Spetters (1980)
Met onder meer: Hans van Tongeren, Renée Soutendijk en Rutger Hauer
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 28 februari 1980
Plot Spetters
"There is no such thing as simple love"
Drie vrienden jagen een carrière als motorcrosser na om hun bekrompen milieu te ontvluchten. Hun leven daar bestaat slechts uit alcohol, drugs en uitjes naar de disco. Wanneer de verleidelijke Fientje in hun stad neerstrijkt, zal het leven van de drie vrienden drastisch veranderen.
Rien
Frans Henkhof
Jaap
Annette
DRJeFF
Dat stukje in het café als Maarten Spanjer even een slecht Surinaams accentje opzet....SLECHT!!!
Zoiets van"Wat willen wij weten?Witkamp wordt wereldkampioen"
jordybeukeboom
Kom op, dat is toch gewoon humor en past prima bij deze film...
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Zoiets van"Wat willen wij weten?Witkamp wordt wereldkampioen"
Het is inderdaad diep triest, net zoals andere grappen in deze film ('Zal ik 'm er even insteken?). Maar je moet bedenken dat
A: het waren de jaren '80
B: die jongens zijn niet echt intelligent
Bxian32
Ik heb de film onlangs weer eens gezien en ik moet zeggen dat ik het een slechte film vind. Ik ben echt geen moraalridder maar het grote aantal -er bij de haren bijgeleurde- sexscenes doet voor mij meteen al de film de das om. Ik heb ook niets tegen een film met een bepaald tijdsbeeld en deze film zou mij (zelf tiener in de jaren 80) wel moeten aanspreken maar ik vind in de film echt niets terug waarvan ik denk van, o ja, zo was dat in die tijd. Het geeft echt een heel erg troosteloos beeld van die periode die ik niet kan plaatsen. Maar ja, de sexscenes zijn helaas een bekend verschijnsel in Nederlandse films uit die tijd. Van mij had het ook allemaal wel wat minder expliciet gemogen. De scenes met Rien in zn rolstoel en het uiteindelijke verloop vind ik ook zo ontzettend stereotiep van iemand in een rolstoel, daar begin ik maar helemaal niet over. Gelukkig worden vandaag de dag een hoop goeie NL films gemaakt, maar het is goed te zien dat in die tijd er enkel met veel seks en ranzige scenes gescoord kon worden. Ben blij dat we intussen in de jaren 2000 zijn beland. Qua acteurs vond ik wel enkel die Rien goed spelen. Renee Soutendijk vond ik erg misplaatst in deze rol. Daar kan ik echt niet het type in zien dat ze moet voorstellen.
silhoupin
Belachelijke film als je 't mij vraagt, een dom verhaal, met domme acteerprestaties, er word sterk gericht naar seksualitiet ook, wat de film wel verpest, vb, waar de drie vrienden hun leuter gaan meten, belachelijk.
een lome film waar je niets aan hebt, geen boodschap, alleen maar domme jongeren die motorcrosser willen worden en allemaal al hun geld willen opdoen om een lelijk wicht van een meisje voor zich te krijgen.
het enige goede aan de film was die gast die zich bij zijn vader gaat verantwoorden omdat hij homo is, dat was nog goed in beeld gebracht.
voor de rest, domme film.
1 ster.
Quido
geen boodschap
Waku
Geweldige nederlandse speelfilm.
Behoorlijk confronterend ook ivm de homo confrontaties.
De verkrachtingscene is er eentje die bij blijft.
Maarten Spanjer, Rutger Hauer en Rene Soutendijk aan het begin van carriere, leuk om nogmaals te zien.
Nederlandse cult?
3,5
HeatWave
Ja, wat moet ik op deze film eens zeggen.
Allemaal vrij matig geakteerd, aan de andere kant moet je deze film eigenlijk ook wel eens gezien hebben.
Eén van de meest spraakmakende Nederlandse films ooit gemaakt, vooral destijds ( jaren '80 ).
