M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)
Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)
Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 16 oktober 1931
Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder
"Who is the murderer?"
Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.
Hans Beckert
The Cheater
Pickpocket with Six Watches
Bauernfänger
The One Ring
Metropolis is op zijn eigen manier ook briljant, maar haalt echt niet het hoge niveau op élk mogelijk gebied van M. Ga maar snel kijken eRCee
- 1979 stemmen
Ga maar snel kijken eRCee
Niet te vinden. Als jij hem nu koopt kan 'ie in de pakket-service.
boerenpummel
Binnenkort maar eens kijken.
Hooggespannen verwachtingen
Vond "Fury" van Fritz Lang ook al geweldig.
djelle
Dat mensen die kinderen geweld aandoen een fenomeen is dat altijd al bestaan heeft, zouden we haast vergeten in deze tijden waar dergelijke individuen actiever dan ooit lijken te zijn. "M" heeft een hoofdthema dat altijd actueel zal blijven (jammer genoeg) en behandelt het op uiterst indringerige, unieke en gedurfde wijze met veel oog voor detail. Het is alleen jammer dat het niet altijd logisch of geloofwaardig te werk gaat om zijn boodschap over te brengen (vooral naar het einde toe wordt het maar al te bont).
Wat ook minder is, is het acteerwerk dat vaak nergens op lijkt. Peter Lorre wordt vaak geloofd voor zijn "geweldige prestatie", wanneer ik hem een schrikreactie zie forceren door plots ineen te krimpen, zijn mond open te gooien, grote ogen te trekken enzomeer (erg gemaakt allemaal), kan ik dat alleen maar niet beamen. Samson en Gert leveren ook topprestaties als ik dit prutswerk goed moet vinden. Voor de rest is het bijgeleverde camerawerk wel weer goed, al is het soms iets te statisch.
neo
Samson en Gert in relatie tot Peter Lorre? Op zijn minst opmerkelijk
djelle
Welja, ik zie Gert Verhulst bijvoorbeeld ook vaak van die grote ogen trekken als ie iets dergelijks wil uitbeelden... Ik moest er iig spontaan aan denken.
The One Ring
Voor een film uit 1931 is het camerawerk niet statisch te noemen. Ik ken geen film uit die tijd met zo'n opmerkelijk (positief bedoelt) camerawerk.
boerenpummel
Eindelijk gezien en viel me een klein beetje tegen. Het is allemaal zeker niet slecht, maar het verhaal kon me nooit echt helemaal pakken. Peter Lorre kwam ook pas op het einde in beeld, vanaf toen vond ik de film ook wat beter worden met als hoogtepunt die achtervolging. Ook de scene waarin Lorre dat meisje probeert te ontvoeren is een sterk staaltje filmkunst. Het einde vond ik dan weer wat minder. Het was naar mijn volstrekt onlogisch om er een soort "rechtszaak" van te gaan maken, je zou toch zeggen die criminelen lynchen hem of iets dergelijks?
- 1979 stemmen
Het blijft bijzonder om een film van 75 jaar oud te mogen zien. Zeker als blijkt dat de enorme afstand in tijd zo makkelijk te overbruggen is wanneer er sprake is van kwaliteit.
Om te beginnen het verhaal; dat is behoorlijk sterk. Lange tijd staat niet de moordenaar maar de angstige stad centraal. Pas tijdens de verbluffende proces-scene aan het eind wordt ingezoomd op Beckert. Dan blijkt hij ineens niet de kille schaduw die stoicijns een deuntje uit Griegs 'Peer Gynt' fluit maar een mens van vlees en bloed. Dat lijden, die wanhoop, prachtig ge(over)acteerd.
Blijvend goed is ook het camerawerk en de montage. De film zit vol met aardigheden op dit gebied, waarbij vooral veel gebruik wordt gemaakt van cross-cutting: het afwisselen van twee gebeurtenissen die gelijktijdig plaatsvinden. Echt indrukwekkend vond ik nogmaals het proces in de kelder, met die doodstille pan langs de gespannen gezichten, alsof Kafka zelf voor even de camera ter hand heeft genomen.
Het open einde laat wat vragen over naar de boodschap, die in Metropolis juist zo duidelijk naar voren wordt gebracht. Ook zonder dat kun je in ieder geval genieten van de filmkunst. Zowel naar vorm als naar inhoud houdt deze film ook nu nog zeggingskracht. 4*
The One Ring
Ik vind juist dat het brengen van de boodschap hier beter, of in ieder geval subtieler, gedaan wordt dan in Metropolis. In die film wordt de boodschap een stuk of 10 keer letterlijk in beeld neergezet. Deze film is wat complexer, waar Metropolis qua boodschap eigenlijk heel simplistisch is.
- 1979 stemmen
Je hebt helemaal gelijk wat betreft de subtiliteit, maar ik vrees dat er in deze film simpelweg minder boodschap zit. De film laat wel wat dingen zien over massa-onrust, de psychologie van een moordenaar, het rechtssysteem, maar zonder dat je er echt wat van kunt maken. Dat hoeft natuurlijk ook niet, ik constateer het slechts.
The One Ring
Ik zie deze film dan ook meer als een analyse van een situatie dan als een boodschapfilm. Een analyse kan natuurlijk net zo goed of zelfs beter zijn dan een boodschap.
bartsch
Ik heb 'm nog niet gezien, maar ik wou iedereen er even op wijzen dat ie gratis te vinden is op archive.org!
kiriyama
Pracht van een film die alles behalve gedateerd aanvoeld. Peter Lorre acteert geweldig en het eind is erg mooi gedaan. Voor iedereen die een sterke thriller wil zien een aanrader.
Liwwie
Niet te vinden. Als jij hem nu koopt kan 'ie in de pakket-service.
Ik heb de eureka-release.... heeft alleen engelse sub... goed genoeg????
maxcomthrilla
Deze film valt nauwelijks gedateerd te noemen. Het camerawerk is fijn, dat komt doordat de camera een fijne afwisseling hanteert tussen een persoon van dichtbij inzoomen en daarna wordt er gefilmd vanaf de stoep ertegenover, waardoor het grappig wordt hoe met name de zwervers lopen. Het camerawerk maakt de bewegingen van een personage zo erg interessant.
Grappig is de film ook, met name de verdachtmakingen onder de letterlijk brullende Duitsers. De krachttermen vlogen soms werkelijk om mijn oren heen: Du Schweinzkehl vond ik toch wel een van de opmerkelijkste. Toch gaven al deze gesprekken, monoloog of dialoog, een goed beeld van de onrust onder de plaatselijke bevolking. Ook een leuk gegeven dat zelfs de criminelen zich druk maken om een kindermoordenaar. En terecht!
De schaduw die af en toe opdook met zijn wijsje was leuk bedacht. De inspecteur had het op een gegeven moment over 4,5 miljoen burgers die in onrust leefden. Ik neem dan aan, dat het over de hoofdstad Berlijn ging. Tegenwoordig leven er zo `n 3,1 miljoen mensen in Berlijn. De bevolking is behoorlijk gekrimpt aldaar of de bewering van de officier is lariekoek.
Het einde van de film is gewoon een grote farce. Ik wilde in deze film absoluut geen zielig hoopje ellende zien, die geen schim was van zijn eerdere vertolkingen . Bovendien vond ik het proces tegen de kindermoordenaar belachelijk, realistischer als ze hem gelijk hadden gelynchd . 3,5*
RolfWolf
Deze klassieker wordt op dinsdag 21 november vertoond in het Goethe Instituut te Rotterdam, Westersingel 9. Toegang gratis. Of reserveren nodig is weet ik niet. Aanvang: volgens de programmafolder 19.00 uur, volgens de website 20.00 uur. Telefoon: 010-2092090.
The One Ring
Dat Hans Beckert een 'zielig hoopje ellende' is, is juist het belangrijkste punt van de film. Daarbij ook grappig dat zo'n 'zielig hoopje ellende' een hele stad op z'n kop weet te zetten. Ik snap ook best waarom hij niet meteen gelyncht is. Het lijkt me toch logisch dat de stadsbewoners op de eerste plaats vooral nieuwsgierig waren waarom Beckert al die kinderen vermoorde. Een van de beste scènes ooit als je het mij vraagt.
maxcomthrilla
Ik vond het gewoon zwak. De dader toont ineens een geweten . Wel leuk inderdaad dat zo `n iemand 4,5 miljoen mensen schrik aanjaagd.
Ik kan me trouwens wel goed voorstellen dat men benieuwd was naar zijn motieven, maar moest die advocaat er nu echt bijzitten en hem notabene verdedigen? .
The One Ring
Een geweten is niet het goede woord. Hij heeft gewoon een soort psychische stoornis waardoor hij moet moorden. Hij vind het ook niet leuk en is zich er tijdens de moorden zelf nauwelijks van bewust van wat hij doet.
Misschien deden ze dat om later bij de politie de onbezonnen moord op Beckert goed te kunnen praten? Ik vond het wel grappig.
hasanordek
Ik heb een vraagje. De Nazis hebben toen ze aan de macht kwamen deze film en een Dr. Mabuse film verboden. Nu is mijn vraag, waarom was 'M' voor de Nazis zo bedreigend? Tijdens het kijken naar de film, heb ik mijn best gedaan om te achterhalen wat ook maar aan de Nazis doet denken.
