menu

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

mijn stem
2,96 (1143)
1143 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Actie / Sciencefiction
137 minuten

geregisseerd door Francis Lawrence
met Jennifer Lawrence, Natalie Dormer en Julianne Moore

Nadat Katniss als 'spotgaai' is uitgegroeid tot het symbool van de revolutie, beginnen zij en District 13 aan een totale oorlog tegen president Snow en het autocratische Capitool. Samen met haar naaste vrienden (Gale, Finnick en Peeta) waagt ze haar leven om een moordaanslag op president Snow te ensceneren, voor wie de vernietiging van Katniss een ware obsessie is geworden.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=RkArjep9xyE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tbouwh
3,0
Gisteren bezien tijdens de Hunger Games-marathon. Mijn constatering is dat de franchise op hoog niveau van start gaat en daarna eigenlijk steeds ietsje minder wordt. Deel 1 vond ik erg sterk, deel 2 vond ik ook erg goed, maar net een tikkie minder; Mockingjay Pt.I is vervolgens met afstand het minste deel van de serie. Pt.II moest dat goed zien te maken; de beloofde actie kon nu toch echt niet langer uitblijven. Dit gebeurt dan ook niet, al duurt het nog steeds tot de film bijna halverwege is voordat de boel echt losbarst. Het eerste deel van de film is toch vooral bedoeld ter opbouw van de spanning, maar omdat dit in Part I al meer dan genoeg gebeurde, was ik dat op een gegeven moment toch wel beu. Wanneer Lawrence's persoonlijke missie van start gaat, en zij met haar team de hoofdstad betreedt, gaat het dan toch wel goed los. Het tweede deel van de film is daarmee ook aanzienlijk beter, én vermakelijker, dan het eerste deel. Probleem is wel dat de film kampt met een degelijk aantal onwaarschijnlijkheden en een aantal climaxen die nét iets te lang uitgesteld worden. In het eerste geval is het matige derde boek daar ook debet aan. Het acteerwerk is in vrijwel alle gevallen degelijk tot goed te noemen. Alleen Josh Hutcherson is nog steeds een miscast wat mij betreft. De verlangde happy ending wordt mijns inziens ook net iets te lang gerekt, maar toch gaat het mij niet te ver van een spectaculaire finale te spreken. Vooral de wending bij Snows aanvankelijke executie, en Snows reactie bij het doden van Coin, zijn sterk in beeld gebracht. Het niveau van deel 1 en 2 werd mijns inziens niet gehaald, maar toch heb ik mij wel aardig vermaakt bij deze afsluiter. Het blijft jammer dat de serie zo uitgemolken is door deel 3 in tweeën te knippen, en vervolgens part II ook nog in overbodig 3d te filmen. Dat op de koop toe nemend is Mockingjay Pt.II vermakelijk, maar niet memorabel.
3,5*

avatar van DVD-T
4,0
Erg steady serie. Ondanks een aantal gebreken toch weer erg genoten van helaas alweer de laatste film uit de serie.

Een beetje hetzelfde als wat er gedaan is met de laatste Harry Potter film. Mockingjay part 1 zat vol met opbouw momenten naar de grote finale. Ook het tweede deel zit vooral in het begin weer vol met misschien iets te veel opbouw. Voor de echte climax dan komt lijkt het af en toe eeuwig te duren voor we daar aankomen, zeker omdat daar al een groot deel in het eerste deel is behandeld. In de opbouw zitten zeker nog genoeg momenten om van te genieten. Vooral de wisselwerking tussen Coin en Katniss is hier erg goed. Moore speelt haar ook echt geweldig. Maar Lawrence kan haar gemakkelijk aan.

Een film met twee gezichten. Een heel degelijke eerste helft en een tweede helft waar het full out gaat. Want de echte climax is geweldig in beeld gebracht. Een hele stad die ge-booby-trapped is zorgt voor enkele imponerende momenten. Het is inderdaad wel een beetje jammer van die creatures die me toch wel een beetje uit de film haalden. Maar voor de rest is het echt geweldig. Erg spannend ook. Toch nog met een aantal geweldige character momenten en plot development. En ook de climax mag er zijn. Toch wel een erg goed slot voor de serie. De tweede helft maakt dit tweede deel misschien net even wat beter dan het eerste deel van het slotstuk. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Al blijft Catching Fire mijn absolute favoriet aangezien daar alles erg goed op zijn plek valt.

Zoals gezegd is het acteerwerk erg goed. De kortere rol van Hoffman was wel een beetje te verwachten. Lawrence laat weer erg goed werk zien. Misschien wel de beste jonge actrice van dit moment. Hutcherson en Hemsworth doen het erg goed, net als de rest van de cast eigenlijk. Bij Moore blijf ik er bij dat ze perfect gecast is. Maar het is Sutherland die zijn rol in alle films zo geweldig gespeeld heeft. Wat een prachtig personage heeft deze man neer gezet zeg.

