Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens
Geregisseerd door: J.J. Abrams
Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford
7,7 (1.019.062)
Releasedatum: 16 december 2015
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
"Every generation has a story."
Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.
- IMDb (7,7 / 1019062)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: The Force Awakens (BoekMeter)
- Star Wars: The Force Awakens (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maz Kanata
Supreme Leader Snoke
General Hux
Cikx
Daar kan ik me wel in vinden. Wat bioscoopervaring, effecten e.d. betreft is het natuurlijk meer dan ok alleen de herkijkbaarheid wanneer de bluray uitkomt is vrijwel nul. Dat is ook het probleem met hoe deze film gerate wordt denk ik.
Heel de hype en de sfeer eromheen is natuurlijk geweldig, Star Wars bus buiten, storm troopers in de gang, overal muziek. Bij de metropolis stond zelfs een Imperial walker in de gang gesigneerd door George Lucas. Daarna zit de zaal helemaal vol, iedereen met popcorn. Het draagt natuurlijk wel bij allemaal.
Ik heb weleens vaker films gezien die in de bios geweldig waren en toen ik thuis nog eens ging kijken niet begreep wat ik er toen zo goed aan vond.
Ik kan me wel vinden in een aantal kritiekpunten die je noemt in je vorige posts, maar die wegen bij mij niet zo zwaar.
Ook vond ik de nieuwe personages allemaal erg tof en kan ik niet wachten om ze terug te zien. Ik denk een kwestie van smaak?
Trouwens Adam Driver die Kylo Ren speelt is 32 en niet 17. Overigens is het een totaal andere villain dan Darth Vader. Hij hoort niet de personificatie van de darkside te zijn. Hij heeft zelfs moeite met zich te distantiëren van "the light" (nouja, had in ieder geval). Ik denk zoals ik in een andere post al aangaf dat hij daarom de force nog niet volledig onder controle had, maar dat dat in de volgende films wel anders gaat zijn als hij zijn training afmaakt bij Snoke. Ik vind het een erg geslaagde villain, vooral door zijn gelaagdheid en het personage dat onder het masker zit.
voskat
Ik zal wel in de minderheid zijn, maar ik vind die Daisy Ridley maar bar onsympathiek ogen.
Macmanus
Prima film.
Het is duidelijk een film die gemaakt is voor de fans en de mainstream filmkijker. Dus wie iets nieuws verwacht kan meteen rechtsomkeert maken. Kan ik mij niet voorstellen dat je ook echt iets anders verwacht maar je leest gekkere dingen.
Voordeel is wel dat Abrams regisseur genoeg is om een goede film te maken. De film begint al lekker rap. De actie is even wennen. Was niet erg overtuigd van die stormtroopers. Hierna blijft de film vaart maken met de introductie van onze twee nieuwe helden. Sympathieke acteurs. Rey doet erg denken aan Keira Knightley en John Boyega nog een Brit, wat altijd de betere acteurs zijn. Ook wel aardig om een black guy en een vrouw te kiezen. Voelt niet eens geforceerd PC aan. Adam Driver is wel een fijne acteur. Met masker en die stem was hij best wel een baas. Beetje jammer dat Rey net wat te snel heel goed was bij het eind gevecht. Maar hij was gewond dus vooruit. Het past allemaal mooi in de clichés van dit nerdgenre. Ik kan er wel van genieten.
Het verhaaltje blijft nogal de lijn van de eerder films volgen. Dat is het grootste nadeel. Echt verrassend is het niet. De film moet het vooral hebben van de vaart en de leuke cast. Vond de humor ook wel werken. Die weg lopende stormtroopers vond ik wel komisch. Lekker flauw dat waardeer ik dan ook wel. Die Jedi Mind Trick blijft op zichzelf al hilarisch. Maar dat doet Abrams wel slim. Het is en blijft een cheesy space film. Deel 1/3 deden helemaal moeilijk met senaten en ander onzin. Hier brengen ze het terug naar de basis. Ultimate bad guy + 2 hulp bad guys VS 1 Jedi heldin + 2/3/4 hulp helden. Duidelijk! Gaan met die banaan laat de volgende films maar komen.