Als ik een beetje doordenk kan ik wel op iets komen. Maar dan kan ik zelfs in Bassie en Adriaan iets gaan zien wat met Nazisme te maken heeft. Dus ik denk volledig op het verkeerde spoor te zijn. Kan iemand me verdere uitleg geven?
Arnie
Fantastische film, M van Fritz Lang. Het eerste deel vond ik lichtelijk oninteressant en deed voor hedendaagse suspense ietwat amateuristisch aan, maar het zij Lang vergeven. Naarmate de film vordert voel je de spanning groter worden.
Met name het gebruik van camera en geluid vond ik erg bijzonder, of liever gezegd het selectieve gebruik ervan, en dat 3 jaar na het 'uitvinden' van de geluidsfilm.
Een paar scenes waren met name erg bijzonder, met als uitspatter natuurlijk de bovengenoemde processcene. Werkelijk fantastisch, en ik denk ook een van mijn favoriete scenes uit de filmgeschiedenis (tot nu toe dan). De kindermoordenaar wordt ineens een mens, het wordt bevestigd door de 'advocaat'. Een andere scene die ik wil vermelden is die waar het topoverleg van de politie herhaaldelijk afgewisseld wordt met dat van de criminele bazen. Dit had voor mij een spanningverhogend effect.
Interessant aan de film is inderdaad dat hij door de Nazi's werd verboden. Nu is het vaak bijzonderder dat een film wél werd toegestaan dan níét onder dat regime, maar los daarvan kan natuurlijk ook aangevoerd worden dat in de film het volk alle ruimte krijgt om hun eigen rechtsstelsel op te bouwen. Aan het eind wordt dit weliswaar veroordeeld, maar de emotie van 'het volk', de echte slachtoffers, blijft een statement in de film. Een regime als dat van de nazi's staat geen volksrecht toe, maar meent (ietwat gechargeerd)het alleenrecht te hebben op de 'waarheid' en op 'gerechtigheid'.
De film laat een oordeel hierover duidelijk open aan de kijker. De moordenaar wordt in handen van de politie overgedragen, maar niet voor niets (ook weer top, die slotscene!) roepen de vrouwen op dat iemand naar de kinderen moet omzien, u!
Goodfella_90
Mist er iets aan in de slotscène? Je krijgt een shot van een rechtbank en dan van een vrouw in een zwart gewaad wie een monoloog houdt en dan is de film plotseling op zijn einde.
Voordat de film begon stond er iets als dat alle verdwenen scènes terug waren in deze versie of iets dergelijks, maar ik vraag het me hier toch af. Misschien weet iemand er meer van?
The One Ring
Erg vreemd ja. Er moet haast wel iets ontbreken. Anders hadden ze beter kunnen stoppen op het moment dat de politie de berechting van Beckert door de onderwereld onderbreekt. Toen was de film toch al afgelopen. En was ook een beter einde geweest.
Arnie
Ik heb niet de indruk dat er iets mist aan de slotscène. De film eindigt wel aardig abrupt, dat ben ik met je eens, maar ik kreeg het gevoel dat het wel zo bedoeld was.
Blijkbaar was het proces zelf nog niet genoeg, en moest er ook nog een conclusie getrokken worden over waar de verantwoordelijkheid van de burger dan wél ligt, zie de laatste woorden van mijn recensie.
The One Ring
Dat snap ik, maar waarom krijgen we dan nog een beeld van de rechtbank, zonder dat er daar iets gebeurt?
Arnie
Ik weet het niet precies meer, maar volgens mij was er na die processcène de scène met de rechtbank, en zaten dáár die vrouwen hun monoloog te houden? Lijkt me niet heel vreemd in dat geval. Wat er verder in de rechtbank gebeurt is irrelevant, maar die vrouwen kunnen daar wel legitiem hun uitspraak doen over burgers.
Maar precies weet ik het dus niet meer, het kwam op mij iig niet onnatuurlijk over.
Koos
Dit is echt een meesterwerk!! Net de 149 minuten versie gezien op video.google.com, echt heel goed, en nog steeds actueel zoals als is gezegd.
Nu de dvd aanschaffen en de normale versie van 105/ 110 minuten bekijken, wie weet is die nog beter!
The One Ring
149 minuten versie? Daar vind ik niks van op IMDB. Is wel een flink stuk langer dan de andere versies. Weet je hier iets meer van?

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985