Filmtechnisch erg goed. Alles is prachtig in beeld gebracht met kleuren die perfect bij de sfeer van de film past. De CGI ziet er verbluffend uit Sound design is wederom fantastisch en de score van James Newton Howard weet op elke emotie in te spelen. Al voegt de 3D hier niets tot bar weinig voor. Had veel meer mee gedaan kunnen worden als het op de juiste manier gebruikt was.

Jammer dat met dit deel een einde is gekomen aan de reeks. Heb van alle delen enorm genoten. Zelfs van het iets mindere Mockingjay part 1. Een geweldig actierijk slot met toch nog goede momenten qua personages en verhaal.

avatar van Shinobi
3,0
"I can't make another speech about it."

De grootste fan van deze reeks zal ik nooit worden en alle delen m.u.v. The Hunger Games: Catching Fire (2013) vind ik persoonlijk middelmatig. Gelukkig is dit een lichte verbetering t.o.v. 'Mockingjay - Part 1'.

Voorop gesteld is het volstrekt onnodig geweest om het slotstuk in tweeën op te splitsen, aangezien te merken is dat de toegevoegde waarde simpelweg te verwaarlozen is; het had allemaal makkelijk in één film gepast. Waar het vorige deel erop gericht is om als opmaat te dienen, wordt het er met dit afsluitende deel er niet echt beter op gemaakt.

Als kijker krijg je weer te maken met een langdradige opbouw, wat zich op momenten resulteert in een trage pacing. Hierdoor valt het cruciale vrijwel weg en is er niets te merken van de ernst die er zou moeten zijn bij een dergelijke opstand. Daarbovenop lijken de vele loze dialogen enkel te dienen als opvulling. Als geheel voelt 'Mockingjay - Part 2' dan ook erg onevenwichtig aan.

Daarentegen kan ik de actie, die veel te laat op gang komt, wel waarderen. Met de bestorming van het Capitool wordt er namelijk een soort van nieuwe spelen gecreëerd, wat voor verscheidene interessante omstandigheden zorgt. Dat er tussen het hele gebeuren nog een onderliggende boodschap is over machtspolitiek is mooi meegenomen.

Al met al een onderhoudende finale, maar voor mij had het beter uitgepakt als het slotstuk ineen was gevoegd. Overigens blijft Jennifer Lawrence over de gehele reeks een stabiele factor, waardoor het qua matigheid tot een minimum beperkt blijft.

3,0 Sterren.

avatar van -jack_sparrow-
4,0
film reviews in 100 woorden: The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be
ps. ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een toetsenbord.

Dit verhaal had nooit opgesplitst mogen worden in 2 delen. Net zoals zijn voorganger bevat ook deze film een aantal langdradige scènes en het duurt een tijdje voordat de film echt in gang schiet. De actie in het laatste uur is intens en indrukwekkend, maar het tempo en de combinatie van actie en drama voelt met momenten onevenwichtig aan. Ondanks het feit dat sommige grote namen bijna niets te doen krijgen, is het acteerwerk van alle acteurs op topniveau. Mockingjay Part 2 is allesbehalve de beste film in de serie, maar absoluut een waardige ontknoping voor The Hunger Games franchise.

4,0*

avatar van Nicole_1989
5,0
"Nothing can prepare you for the end."

Dit was het dan. Het einde van één van mijn favoriete filmseries. Gisteren heb ik mijn hele zaterdag besteed aan de Hunger Games Marathon, and boy, it was worth it Heerlijk om alle films in één ruk achter elkaar te zien, geweldig om het verhaal van begin tot eind te zien.

Om aan te sluiten bij de slogan op de poster: ondanks dat ik de boekenreeks jaren geleden heb gelezen en het boek Mockingjay op momenten erg complex vond en kwalitatief minder dan de eerste twee boeken, kon ik mij nog veel gebeurtenissen herinneren. Ik voelde mij voorbereid. Maar toch: ik was diep onder de indruk hoe geslaagd de film is geworden, en ben toch overrompeld geraakt door de heftige en emotionele gebeurtenissen! Ik moest na de marathon gewoon emotioneel wat bijkomen...
Bij de drie voorgaande films heb ik al benoemd hoe getrouw de films aan het boek zijn gebleven, bij deze film is dat niet anders. De complexe wereld die Suzanne Collins heeft gecreëerd is behouden en mooier tot leven gebracht dan ik had kunnen vermoeden.

De Hunger Games serie valt onder de noemer 'young adult', maar is in mijn ogen veel meer dan dat. Het is een maatschappijkritische serie met zeer volwassen, politieke thema's erin verwerkt. Het laat zien hoe het er vaak aan toe gaat in de wereld; twee partijen worden tegen elkaar uitgespeeld en een derde partij grijpt vervolgens zijn kans om vervolgens net zo verdorven te werk te gaan. En het blijft een oorlogsdrama, geschreven naar de gebeurtenissen die Suzanne Collins zelf heeft meegemaakt in haar jonge jaren, toen haar vader in het leger heeft gediend.
De vorm waarin deze thema's zijn verwerkt is inderdaad voor jonge leeftijden toegankelijk gemaakt, maar desalniettemin blijven het zeer volwassen thema's die aan bod komen.

In tegenstelling tot zo'n beetje 90% van de recensenten vind ik het dan ook absoluut een meerwaarde dat Mockingjay in twee delen is verfilmd. Daarmee doet het mijns inziens eer aan de bedoeling van Suzanne Collins achter het verhaal; de politieke machtsspelletjes die tijdens oorlog plaatsvinden, ten koste van onschuldige mensen en kinderen. En daarnaast: dat oorlog nooit heroïsch is en dat er nooit winnaars zijn, maar dat er aan beide kanten verliezen worden geleden. Door Mockingjay in twee delen op te splitsen, is er meer tijd om aandacht te besteden aan het persoonlijke drama dat komt kijken bij oorlog. De scènes die andere recensenten als opvulling en langdradig benoemen, noem ik dan ook karakterontwikkeling en verhaalopbouw.
Wat dat betreft denk ik wel eens 'Het is ook nooit goed'. Dan weer mist een film karakterontwikkeling en zijn de personages te oppervlakkig, maar is er sprake van karakterontwikkeling, dan wordt het afgedaan als opvulling en langdradig. Zucht...

Tot slot. Mooi, maar ook een puntje van kritiek: zaken die in film 1 door Gary Ross anders zijn benaderd dan ze in het boek werden vermeld, worden nog een soort van goed gemaakt door de regisseur van alle volgende delen, Francis Lawrence. Zo is de kat van Prim in de eerste film zwart en in de rest van de films rood, wat hij in het boek ook was. En in Mockingjay Part 2 wordt nog aangehaald dat tijdens de eerste Hunger Games de tribuut Thresh uit District 11 wordt vermoord door Cato, uit District 2. Dit is in het boek inderdaad het geval, maar in de film van Gary Ross wordt Thresh vermoord door de mutilanten. Mooi dus dat Francis Lawrence de 'fouten' nog goed maakt, maar in feite sluiten de films hierdoor dus niet op elkaar aan. Maar goed, mijn mening is dat Gary Ross deze veranderingen in eerste instantie gewoon niet had moeten maken!

Concluderend: een zeer waardige afsluiter voor één van mijn favoriete filmseries!

avatar van schumacher
4,5
Laatste deel en ik vond deze het beste deel puur qua aktie zijnde.

In de vorige films moest ge eerst lange tijd bijna in slaap vallen tot ong het laatste half uur, nu is de fun er eerder.
Ik vind dit het beste deel.

Het einde wel voorspelbaar maar dat heeft niet.

De laatste 10min was echt niet nodig, 10min zever die niks inhoud.
Alleen zag dien kleinen der maar raar uit ze haha.

avatar van wwelover
3,0
Net als deel 1 van Mocking Jay, erg magertjes. Ik had toch wel een iets groter slotstuk verwacht. Maar eigenlijk net als alle andere delen van The Hunger Games blijft het allemaal iets te lief. Visueel is het natuurlijk wel dik in orde. Het middenstuk is zeker het sterkst in deze film, dat liep vlot en de actie was bij vlagen goed. En hoewel het einde ook wat interessante stukken heeft, is het toch wat te makkelijk. En de laatste scene is echt om te kotsen. Vind dat echt een teken van zwakte van een filmmaker. (Al weet ik niet of het in het boek ook zo is, maar dat kan ik me niet voorstellen.

3*

avatar van opa-ben
3,0
Hij viel me een beetje tegen, ik had van deze laatste film uit de serie een stuk meer verwacht. Komt te langzaam op gang en in het 2e stuk gaat het wel beter maar het echte vuurwerk blijft uit wat mij betreft. Ik vond de laatste (of eigenlijk 1 na laatste) pijl wel een onverwacht doel raken maar dat doel was wel terecht gekozen. De afloop is eigenlijk een sof. Ik had toch wel iets heel anders verwacht.

avatar van mjk87
3,0
Panem et circenses - ik vraag me af hoeveel kijker (en liefhebbers) van deze serie weten waar de naam van het land Panem vandaan komt. Ik vind het zelf overigens wel een geinig gegeven.

Enfin, het laatste deel. Het eerste vond ik maar matig, de vervolgdelen al beter. Geen wereldcinema, maar prima vermaak, dat vooral gered wordt door een vrij donkere en serieuze toon en het budget dat goed gebruikt wordt voor overtuigende cgi en indrukwekkende decors en kostuums. Verder is zeker de politieke dimensie die de serie meebrengt heel aardig. Eens te meer blijkt maar weer dat meer cameratoezicht niet altijd voor meer veiligheid zorgt, zeker niet als een minder goedwillend regime de boel overneemt. En die hele mediaoorlog is goed gedaan.

De actie verder is aardig en de meeste scènes werken stuk voor stuk. Daarnaast is het allemaal keurig verdeeld door de film waardoor je niet wordt murw gebeukt en Lawrence is een prima leading lady. Maar tevens zitten er wat mindere momenten in en soms rare tijdsprongen waarbij je het idee hebt toch een stuk film ineens te missen (ineens is het groepje onderweg in The Capitol). Maar het is vooral het laatste halfuur dat de score omlaag haalt. Een anticlimax van jewelste. Je verwacht nog vuurwerk en ineens is het allemaal afgelopen en krijgen we nog een einde dat maar wordt gerekt en een mierzoete belachelijke laatste scène. En ik maar denken dat Jackson wist te rekken met Return of the King. Dat is jammer, anders was dit een prima actieavontuur geweest, nu een fijn hoofdgerecht waarbij je net niet genoeg krijgt en ook nog eens een mislukt toetje. 3,0*.

avatar van JacoBaco
3,5
Nooit gedacht dat ik een liefhebber van deze serie ging worden en terwijl ik niet eens zo heel erg onder de indruk was van deel 1, blijkt deze achteraf zelfs de beste van de 4 te zijn. Deel 2 is net iets minder. Deel 1 en 2 schetsen toch wel een geslaagd gedetaileerd beeld van de wereld zoals deze is in Hunger Games. O.a. een enorm contrast tussen arm en rijk. Dit wordt uitgebreid toegelicht. Al komen lang niet alle districten uitgebreid aan bod. Daar kunnen ze misschien nog wel een interessante TV serie van gaan maken.

Ik zie dat meer mensen de opmerking maken dat het niet nodig was het slot in tweeën te spiltsen. Mee eens, maar vanuit financieel oogpunt, snap ik het. En zo hadden ze nog een mooie eindejaars blockbuster voor 2015. Helaas is Mockingjay part 1 helemaal niet zo interessant en ik dacht dat al het moois dus echt bewaard werd voor part 2. Maar part 2 is zeker in het begin bijna oersaai en slaapverwekkend! Pas wanneer de groep naar de capitool gaat, begon het voor mij weer op gang te komen. Jammer, maar de Lizard mutts die veel mensen niet in de film vinden thuishoren, vind ik dan wel weer een leuke toevoeging. Deze wezens worden gecreëerd in een laboratorium en worden o.a. ook ingezet tijdens de spelen. Althans, in deel 1 zijn er ook een ander soort monsters te zien. Sowieso zitten in de films genetisch gemanipuleerde/gemodificeerde wezens. Denk o.a. ook aan die speciale wespen. Vind ik dus zelf wel een leuke toevoeging.

Terug naar Mockingjay Part 2. Nee helaas niet geslaagd als indrukwekkend slotstuk. Ik had liever een uitputtende lange battle willen zien waarin beetje bij beetje de capitool wordt ingenomen en uiteindelijk Snow gepakt wordt. De films hebben al volop tijd besteed aan al dat politieke gelul (wat overigens zeer interessant is hoor), maar in dit vierde deel hadden ze het best op 45 min dikke vette actie mogen gooien. Maar president Snow blijkt plots al gevangen en vervolgens zie je ook niet echt goed hoe hij aan zijn einde komt. Als slot niet geslaagd, als film wel. Het is wederom weer bovengemiddeld goed qua cinema. Nu maar weer uitkijken naar een nieuwe The Maze Runner. Qua niveau komt dit toch wel aardig in de buurt van The Hunger Games.

3,5*

avatar van John Lee Hooker
2,0
Ik vond dit toch een redelijk saai vervolg en het boeide me niet zoveel wat er gebeurde. Deze reeks heeft eigenlijk nooit echt indruk op me gemaakt en ik zie liever een harde actiefilm. De meeste situaties kun je wel voorspellen waaronder het moment met het afvuren van die pijl op President Alma Coin.

avatar van Sergio Leone
1,5
Zeer matig.

Op het degelijke tweede deel na is The Hunger Games toch een vrij zwakke serie. Het splitten van Mockinjay is de doodsteek gebleken. Part 1 is saai, dit deel gaat daar vlekkeloos in mee.
Verhaaltechnisch weinig vernieuwends (Coin als een tweede Snow voel je al van haar intrede), geen leuke tegenstanders of uitdagende "arena's" meer; vooral zoetsappige onzin.
Het einde is tenenkrommend.

Ook tenenkrommend is het acteerwerk van Jennifer Lawrence. Zo goed ik ze vind in minder bombastisch werk als Winter's Bone en The Beaver, zo zwak is ze hier. Schreeuwen om Peeta, schreeuwen om aandacht, schreeuwen om dit, schreeuwen om dat. Ergerlijk.
Andere slapjanussen zoals Liam Hemsworth en Josh Hutcherson staan erbij en kijken ernaar.

Regisseur Francis Lawrence kan het ook geen enkel moment spannend houden. Zeker het einde is een wirwar van bepaalde wendingen en die worden zo afgehaspeld dat het nauwelijks tot geen effect heeft. De slotscènes zeggen alles.

1,5

avatar van LauraArsenal
3,5
Ondanks het feit dat ik het eerste deel van 'Mockingjay' niet heb gezien kon ik perfect volgen. Het is een mooie film, maar nu ook niet om te zeggen fantastisch. Ik heb er best wel van genoten maar vond het spijtig dat mij al spoilers werden vertelt, zo bleef het schrikeffect uit. Ik had hem waarschijnlijk liever gezien zonder de spoilers die mijn filmgenoten mij vertelden. Heb hen er wel op over aangesproken.
Toch is dit zeker geen afrader, mooie film die niet teleurstelde.

avatar van Boogeyman
1,0
Het laatste deel in The Hunger Games is wederom een teleurstelling, echter niet volledig om dezelfde redenen waarom de andere delen mij mij zou ontzettend koud lieten. Het eerste half uur hebben we een verwaarloosbare introductie welke we maar gewoon voor lief zullen nemen want anders waren we niet eens bij de rest van de kritiek aangekomen. Dan eindelijk maar toch, na een halfuur lang verveeld naar de borsten van Jeniffer Lawrence te hebben gestaard geraakt de film in vlot vaarwater, al is dat waarschijnlijk meer te danken aan de voor-geborduurde rode draad dan aan de kunsten van de regisseur in kwestie. Maar goed, we zullen geen gegeven paard in de bek kijken.

Het vlotte vaarwater neemt ons mee langs booby traps, explosies en 'The Descent-achtige' creaturen. En ondanks dat ik me prima heb vermaakt tijdens dit middenrif van de film, weet Mockingjay part 2 nergens écht uit te blinken en zijn de meest memorabele momenten eigenlijk de Knuffel tussen Katniss en Gale en de ontsnapping uit het bemodderde riool. Desalniettemin was dit in mijn ogen toch bij uitstek het beste deel van de film, want eenmaal de bende in de buurt van het Capitool aankomt ontspoort Francis Lawrence zijn regie volledig.

Hoewel het vooral in de details ligt, heb ik mij na de 'dood' van Prim vrijwel non-stop geërgerd aan de manier waarop het verhaal in kaart wordt gebracht. Laten we beginnen bij aanhalingstekens van de vorige zin en concluderen dat Prim haar dood meer geïmpliceerd wordt dan dat er expliciet op gehamerd wordt. Nu is dat op zich prima, sterker nog, hoe minder overtollig drama hoe beter, maar wees dan ook consequent en ga er vervolgens geen kwartier over natafelen. Tranen en wraakgevoelens barsten van het scherm terwijl ik verbaasd naar de C.V. van meneer Lawrence loop te staren. Maar goed, een klein detail waar de meerderheid zich vast niet aan heeft gestoord. Maar wat dan van de ongelofelijk voorspelbare maar tegelijkertijd ongelofelijk plotse beslissing van Katniss Everdeen om Alma Coin het hart te doorboren in plaats van onze vriend Snow?. Het is natuurlijk redelijk voorspelbaar omdat het gesprek met Snow en Katniss haar emoties plus editing de climax voor de niet-boek-lezers redelijk van te voren prijs gaven, vond ik het toch bijzonder weinig om deze keuze te rechtvaardigen
Ja, we wisten wat er zou gebeuren, maar wederom is Lawrence niet echt consequent met zijn regie. De kers op de taart is dan ook het eindshot met de close-up van Katniss en haar baby (Peeta??), iets wat werkelijk niets maar dan ook niets toevoegt aan deze extreem matige Hollywood productie.

Goed, mierenneuken misschien, maar deze ongelofelijk slordige regie zorgt er wel voor dat de pacing volstrekt waardeloos is en ik niet weet of ik nu een Cola moet pakken of dat ik een belangrijke gebeurtenis mis. Maakt achteraf blijkbaar geen verschil want mede dankzij onze lieve Francis worden dit soort momenten toch gewoon vermeden.