3.5 sterren.
PS: CGI gaat al bijna normaal aanvoelen maar toch weer opvallend knap allemaal.
Ze deed hartstikke lief tegen die rollende voetbal joh
voskat
Na een dik (in-movie) half uur, ja...
De rest van ons was al binnen een seconde balverliefd.
Rey is gewoon naar!
AHWA
Dude, Rey is fantastisch. Al vanaf het moment dat ze met haar sleetje naar beneden glijdt. Of die big smile als ze de hyperdrive van de Falcon maakt.
Ze had me toen ze BB-8 weigerde te verkopen aan die vetklep voor 60 maaltijden
Nicholas
Foei!
Daisy Ridley on ?Star Wars: The Force Awakens?, Deleted Scenes, and Whether Han Shot First - YouTube > 2:57
voskat
Slee-momentje was heel goed. Net zoals Finn wordt ze heel sterk geïntroduceerd, maar daarna wordt de ontwikkeling van hun personages hardhandig de nek omgedraaid.
Van het ene op het andere moment vinden ze elkaar helemaal geweldig. Leek wel alsof er hele minuten dialoog uit de film zijn gesloopt. Heel klungelig.
Los daarvan vond ik de actrice zelf tamelijk irritant. Maar dat zal wel een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn.
AHWA
Ben het wel met je eens dat de film wat langer had mogen duren. Het ging ineens allemaal wel heel snel. Als een achtbaanrit die steeds sneller gaat. Prima, maar van mij had er zo nog 20+ min bij gemogen. De Ultimate Ultra Super Special Edition misschien
voskat
20 minuten hadden er handig bij gekund, ja.
Het werd steeds drammeriger, vooral in de tweede helft. Dat zorgde uiteindelijk voor een vrij onstabiele film. The Force is imbalanced.
AHWA
Tja, als ik net wakker ben, is de balans ook nog ver te zoeken
Lucaij
Ik lul niks recht, ik geef toe dat ik hier fout zit. Wat wil je nog meer? Wees blij dat je me eindelijk op een fout kunt betrappen want wat mijn overige kritiek op de film betreft wordt er amper gereageerd behalve dan dat het onzin is en dat het gewoon een goede film is.
En ja ik sta er nog steeds achter, het kwam dom over hoe die stormtroopers over dat nieuwe ruimteschip aan het praten waren. Ik weet niet waarom het me bij IV niet is opgevallen. Het lag er hier waarschijnlijk veel te dik op omdat het natuurlijk geforceerd grappig moest zijn net als de rest van de film.
Maar gefeliciteerd je hebt me te pakken, geniet ervan
Als je nou zei: Oke, dat was onterechte kritiek aangezien het typische Star Wars humor is dan vind ik dat toegeven. Enfin, ik was de posts hier aan het lezen en zag de hele tijd een beetje zeurende martijnk.

Heb er geen probleem mee als de film je tegenvalt, maar je hoeft geen hetze te voeren.
Heb geen zin om al jouw posts na te lezen, maar om toch op een ander punt van jou in te gaan. Het was toch duidelijk dat er iets mis is gegaan tussen Han en Leia. Ik vond dit prima geacteerd en Han is weer vervallen tot een coole 'vuillak', zoals weleer. Hij is niet meer de 'man van' en helpt niet meer the good side. Ik vond dit goed genuanceerd uitgewerkt.
Rosicky
Een film die overduidelijk gemaakt is voor en door de fans, maar die ook best vermakelijk is voor ieder ander. Abrams speelt heel erg op zeker en kleurt nergens buiten de lijntjes: veel te veel knipoogjes naar de originele trilogie en weinig nieuwe ideeën. Vond de nieuwe personages wel erg eendimensionaal. Na een sterk begin valt de film ook te lang stil.
Het is allemaal goed verzorgd en ziet er mooi uit, maar ik ben bepaald niet weggeblazen. Bovengemidded, maar die hoge verwachtingen zijn niet ingelost.