Maar hoe vermakelijk het af en toe ook is, metname de sexy Renee Soutendijk destijds, de film is vandaag de dag net een stukje antiek, de beelden zijn ook erg van die tijd. Vooral voor de tieners van toen ( waaronder ik ) een stukje jeugdsentiment. Voor de tieners van nu waarschijnlijk absoluut niet hip.
pablo petresco
Een prachtige film. Het schijnt dat Steven Spielberg Paul Verhoeven wilde hebben om één van zijn Star Wars-films te verfilmen, maar hier van heeft afgezien, nadat hij Spetters gezien had. Spielberg noemde het zelfs porno! Wie goed naar de film kijkt ziet een boodschap. Zoals in alle films van Verhoeven. Verhoeven is de Jezus Christus onder de regisseurs.
hansbreda
Toen deze film uitkwam ging er een schok door Nederland. Velen mochten niet naar deze film van hun ouders. "Schande"! Hoorde je overal. Daarom uiteraard stiekem naar de bios. Was allemaal zeer interessant als puber. Nu dik 20 jaren later lijkt het acteerwerk misschien niet helemaal top, maar toch blijft de film zijn beklemmende sfeer uitstralen. Misschien ook omdat je weet hoe het Hans van Tongeren later is vergaan. Bovendien was hij net als ik afkomstig uit dezelfde wijk in Breda. Als hij op tv komt kijk ik "Spetters" toch elke keer weer af.
4**** zijn dan ook volkomen terecht!
Dennis Evahi
In iedergeval vind ik Maarten Spanjer heel erg goed spelen in de rol van Hans. Om bepaalde scènes moest ik erg lachen ondanks dat andere scènes behoorlijk knullig in beeld worden gebracht. Veelbelovende jonge motorrijder rijdt noodlot tegemoet, heel triest gegeven. Avontuurlijk, is het begin.
Vooralsnog *** en een half.
Quentin
Dennis Evahi
Voor slecht 0.99 eurocent ligt deze DVD in een soort van rommelbak/koopjes in de COOP supermarkt in Krommenie. Fantastisch!
xenne
aardig filmpje, heb me er wel mee vermaakt. simpel verhaaltje uit het leven gegrepen (mooi tijdsbeeld) met goeie cast toch wel, vooral Hans van Tongeren beviel me ; ik verneem hier zonet dat hij kort na deze film in het echte leven ook zelfmoord pleegde, wat dramatisch! wel enkele overbodig expliciete seksscenes - typisch voor Nederlandse films lijk het wel, van mij had er een lul minder in beeld mogen komen ... 3
maxcomthrilla
Een leuke film, ik heb hem al een tijd geleden op tv gezien. Maar hij staat me nog helder bij. Veel typische Nederlandse humor en vermaak. Naarmate het einde vordert biedt hij behalve 1 dramatisch hoogtepunt niet veel meer dan beelden. 3*
illogical
Heb hem een tijd terug gezien
moest erg lachen om dat stukje waar die vrouw zegt : Ha , net een garnaal
Thomas83
Zeer vermakelijke Nederlandse film.
Zoals zo'n beetje in elke Nederlandse film bevat ook deze film de nodige seks-scenes, maar ik stoorde me er niet echt aan.
In Spetters zit de nodige vaart, en je krijgt als kijker de nodige dingen voorgeschoteld. Het verhaal van een stel vrienden die proberen motorcrosser te worden is best interessant en levert wel wat leuke racebeelden op.
Maar ook de nodige humor ontbreekt niet. Vooral de scene dat de vrienden allebei met een meisje naar een aparte kamer in huis zijn gegaan om seks te hebben met een meisje, en dat ze dan eigenlijk niet helemaal weten wat ze moeten doen en niet eens zo heel erg zin hebben, maar toch met de nodige overdreven kreungeluiden allebei doen alsof ze druk bezig zijn is erg grappig. Ze willen doen alsof alles vlekkeloos is gegaan, en niet voor elkaar onderdoen. Er is de nodige rivaliteit tussen de jongens, en deze scene geeft dat wel aardig goed weer.