Tja, boek zal ongetwijfeld 4* hebben gekregen, maar alles wat ik hier zie is een klein hoopje potentie op een vermakelijke film.

avatar van arno74
1,0
Na het laatste deel (deel 3 - part 1) had ik eigenlijk alle hoop opgegeven rond deze reeks. De eerste film, uit 2012, is eigenlijk de enige die mij niet tegenviel. De tweede film was meer van hetzelfde en derhalve overbodig, en deel 1 van de derde film een saai en inspiratieloos gebeuren. Deel 2 daarop is meer van hetzelfde. Wederom behoorlijk saai, weliswaar met wat meer actie, maar met een groot gebrek aan emotie die de kijker meesleept, een rommelig script, gebrekkige opbouw, en als dieptepunt van het tekort aan inspiratie het moment dat er zombies ten tonele verschijnen. Hoe diep kun je zakken...

Het moge duidelijk zijn dat deze derde film zich er niet voor leende om in tweeën gehakt te worden. Weliswaar goed voor het spekken van de kassa, maar dat lijkt me ook de enige doelstelling die de makers op het oog hadden. Wie wat van deze reeks wil zien kan ik alleen maar aanraden om het bij de film uit 2012 te houden. Voor dit laatste deel, net als voor het voorgaande: 1*.

avatar van filmkul
3,5
Aardig laatste deel, maar niet echt top. Het begint allemaal wat traagjes, niet dat het saai wordt, maar er had wat meer peper toegevoegd mogen worden. Het midden stuk is een stuk beter. Meer vaart en spanning. Het einde echter is eveneens een stuk minder en nog al voorspelbaar. De special effects zijn van prima niveau en de film ziet er visueel mooi uit. Het acteerwerk is redelijk, zonder uitschieters. Net als de vorige delen, weet ook dit deel niet uit te blinken. 3.0/3.5

avatar van gabsor
2,0
Slaapverwekkend, letterlijk. Af en toe wakker geschrokken door wat actie maar veelal gezemel over de mockingjay.

avatar van james_cameron
3,0
Ook ditmaal worden we vergast op talloze speeches en wordt er weer veel flink vergaderd en overlegd. Het wil maar niet vlotten. Oké, er zijn een paar spectaculaire aktiescenes ingelast om de monotonie te doorbreken, maar is dit het nu? Is dit de climactische finale waar we al drie films op zitten te wachten? Om te zeggen dat de reeks hiermee als een nachtkaars uitgaat is een behoorlijk understatement.

avatar van gauke
3,5
Gelukkig was dit tweede deel gelaagder en gebeurde er meer dan in het eerste, ook al was er nu weer sprake van scènes die als enige doel leken te hebben om de zaak onnodig op te rekken. Maar er waren gedeeltes die veel goed maakten, met name de strijd met de "mutts" was spannend en visueel weergaloos. In het algemeen was er sprake van pakkende en uiterst solide gevecht- en actiescènes. Morele vragen over welke oorlogshandelingen verantwoord waren staken regelmatig de kop op. De cast maakte een geroutineerde en goede indruk. Echter één enkel derde deel was beter geweest.

avatar van Filmkriebel
2,5
Vrij zwakke afsluiter van een redelijk matige reeks. Zeker in de Mockingjay films krijg je veel geleuter over je heen . Eén Mockingjay film van pakweg 120 à 150 minuten had een betere film opgeleverd dan deze langdradige twee delen. Ook de actie vond ik aan de magere kant. Op welgeteld twee grote uren krijg je een drietal grote actiescènes; voor mij zou dit er bijna als een oorlogsfilm moeten uitzien maar helaas...

Een ander zwak punt van de hele filmreeks is dat het "universum" van Panem nergens sterk uit de verf komt zoals bij LOTR het geval is bijvoorbeeld. Het is een ongestructureerde mix van losse districten, en het moet als science-fiction aanvoelen maar dan heb je Katniss die met primitieve pijl en boog zit rond te lummelen. Iets te weinig futuristische aankleding vind ik. Niet onder de indruk van de hele Hunger Games reeks.... met uitzondering van Catching Fire dan.

Hunger Games : 3*
Cathing Fire : 3,5*
Mockingjay part 1 : 3*
Mockingjay part 2 : 2,5*

2,0
Waardeloze afsluiter die al het leuke van de eerste 2 delen achterwege laat en met een inwisselbaar verhaaltje komt dat slecht te volgen is. Dat laatste komt met name omdat we in totaal ruim 4 uur naar iets oninteressants zitten te kijken. Op een gegeven moment wordt er dan maar een einde aan gebreid, maar niet voordat we naar een stel lachwekkende zombies hebben gekeken. Hoe de film afloopt is tegen die tijd totaal niet meer boeiend.

avatar van david bohm
2,0
Wel wat beter dan het tenenkrommende eerste deel van Mockingjay en dat komt dan vooral door het laatste half uur waarin de ontwikkelingen zich rap na elkaar opvolgen. Verder vooral veel slap geleuter.

