• 9.378.666 stemmen

Commando (1985)

Actie / Avontuur | 90 minuten / 92 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Mark L. Lester

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano

Releasedatum: 9 januari 1986

Plot Commando

"Somewhere, somehow, someone's going to pay."

In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.

avatar van Macmanus

Macmanus

Lollig

Er zitten een paar ware klassieke one-liners in deze film. Arnold een ijsje zien eten met een 3x zo klein meisje en blauwe inkomende letters! laat sowieso zien dat de regisseur aan totale wansmaak geen gebrek heeft. Dat was het dan ook best geestig. Vraag me wel altijd af of iemand de actie ook echt cool vindt, dat was het natuurlijk nooit. Probleem is wel dat het weer eens wat lang duurt en daarvoor is cheesy alleen voor mij niet goed genoeg. Na een uurtje had ik het wel weer gezien. Dan komt ook de befaamde 80s schiet actie om de hoek kijken. Kan ik niks mee. Vreselijk saai.

Aardig voor een keer, maar niet boeiend genoeg voor de volle 90 minuten. O ja wtf was het trouwens met die vreselijk irritante muziek. Hoe heet dat instrument ook alweer dat er steeds doorheen zit? Man wat erg!

2.5 sterren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Actievermaak zoals het hoort.

Het begin zet al meteen de toon. Matrix' biceps worden in close-up genomen terwijl hij een boomstam op de schouders draagt. Nadien krijgen we familiale taferelen zoals een ijsje eten en Bambi voeden. Hoe heerlijk fout kan een film beginnen?
Vanaf dan volgt er een hoop actie, afgewisseld met de ene cheesy oneliner na de andere.
De knokpartijen in het winkelcentrum hebben me nog het minst kunnen bekoren. Het slotakkoord waarin Matrix met een geweer of vijf en een hoop granaten het hol van de leeuw belegerd is veel beter. De ene na de andere explosie volgt, armen worden afgehakt en het aantal slechterikken neemt in razend tempo af.

Arnold Schwarzenegger is de beste actie-acteur ooit en is hier op de top van z'n kunnen. De ene na de andere foute oneliner komt er moeiteloos uit. De makers hadden alleen wat minder knokpartijen en (nog) meer schietgelegenheden moeten geven. Ik vind hem namelijk beter tot z'n recht komen als hij met een reusachtig machinegeweer alles aan gort schiet zonder te herladen of te mikken.

Meer dan 25 jaar na datum ziet de actie er nog zeer degelijk uit. Van lelijke SE en toestanden is hier nog geen sprake, maar wel van explosieve, oerdegelijke 80s taferelen. Ik zie het trouwens liever zo.
Niet alleen de oneliners, de acteurs en de actie is 80s, ook de muziek is héél erg fout, vooral in het begin tijdens het familiale onderonsje.

3,5

"I can't believe this macho bullshit!"

avatar van Spetie

”I eat Green Berets for breakfast. And right now, I'm very hungry!”

Commando is een leuke no-brainer, die veel spektakel en een hoop actie biedt, dus als actieliefhebber zit je hiermee zeker goed. Het verhaaltje is simpel. Schwarzeneggers dochtertje wordt ontvoerd door een stel criminelen en Schwarzenegger probeert haar met behulp van een stewardess te redden uit de handen van de badguys. Ach ja voor een goed verhaal en goed acteerwerk moet je deze film zeker niet opzetten. Schwarzenegger gaat lekker los en strooit met talloze oneliners, waarvan sommige leuker zijn dan anderen.

De actie is best goed, al schaadt de overdaad soms een beetje. Persoonlijk is de scène, waarbij Chong de bazooka achterstevoren houdt, erg leuk gevonden. Ook de scène, waarbij Schwarzenegger iemands arm eraf zaagt en daarna met die arm gaat slaan, is hilarisch. Wel is het jammer dat de badguys echt nauwelijks wat voorstellen en verder totaal niets voorstellen. Een iets indrukwekkendere tegenstander had Commando ongetwijfeld goed gedaan.

Maar goed verder valt er niet veel te klagen, amuseert het voldoende en verveelt het allemaal niet. Best leuk dus, deze Commando.

avatar van Insignificance

Insignificance

Lompe brok actie met de nodige lol en geen grammetje vet om het lijf. Ik kan maar moeilijk een grijns onderdrukken bij het horen van de steel drums van James Horner en al helemaal niet bij de cheesy introductie van het gezinnetje Matrix. En daarna is het niks meer dan volle kracht vooruit met one gigantic motherfucker, onbehouwen geweld, een karrenvracht aan droge, foute oneliners en andere macho bullshit.

Het dametje doet een bijdehante duit in het zakje en is even heerlijk overdreven bezig tijdens de auto achtervolging. Ondanks dat ik 'm al ontelbare keren heb gezien, was ik blijkbaar vergeten dat David Patrick Kelly (Sully b.k.a. Luther) hierin opdraaft. Prettige verrassing. Minnetje, en dat heb ik eigenlijk altijd gevonden, is toch die Bennett. Een soort aangeklede Frankfurter die alleen in het slot heel eventjes aanhaakt.

avatar van Metalfist

Metalfist

I eat Green Berets for breakfast. And right now, I'm very hungry!

Een goede week geleden had ik Eraser gezien met Schwarzenegger en dat beviel me eigenlijk erg goed waardoor ik het plan maakte om eens meer van zijn films te zien. Ik ken de Oostenrijkse eik natuurlijk van naam en faam maar heb bijlange na niet zoveel van zijn films gezien als ik zou willen dus ik ben het afgelopen half jaar bezig geweest met een actie collectie aan te leggen met types zoals Schwarzie, Van Damme en Norris. Commando was een titel die ik al langer kende maar die ik nog nooit had gezien. Daar is gisteravond eindelijk eens verandering in gekomen.

Maar eerlijk gezegd, ik vind dit toch niet één van Schwarzie's beste films. Misschien dat de verwachtingen te hoog waren gespannen want de film heeft ondertussen toch wel een serieuze status verworven maar het pakte me gewoon niet zoals bijvoorbeeld een Eraser dat wel deed. Dat het verhaal niet bijzonder veel voorstelt, dat is te verwachten en zo heb ik het het liefste maar het grootste mankement was voor mij sowieso Bennet. Want wat voor een slechte bad-guy is me dat! Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de rol naar een andere acteur ging maar die werd op de eerste dag van filmen ontslagen door de regisseur Lester. Die huurde dan Vernon Wells in maar doordat er te weinig tijd was om het kostuum opnieuw te maken moest Wells letterlijk in de kleren van de vorige acteur kruipen. Deze waren echter een maatje te klein waardoor het geheel nogal spannend oogt en dit resulteert in een nogal fout uitziend personage. De bierbuik en het maliënkolder helpen hier natuurlijk niet bij waardoor Bennet eerder een lachwekkend iemand wordt. Hiermee mist de film toch wat van zijn doel en dat is toch ontzettend jammer want het had veel leuker kunnen uitdraaien als we een 2e krachtpatser voorgeschoteld kregen. Ook de introductie waaruit moet blijken dat onze held een family man is duurt me ook iets te lang, liever lekker veel knallen want meer heb je niet nodig.

Gelukkig is Schwarzenegger weer even leuk als altijd en heeft hij weer een paar leuke one-liners. Lester maakt echter maar één fout bij het gebruik van de kleerkast en dat is hem te vaak hand-to-hand gevechten te laten doen. Dat is niet de manier waarop ik Schwarzenegger wil zien en hij komt eerlijk gezegd ook te traag op mij over. Geef hem liever een uit de kluiten gewassen rocket launcher en laat hem daar de boel wat mee verzieken. Wel leuk om een jonge Alyssa Milano te zien. Sinds Charmed heb ik altijd al wel wat een zwak voor haar gehad maar dit doet ze ook nog redelijk leuk. Zonde ook dat de keuze om Raul Julia te gebruiken voor de rol van Arius in plaats van Dan Hedaya niet is doorgegaan. Dit had sowieso een kolfje naar de hand van Julia geweest. Ook van de toevoeging van Rae Dawn Chong als Cindy werd ik niet helemaal wild want voor mij hoeven dit soort personages niet en is het leuker wanneer de film gevuld is met gluiperige types zoals Sully. Die wordt voortreffelijk gespeeld door David Patrick Kelly die echt een patent op dat soort personages (The Warriors en Twin Peaks onder andere) heeft en hij blijft altijd erg leuk om te zien.

Een amusante film maar ik had er meer van verwacht. Er zitten een paar leuke momenten in maar het is vooral de bad-guy die de film de nek omdraait. Schwarzenegger is weer geweldig op dreef waardoor de film toch sowieso boven een onvoldoende uitkomt maar ik had toch net iets hoger gehoopt. Zeker vanwege de status die film heeft.

avatar van Film Pegasus

Een cheesy 80's actiefilm met Schwarzenegger. Dat levert een film op zoals je het zou verwachten. Veel oneliners, domme vijanden en een stoere kerel die z'n weg overal doorschiet. Schwarzenegger is helaas echt wel houterig in vergelijking met collega's als Van Damme of Stallone, laat staan de betere actiefiguren als Bruce Willis en Statham (om het bij de Westerse acteurs te houden). De maker houdt het tempo er wel in, maar kan het knullige niet wegwerken. Dit past meer in een reeks als The A-Team terecht en komt zelfs niet aan de hielen van films als Predator of Terminator. Voor pretentieloos entertainment is het nog wel geschikt en soms hoeft het niet meer te zijn.

Vernon Wells (acteur van Bennett) speelde later nog een rol bij The Power Rangers. Dat zegt al genoeg... Wel leuk om te zien is een piepjonge Alyssa Milano, later bekend als Samantha in Who's The Boss (en ook grote rollen in Melrose Place en Charmed, voor de dames).

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een actiefilm in z'n simpelste en zuiverste soort. Geen ingewikkeld verhaal, geen onnodige complicaties, geen spetterend acteerwerk of ingewikkelde, langdradige dialogen.

Nee, gewoon een heerlijke actiefilm die van begin tot eind van het scherm afknalt en waar je als kijker ook nog wat grappige oneliners naar je toegesmeten krijgt.

Perfecte film voor een middag hersenloos vermaak.

Daar moet wel bijgevoegd worden dat Schwarzenegger echt een toegevoegde waarde is aan deze film. Als hij de hoofdrol niet had vertolkt had ik het nog wel eens willen zien.

Zijn oneliners zijn geniaal, een van de betere films wat dat aspect betreft. Verder is hij de perfecte man voor deze rol en tilt hij de film in z'n eentje naar een prima voldoende!

avatar van baspls

baspls

"You're a funny guy Sully, I like you. That's why I'm going to kill you last."

Goede film van Schwarzenegger.

Weer vol van erg epische quotes en goede actie. Het script is niet heel geweldig en het verhaal is niet erg orgineel maar het is een erg vermakelijke film die niet verveeld.

Goede muziek van James Horner met lekker veel synthesizers.

Vermakelijke film.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Arnold Schwarzenegger is wederom in topvorm in deze film die bestaat uit een orgie van geweld. Commando doet absoluut niet onder voor de gemiddelde film waar Arnie in speelt: dit is zeker een van de meer memorabele. Arnold gaat namelijk op Rambo tour, en dat is zeer vermakelijk om te zien. Actie films uit de 80s blijven leuk, al is het alleen al voor de synthesizers.

Commando heeft alles behalve een interessant en origineel verhaal maar dit is uiteraard te verwachten. Het mooie is dat het bij een Arnold film alles behalve uitmaakt, want dat is het laatste waar je op zal gaan letten. Zoals altijd barst het van de scenes met excessief geweld maar dit wordt op een zeer vloeiende wijze gedaan, je stoort je er niet aan. De stunts en special effects zijn helemaal in orde.

Arnold speelt zoals vanouds een goedzak die wraak wil nemen op een aantal slechteriken. Dit doet hij zoals altijd met verve. Vernon Wells speelt een heerlijke slechterik en is een goede tegenpool voor Arnie. Zijn karakter zal je niet zo snel vergeten, vooral niet door dat gekke maliënkolder jasje dat hij draagt. Rae Dawn Chong vond ik alles behalve een leuke rol hebben. Op zich een knap meisje. Ze is alleen vrij irritant en een blok aan het been voor Arnie.

Commando is gewoon een heel degelijke actiefilm zoals je gewend bent als Arnold er in speelt. Een prima speelduur, memorabele actie, leuke slechteriken en gave one-liners definiëren Commando. Prima vermaak en zeker het waard nog een paar keer te kijken.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Heerlijke actiefilm met Schwarzenegger in topvorm. De film is doordrenkt met humor en talloze komische one-liners.

Het verhaal is natuurlijk flinterdun en het acteerwerk is zwaar overdreven. De climax waarin Schwarzenegger in zijn eentje zo'n beetje het hele Nederlandse leger aan flarden schiet is natuurlijk niet serieus te nemen, maar gelukkig doet de film dit zelf ook niet.

Met mooie muziek van James Horner (Braveheart, Titanic), die hiermee zijn eerste echte filmscore afleverde.

Het was de bedoeling dat de film een vervolg kreeg, maar Arnold Schwarzenegger had geen trek in een herhalingsoefening. Het script werd daarom herschreven en opnieuw gebruikt voor de actieklassieker Die Hard.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Aardig om een keer te zien, eigenlijk niets mis mee. Een Arnold in vorm en zeer vermakelijk.

Toch hoef ik m nier weer te zien. 1x is genoeg.

avatar van schram101

schram101

Na de aanschaf op blu-ray eindelijk weer eens herzien.

Na The Terminator en True Lies is dit toch echt de beste Schwarzenegger. Ontzettend fout, maar de geniale rol van Arnie, de heerlijke over de top actie en natuurlijk de meeste en coolste oneliners in één film ooit(!) maken dit tot een hoogtepunt in het actiegenre. Wat een lekkere tijd moet dat geweest zijn; dat je als regisseur nog weg kwam met een kansloos kidnap verhaaltje dat enkel dient als kapstok voor een dosis brute actie. Commando is ouderwets R-Rated waardoorhet bloed af en toe niet geschuwt wordt. Op het einde zoals het hoort een ontzettend dikke climax in een film die toch al meer dan genoeg actie kende.

Lekker! Halfje erbij.

avatar van Mike 1984

Mike 1984

Een film zoals we kunnen verwachten met Schwarzenegger. Keiharde actie en op tijd en stond wat humor. Hier en daar wat foutjes maar dat stoort me zeker niet.

avatar van des1

des1

Helemaal niks mis mee. Een heerlijke no-brainer, vette actie met nog humor ook. Vooral in het spel tussen Arnold en de stewardess. Blooper: de Porsche targa van onderkruiper Scully wordt praktisch aan gort gereden. Nadat Arnold 'm weer op z'n vier wielen krijgt, ziet ie er spic & span uit. Mooie rol van Aussie Bennett als ultra-bad guy. "You're getting old, John" zeggen tegen de afgetrainde Arnold. Terwijl Bennett van vetrolletjes en gaaswerk aan mekaar hangt. Logisch dat onze Arnold 'm met één arm aankan... "Blow off some steam, Bennett"

avatar van blurp194

blurp194

Er gaat van alles fout in deze film.

Het verhaal slaat nergens op, de acteurs zijn matig, het nepbloed overtuigt geen seconde, en de matpartijen zijn af en toe wel heel matig.

En toch blijft het leuk. En niet alleen om de stoere oneliners van Arnie, het is sowieso een feest van herkenning om hem aan het werk te zien. Cult van de bovenste plank.

avatar van waistbuy

waistbuy

Wat een geweldige film. Was een jaar of 10 (was destijds volledig normaal om zulke films te kijken als 10-jarige) destijds en dit was echt de actie-film van die periode voor mij!!! Pas weer teruggekeken en het gevoel is nog steeds goed. Eerst Commando, daarna Predator. Arnie is en blijft een BAAS!

avatar van Kondoro

Kondoro

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik ‘Commando’ heb gezien, en dat was wel rond het begin van mijn account hier op MovieMeter. Een heuse topper is dit blijkbaar nooit geweest (gezien mijn stem) maar qua vermaak schopt ‘Commando’ het aardig ver want zeg nou zelf: wie wil Schwarzenegger die rond rent zonder shirt of wat dan ook aan bekleding aan zijn bovenlichaam schietend op alles wat beweegt maar zelf amper geraakt worden is super gaaf en natuurlijk super knap! Ja, ik heb me uitstekend vermaakt met ‘Commando’ maar de film stelde in het meeste gevallen niet veel voor en dan is het hier ook weer te spreken over een mooie jaren ’80 actie film.

In Commando volgen we Schwarzenegger als John Matrix, een ex-commando die zijn dochtertje gezworen heeft nooit meer weg te gaan. Wanneer het team van John één voor één uitgemoord worden en John gewaarschuwd word door Major General Franklin Kirby dat hij niet op missie moet maar wel gevaar loopt en net wanneer Kirby vertrekt word Matrix aangevallen en ontvoeren ze zijn dochtertje waarna hij heel heldhaftig met zijn eigen SUV de heuvel afdondert zonder remmen wat dan ook mislukt.

Arnold Schwarzenegger speelt hier en heerlijke rol als het hoofdpersonage ‘John Matrix’ waarbij we uiteraard de geweldige quote: “I’ll Be Back” even langs zagen komen en dan is het toch weer genieten geblazen van mijn grote vriend. Ook Rae Dawn Chong speelde een leuke rol als Cindy, een (ik dacht) stewardess die na een vlucht rustig naar huis wou waarnaar ze lastig word gevallen door Sully, maar even later toch wel gedwongen werd door Matrix om Sully te achtervolgen. Ook Alyssa Milano deed het leuk als de jonge Jenny Matrix, het dochtertje van John die natuurlijk ontvoerd werd.

De film begint aardig leuk met een paar moorden waarop eerst de moord valt op een man tijdens het afval buiten zetten, leuke scene. Daarna zien we een boot ontploffen en volgens mij was er toen nog iets maar dat weet ik niet zeker meer (ik ben nogal vergeetachtig met sommige dingen). Daarna volgt snel de scene op waar we de gelukkige man John samen met Jenny in hun bergvilla zien klooien waarna hun toch bezoek krijgen van een legerman die graag John even wil spreken verteld hem vervolgens dat hij niet veilig is aangezien de moorden eerder op zijn teamgenoten, niet veel later als Kirby vertrokken is word Matrix aangevallen en blijkt het dat de mannen iets van hem willen: de president vermoorden van het land waar Matrix actief was en waar de president Matrix goed kent. Matrix werkt even mee en wanner hij op het vliegtuig word gezet met één van de bende leden weet hij te ontsnappen (na het doden van het bende lid wat me hem mee in het vliegtuig was gestapt, hij zet vervolgens alles op alles om zijn dochtertje te vinden met veel gevaar.

Uiteraard was voor mij het gevecht bij het huis het gaafst waar John en Cindy eerst een wapenwinkel weten te overvallen en John vervolgens met een overdreven aantal wapens rond rent en iedereen neerschiet en vervolgens zelf amper geraakt kan worden om na een messengevecht zijn dochtertje weer rustig mee naar huis te nemen. Toch een aardig geslaagde herziening van deze jaren ’80 actie film dat toch weer voldoet aan een leuke avond.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Vlotte actiefilm met onze Oostenrijkse-eik in de hoofdrol.

Goed gecast is Schwarzenegger voor de rol als John Matrix waarbij zijn dochter (Milano) ontvoerd wordt door een stel maniakken. Aan Matrix de taak om iedereen te slopen die in zijn weg staat, met als doel: zijn dochter redden. Arnold laat meer dan genoeg spierballen in deze film zien en slaat er goed op los. Zo bewijst hij dat er geen martial arts aan te pas hoeft te komen, want hij smijt zijn vijanden alle kanten op en deelt genoeg klappen uit. En eerlijk is eerlijks, daarnaast staat zo'n mitrailleur hem heerlijk. Hij heeft er echt een body voor en veegt iedereen van de grasmat in het laatste kwartier van de film.

Natuurlijk moet je deze film niet serieus nemen, maar gewoon genieten van het simpele verhaal en van de actie. En zoals de slogan ook luidt; 'Let's party!' Klassieker onder de actiefilms als je het mij vraagt.

avatar van IH88

IH88

“You're a funny guy Sully, I like you. That's why I'm going to kill you last.”

Echt zo'n jaren 80 actieknaller waar ik altijd wel van kan genieten. Arnie, veel oneliners, belachelijke actiescènes (maar dan ook echt belachelijk), matig acteerwerk, cheesy muziek, eendimensionale personages en over the top bad guys… Heerlijk. In de jaren 80 werden iedere week van dit soort films geproduceerd, en het is heerlijk om je er soms weer even in onder te dompelen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Bijzonder vermakelijk stuk jeugdsentiment en tevens niet serieus te nemen cultklassieker.

Laten we eerlijk zijn qua verhaal, dialoog en acteren is het allemaal niet best. De vijanden vallen bij bosjes, zelfs als Arnie de andere kant opschiet, wanneer hij het complex op blaast zie je gewoon poppen in uniform met een houten steel in de rug om ze staande te houden, etalagepoppen waren zeker te duur en later zie je de mechanismen die de mensen de lucht in lanceert na een explosie. Toch maakt dat allemaal niet uit, sterker nog, het is de charme van de film. Net als de fouten zoals wanneer Arnie de Porsche van Sully keert die plotseling onbeschadigd is, of wanneer hij de zitting uit de stoel scheurt en heel laag zit. Toch alle opnames daarna zit niemand meer zo laag als de eerst keer.

Goed het maakt allemaal niet echt uit. Een kostelijk licht komische actiefilm wordt je voor geschoteld met de nodige spektakel. De scene creatief met tuingereedschap is mooi. De knokpartij met Bill Duke in de hotelkamer is ook geweldig, net als alle fout oneliners. De schare aan foute koppen met Bill Duke, Vernon Wells, David Patrick Kelly en Dan Hedaya is net zo leuk. Een aantal best wel toffe actiescènes doen de gekunstelde kleffe scenes tussen Arnie en Milano in het begin weer vergeten, maar goed, dat hoort eigenlijk ook wel weer bij de film.

Leuk vermaak, humor, en heel veel kogels en in elkaar geslagen volk.

avatar van Shadowed

Shadowed

Typisch Arnie.

Als actieheld waarschijnlijk mijn favoriet. Verkies Arnie in elk opzicht boven Stallone, alhoewel Stallone soms beter lijkt te acteren dan Arnie. Maar Arnie is toch in actieheld zelf zijn toch wel de leukere voor mij, dus dan kies ik liever een film met Arnie dan Stallone.

Meer standaard zal je ze ook niet krijgen dan deze, dit soort actiefilms. In de jaren 80 vlogen dit soort films er geloof ik in noodtempo uit. Sommige vind ik waanzinnig, The Terminator is een voorbeeld, maar deze Commando spreekt me toch beduidend minder aan dan andere 80's actiefilms.

Eigenlijk heeft deze film alles wat een standaard 80's precies bevat, en windt er vervolgens ook geen doekjes om. Maar deze gaat er mee om alsof er geen enkele andere dit eerder heeft gedaan. Het slimme kind, de gemene boeven, en de typische armcandy van Arnie is er ook weer bij. Irritaties gegarandeerd dus. Dan maar hopen dat de actie gaaf is.

Ik kan het de film niet ontnemen dat er in een hoog tempo kogels gevuurd worden, maar uiteindelijk begint Arnie die tientallen mannen de lucht inslaat en Arnie die wat schiet en gooit waarbij er in de volgende scene iemand neervalt wat te vervelen. Het is dat er een paar grotere actiescènes in de film zitten.

De soundtrack is abominabel echter. Alsof Dario Argento de film regisseert. Alleen de felle kleuren ontbreken nog. Chong als armcandy is ook onuitstaanbaar. Had liever gehad dat ze was achtergelaten in het winkelcentrum. En de eerste scenes met Arnie en zijn dochtertje. Het is eigenlijk erg slecht, maar daarom eigenlijk heel grappig.

Maar de finale is groots, enkele actiescènes glimmen en Arnie is helemaal in zijn element. Daarom kan ik de film niet ultiem laag geven. Maar als 80's actiefilm verwacht ik toch iets meer originaliteit. Die is er ook soms, in de vorm van actie. Maar dan lijkt elke 80's actiefilm wel iets aparts te hebben. Sorry, ik zie hier uiteindelijk niet veel nostalgisch in ten opzichte van andere 80's actiefilms.

avatar van FlorisV

FlorisV

Dermate vlot en leuk dat je je nooit te lang kunt ergeren aan de hoeveelheid kul. En ook de onbedoeld grappige dingen geven de film een meerwaarde ergens:

-de Nutella momentjes in het begin met dochterlief (die muziek!);

-het psycho lachje van Alyssa Milano als pappie net een brute moord heeft gepleegd;

-de poppen bij het opblazen van die huizen;

-de juist in de prak gereden maar plots weer gave gele Porsche die wegrijdt;

-de forse dosis spierballenporno (de boomstam dragen, in de onderbroek het vliegtuig uit, het roeien daarna om even de torso aan het werk te zetten...).

Aardig om te zien sowieso:

-de klassieke gearing up scene, met al die wapens en camouflage, geweldig, waarom doen ze dit niet meer;

-een body count van heb ik je daar;

-de hoeveelheid scenes waarin Schwarz demonstratief een Hercules is;

-goeie stunts (en ja Schwarz is niet zo'n debiel als Tom Cruise die alles zelf wil doen en daarmee altijd de productie gigantisch riskeert);

-veel humor, vooral met Chong, dat zorgt voor de juiste toon;

-Rae Dawn Chong was toch wel het multi culti snoepje van de jaren 80 en is eigenlijk niet meer overtroffen;

-De forse Bill Duke mocht een paar jaar later weer met Schwarzenegger samenwerken in het superieure Predator;

-Piepklein rolletje van Bill Paxton;

-de man met 1 arm (ik weet niet hoe ze het anders hebben kunnen filmen);

-het werkschuurtje wat even volledig benut wordt in die scene.

Zat minpunten natuurlijk, ik heb altijd gevonden dat Bennett geen volwaardige tegenstander was en hoe hij zich op het einde op knullige wijze om laat lullen is echt te lomp. De mollige Aussie acteur was fysiek niet strak genoeg hoewel hij het leuk over de top speelt. Die kills in het begin zijn ook niet consequent. De eerste wil Duke op een overdreven manier zeker weten dat 'ie echt dood is. De tweede had makkelijk kunnen overleven zonder dat Duke het checkte. Zo zijn er veel foutjes in de film maar het tempo en de humor maken veel goed.

Ik heb het erg te doen met die bewaker op dat kantoortje, waar Arnie even komt binnenvallen om de kaart te lezen. Ik zie me zo'n theateragent al naar die acteur bellen:

'Herman, er is werk voor je!'

- 'Oh, vertel?'

'Het is een actiefilm genaamd 'Commando'. Met in de hoofdrol niemand

minder dan Arnold Schwartzenegger!

- 'Wat zeg je? Met een zwarte neger?'

'Nee man, met Schwartzenegger!'

- 'Zo, dat is me wat! En heb ik nog een scene met hem?'

'Nou en of! Helemaal met hem alleen!'

- 'Geweldig hoor! Veel tekst?'

'Neuh... Niet zoveel... Doe je het?'

- 'Tuurlijk! Wie wil er niet met Arnie in een film!'

'Mooi, dan geef ik je naam door. Het script is een half A4-tje!'

- 'Kom maar op!'

Uiteindelijk is Herman welgeteld vijf seconden in beeld. Met een schop

in zijn ballen, een elleboogstoot op zijn kin en als een vaatdoek in een kast

gesmeten. Met waarschijnlijk drie maanden ziekenhuis en 6 maanden revalidatie.

Prachtrol!

avatar van scorsese

Goeie film over een ex-militair wiens dochtertje wordt ontvoerd door een paar mannen uit zijn verleden. Een nogal mager verhaaltje dat er verder weinig toe doet. Deze film moet het hebben van Arnold Schwarzenegger en de actie, en beiden stellen niet teleur. Lekker over de top, lompe actie/geweld en genoeg vermakelijke one-liners. Duidelijk een product van zijn tijd, en hierin ligt ook grotendeels de charme. In de herziening verhoogd naar 3.5 sterren.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Vermakelijk. De eerste veertig minuten zijn zelfs fantastisch. Zo ongeveer tot en met het gedeelte in het winkelcentrum. Man, wat zitten er leuke scènes in dit gedeelte. Arnold die een telefoonautomaat omflikkert en aan een touw slingert als Tarzan? Yes, Commando is je film. Het tweede gedeelte van de film vond ik het helaas steevast wat minder leuk worden, ook de humor verdween een beetje. Het laatste kwartier is gewoon wat oninteressant geschiet door een one man army Schwarzenegger. Dat is vermakelijk, ja, maar m'n aandacht verslapte wel wat. De vijanden zijn ook totaal niet leuk, zoiets is ook wel jammer. Maar bon, ik heb me hier allesbehalve bij verveeld. De grapdichtheid is bijzonder hoog, zeker in de eerste helft, en er zitten vrij veel leuke quotes in. En Arnold is tof natuurlijk. Dikke 3*.

avatar van Flavio

Flavio

Ik heb deze film ooit vast wel gezien, want deze kwam volgens mij geregeld voorbij op Veronica of zo. Maar ik kon me er eigenlijk niks van herinneren, en in mijn herinnering was hij ook best slecht, terwijl ik hem nu af en toe hilarisch vond. Het is duidelijk dat de makers alles met een dikke vette knipoog bedoelen, van de idyllische momentjes tussen Arnie en Alyssa in het begin (samen vissen, het ijsje op z'n neus) tot de "coole" oneliners, Rae Dawn Chong die uitgebreid commentaar geeft tijdens de dodemansrit en natuurlijk het hele revolutionaire leger dat door Arnie wordt afgeslacht, gebruik makend van allerlei soorten wapens, een hark incluis. Dat stukje bij die schuur wanneer Arnie ook nog even iemand scalpeert was wel het grappigste stukje. Jammer dat de leukste bad guys (Kelly en Duke) al vrij in het begin worden gemold, want de generaal en eindbaas "Bennett" met zijn dikke pens waren beduidend minder. Af en toe werd ik licht gestoord van de repeterende score van Horner. Al hoort die kazige muziek er natuurlijk wel bij.

avatar van Brabants

Brabants

Commando is een voor die tijd heerlijke actiefilm met een actieheld die in de naam van Arnold dit als geen ander kon dragen. Alles zwaar over de top maar het past erbij. Prima vermaak en verder weer gauw vergeten.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray!

Blijft toch een heerlijke actie klassieker, simpel verhaal waarin Arnie zijn dochter moet redden.

Mijn hoogtepunt in deze film was toch wel de scene in het winkelcentrum en het laatste stuk op het eiland, volop schietpartijen, gevechten en explosies!

Ook wat humor tussendoor en leuke rol ook voor de vrouw die verwikkeld raakt in deze strijd.

Al met al erg vermakelijk en korte speelduur.

avatar van TMP

TMP

Ik had hier heus geen hoge verwachtingen van, maar hoopte in ieder geval op een vermakelijke film. Vermaakt heb ik mij helaas niet, daarvoor vond ik het toch te zwak en oninteressant allemaal. Een wel erg dun en nietszeggend plotje, geen boeiende personages en nogal doorsnee actiescènes. Het is te zeer een karikatuur om als actiefilm enigszins serieus genomen te kunnen worden. Alleen al die tegenstander van Arnold Schwarzenegger die eruit ziet alsof hij bij de Village People hoort... Wel wat aardige oneliners hier en daar, maar dat is wel wat mager om deze film de moeite waard te maken. Zelfs anderhalf uur duurde hier best lang, dus geen geslaagde kijkbeurt.

avatar van Fisico

Fisico

Mja, al bij al een nostalgische film uit mijn jeugd, maar vandaag vind ik hem toch een stuk minder. Niet omwille van Stallone, maar Cobra bijvoorbeeld - die ik ook deze week zag - vond ik dan weer beter. We mogen natuurlijk niet uit het oog verliezen dat we in de jaren 80 zitten. Die popcornactie en meligheid was toen wel in.

Ondanks zijn beperkte acteertalent blijft Arnie toch geweldig, al was het maar om zijn gevatte oneliners met een vet Duits accent. Nuja, de meligheid met hertjes en ijsjes, je kan het evenzeer als humoristisch omschrijven.

De bad guy was weinig interessant. Dan waren die Duke en die kleine in het begin interessanter. Voor de rest mager en over the top. Wel leuk om nog eens terug te zien, maar niet meer dan dat.

avatar van WB

WB

Als jong ventje al eens gezien, maar deze film blijft na een herziening prima overeind. Ook al is het verhaal flinterdun en heeft het moeite om de tijd des tijds te doorstaan, het is gewoon een actiefilm pur sang. Geen emotioneel geneuzel, maar gewoon een film die zichzelf niet te serieus neemt. Pas nu merk ik ook dat de dialogen die Schwarzenegger heeft niets anders zijn dan oneliners. Heerlijk slecht.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Deze beroemde classic aktie film uit de eighties weer opnieuw gezien.

Met de nog jonge Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.

En de vroeger beroemde kind ster Alyssa Milano die ook een ster was in de beroemde komedie serie Who's the boss.

En de vroegere ook beroemde actrice Rae Dawn Chong.

En Vernon Wells ook bekend van Mad Max 2 The road warrior als de boosaardige krijger met de hanenkam.

Een keur aan beroemde cast leden.

Vroeger hoog bij mijn favoriete aktie films.

Wel is de film iets verouderd.

Maar het blijft een hele goede aktie film en sfeervol.

Ook de film muziek is heel goed.

Ook de film poster blijft te gek.

Met een stoere en gave uitstraling van Arnie toen in die tijd.

Weer van genoten.