Ook zit er nog het nodige drama in de film, wat mij persoonlijk nog wel best raakte (ik heb het regelmatig gehad dat dramatische scenes of films hun doel niet helemaal bereikten door onkunde van de film-makers; slecht acteerwerk, het drama te geforceerd opdringen aan de kijker, een te voor de hand lichtend thema met een te voor de hand liggende uitwerking, enzovoort), en de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende personages zijn nog wel het interessantste vond ik. De rivaliteit tussen de jongens, de slechte band die een van de jongens met zijn zeer religieuze en strenge vader heeft, de band van het meisje met de jongens, en een jongen die potenrammer is maar eigenlijk zelf heel erg twijfelt over zijn seksuele voorkeur.
Dat laatste voorbeeld levert een behoorlijk heftige en schokkende scene op.
Spetters is een vrij harde film met veel vaart, en goede dramatiek en humor. In mijn ogen bepaald niet de minste Nederlandse film.
Roger E.
Hij is op dit moment weer eens op tv. Tja, te triest voor woorden. Trouwens, heeft Verhoeven ooit wel eens een goede film gemaakt? Ik bedoel daarmee dus geen kassucces want iets maken dat men blijkbaar wil zien(?) kan hij wel. Was hij geen filmer geworden dan wel een verkoper van 2e hands auto's.
Quido
Tja, te triest voor woorden.
neo
ook de heerlijke soundtrack (deed me een beetje aan Turks Fruit denken)
Zou iemand zeggen dat het in verte doet denken aan de leader van Spijkerhoek op momenten, zou ik dat kunnen begrijpen. Maar Turks Fruit?
Roger E.
@ Jordy: je hebt gelijk Soldaat van Oranje is een goede film.
@ Quido: omdat Verhoeven veel te veel zijn toevlucht neemt tot "scoren" in een film. Of dat nou middels geweld of sex is, Verhoeven speelt teveel op effectbejag en dat vind ik al snel te gemakkelijk en daarom haak ik af. Starship Troopers staat daarentegen helemaal bol van stereotiepen en neemt het genre daarmee op de hak. Al dan niet bewust (ik denk het wel) geeft Verhoeven hiermee ook een knipoog naar zijn andere films met name die hij in Amerika heeft gemaakt.
Trouwens, Basic Instinct was ook goed.
jordybeukeboom
Deze film moet je toch vooral als amusement zien, maar goed als jullie je storen aan seks of effectbejag dan is dat zo. Persoonlijk vond ik het een boeiende film
Duidelijk de blueprint voor GTST, Spijkerhoek en nog veel meer Nederlands Jeugddrama. Visueel ziet het er allemaal goed verzorgd uit en het vertelt lekker vlot weg. Helaas zorgt de houterige geluidsband voor een tenenkrommend gevoel. Iedereen die hier vooral porno in ziet mist een mooi en droef verhaal.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
flut film, gewoon weer een soort porno film
Dat is echt geen slimme opmerking, mag ik het zeggen?
jester
Ik ben het eens met Reinbo, een betere geluidsband zou de film heel veel goed doen. Iets minder sex zou de film ook geen kwaad doen, want echt functioneel was het allemaal niet, maar dat zal de tijdsgeest wel geweest zijn.
Als je daar doorheen kunt kijken is het inderdaad een aangrijpende film over dromen, teleurstellingen, de winnaar die verliest, en de loser die uiteindelijk "wint".
Overigens is de hoes die op IMDB staat natuurlijk een aanfluiting met een foto van Renée Soutendijk die absoluut niets met deze film te maken heeft.
neo
Ze speelt anders een aardig grote rol hoor. Of bedoel je hoe ze eruit ziet op die poster en dat niet overeenkomt met hoe in de film?
jester
Inderdaad het laatste: de Soutendijk op de hoes van IMDB is wel een jaar of 10 ouder dan die in Spetters speelt.
robertus65
Nog steeds de moeite waard, met af en toe weer typisch "overdreven Hollands bloot". Als je dat weg haalt is het toch een goed dramatisch verhaal over een aantal jongeren wiens toekomstdromen uiteenspatten.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime