• 9.184.012 stemmen

Jane Austen's Mafia! (1998)

Komedie / Misdaad | 86 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Alternatieve titel: Mafia!

Geregisseerd door: Jim Abrahams

Met onder meer: Jay Mohr, Lloyd Bridges en Christina Applegate

Gesproken taal: Italiaans en Engels

Releasedatum: 13 augustus 1998

Plot Jane Austen's Mafia!

"See it early. Avoid the mob."

De jonge Vincenzo Cortino, zoon van een Siciliaanse postbode, bezorgt een pakketje voor zijn vader en ziet per ongeluk iets dat hij niet had mogen zien. Hij wordt de stad uit gesmokkeld en probeert een schip naar Amerika te bereiken. Daar aangekomen weet Vincenzo zich op te werken naar de top van de maffia. De hoofden van de andere families willen Don Cortino echter uit de weg ruimen.

Anthony 'Tony' Cortino

Cesar Marzoni

Fatso Paulie Orsatti

avatar van Collins

Collins

"You lost a lot of blood but we found most of it."

De film is geregisseerd en geschreven door Jim Abrahams. De man die er goed in is om films samen te stellen die zijn gebaseerd op plots en scènes uit andermans films. Plots en scènes die herkenbaar blijven maar geraffineerd worden gerecycled en gepersifleerd. Hoewel die werkwijze misschien wat gemakzuchtig klinkt, weet ik na het bekijken van ander werk van Abrahams dat gemakzucht niet aan de orde is. Ik heb ik grote bewondering voor de vaardigheid waarmee Jim Abrahams andere films persifleert. Ik vind Airplane! (1980) (die hij tezamen met de broertjes Zucker fabriceerde) nog steeds één van de leukste komedies aller tijden.

De grote inspiratiebron voor de humor in Jane Austens Mafia! is natuurlijk The Godfather (1972). Maar ook Casino (1995) is een belangrijke bron waaruit wordt geput. Verhaallijnen uit beide films zijn goed te herkennen. De herkenning is belangrijk voor de impact van de grappen. Het verhaal is verder niet van belang. De humor is veel belangrijker. De film is dan ook een samenraapsel van absurde scènes die een grove verhaallijn volgen, die er eigenlijk niet toe doet.

Jane Austens Mafia! is een film die goed mee kan met gelijksoortige parodieën. Niet meteen van het niveau van Airplane of The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988), maar met genoeg flauwiteiten en absurditeiten om lekker te kunnen lachen. Een leuk spelletje tijdens het kijken is om te raden welke films er allemaal wel niet worden misbruikt om je aan het lachen te krijgen.

Ik heb me met Jane Austens Mafia! goed vermaakt.

avatar van Film Pegasus

Een spoofkomedie van Jim Abrahams, die we kennen van oa Airplane, Hot Shots en Naked Gun. Die humor is ondertussen wat passé, maar gelukkig is het nog goed gedaan. Een hoog tempo aan grappen en wie wat vertrouwd is met gangsterfilms (vooral Godfather en Casino) zal veel linken herkennen. Veel bijzonder is het niet, en we hebben veel van die humor al eens gezien, maar toch brengt het regelmatig nog een glimlach op je gezicht. Dus is het toch nog best genieten voor de liefhebbers.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Wat een ultra flauwe zooi zeg. Na 10 minuten trok ik het niet meer dus niet afgekeken. Daarom geen sterren.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Geen woorden aan vuil maken verder.een gedrocht van een film.vuilnisbak spul,daar gaat hij dan ook in.