• 9.379.846 stemmen

Shouf Shouf Habibi! (2004)

Komedie / Drama | 89 minuten

Genre: Komedie / Drama

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Albert ter Heerdt

Met onder meer: Mimoun Oaïssa, Najib Amhali en Touriya Haoud

Gesproken taal: Arabisch en Nederlands

Releasedatum: 29 januari 2004

Plot Shouf Shouf Habibi!

De 20-jarige Ap, een in Nederland geboren Marokkaan, probeert zijn plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Ap staat voor een dilemma: moet hij kiezen voor het moderne Nederlandse stadsleven of doen wat zijn vader wil; een traditionele Marokkaan worden en een vrouw uit Marokko halen. Ap zweeft van het ene uiterste naar het andere: van scooterdief tot rituele kippenslachter, van administratief medewerker tot bankovervaller.

Wouter schreef:

Ik vind dat wat aanstellerig.

Wat? Dat uitstel van de vervolgfilm? Ik denk dat je de invloed van die moord op de filmwereld niet moet onderschatten. Zie bijvoorbeeld het debat over dreigende zelfcensuur, georganiseerd door de Filmkrant:

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wouter schreef:

Ik vind dat wat aanstellerig.

De helft van de mensen die 'rouwen' om Van Gogh huilen krokodillentranen. Maar ik geloof dat de makers van Shouf ècht voorhadden de hele Marokkaanse zooi op de hak te nemen. Ik hoop het in elk geval wel.

RolfWolf

Ook de Nederlandse zooi wordt op de hak genomen: de softe en naïeve leraar, de cynische arbeidsconsulent, de lompe en bekrompen werkgever. Het zou ook een beetje kortzichtig zijn om te veronderstellen dat alleen de Marokkaanse migranten verantwoordelijk zijn voor het 'multiculturele drama'.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Dat is wel zo (ik had die typeringen nog niet zo helder gezien als jij, maar het klopt wel).

Het probleem is alleen dat Marokkanen vaak minder zelfspot kennen dan autochtone Nederlanders (op de SGP na dan). Daarom vond ik deze film zo verfrissend, helaas viel hij me nogal tegen. Niet de zelfspot (heb een paar keer goed gelachen), maar de rest van de film (het dramagedeelte).

RolfWolf

Ontbreekt die zelfspot bij Marokkanen niet vooral wanneer het om hun geloof gaat? Dat thema is door de makers van Shouf Shouf ook bewust vermeden. Het woord 'islam' komt niet een keer voor in de film. Triest maar waar. Het wachten is op de islamitische versie van The Life of Brian.

avatar van Bananas

Bananas

Het woord mag dan niet voorkomen maar het varkensmasker is wel één van de duidelijke verwijzingen.

Verder begrijp ik ook niet waarom het triest is aangezien een geloof verder gaat dan een nationaliteit en niet elke Marokkaan moslim is. Life of Brian is niet door gelovigen gemaakt dus ook niet als zelfspot aan te merken.

Ik vond Shouf Shouf niet supergrappig maar wel onderhoudend en zeer informatief naar beide bevolkingsgroepen toe en dat was ook deel van de opzet. Ik constateer nu wel dat die boodschap nog duidelijker had moeten zijn aangezien het hier nu ter discussie staat.

Persoonlijk zou ik het leuk vinden als de makers nu een film over de andere kant zouden maken. De Nederlandse maatschappij en hun onbegrip over Marrokkanen. Als ik nu naar de Nederlandse politiek kijk, zie ik weinig zelfkritiek en dat lijkt me een prima basis voor een sequal

Bananas schreef:

Ongeveer 99 procent van de Marokkanen is islamitisch. Slechts een piepkleine minderheid is christelijk of joods. Wat ik triest vind, is dat de filmmakers zich gezien de overgevoeligheid van nogal wat onverdraagzame moslims genoodzaakt voelden geen grappen te maken over de islam. Ze hebben het thema doelbewust vermeden. Regisseur Ter Heerdt heeft dit in interviews verklaard.

Bananas schreef:

Ik denk van wel. De film is immers gemaakt door mensen uit een christelijk milieu. Zij bekritiseerden dus het geloof van hun ouders en hun samenleving. Of alle mannen van Monty Python het christendom volledig de rug hebben toegekeerd is mij trouwens niet bekend.

Bananas schreef:

Dat hebben de makers van Shouf Shouf ook al opgemerkt. Hun ironische kritiek op de Marokkaanse cultuur, waarin de islam een centrale rol speelt, werd door enkelen al negatief uitgelegd en dat zal nu alleen maar erger worden.

avatar van Bananas

Bananas

RolfWolf schreef:

Dat zegt niets over de mate waarin men het praktiseert. Mensen die op vakantie naar Casablanca e.d. gaan komen steevast met het verhaal terug hoe relaxed het daar is.

RolfWolf schreef:Ze hebben het thema doelbewust vermeden. Regisseur Ter Heerdt heeft dit in interviews verklaard.

Dank voor info. Dat wist ik niet.

RolfWolf schreef:De moord op Theo van Gogh dreigt dergelijke zelfcensuur nog sterker in de hand te werken. Mede daarom ben ik ook erg benieuwd naar de uiteindelijke vervolgfilm. Ik ben heel erg voor respect, maar voor kritiek en humor moet ook ruimte blijven.
Helemaal mee eens!

RolfWolf schreef:Die kritiek op de Nederlandse samenleving zit ook al duidelijk in Shouf Shouf. Zie mijn eerdere reactie op Captain P.
Niet voldoende in mijn beleving. De problemen waar de politiek nu over schreeuwt werden 5 jaar geleden door mensen die inburgeringscursussen geven, sociaal werkers, allochtonen en andere belanghebbenden in vele media (radio 1 herinner ik me dan persoonlijk als voornaamste) kenbaar gemaakt en de politiek wilde er toen niets aan doen. In het kader van Yes, Minister en Yes, Prime Minister (briljante BBC productie over politiek) lijkt me in de andere kant mooi om te laten zien hoe het welzijn van de integratie aankomt op het moment in de politieke en persoonlijke machtsstrijd en veel minder van doen heeft met de actuele situatie.

Maar goed, we zijn het over het agemeen eens volgens mij en beide zijn we benieuwd naar het vervolg. We treffen elkaar waarschijnlijk weer het forum van die film

Ongetwijfeld.

avatar van Wouter

Ongeveer 99 procent van de Marokkanen is islamitisch.

20% is praktiserend moslim, las ik laatst.

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

deze film is uitgeroepen tot een na beste nederlandse film van 2004. Simon staat op 1

Ja belachelijk!

Dat Simon op 1 staat?

nee nee

dat shouf shouf habibi op 1 staat

die stond toch op 2?

ja precies

en ik vind dat ietwat hoog gegrepen voor deze film

Wolverine

tsja, Bluebird is vele malen beter, maar ik zat niet in de jury.

net zo ondergewaardeerd als vive de la fete zou ik zeggen (in Nederland dan)

Vive La Fête

bluebird moet ik nog een keertje gaan kijken, lijkt me ook wel een goede film!

en dat Vive La Fête ondergewaardeerd is lijkt me duidelijk!

Anne_Girl schreef:

Niet fantastische film, maar het verhaal is leuk en grappig.

Mee eens.

avatar van TheMaestro

TheMaestro

"Life of Brian is niet door gelovigen gemaakt dus ook niet als zelfspot aan te merken."

Dat is niet waar wat je zegt, Banana. Onze cultuur is op veel punten op een Christelijke grondslag gebasseerd. In Engeland een film als LOB maken is dus wel degelijk een vorm van zelfspot.

Ik als heiden heb, om maar eens wat te noemen, vrij met de kerst, pinksteren en vier dat in meer of mindere mate. In de veelal "Christelijke" westerse wereld laat Life of Brian dus zien dat er met het Christendom best grapjes gemaakt kunnen worden zonder dat we direct met bergen dreigementen te maken hebben van Christenen. Een moslim variant van Life of Brian komt er nooit. Daar geloof ik in ieder geval niks van.

avatar van TheMaestro

TheMaestro

Oh ja, best aardige film trouwens

avatar van Keutul

Keutul

Ik vond hem wel grappig, maar echt niet goed. Zeker niet een tweede keer kijken waard.

avatar van Vincent Mancini

Vincent Mancini

Positief is alleen die Marokaanse dame, de rest is het gewoon drama.

avatar van Diederik58

Diederik58

Ik heb met een glimlach gekeken. Ook ik vind het meer drama dan komedie. Er waren wel grappige momenten, maar ook niet meer dan dat. Ik vroeg me af of het werkelijk allemaal zo toe binnen de Marokkaanse gemeenschap. Of dat je met een vette knipoog moet kijken.

avatar van RRT

RRT

Film hinkt volgens mij op twee gedachten. Als serieuze film te inhoudsloos, als comedy te lage grapdichtheid. Maar er zit van beide genres wat in, maar als combinatie van beiden werkt 't niet echt.

Toch nog 2,5*

avatar van joeri15

joeri15

net gezien.. vond de film wel grappig... maar hing wel allemaal beetje erg los van elkaar.... de grapjes waren idd wel lachwekkend maar niet heel erg goed... maar toch een leuk filmpje om je avond mee te vullen 2* Wel een beetje domme humor allemaal

avatar van joeri15

joeri15

joeri15 schreef:

net gezien.. vond de film wel grappig... maar hing wel allemaal beetje erg los van elkaar.... de grapjes waren idd wel lachwekkend maar niet heel erg goed... maar toch een leuk filmpje om je avond mee te vullen 2.5* Wel een beetje domme humor allemaal

avatar van shrekdeman

shrekdeman

Arme stakkers doet pijn in mijn hart , want die knuffelMarokkaan sleept weer een prijs in de wacht!

Geen slechte film, vooral de muziek is wel grappig.Het hing wel los van elkaar allemaal dat was wel jammer.Grappig verhaal,maar ik vind het ook niet echt een komedie.Het is meer drama.Die Marokkaanse dame is wel vet grappig ja !

avatar van Anonymous

Anonymous

'k Had echt een comedy verwacht. Deze film neigt toch meer naar drama. Op sommige momenten is deze film herkenbaar. Erg jammer dat Najib Amhali een wat meer serieuze rol had. De manier waarop hij Marokkanen/Marokkaanse cultuur op de hak neemt vind ik geslaagd (in zijn comedy's). Een soort van verfilming van zijn grappen zou ik meer hebben gewaardeerd. Voor degenen die zijn shows kennen: Denk aan een Sinterklaas die aanbelt bij de vader van Najib . Als dat verfilmd zou worden, zou ik dat fantastisch vinden.

Quote van de openingsscene: [...]zo romantisch! Ik zou hier zo kunnen wonen. Rot toch op man (zwaar Amsterdams accent). Mooi? Je houdt het nog geen dag vol man. Zand en steen, meer is 't niet. D'r is helemaal geen reet. Niks. Waarom dacht je anders dat half Marokko in Nederland zit[...]. Na die openingsscene had ik er echt zin in. Nogmaals, niet wat ik had verwacht. Toch enkele grappige scenes. Denk aan de overval en de maskers.

Weer eens wat anders. 3*-en.

avatar van gotti

Hier en daar erg lollig, hier en daar leuke grappen en ook maar hier en daar (en vooral door dezelfde personen) aardig geacteerd. Allemaal maar hier en daar, niet super dus. Geef mij dan maar Jalla Jalla, eenzelfde hoofdthema en tig keer lolliger. De meeste grappen waren hier van die halfbakken grappen. Maar enkelen die écht leuk waren.