En hiermee komt dan een eind aan de reeks die zo veelbelovend begon. Nog één keer de drievingerige groet van district 12. Peeta heeft groene vingers gekregen en Katniss is van een moordmachine veranderd in een babymachine. Hartverwarmend.

avatar van Popcorntales
2,0
Toch teleurgesteld over het einde (en daarmee bedoel ik zowel part 1 als deze part 2) na toch wel twee leuke eerste films. Het is bittere ernst geworden in Panem, en van de geestige stukken uit de eerdere delen blijft niets meer over. Te veel speeches, te weinig gebruik gemaakt van uitmuntende bijrollen (Hoffman, Banks, Harrelson, ...), en ik vond het gewoon niet boeiend. Er is een oorlog aan te gang, en je krijgt gewoon te zien wat er op de tweede linie (waartoe Katniss behoort) te zien. Rare zet, vind ik persoonlijk! Had er véél meer van gehoopt, zeker omdat ik de 3 boeken in één ruk heb uitgelezen. Gelukkig houdt een oerdegelijke Jennifer Lawrence het een béétje overeind. Volledige recensie: Recensie: The Hunger Games: Mockingjay Part 2 – Popcorn Tales - popcorntales.com

avatar van Ste*
4,0
Wat een negativiteit (weer), hier. Ook bij de vorige film vond ik dat er nogal laag beoordeeld werd, maar deze film heeft zelfs nog een lager gemiddelde.

Ik vind het allemaal zo slecht nog niet. Het is vooral het concept en uitgangspunt dat ik al vier films erg boeiend vind. Daarom vind ik het ook eigenlijk nooit saai worden, wat ik hier veel teruglees. Alles buiten de actie om vind ik gewoon interessante materie. Was het aanvankelijk nog wat kinderlijk allemaal, vanaf Mockingjay wordt het toch wel serious business.

Het middenstuk is veruit het beste. Spannend uitgewerkt, met onverwachte actie. Het begin, en vooral het einde waren een beetje gemankeerd. Het einde is niet echt wat ik had verwacht, het is aanvankelijk allemaal een beetje onduidelijk, en de afwikkeling is nogal traag. Ik had persoonlijk een meer happy en bombastisch eind verwacht, maar eigenlijk past het wat grimmige en 'bittersweet' einde ook wel bij de understated sfeer die ik heel de reeks al wel fijn vind. Wellicht dat het allemaal wat logischer en vloeiender overkomt in het boek.

Leuke reeks, leuk universum, over het geheel genomen prima uitgewerkt. Verdient wat mij betreft meer lof dan dit.

4*

avatar van N00dles
3,5
Met hoge verwachtingen begon ik aan part 2, na een positieve kijkervaring bij part 1. De koers die de trilogie opging beviel me steeds beter dus ik was benieuwd hoe het allemaal zou eindigen.

Helaas wist Part 2 de verwachtingen niet geheel waar te maken. We naderden uiteraard de ontknoping en hoewel de film net als Part 1 een stuk donkerder is dan Catching Fire, deed het mij gevoelsmatig een stuk minder.

Tijdens de invasie leren we wat nieuwe personages kennen (de meesten daarvan zijn karakterloze cannon fodder) en hoewel het middenstuk van de film een aantal spannende actiescènes bevat, betrapte ik me erop dat het me weinig deed als er iemand dood ging.

Het einde vond ik eigenlijk maar matig. De manier waarop de overwinning van de rebellen werd afgehandeld was vrij tam en ook eventuele plot twists kwamen niet echt als een verrassing; ik kreeg in Part 1 al lichtelijk het vermoeden dat Alma Coin een verborgen agenda had en haar nieuw verworven macht als rebellenleider zou gebruiken voor slechte doeleinden.

Ook de slotscene viel tegen en hoewel het eerst behoorlijk duister leek te eindigen met een getraumatiseerde Katniss, werd dat al snel ingeruild voor een zonnige weide met een mierzoet gezinstafereel. Niet heel spraakmakend dus.

avatar van Macmanus
2,0
Doodgeslagen biertje.

Best jammer ergens is het verhaaltje niet eens zo slecht. Zitten wat aardige thema's in als je goed je best doet. Helaas sluit dit totaal niet aan bij hoe de film is opgezet. Als een Hollywood blockbuster. Het in tweeën delen haalt het tempo er totaal uit, de met de haren bijgeslepen driehoeksverhouding is belachelijk slecht uitgewerkt, dialogen zijn erbarmelijk en teveel dingen krijgen amper tijd. Terwijl we toch 4 delen bezig zijn.

Een meer sobere aanpak met meer gevoel voor drama had de film veel beter gedaan. Maar dat risico was te groot. Wat overblijft is een film die je zo bent vergeten.

2 sterren.

1,0
Voorspelbaar, boordevol clichés en teveel slappe romantiek. Vooral dat constante "real or not real" begon mij echt de strot uit te hangen. Het hele "mockingjay" gebeuren wordt je als kijker ook eindeloos door de strot geduwd en als er één persoon is die geen charisma heeft dan is dat Jennifer Lawrence wel, waardoor de geloofwaardigheid al snel naar het niveau tenenkrommend daalt.

