen dat die gek op het einde nog een keer op de boot klimt en dus nog leefde was totaal ongeloofwaardig.

daarom 3.5*

avatar van Tarkus

Tarkus

Dit is een van de eerste films die ik zag met Nicole Kidman.

Ik was dadelijk overtuigd van haar acteertalent, want van de 3 hoofdpersonages die hierin meespelen is zij het die de show steelt.

Toen ik deze film voor het eerst zag vond ik hem best wel spannend, maar nu is hij een beetje gedateerd en wat traag.

Heden ten dage zijn we ook wat meer suspense gewend en heeft de film niet zo'n effect meer als oorspronkelijk de bedoeling was.

Maar toch blijft dit een goede film en eentje die je zeker niet mag missen. Al is het dan misschien om de kleine naaktscène van Kidman.

avatar van veron35

veron35

Best voorspelbaar. Vaak erg toevalig. Maar verder een erg spannende en beklemmende film waar goed geacteerd is.

avatar van Theunissen

Prima thriller met uitstekende presteer prestaties van alle drie de hoofdrolspelers Nicole Kidman, Sam Neill en Billy Zane. De film is best spannend en het einde is goed.

avatar van maguled

maguled

Das pas thriller, een topper, prachtige acteerwerk vooral Nicole blink bijzonder uit, en die gekke Billy Zane is really insane.

kortom absolute aanrader . 4*

avatar van MiranLovertje

MiranLovertje

Goed acteerwerk ook, om niet te vergeten

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Leuke thriller om een keer gezien te hebben. Erg mooi gemaakt op zee en erg spannend op sommige momenten. Acteerwerk is niet van de bovenste plank wat mij betreft. Vooral Billy Zane had wat mij betreft een beetje meer zijn best mogen doen. Voor de rest is de film wel erg voorspelbaar en zie je het eind van veraf aankomen natuurlijik. Maar dat mag de pret opzich niet drukken want dit is toch zeker een bovengemiddelde thriller. Knap gedaan van Phillip Noyce.

* * * 1/2

avatar van Kai

Kai

*Nientjah* schreef:

avatar van Spetie

Aardige thriller, die echter vrij voorspelbaar is en eigenlijk nooit echt heel spannend wordt. De acteurs doen hun werk echter goed en daardoor is de film toch vermakelijk om naar te kijken, al nemen ze soms wel wat "rare" beslissingen. Grappig einde trouwens.

avatar van centurion81

centurion81

• 2066 berichten
  • 1986 stemmen

Onderhoudend maar soms werden er beslissingen genomen die weliswaar de spanning ten goede kwamen maar verder volkomen onlogisch waren. Echt spannend werd de film sowieso nergens.

avatar van Santucci

Santucci

Een 'echte' thriller, gemaakt volgens Hollywood-draaiboek. Niet echt origineel dus, maar wel erg goed uitgevoerd. Spannende momenten en goed acteerwerk zorgen ervoor dat deze film boven het gemiddelde uitstijgt.