• 9.377.311 stemmen

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Jack Nicholson, Faye Dunaway en John Huston

Gesproken taal: Spaans, Kantonees en Engels

Releasedatum: 19 december 1974

• Bioscoop Woensdag 4 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Chinatown

"You get tough. You get tender. You get close to each other. Maybe you even get close to the truth."

Hollis Mulwray is een rijke landeigenaar. Ida Sessions, die doet alsof ze zijn vrouw Evelyn is, vraagt privé-detective Jake Gittes om zijn overspel te onderzoeken. Jake neemt foto's van Hollis met een jonge vrouw. Wanneer Hollis wordt vermoord, besluit Jake de moord te gaan onderzoeken. Hij vindt meer dan waar hij naar op zoek was...

J.J. 'Jake' Gittes

Evelyn's Butler

avatar van decicco

decicco

@Brookie,

Ik vond sommige scenes in de film gewoon erg langzaam en traag verlopen denk aan de scene bij de zee etc. Ieder zo zijn mening maar soms irriteerde ik me eraan verder niks negatiefs over deze film optemerken.

avatar van DB10

DB10

Vermakelijke film, maar nergens hoogstaand. Voor mijn gevoel meer een lange detective-aflevering. Het is dan ook wel boeiend, maar zoals eerder gezegd nergens echt super. Wel een aardige soundtrack en een redelijk acterende Nicholson, al zal dat ook nooit mijn favoriete acteur worden.

avatar van Nomak

Nomak

Langdradig is het juiste woord om deze film te omschrijven. Ik werd geen moment gegrepen door het verhaal of de personages.

Jack Nicholson doet zijn best en acteert op momenten best wel goed, maar in andere films heeft hij al laten zien dat hij veel beter kan. Dit is dan ook de minste film die ik van hem heb gezien. Faye Dunaway vind ik al helemaal niets, daar ga ik dan ook geen woorden aan vuil maken.

Ik kan er kort over zijn. Deze film is helemaal niets voor mij en het zal dan ook bij deze ene kijkbeurt blijven.

avatar van kramersietse

kramersietse

De Belgen zijn altijd wel op dreef met hun filmkeuze, ook Chinatown was weer een leuke avondvuller. Jack Nicholson in zijn jongere jaren is altijd goed om naar te kijken.

Het verhaal was op zich wel pakkend en soms ook verrassend maar het is wel duidelijk dat de film gedragen wordt door de acteerprestaties van de toendaagse grootse acteurs. Wie kent tegenwoordig John Huston en Faye Dunaway nog.

In de aftiteling zag ik staan dat Polanski diegene was die Nicholsons neus openhaalde, grappig.

avatar van Fryce

Fryce

Leuke sfeervolle film met een meer dan prima acterende Nicholson.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

kArIzMa_Movie schreef:

Volgende week woensdag iedereen kijken naar Canvas. Chinatown is dan te zien om 21:15, zonder reclames!

En in stunning 4:3. Wat een feest Snel afgezet, wat een duffe ellende.

avatar van Erwinner

Erwinner

Ik mistte inderdaad wat zijkanten leek het. Misschien waren de zijkanten spannender.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Daar zaten inderdaad met regelmaat de mensen die spraken. Je zou denken dat Huston de rol van van Gogh speelde, ik heb zijn rechteroor nauwelijks in beeld gehad in de lunchscène met Nicholson. Waarschijnlijk had hij er geen.

avatar van Fixi88

Fixi88

Een goed spannend verhaal. Ook leuk om Jack Nicholson om zo een jonge leeftijd te zien. Vond de beeldkwaliteit ook wel goed. Heb wel wat delen gemist maar toch al met al een sterke film.

avatar van quertero

quertero

Na de vele positieve meningen over deze film had ik verwacht een klassieker te zien.

Helaas viel de film ons enorm tegen!

De film was ontzettend traag en zonder enige spanning of actie.

Het leek eerder een lange uitgerekte detective aflevering en ook het verhaal was niet bijzonder.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooie, spannende film met een goed verhaal. Had het einde niet echt verwacht, wat het altijd wel leuk maakt.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ik had er in één of andere zin toch net iets meer van verwacht. Chinatown is een goede film, met prachtig acteerwerk en een vrij goed plot maar de emotie en entertainment gehalte miste ik een beetje. Bij het begin en het middenstuk viel Chinatown vrij saai te noemen, gelukkig maakte het einde veel goed.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wel aardig, mooie sfeer en het spannende whodunit-element. De plot met alle intriges en machtswellust speelt natuurlijk een belangrijke rol, alleen steekt dat niet uit boven die in detective series als Lewis en Midsomer Murders, behalve dan de paar actievolle scenes die erin zitten. Niet zo bijzonder dus.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ìk kijk er na het doorlezen van de laatste paar berichtjes hier een beetje van op dat meerdere mensen de film saai en voortkabbelend noemen. Lang niet al die klassiekers van pakweg 35 jaar en ouder kan ik even waarderen, maar dit vind ik dan wel weer echt een waardige klassieker, die ik juist vanaf minuut een tot het einde waardeerde omdat ik er gelijk zo inzat en de film echt nooit saai vond.

Chinatown is een lekker sfeervolle en soms ook wat droevige film-noir die als sterkste troef echt een ijzersterk plot heeft, vol met geweldige twists en gebeurtenissen die nooit goedkoop aanvoelen. Er zitten ook meerdere lagen in de film en de hele situatie wordt op een pessimistische maar niet eens zo ongeloofwaardige manier geschetst. De verzilverde Oscar is wat mij betreft dan ook dikverdiend. Zelden zie je in een film zo’n sterk plot.

Andere Oscarnominaties waren er ook nog. Zo werden Jack Nicholson en Faye Dunaway genomineerd voor hun hoofdrollen, wat ik in het eerste geval niet onterecht vond, Nicholson speelt zoals altijd sterk en ook in een rol die hem past, maar in het tweede geval wel. Weliswaar zet Dunaway goed een wat onderkoelde maar daardoor ook juist zwoele vrouw uit een rijk nest neer, heel film noir eigenlijk, maar echt heel veel diepte geeft ze ook weer niet mee aan haar rol. Overigens vond ik eigenlijk alle personages wel goed uitgediept. Haar machtige vader is bijvoorbeeld een sterk karakter, net als privé-detective J.J Gittes, die als veel personages wel een bepaalde voorgeschiedenis heeft. De dialogen van de personages zijn ook heel sterk geschreven.

De soundtrack sleepte onder andere ook een nominatie binnen, en daar kan ik me goed in vinden. Deze staat heel sterk in dienst van de film en is vaak echt subtiel. Ook het camerawerk vond ik van hoog niveau.

Ik heb me duidelijk kostelijk vermaak met Chinatown, die ik dus op vele vlakken erg goed in elkaar vind steken. Vooral het plot is geweldig goed, maar ook op praktisch alle andere vlakken haalt de film echt een hoog niveau. Ik snap dan ook volledig dat deze film vaak hoog in toplijstjes staat en door velen wordt gerekend tot een van de beste films van Polanski, die toch geen verkeerd oeuvre heeft. 4.5*.

avatar van goongumpa

goongumpa

Mochizuki Rokuro schreef:

En in stunning 4:3. Wat een feest Snel afgezet, wat een duffe ellende.

Verschrikkelijk ja. Gelukkig heb ik hem ook op dvd, want zo zie je maar een halve film.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Deze heb ik na een uurtje maar uitgezet. Een saai, langdradig detectiveverhaal dat me simpelweg niet wist te boeien. Het sfeertje is wel aardig, maar lang niet aansprekend genoeg om me nog ruim een uur door het verhaal heen te laten worstelen. Stemmen doe ik dan ook niet.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

rikrik schreef:

ik vond het ook langdradig, of nouja, het verhaal kabbelde rustig voort.

Hier kan ik me echt niet in vinden. De film is zo sfeervol en spannend, ik werd echt meegesleept in het verhaal. Echt het tegenovergestelde van langdradig wat mij betreft.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

mooie film met een abrubt einde.

de setting is schitterend met de old-timers en landhuizen ouwe style.

en Fay is misschien wel de mooiste van Hollywood.

thats,t folkes.

avatar van ILDIB

ILDIB

Veel te traag... Te gedateerd helaas ook.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Prima detectiveverhaal.

Lees hier en daar dat het allemaal wat traagjes gaat, dat was ook zo, toch gebeurt er voldoende om geboeid te blijven. Vond het verhaal zelfs erg sterk, met geloofwaardige plotwendingen.

Prima acteerprestaties ook van Nicholson en Dunaway ook. Erg stijvol gefilmd allemaal: die auto's, oude herenhuizen, de kostuums. Erg mooi.

Enige minpuntje was het abrupte einde. Liet me met een onbevredigend gevoel achter, zo van "Is dit het nu?". Jammer.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Jawaddedadde schreef:

Ik zit met hetzelfde gevoel...

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Best een prima film, maar was ook een beetje teleurgesteld in het einde!

Bleef ook wel met een aantal vragen zitten. Misschien dat een enkeling van jullie er antwoord op kan geven hoor !?!

- Wie was nou uiteindelijk de vrouw die als eerste bij Gittes aan kwam om Hollis te naaien?

- Waarom ging Hollis met de dochter vreemd van zijn vrouw? Zij heeft het meisje waar Hollis mee vreemd gaat toch verwekt bij haar vader?