IH88
Even voor de mensen die de film al gezien hebben.
Ik vond de scène na Han's dood dat Leia Rey omhelst en troost en Chewbacca niet erg vreemd. Heeft iemand hier een verklaring voor? Leia en Rey hadden daarvoor niet echt een band ofzo.
de B-Meter
8,08?! Jezus man. Franchisekiller dit. Waardeloze Kylo Ren, irritante Han Solo en een waardeloos plot
Blijft gewoon leuke fun.
Erg prettig dat deze gebaseerd is op de oldskool delen. Geen clones en dergelijk gezever.
De volgende mag nog wel wat donkerder a la Empire Strikes Back.
Carries botox hoofd en Lukes.. ehm.. ja wat eigenlijk konden de pret zelfs niet drukken.
Hoogetpunt natuurlijk Han Solo en zn gebitch en Chewies gekrijs. R2!
AHWA
Even voor de mensen die de film al gezien hebben.
Sterke vrouwen onder elkaar, denk ik. Ging inderdaad allemaal wat snel, maar ik denk dat Rey hem zag als een vader die ze nooit gehad heeft, en daardoor extra door zijn dood werd geraakt. Chewie kreeg inderdaad wat te weinig aandacht.
egelhunter
Ik ben geen groot Star Wars fan. Vind de films wel leuk om te zien. Als iemand me zou vragen "zou je naar een nieuwe star wars film gaan? " Zou ik zeggen "Ja". Met deze gedachte ben ik naar de film gegaan. En ik heb een gemengd gevoel. Als eerste, het ziet er fantastisch uit, BB 8 is geweldig en er zit lekker veel vaart in de film. Han Solo en Chewbecca weer leuk ze te zien. Ook Rey en Finn zijn prima gecast. Verder geen eindeloze gesprekken maar gewoon lekkere actie.
De minpunten: tja zodra onze darth vader look a like zijn masker afzet... tja had ie niet moeten doen. Verder had ik graag meer lightsaber gevechten gezien want die maken star wars echt cool. En Luke, jammer dat hij maar 30 sec. in de film zit
Goede film, goed vervolg. J.J Abrams zit op de goede plaats. Laat de kassa's maar rinkelen. 3,5*
Corran
Weer een Death Star vernietigen, maar nu eentje van groter formaat. Aardig, maar we kennen het wel. En hoe kan het dat de 2 nieuwkomers plots zulke goede lightsabervechters waren? Tikje ongeloofwaardig. En mijn grootste klacht, de dood van Han Solo (hartelijk dank aan dat figuur op deze site die dit gister per ongeluk al spoilde, weg verrassing). Zo'n iconisch, groots karakter had een epischer einde verdiend. En ook wel wat meer rouw. Hij sterft, Chewbacca gaat even los en daarna is het allemaal vergeven en vergeten en start onze harige vriend zelfs met plezier een nieuwe reis met Rey. En nog een dingetje, die Darth Vader look a like was met helm al niet te indrukwekkend, maar zonder werd het wel wat lachwekkend. Domme zet dus om hem de helm af te doen.
De dood van Solo vond ik wel OK, dat had een duidelijke reden (binnen het plot) en hoefde voor mij absoluut niet epischer te zijn, er werd netjes naar opgebouwd. Een soort begrafenis of tribute had wel gepast, het was stom dat dat ontbrak.
Kylo Ren vond ik net goed uitgevoerd. Ik was geen fan van de casting van Driver als evil jedi, maar wel op deze manier. Kylo Ren is gewoon een ongelooflijke poser, een groot kind dat altijd zijn zin wil hebben, maar wel met enige context. Dit was wat ze eigenlijk hadden moeten doen met Vader in de prequels, maar dat was gewoon een whiny little bitch
AC1
Vele Star Wars fans zien te gemakkelijk te veel door de vingers: Het feit dat het een remake is vol met cliché's, Snoke als master boss (daar zul je het mee moeten doen, jongens), een Keira Knightley lookalike die lelijk beweegt, de vrouwelijk Boba Fett die alleen maar teleurstelt, de Falcon dat heel de tijd tegen de grond of bergen botst, Maz die doorzichtig is ontworpen om Yoda te vervangen, younglings die meteen alle kneepjes van het vak kennen, het gebrek aan mysterie omdat het zo'n herhalingsoefening is, en ga zo maar door. Als een film alleen maar zo goed is als de som der delen dan ik het enthousiasme niet begrijpen. Het enige dat J.J. eigenlijk goed doet is dat hij bewijst dat Star Wars niet houterig hoeft te zijn.
General Hux
Alles wat je hier noemt heb ik nergens als storend ervaren. De ervaring in de bioscoop betekent voor mij alles. Ik ga niet met een checklist naast me alle foutjes/irritaties neerpennen. Ongetwijfeld is The force awakens niet een perfecte film. Maar als het medium er in slaagt je mee op reis te nemen en de wereld buiten de bioscoopzaal voor enkele uren doet doen vergeten, dan doe je het voor mij gewoon heel goed.
LDvMegatron
3/4 van wat je hier opdreunt is een kwestie van smaak. Dus dat heeft niks met door de vingers zien te maken, dat is jouw persoonlijke mening.
Ik zou remake vervangen door reboot, het is inmiddels meer dan 30 jaar geleden dat de eerste film uitkwam. En er moet nu een nieuwe publiek worden aangesproken en het oude moet worden behouden. In mijn optiek slaagt deze film daar erg goed in, voor de nieuwe kijkers is het goed te volgen, en de oude kijkers krijgen echt weer die starwars beleving. Met de volgende delen gaan we pas echt zien hoeveel mysterie er nog is en hoe de karakters zich verder ontwikkelen. Maar voor nu vind ik dit een goed begin wat doet smaken naar meer.
Ik zie dat veel mensen vallen over het masker afnemen van Kylo Ren maar dat is natuurlijk volkomen onvermijdelijk. Met name voor de makers en het vertellen van het verhaal.
ten eerste was het nodig om toch meer het verschil te maken met Darth Vader, want eerlijk gezegd was dat in het begin wel iets teveel overeenkomst.
En ten tweede, belangrijker, het was juist nodig om nu juist die menselijk kant, als zoon van Han en Leia te laten zien. Dat was met masker echt nooit overgekomen. Laat staan dat er dan een dramatische confrontatie zoals nu kon plaatsvinden.
Tevens komen zijn twijfel en innerlijke strijd nooit over zonder facial expression.
Daarnaast vond ik dat deze (godzijdank onbekende) jonge acteur dat helemaal niet onverdienstelijk deed. Hij had er wel een goede kop voor en hopelijk wordt hij het komende deel nog wat duisterder.
IH88
Daar komt nog bij dat Darth Vader het masker nodig had om in leven te blijven. Kilo Ren niet en ik vond Adam Driver inderdaad uitstekend. Eigenlijk de Anakin Skywalker die het in de prequels had moeten zijn maar nooit is geworden door het gehannes van Hayden Christensen.
IH88
Het zal me ook niets verbazen als blijkt dat Rey de dochter van Leia en Han is. Of de dochter van Luke. Lag er wel dik bovenop...?
Lucaij
Ik dacht dat ook al, zelfs voordat ik de film had gezien. Na het zien van de film denk ik dat het eerder de dochter van Luke is. Of Leia en Han herkende haar niet dat zou nog evt kunnen. Maar het kan evt ook een random persoon zijn met the force a la Anakin. Ben benieuwd wie wegvloog in het schip toen je haar als klein meisje zag. Ben ook al erg benieuwd naar het vervolg. Denk dat Rey training krijgt van Luke net zoals Luke training kreeg van Yoda in het tweede deel uit de originele reeks.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Marcia Lucas, Oscarwinnende 'Star Wars'-editor, heeft snoeiharde kritiek op recente sequels

'Star Wars'-actrice Daisy Ridley gecast voor WOII-film 'Women in the Castle'

'Star Wars'-acteur Andrew Jack overleden aan de gevolgen van het coronavirus