Visueel zat het wel goed in elkaar en dat is dan ook het enige wat deze prut redt van een totale deceptie. 1*.

avatar van IH88
3,0
“Our lives were never ours, they belong to Snow and our deaths do too. But if you kill him, Katniss, all those deaths, they mean something.”

Na Mockingjay - Part 1, die de definitie uitmelken een nieuwe dimensie gaf, was ik een beetje huiverig om Part 2 te gaan kijken. Part 2 duurt tweeënhalf uur maar gelukkig zit de vaart er goed in en ik heb toch wel genoten van dit sluitstuk van de Hunger Games serie. De film heeft (buiten het eerste half uur) veel vaart en het ziet er allemaal schitterend en lekker duister uit.

Wanneer Katniss met een groep rebellen het Capitool binnenloopt kom je bijna ogen tekort om de schitterende decors tot je te nemen. Met de actie zit het ook wel goed en vooral het gedeelte in de tunnels is razendspannend. Part 2 heeft zijn rustige momenten maar het is veel meer in balans en na een actiescene wil je wel weer even rustig ademhalen en even kijken hoe het met de personages gaat. Ik heb de boeken niet gelezen maar het laatste gedeelte met Katniss, Snow en Coin zag ik van een kilometer afstand aankomen en de voorspelbaarheid ervan is wel een minpunt. Daarnaast zijn de acteerprestaties wisselend. Lawrence, Moore, Sutherland, Harrelson zijn weer geweldig op dreef en Natalie Dormer had zeker een grotere rol mogen hebben als Cressida. Hutcherson en Hemsworth zijn net een zwart gat waarin al het acteertalent en charisma wordt opgeslokt. Ook dit laatste deel brengt daar geen verandering in. Maar de (propaganda)oorlog, politieke ondertoon en de rol van de media maakt deze film (en de reeks) een interessante kijkervaring en als er dan ook nog vette actie inzit en sterke acteurs hoor je mij niet klagen. Dit vierde deel is in ieder geval een mooie afsluiter van een redelijk constante reeks.

avatar van Decec
5,0
Uitstekend avontuur/SF film...
Spannend verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld, en prachtig 3D!...
Uitstekend achtergrond geluid/muziek
(DTS met 7.1)...
Prima camerabeweging...
Heerlijk genoten...

avatar van Ajax&Litmanen1
1,0
Het zit er eindelijk op!

Wat een vreselijke lijdensweg is het om deze baggerreeks volledig te bekijken, maar soms moet het gewoon omdat je zelf wil ervaren hoe slecht een populaire reeks kan zijn. Zonder uitzondering waren het 4 complete baggerfilms met afschuwelijk acteerwerk, een hoop misplaatste emoties en droevige actie.

Mockingjay - Part 2 bevat in vergelijking met de voorganger wel meer actie en tempo, maar het weet gewoon nooit te boeien. Veel te gehaast en saai. Plots vecht Katniss ook met mutanten, huh? Dat past ook totaal niet in deze reeks, die toch wel probeert realistisch over te komen. Het enige wat de reeks wel goed doet is het uitbeelden wat je met propaganda kan bereiken. Het politieke spelletje tussen Katniss en President Snow (Sutherland blijft de enige goede factor in de 4 delen) was nog wel behoorlijk, maar daar zie je in deze afsluiter weinig van terug. Ook de confrontatie tussen beiden wat kort, saai en totaal onbevredigend. Zucht. En dan heb ik het lachwekkend einde nog niet genoemd. Dit is nog zoeter dan de gehele Disney collectie bij elkaar, getver. Ook niet erg gepast na alles waar de films over gaan, met persoonlijke verliezen, rouw en moeilijke keuzes maken. Ongetwijfeld zijn de boeken gevolgd, maar het was ieder geval dramatisch.

Wil ik tot slot nog even de domste scene van de film nomineren: Katniss die haar huiskat uit zit te schelden Dat moment vat haar niveau in deze 4 films wel samen. Lachwekkend en totaal niet geloofwaardig. Wat ik al eerder zei, ze is best een goede actrice, maar dan wel in meer ingetogen rollen. Als Katniss was ze 4 films lang een acterende ramp.

The Hunger Games: 1,5 ster
Catching Fire: 2 sterren
Mockingjay - Part 1: 2 sterren
Mockingjay - Part 2: 1 ster

Snel vergeten en hopen dat er nooit een vijfde film komt, want dan verplicht ik mezelf om 'm toch te gaan kijken.

1*

PS: Wat een vreselijke filmposter zeg. Erger me daar al lange tijd aan, ziet er niet uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:30 uur

geplaatst: vandaag om 01:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.