- En dan het einde, ... de vader wordt in zijn borst geschoten, maar komt later vrolijk aanlopen om het meisje dat hij bij zijn kind heeft verwekt te troosten.

En boem, pats, .... afgelopen!

Verder werd er wel prima geacteerd, al vond ik Faye Dunaway soms een beetje TE veel van het goede.

Op Jack Nicholson viel niks aan te merken. Wat een held!

avatar van huVILEub

huVILEub

Leuke film. Aardig verhaal, goed geacteerd. Maar verder niets bijzonders. Soms wat traag, maar soms ook juist niet.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Ik ben de laatste tijd erg veel films aan het herbekijken. En gisteravond was Chinatown aan de beurt. De eerste keer dan ik de film zag vond ik hem wel aardig, maar ook niet meer dan dat.

Nu na de herziening kan ik zeggen dat ik een ijzersterke film vind! Zo worden ze niet meer gemaakt. Het plot is briljant. De film verloopt erg rustig en langzamerhand vallen de puzzelstukjes in elkaar. De film barst van de mooie shots, en scenes. De eindscene bijvoorbeeld in dan ook erg indrukwekkend.

Jack Nichelson speelt een erg ingetogen rol. Hij is dan ook het perfecte koppel met Faye Dunaway. Ik vond de film eigenlijk nergens saai, eerder meeslepend en enorm indrukwekkend. Zeker een film die ik nog vaak zal bekijken.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Jake Gittes: So there's this guy Walsh, do you understand? He's tired of screwin' his wife... So his friend says to him, "Hey, why don't you do it like the Chinese do?" So he says, "How do the Chinese do it?" And the guy says, "Well, the Chinese, first they screw a little bit, then they stop, then they go and read a little Confucius, come back, screw a little bit more, then they stop again, go and they screw a little bit... then they go back and they screw a little bit more and then they go out and they contemplate the moon or something like that. Makes it more exciting." So now, the guy goes home and he starts screwin' his own wife, see. So he screws her for a little bit and then he stops, and he goes out of the room and reads Life Magazine. Then he goes back in, he starts screwin' again. He says, "Excuse me for a minute, honey." He goes out and he smokes a cigarette. Now his wife is gettin' sore as hell. He comes back in the room, he starts screwin' again. He gets up to start to leave again to go look at the moon. She looks at him and says, "Hey, whats the matter with ya. You're screwin' just like a Chinaman!"

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Waw wat een geslaagde herziening.

Ik bekeek de film voor het eerst op mijn 11 jaar, en wat een ontgoocheling. Vervolgens een tweede poging op 15 jarige leeftijd en ik vond er nog steeds geen zak aan.

Tot gisteren dus. Ik las uit voorgaande berichten dat sommige mensen de film saai vinden, wel ik had de indruk dat de film voor nog wel een halfuurtje mocht worden uitgeroken, waarschijnlijk door het abrupte einde. De cohesie tussen Nicholson en Dunaway is fantastisch, dit samen met sfeervolle setting en leuke humor à la Polanski en een goed verhaal( ik raad The Ghost Writer aan voor een meer hedendaagse complottheorie). En wat is Dunaway toch een mooie vrouw, direct nog eens Bonnie& Clyde herzien

Eindelijk snap ik de opzet van de film.

4 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Eindelijk deze film gezien. Moest nu ook maar eens wat oude werk van Polanski kijken. En Chinatown was bij deze erg gelukt. Het begint allemaal ook erg onvoorspelbaar en subtiel waarbij het in eerste instantie niet echt te volgen is. Maar naderhand word alles duidelijker en duidelijker. De sfeer is ondertussen al erg meeslepend en vind dat Jake Higgens een van de allerbeste rollen is van Nicholson. Wat een hoop leuke onliners heeft ie. Zijn sarcasme, trucjes en manier van zaken op lossen was om van te smullen. En tegen het einde krijgen we het schokkende waarheid te weten. met die vrouw waar het om gaat jaren geleden een kind had gekregen van der vader, en zo komen we ook bij het einde in Chinatown, een van de indrukwekkenste eindes die ik heb gezien en die je ook gewoon raakt. Vooral als we kennis maken met de dochter en zuster van Dunaway, en dat Dunaway per ongeluk is geraakt door een kogel van een politie agent en die neergeschoten vader ook nog zijn dochter probeert te troosten, en vanaf dat moment komen de tranen wel in je ogen. Het einde hakt er gewoon in.

Gewoon een subliem werkje. Echt een van de beste jaren 70 films die niet te missen is.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ook echt een fantastische poster eigenlijk ^^^^

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Sterke film met een uitstekende Nicholson. Hier en daar wel wat aan de trage kant. Wel een erg heftig einde.

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Wie is nu eigenlijk die Ida Sessions en waarom is zij eventueel belangrijk in het verhaal? Waarom deed zij zich voor als Mulwray in het begin?